• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

RNIDS anketa o ćiriličnom domenu Srbije

Oki

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
1.867
Rezultat reagovanja
4
Moja konfiguracija
Jel se ovo odnosilo na moj odgovor posto je poslednji napisan ?

Mislim da je Djordje koncizno i direktno objasnio zbog cega to nije dobro. Sta dalje treba da se doda na tu temu ?!

M

Misko78

Guest
Lepo ti kažem objašnjenje ti je nepostojeće. Mislim da je Zoni koncizno i direktno objasnio da je namena isključivo lokalna. :wave:

Oki

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
1.867
Rezultat reagovanja
4
Moja konfiguracija
Da ali ja za sada u svojoj web hosting karijeri nisam nikada cuo za potrebu koriscenja domena drugim alfabetom pa cak i kada je u pitanju intraweb tj intranet. Jednostavno nema smisla niti potrebe da postoji u lokalu. Ne razumem kako mi je objasnjenje nepostojece ako je izreceno u pisanom formatu ? Jel to znaci kao da ga nisam ni napisao ?
:wave:

serpent

PCAXE Member
Učlanjen(a)
05.04.2009.
Poruka
334
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel i7 920
Motherboard:
Gigabyte GA-EX58-UD3R
RAM:
2x2GB Patriot Viper DDR3 1600MHz CL7
VGA & cooler:
Club 3D Ati 4850 512MB + Accelerro S1 R2
Display:
Samsung T220
HDD:
1TB Seagate baracuda
Sound:
OnBoard
Case:
Chieftec BIIIG
PSU:
TT 850W
Optical drives:
Pioneer
Mice & keyboard:
Logi MX518 + Logi krsh KB
Internet:
SBB
OS & Browser:
W7
Mislim da je ideja totalno apsurdna, bez obzira sto je nase pismo cirilica, ipak prevoditi i prepisivati neke stvari stvarno nema smisla. Pogotovo sto naci tastaturu sa cirilicom je skoro nemoguce, a pogotovo stariji ljudi koji se jedva naviknu i na SR latinicu ...
Mogu samo da zamislim koliko ce se zakomplikovati sve to na serverskom i DNS nivou ... da dodajem Cirilicu na server, no way.

S

stalja

Guest
Je l' vas neko tera motkom da stavljate ćirilični domen ili odlazite na sajt sa istim?

Rusi imaju ćirilične domene pa niko se ne žali. Ja postojanje istih gledam samo kao opciju više i kao što kaže zoni, isključivo za lokalnu upotrebu kome to baš treba.

Ja ćirilični domen neću koristiti jer ne vidim potrebu za istim. Svaki sajt koji ikad budem posedovao ili napravio će imati normalan UTF8 encoding i latinicu jer je em lakše napraviti, a i istu sam učio paralelno u osnovnoj tako da nisam fan samo jednog pisma.

Diabolique

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.705
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
E5200
Motherboard:
P5Q
RAM:
2x2GB
VGA & cooler:
5770
Display:
DIY Projektor
HDD:
10001FALS, 10EACS, 10EADS
Sound:
Audigy@Z5500
Case:
Generic
PSU:
CM 450 RP
Optical drives:
Pioneer 215D
Mice & keyboard:
MS Natural 4000, MX1100R
Internet:
IKOM 2Mb
OS & Browser:
Win XP

serpent

PCAXE Member
Učlanjen(a)
05.04.2009.
Poruka
334
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel i7 920
Motherboard:
Gigabyte GA-EX58-UD3R
RAM:
2x2GB Patriot Viper DDR3 1600MHz CL7
VGA & cooler:
Club 3D Ati 4850 512MB + Accelerro S1 R2
Display:
Samsung T220
HDD:
1TB Seagate baracuda
Sound:
OnBoard
Case:
Chieftec BIIIG
PSU:
TT 850W
Optical drives:
Pioneer
Mice & keyboard:
Logi MX518 + Logi krsh KB
Internet:
SBB
OS & Browser:
W7
Meni je skroz dovoljno da table sa natpisima ulica prvo budu na cirilici pa da se tek onda bunimo za dalje ...

