• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

OLED monitor/TV iskustva članova

NAS

PCAXE Member
Učlanjen(a)
15.07.2018.
Poruka
840
Rezultat reagovanja
1.398
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
PC i Mac
Primetio sam čitajući forum da @Dom1nat0R i @Pinocio imaju OLED TV a neka se jave i drugi članovi koji imaju OLED monitor ili TV i ako možete da napišete par reči o prednostima i manama.

Svi znamo "odličan kontrast, verne boje, moguć burn in...", zanima me nešto drugo: na osnovu dugogodišnjeg korišćenja IPS/VA monitora/TV-a kada ste prešli na OLED šta se tačno promenilo na bolje? Na primer, reklamiraju kod OLED-a manje zamaranje očnog vida usled manje plavog svetla. Da li ste to primetili u smislu da svaki dan koristite 8h monitor (ili OLED TV kao monitor) i od kada ste prešli sa IPS/VA zaista imate manji umor očnog vida, nemate više bol u očima, glavobolje i sl"? Kakva je situacija sa gledanjem filmova/serija ili igranjem igara u HDR modu? Da li je bio potreban period privikavanja ili kao da ste kupili drugi monitor/TV samo bolji? Čime održavate/čistite ekran? Eto tako neke informacije bi bile super da međusobno podelimo, vi koji trenutno imate i mi koji ćemo jednog dana da kupimo :)

Pinocio

PCAXE Member
Učlanjen(a)
15.02.2021.
Poruka
802
Rezultat reagovanja
2.007
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 5 5600X-SCFM 2000 Fuma 2
Motherboard:
Gigabyte X570 Aorus Master/rev 1.2
RAM:
G.Skill Trident Z Neo 32 (2x16) 3600 (16-19-19-39)
VGA & cooler:
RX 6800 XT Sapphire Nitro+ SE
Display:
Gigabyte M32U
HDD:
Samsung 980 Pro (500GB)-Samsung 970EVO (1TB)
Case:
Corsair 5000D Airflow/ Noctua NF-F12 PWM Cromax Black Swap (x6)
PSU:
Seasonic PRIME GX-850
Mice & keyboard:
MX Master 3 - MX Keys PLUS
Pogresna adresa kada je Pinocio u pitanju :D
OLED sam uzeo cisto da bih isprobao i "to cudo tehnike", al za malo na tamo nekom forumu da me banuju sto sam napisao da i nisam nesto impresioniran :d
Pinocio nije zahtevan korisnik i prepun je razumevanja, kako za ljude tako i za uredjaje. Tako da dal je crno crno ili sivkasto meni gotovo nista ne znaci, jer razumem sta je "pisac hteo da kaze", pa i ako je sivo mozak to registruje da je crno i to je to. Jedino gde si primeti velika razlika su oni duhovi dok je recimo bela pozadina na ekranu, a opet s obzirom da mi je led tv otvaran, moguce da su ti duhovi ostali i od prljavih ruku servisera, jer sam ubedjen da pre nisu bili izrazeni u tolikoj meri.
Kada sam uneo oled u sobu i pozvao caleta da vidi sliku njegov komentar je bio: "Televizor ko televizor" :D Malo se se naljutio u tom trenutnku, ali kako vreme odmice sticem utisak da je covek bio u pravu. Posebno dok nisam nakacio box uredjaj na njega sem ravnomernog prikaza slike i tankog ekrana ni po cemu vise se nije izdvajao. Apsolutno sam bio ravnodusan ka njemu. Kada sam mu nakacio box tj. fire stick postao je to mnogo mocniji uredjaj, al opet ne u smislu da sam opcinjen kvalitetom slike. Da se razumemo, slika itekako jeste kvalitetnija, ali nisam od onih koji tvrde posle oleda nikad vise led. Na ovom mom modelu (LG C2) MTS IPTV je bukvalno negledljiv. Kada pustis fudbal glave igraca su bukvalno kao iz Minecrafta ako se tako zove igrica. Ne znam kakva je situacija kod MTS optike, ja sam na 20mbs i nemam ni HD kanale. Pisao sam ovde da sam pustao Blade Runner 2049 za koji chatgpt kaze da je najreprezentativniji film za oled ekrane i da su me oci bolele dva dana. Prejako, prenaglaseno, sve je u fulu, al opet nekako nerealno.Takvu cistocu nemas ni u stvarnom zivotu. Imam i tri LOTR u nekom nazovi ful kvalitetu, al nikako da pocnem da gledam, jer vidjao sam i televizore od 32 inca na kojima filmovi deluju spektakularno sto se kontrasta i jacine boja tice tako da zaiste nisam primetio (dok sam premotavao LOTR) da je sad nesto sto se mora videti. Meni jaci utisak (u odnosu na Philips LED u dnevnoj) ostavili zvucnici (7.2.) nego slika :) Philips koji sam kupio pre 7 godina je android tv sa katastrofalnom slikom po otvaranju, ali uz pomoc kalibracije sa neta dobio sam prirodnu sliku koja mi se vise dopada i deluje realnije nego slika na oledu. A posebno je vazno sto mi Philips od svakog izvora napravi prirodnu sliku, dok oled trazi kvalitetne izvore i jeste da da cistu sliku, ali to mi na nivou Samsung telefona na kojima kamera uvek ono sto slika ucini nekako izvestaceno kad su boje u pitanju. Previse idealizuje i ulepsa. Eto, znam da ti nisam od nikakve pomoci, al napisah koju rec

