• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Problem sa rezanjem DVD diskova

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Već duuugo vremena koristim ImgBurn za rezanje diskova i do nedavno sve je radilo odlično. Onda pre oko2 meseca počinje da se dešava ovaj problem: disk se reže jaaaaako dugo, i po sat vremena, i na kraju mi se čini kao da ništa nije snimljeno (a i verifikacija to pokazuje - tj. ona pokazuje da ima mnogo nekih grešaka).

Probao sam i sa nekim starijim verzijama ImgBurna, kao i sa nekoliko alternativa. Ashampoo i CDBurnerXP se ponašaju identično kao ImgBurn.

Međutim, tu sledi moje iznenađenje - jedan mali, besplatni program, UsefulUtils Discs Studio, radi savršeno! Svi diskovi snimljeni tim programom (inače, sviđa mi se!) su bili OK čitljivi.

Sad me interesuje šta bi mogao da bude problem, jer bih voleo da ga eliminišem. Inače, imam Asus laptop i WinXP Pro SP3. Ako neko ima neki savet, odakle da krenem, šta da proverim...

EDIT: evo rezultata rada sa Ashampoo-om (prvi deo je samo simulacija snimanja, od pola kreće pravo snimanje diska):

Nakon završetka snimanja, verifikacija se nije pokrenula više od 5 minuta, pa sam ja prekinuo.

Da li je problem do DVD rezača? Ili HDDa? Sve osim rezanja diskova radi odlično (uključujući čitanje DVDova; sa čitanjem CDova je bilo problema od dana kupovine, ali to mi nije bitno, jer slabo "nalećem" na CDove).

EDIT: sad sam probao da ubacim Nerov ASPI, ali to nije mnogo pomoglo - opet je rezanje završeno sa greškama (mada, meni deluje da je DVD narezan dobro - svi fajlovi rade ok). Evo poruke ImgBurna:

Poslednja izmena:

R_O_N_I_N

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.09.2009.
Poruka
989
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD B55 @3.8Ghz/2.8Ghz NB & Noctua NH-D14
Motherboard:
ASUS Crosshair IV Formula
RAM:
2X2GB Excelram Rippler + 2X8 GB Patriot,sve na 9-9-9-24-27 1T@1600Mhz
VGA & cooler:
ASUS 280x
Display:
ViewSonic VX2260WM
HDD:
Samsung EVO840 120 GB+Samsung 1.5 TB+Samsung HD321KJ 320GB+WD AAKX 500GB+WD 320GB AAKX
Sound:
Integrisana zv. & Logitech G51
Case:
CM Silencio 650
PSU:
Chieftec BPS-850C 850W
Optical drives:
Samsung SH-S223F
Mice & keyboard:
Logitech G400s,neki djubre-plastikaner od 5e(za sad :D)
Internet:
SBB
OS & Browser:
W7 x64
Da ti nije Windows prebacio rezac u PIO mod?

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Svuda stoji "DMA if available". Sad ću pokušati da ipak resetujem DMA sa ovim VBS fajlom.

Uzgred, narezani disk (iz gornjeg EDITa) je čitljiv samo na mom kompu - na drugima se vidi kao disk na koji ne može da se snima, ali ne pokazuju se drugi podaci...

Poslednja izmena:

R_O_N_I_N

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.09.2009.
Poruka
989
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD B55 @3.8Ghz/2.8Ghz NB & Noctua NH-D14
Motherboard:
ASUS Crosshair IV Formula
RAM:
2X2GB Excelram Rippler + 2X8 GB Patriot,sve na 9-9-9-24-27 1T@1600Mhz
VGA & cooler:
ASUS 280x
Display:
ViewSonic VX2260WM
HDD:
Samsung EVO840 120 GB+Samsung 1.5 TB+Samsung HD321KJ 320GB+WD AAKX 500GB+WD 320GB AAKX
Sound:
Integrisana zv. & Logitech G51
Case:
CM Silencio 650
PSU:
Chieftec BPS-850C 850W
Optical drives:
Samsung SH-S223F
Mice & keyboard:
Logitech G400s,neki djubre-plastikaner od 5e(za sad :D)
Internet:
SBB
OS & Browser:
W7 x64
Meni se nesto slicno desavalo kad mi se uzyebao sata kabl,pa mi se zbog toga rezac prebacivao u PIO mod.... Uninstall u device manageru,refresh,novi kablitj i sve je bilo kul... :)

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ali, kada DVD ode u PIO, onda valjda ima problema i sa čitanjem diskova? Ja sve više mislim da je DVD uređaj delimično crkao...