M

Misko78

Guest
Tako je, to jeste suština. Ako je nešto dostupno i moguće veoma je tupavo ne pružiti dodatnu mogućnost. Kome zatreba taj će i koristiti. Pravo da vam kažem i više mi se kenja od poltronstva našeg, maltene ceo svet vodi računa o očuvanju jezičke različitosti a samo kod nas se toliko ekstremistički forsira engleski jezik i latinično pismo. Prof. Dr. Ivan Klajn je pre jedno desetak godina pominjao ovo u jedno lepom tekstu u ako se dobro sećam u NIN_u, gde je rezignirano primetio "pogledjate svaka stota radnja nam ima srpsko ime".

Ja nikoga živog ne teram da piše ćirilicom ali kad krenu ovakve rasprave obično ispadnem grbavi zilot koji se teleportovao iz srednjeg veka.

illidan

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.117
Rezultat reagovanja
3.843
Moja konfiguracija
pogledaj pocetnu stranu foruma, deo "HARDVER" i reci mi koliko srpskih reci ima u nazivima podforuma?

M

Misko78

Guest
A zašto meni to spočitavaš, kad sam se izjasnio da nikoga ne teram da piše srpskim jezikom i ćiriličnim pismom, već da je to stvar slobodnog izbora. :mad:

illidan

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.117
Rezultat reagovanja
3.843
Moja konfiguracija
mislio sam na ovaj deo posta
Pravo da vam kažem i više mi se kenja od poltronstva našeg, maltene ceo svet vodi računa o očuvanju jezičke različitosti a samo kod nas se toliko ekstremistički forsira engleski jezik i latinično pismo. Prof. Dr. Ivan Klajn je pre jedno desetak godina pominjao ovo u jedno lepom tekstu u ako se dobro sećam u NIN_u, gde je rezignirano primetio "pogledjate svaka stota radnja nam ima srpsko ime".
izvini

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
pogledaj pocetnu stranu foruma, deo "HARDVER" i reci mi koliko srpskih reci ima u nazivima podforuma?
Говориш о стручним/техничким терминима који имају порекло у енглеском језику и правилно би било писати тачно, према језику из којег потичу али исправно би било, према српском правопису, написати Хардвер уместо Hardware.
Ја форсирам употребу ћирилице у интернет свету, као што је и искључиво користим када пишем нешто руком или у Word-u.

illidan

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.117
Rezultat reagovanja
3.843
Moja konfiguracija
monitor nije strucni naziv, hardver nije strucni naziv, hard disk nije strucni naziv ima jos dosta toga.

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
monitor nije strucni naziv, hardver nije strucni naziv, hard disk nije strucni naziv ima jos dosta toga.
Него шта је? Да ли су те речи/називи, постојали пре 50 или 100 година? Наравно да нису. Енглеског су порекла и ако се пишу латиницом, требају бити исписани онако како се пишу језиком из којег потичу, у овом случају енглески.

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
ако се пишу латиницом, требају бити исписани онако како се пишу језиком из којег потичу
Ne slažem se. Srpskom latinicom se i strane reči pišu onako kako se izgovaraju (nema tu razlike između dva srpska pisma!).

illidan

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.117
Rezultat reagovanja
3.843
Moja konfiguracija
Него шта је? Да ли су те речи/називи, постојали пре 50 или 100 година? Наравно да нису.
pa odakle onda te reci u engleskom/francuskom/nemackom?

StevaMan

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.09.2009.
Poruka
196
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
kako bi ovaj svet bio lep, kad ni jedna provokacija ne bi imala 'odgovor' :)
pokazite malko vise ozbiljnosti...
licno smatram da ce cirilicni domen uneti zabunu, tako da je potreban koliko i lanski sneg, ali dobro...kad se tera 'mak na konac' da i mi teramo nas :rolleyes:

Diabolique

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.705
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
E5200
Motherboard:
P5Q
RAM:
2x2GB
VGA & cooler:
5770
Display:
DIY Projektor
HDD:
Sound:
Audigy@Z5500
Case:
Generic
PSU:
CM 450 RP
Optical drives:
Pioneer 215D
Mice & keyboard:
MS Natural 4000, MX1100R
Internet:
IKOM 2Mb
OS & Browser:
Win XP
Sada je prošlo sa usmenim opomenama, ako se nastavi sa kršenjem pravila pašće i hlađenje na tri dana.
Nadam se da neće biti potrebe za daljom intervencijom.
Hvala na razumevanju.
:sekira:

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.407
Rezultat reagovanja
121
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ci7 3930K@ Coolink CoratorDS
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
4x4GB Mushkin 1600 MHz cl9, 1.5V
VGA & cooler:
Sapphire HD6950 FleX Edition
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Corsair ForceGT 120GB SSD,WD AAKS 640 GB, WD MyBook 500GB
Sound:
Realtek ALC889 - Logitech Z2300
Case:
Cooler Master bench table
PSU:
Cooler Master Silent Pro 850W
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Logitech G15 - Logitech MX518
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE
Obavestenje:

Korisnicima Misko78 i Wiz ce biti disabelovan account. Misko78-u na tri dana, Wiz-u na sedam dana.