NAS

PCAXE Member
Učlanjen(a)
15.07.2018.
Poruka
840
Rezultat reagovanja
1.398
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
PC i Mac
Jesi, kako nisi, to je prava situacija kako korisnik doživljava neki uređaj ili tehnologiju i to je testirano u kućnim uslovima.

Kada odem u Beo šoping centar samo se vrti standardna LG reklama na deset OLED televizora (Tehnomanija i pored u Lg prodavnici). Ima izložen i Asus OLED laptop u Comtrade-u u istom tržnom centru i pustio sam neke serije i filmove, sve je to super ali je dragoceno kada neko opiše uređaj nakon dužeg korišćenja. :like:

Pinocio

PCAXE Member
Učlanjen(a)
15.02.2021.
Poruka
802
Rezultat reagovanja
2.007
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Gigabyte M32U
HDD:
Case:
PSU:
Seasonic PRIME GX-850
Mice & keyboard:
Kao sto rekoh nisam fanatik. A kada budem birao tv za dnevnu iskreno ne verujem da ce biti oled. Bar u ovom trenutku tako razmisljam. I na Philipsu imam ambilight, ukljucio ga 4-5 puta kada komsinice dodju na kafu i to je to. Posle 10 dana zaboravio i da postoji, i tek ponekad kad ukljucujem TV pa se sve lampice ukljuce primetim da imam i ambilight :d Bar za mene iskristalisalo se da mi je za tv najbitnije da ima sto vise kvalitetnih izlaza, da mu SD slika deluje gledljivo, jer ako je to ok i sve ostale rezolucije ce biti vrhunske. Kod Philipsa me zvucnici dovode do ludila veoma, al to je neka druga tema. Mada, ako si fanatik onda itekako vredi razmisljati o oledu

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: NAS

Djolekg

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.08.2016.
Poruka
10.149
Rezultat reagovanja
6.310
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel i7 3770K(4.4ghz),-BeQuiet pure rock slim
Motherboard:
AsRock p67 pro
RAM:
hyperx fury 12 GB DDR3 1600 mhz cl10
VGA & cooler:
Sapphire Nitro + RX 580 4gb
Display:
Asus vg248qe 144hz
HDD:
hdd(wd blue 500gb),ssd(adata su650 240gb)
Sound:
Logitech G230
Case:
cooler master elite
PSU:
Corsair RM1000x
Mice & keyboard:
HyperX pulsefire fps pro,Cooler master Masterkeys Pro M,Podloga - Zowie G-SR
Internet:
sbb 150/10
OS & Browser:
windows 10 pro 64bit
Other:
xaomi redmi note 8 pro
@Pinocio Nisam koristio tv tipa sa tim ambilight fazonom,ne mogu da ne postavim pitanje dal remeti on fokus ili normalno gledanje tv-a kad je uključen?