Razmišljam već da kupim novi ili externi DVDrw.

Inače, brzina rezanja jako varira, ali je uvek znatno ispod predviđenih 8x (kreće se od 0 do oko 3).

Poslednja izmena:

Condor

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
10.05.2010.
Poruka
69
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core 2 Duo E8300 (2.83 GHz) & OCZ Vendetta 2
Motherboard:
Gigabyte GA-EP45-UD3LR (rev. 1.0)
RAM:
Kingston HyperX DDR2 KHX8500D2/2G (2x2GB)
VGA & cooler:
EVGA GeForce GTX 275 (896 MB, 448 bit DDR3)
Display:
LG W2261V-PF (21.5'')
HDD:
Patriot Torqx SSD (64GB) & Western Digital Caviar: WD5000AAKS (2x500GB) + WD5000AACS (500GB) [RAID5]
Sound:
Integrated 7.1-channel (Realtek ALC889A Codec)
Case:
Chieftec LBX-02B-B-B
PSU:
SilverStone Element SST-ST65EF (650W)
Optical drives:
NEC DVD-RW ND-3540A & Sony Optiarc DVD-RW AD-5240S
Mice & keyboard:
Razer Abyssus & A4Tech KL-45MU
Internet:
ADSL (Telekom Open ADSL)
OS & Browser:
Windows XP Professional x86 (Service Pack 3)
Other:
TV Kartica: Leadtek WinFast TV2000XP Global
Djeluje kao problem sa kablom (ja sam imao slicne simptome), mada opticki drajv kod laptopa nema kabl koliko ja znam (bar ne onaj izmedju optike i konektora, e sad ne znam kako izgleda dio od konetora do ploce, da li je dirketno ili lem...), tako da... Vrlo cudno!

SuperStarr

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
1.342
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD DA-C2 @ 3,66Ghz (1.4V) under Alpenföhn Broken
Motherboard:
DFI LANParty JR 790GX-M2RS @ 1,8Ghz
RAM:
4x 2Gb "Crne Dragane" @ 866Mhz CL5 1.95V
VGA & cooler:
PCS 6770 1Gb feat. Scythe Musashi + PAPST 12cm @ 5V
Display:
ASUS VW222U
HDD:
1x Maxtor, 3x WD, 1x Hitachi
Sound:
SB0460 feat. Creative Fatal1ty Gaming Headset
Case:
kinez čisto da zašrafim ploču da se ne krivi...
PSU:
ZM850-HP
Optical drives:
LiteOn always & forever :P
Mice & keyboard:
GA GM-M6800 & Microsoft Multimedia 1.0A
Internet:
Telekom ADSL 1Mbps
OS & Browser:
xDark W7 x64 SP1 /// Google Chrome
Other:
2x Doggy Dog ?
Ali, kada DVD ode u PIO, onda valjda ima problema i sa čitanjem diskova?
Ne, onda opterećuje procesor i guši ceo sistem. Tako da nije čudno što ne postiže maksimalnu brzinu rezanja. Ja sam davno (P3 era) imao takav problem na nekoj Tomato ploči (bacao je ATA u PIO stalno) i zamenom ploče (drugog proizvođača) to je otklonjeno.
Da li si pratio "buffer"-e prilikom rezanja, da li se prazne? Trebalo bi da su uvek između 97 i 100% puni, ako je sve u redu.

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Da li si pratio "buffer"-e prilikom rezanja, da li se prazne? Trebalo bi da su uvek između 97 i 100% puni, ako je sve u redu.
Puni su sve vreme. Na trenutak padnu do npr. 80%, ali to samo ako u tom trenutku pokrenem neki veći program. Zato i pretpostavljam da nije DMA-PIO problem (inače, opterećenje CPUa sve vreme je malo, a onaj mali program za rezanje - UsefulUtils Discs Studio - radi odlično, ali samo ako koristi SPTI!)

Vrh