Misko78 je dobio tri dana jer je podbadao Wiz-a i mesao se u moderatorski posao iako je 100% bio u pravu vezano za Wiz-ov nachin postovanja na forumu.

Wiz je dobio sedam dana jer je izneo (blago recheno) zestoke neistine u vezi sa korisnikom Misko78. Pored toga vec duze vreme pokusava da kroz svaki post proturi politicku notu ikao je vise od jednom bio upozoren na uljudan nacin da to ne radi.

Ovo ce biti praksa i u budućnosti dok će akcija banovanja biti rezervisana samo kao poslednje merilo u sprečavanja bilo kakve dekreditacije PCAXE komune, kao mesto gde treba u prvom planu da ispliva iskljuchivo razmena informacija i medjusobno razumevanje uz postovanje PCAXE pravilnika. Korisnci kojima je diseble-ovan profil su i dalje članovi PCAXE komune i samo im je onemoguceno postovanje (da se ohlade glave).

P.S. Ako smatrate da je neki post nekorektan po vas licno prijavite ga klikom na dugme "
". Moderatorski tim PCAXE je zakazao ovoga puta i na vreme nije uocio provokaciju . Izvinjavamo se svima na tome!

:sekira:

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.951
Rezultat reagovanja
149
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6

Diabolique

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.705
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
E5200
Motherboard:
P5Q
RAM:
2x2GB
VGA & cooler:
5770
Display:
DIY Projektor
HDD:
Sound:
Audigy@Z5500
Case:
Generic
PSU:
CM 450 RP
Optical drives:
Pioneer 215D
Mice & keyboard:
MS Natural 4000, MX1100R
Internet:
IKOM 2Mb
OS & Browser:
Win XP
M

Misko78

Guest
Tražeći značenje i poreklo reči BRE našao sam na jednom ženskom forumu lepo objašnjenje:

Jedna reč, više kao uzrečica, osobena je za Srbe. Njeno značenje različito se tumači i upotrebljava se u različitim prilikama. Šta će značiti pomalo zavisi od tona kojim se izgovara. To je reč bre.

Građani, uopšte, smatraju da ova reč ne znači ništa, da je to samo jedna uzrečica i to neučtiva uzrečica pa je treba izbegavati, štaviše, da je treba izbaciti iz svog rečnika. Poneki misle da bre znači magarac, ali su ti i takvi, u stvari, neobavešteni. To da bre znači magarac rekla im je majka u pokušaju da ih odvrati da koriste tu čudnu reč.

Evo kako se tumači značenje reči bre. U Vukovom rečniku iz 1852. godine reč bre tumači se primerima: Daj bre! Kamo bre! Ajde bre!, i kaže se da je naredbodavnog značenja. Poreklo ove reči Vuk ne navodi.

U Rečniku srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika SANU iz 1962. godine navode se čak četiri značenja ove reči. Na primer, da je reč bre uzvik kojim se ističe nešto što se kazalo, da se pojača ono što se kazalo.

Rečnik srpskohrvatskog jezika Matice srpske iz 1967. godine za reč bre kaže da je uzvik za skretanje pažnje, često uz pretnju, ali i za čuđenje. Daje sledeće primere: Sviraj bre!, ili, kad se nekoliko puta ponovi Bre! Bre! Bre!, izražava čuđenje.

U oba ova velika rečnika za reč bre se kaže da je turskog porekla, znači, stigla je u srpski iz turskog jezika. Međutim, u rečniku Turcizmi u srpskohrvatskom - hrvatskosrpskom jeziku kaže se nešto drugo, to jest da je reč bre preuzeta iz grčkog jezika.

Put ove reči može biti ovakav: reč je najpre iz grčkog preuzeta u turski, pa iz turskog u srpski jezik. A moglo je biti i ovako - reč je iz grčkog preuzeta u srpski jezik, pa su je od Srba Turci preuzeli u vekovima dok su vladali srpskim zemljama

Vrh