Elem,da slažem se za to peglanje slike u hd-u na većim dijagonalama.Vidjao sam kod komšija neke osnovne modele starije u vecoj dijagonali,ono ne može da se gleda.Takodje onaj popularni hisense od pre par godina takodje katastrofa to peglanje nizih rezolucija..
Ja takodje imam neki sirotinjski vivax u 58,ali pegla hd za sve pare..nema onoga sto videh po komsiluku.

• Like

Pinocio

PCAXE Member
Učlanjen(a)
15.02.2021.
Poruka
802
Rezultat reagovanja
2.007
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Gigabyte M32U
HDD:
Case:
PSU:
Seasonic PRIME GX-850
Mice & keyboard:
@Pinocio Nisam koristio tv tipa sa tim ambilight fazonom,ne mogu da ne postavim pitanje dal remeti on fokus ili normalno gledanje tv-a kad je uključen?
Meni smeta, mislim da bi me posle pola sata glava zabolela, al opet ima ljudi koji se loze na to. Od osobe do osobe je. Kada sam kupovao u tom momentu trazio sam dokazan model, sa Androidom i koji dobro pegla sliku. To su mi bili jedini uslovi. Ambilight je bio apsolutno nebitan za moju odluku o kupovini. Model je inace 2016. godiste, ja ga kupih 2018. I dan danas android prihvata sve zivo, bolje od mnogih telefona. Nisam dugo ni gledao koju verziju koristi, mislim da je sestica, tako da verovatno nece jos dugo po tom pitanju, al odradio je posteno svaki ulozen dinar.

Elem,da slažem se za to peglanje slike u hd-u na većim dijagonalama.Vidjao sam kod komšija neke osnovne modele starije u vecoj dijagonali,ono ne može da se gleda.Takodje onaj popularni hisense od pre par godina takodje katastrofa to peglanje nizih rezolucija..
Ja takodje imam neki sirotinjski vivax u 58,ali pegla hd za sve pare..nema onoga sto videh po komsiluku.
Da, ljudi se loze na sporedne stvari, vrstu ekrana, velicinu, izgled TVa, a mase sustinu totalno.Eto to sto pricas za peglanje slike isto moze da se primeni i na kontrast nekih jeftinih televizora i oleda. Naravno, da me ne bi napao neko odmah kako pricam nebuloze, da je oled dominantniji, kvalitetniji, al je to kao i to vozio se u BMWu ili u Pasatu, sustina je da se stigne u isto vreme

• Like

Dom1nat0R

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
03.09.2015.
Poruka
13.689
Rezultat reagovanja
8.654
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel® Core™ i7-10700K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard:
ASUS Maximus XII HERO (WI-FI)
RAM:
G.SKILL tridentZ Black-White 32GB (2x16) DDR4 @3600MHz CL17 [F4-3600C17D-32GTZKW]
VGA & cooler:
AMD Radeon™ RX 7800 XT Phantom Gaming 16GB OC
Display:
LG Ultra Gear 27GN850-B [1ms,144Hz, Nano IPS] / LG C4 OLED 55"
HDD:
Samsung 860 PRO 256GB Samsung 860 EVO 500GB 2x Samsung 860 EVO 2TB WD Red 3TB
Sound:
ASUS Xonar Essence ONE / Cambridge Audio Azur 640A V2 / MA RX2+Pioneer TSW306C / Logitech Z906 [5.1]
Case:
Thermaltake Suppressor F51 [Window]
PSU:
Cooler Master V850 [Full modular]
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
ASUS ROG Chakram / ASUS ROG Claymore [MX Brown] / Headset hyperX Cloud Alpha
Internet:
Optical fiber 350mbs/110mbs
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64bit / Google Chrome
Other:
PlayStation 4 PRO CUH-7216B / TV Samsung UE50RU7022 50" 4K
@NAS Ja OLED TV koristim jako kratko. TV se ne koristi kao monitor vec kao TV za gaming. Informacije koje trazis za sada ja ne mogu da ti dam kao neko ko OLED TV koristi tek 15 dana.
Da li je bio potreban period privikavanja ili kao da ste kupili drugi monitor/TV samo bolji? Čime održavate/čistite ekran? Eto tako neke informacije bi bile super da međusobno podelimo, vi koji trenutno imate i mi koji ćemo jednog dana da kupimo :)
Nema period privikavanja u bilo kom smislu. Verujem da mozda nisam najbolji primer da ti pricam bilo sta je mene ne bole oci ni kad gledam u IPS posle 10 sati. Sto se tice ciscenja ekrana citao sam i preporuka je mikrofiber krpa i mlaka voda samo navlaziti malo krpu i to je to.

• Like

BiTrAtE

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
06.07.2021.
Poruka
38
Rezultat reagovanja
89
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 7 7800X3D @ DeepCool LT520 WH
Motherboard:
Gigabyte B650M AORUS ELITE AX ICE
RAM:
32GB Kingston FURY Renegade DDR5 RGB DDR5-6000 CL32-38-38 @1.35V
VGA & cooler:
Gigabyte AORUS RX 7900 XTX ELITE 24G
Display:
Asus ROG Swift OLED PG32UCDM
HDD:
Kingston KC3000 2TB / Kingston KC3000 1TB / Seagate BarraCuda 3TB 2.5"
Sound:
NZXT Relay 2.0 + NZXT Subwoofer & AudioQuest DragonFly Black v1.5 + Steelseries Arctic 1 Wireless
Case:
Jonsbo D31 Mesh SC White
PSU:
Corsair SF750 80 PLUS Platinum
Mice & keyboard:
Ajazz AK820 Pro + Ajazz Ajazz AJ159 APEX @ Cooler Master MP511 Speed SF6 Edition Mouse Pad
Internet:
1Gbps / 250 Mbps
OS & Browser:
Windows 11 & Google Chrome
Other:
LG OLED C1 55" & PS5 & Samsung Q990B
U dnevnoj imam LG C1 i da kucnem služi odlično, ne pada mi na pamet da ga mijenjam. Prelaz posle Sony-a XE850 je bio nebo i zemlja i jesam jedan od onih koji kažu da posle OLED-a nikad više LED. :) Prošle godine uzeh i monitor Alienware AW2725DF a od prije par dana (samo zbog dijagonale, AW je bio odličan) uzeh Asus ROG PG32UCDM, fenomenalni oba. Crna - crna, žive boje, nema nikakvog ghostinga, nema probijanja svijetla (jer isto, pozadinsko i ne postoji), s obzirom da računar mnogo više koristim u večernjim časovima meni ovo itekako prija, tj. vidim razlike.

Računar kući koristim za igre, browsing, posao pomalo, sad je plan da se upali i po koja serija/film jer je 32" već ok, ali što se tiče HDR-a i filmova na računaru, još nisam probao. Sudeći po komentarima, jako traljavo je odrađena podrška za HDR i DV na Windows-u tako da je OS problem, mada se može namjestiti.

Jedina prednost LED TV-a u odnosu na OLED je kablovska, jednostavno OLED i kompresovan materijal neće da može, svaki detalj se na oledu vidi, šum, artifekt dok kod LED-a upscaling nije agresivan + zbog niskog kontrasta slika onda izgleda dosta mekše u odnosu na oled.

Dom1nat0R

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
03.09.2015.
Poruka
13.689
Rezultat reagovanja
8.654
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel® Core™ i7-10700K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard:
ASUS Maximus XII HERO (WI-FI)
RAM:
G.SKILL tridentZ Black-White 32GB (2x16) DDR4 @3600MHz CL17 [F4-3600C17D-32GTZKW]
VGA & cooler:
AMD Radeon™ RX 7800 XT Phantom Gaming 16GB OC
Display:
LG Ultra Gear 27GN850-B [1ms,144Hz, Nano IPS] / LG C4 OLED 55"
HDD:
Samsung 860 PRO 256GB Samsung 860 EVO 500GB 2x Samsung 860 EVO 2TB WD Red 3TB
Sound:
ASUS Xonar Essence ONE / Cambridge Audio Azur 640A V2 / MA RX2+Pioneer TSW306C / Logitech Z906 [5.1]
Case:
Thermaltake Suppressor F51 [Window]
PSU:
Cooler Master V850 [Full modular]
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
ASUS ROG Chakram / ASUS ROG Claymore [MX Brown] / Headset hyperX Cloud Alpha
Internet:
Optical fiber 350mbs/110mbs
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64bit / Google Chrome
Other:
PlayStation 4 PRO CUH-7216B / TV Samsung UE50RU7022 50" 4K
Kad si vec spomenuo C1 verovatno ga imas vec 4 5 godina. Da li se negde pojavio mozda burn-in ili je to stvar proslosti?

BiTrAtE

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
06.07.2021.
Poruka
38
Rezultat reagovanja
89
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 7 7800X3D @ DeepCool LT520 WH
Motherboard:
Gigabyte B650M AORUS ELITE AX ICE
RAM:
32GB Kingston FURY Renegade DDR5 RGB DDR5-6000 CL32-38-38 @1.35V
VGA & cooler:
Gigabyte AORUS RX 7900 XTX ELITE 24G
Display:
Asus ROG Swift OLED PG32UCDM
HDD:
Kingston KC3000 2TB / Kingston KC3000 1TB / Seagate BarraCuda 3TB 2.5"
Sound:
NZXT Relay 2.0 + NZXT Subwoofer & AudioQuest DragonFly Black v1.5 + Steelseries Arctic 1 Wireless
Case:
Jonsbo D31 Mesh SC White
PSU:
Corsair SF750 80 PLUS Platinum
Mice & keyboard:
Ajazz AK820 Pro + Ajazz Ajazz AJ159 APEX @ Cooler Master MP511 Speed SF6 Edition Mouse Pad
Internet:
1Gbps / 250 Mbps
OS & Browser:
Windows 11 & Google Chrome
Other:
LG OLED C1 55" & PS5 & Samsung Q990B
3-4 godine, nikakav burn-in, baš prije 10-ak dana provjeravao jednobojne testove, čist kao suza. A nije da se ne koristi, bar 8 sati radi dnevno, 100% brightness od samog početka.

Dakula74

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.12.2021.
Poruka
2.471
Rezultat reagovanja
2.257
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
5900X + NZXT Kraken 280 RGB
Motherboard:
MSI B550 tomahawk
RAM:
64 gb
VGA & cooler:
MSI X Slim Nvidia RTX 4090
Display:
Gigabyte M27Q
Case:
DeepCool's MORPHEUS (4x LIAN LI UNI Fan SL140 V2 black + 3x UNI FAN SL-INF REVERSE BLADE 120)
PSU:
FSP Hydro G PRO 1000W
Mice & keyboard:
MX Master 2S , APEX 7
Hvala za info, da se otklone sumnje vezane za tehnologiju, jer planiram da kupim , jos samo da smislim gde cu ga, razmisljam da zazidam prozor da ga nemam :thumb:

Pinocio

PCAXE Member
Učlanjen(a)
15.02.2021.
Poruka
802
Rezultat reagovanja
2.007
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Gigabyte M32U
HDD:
Case:
PSU:
Seasonic PRIME GX-850
Mice & keyboard:
Hvala za info, da se otklone sumnje vezane za tehnologiju
Kakve sumnje? Pa nije to vise nova tehnologija. Nisam ni razmisljao u tom pravcu. Cak sam kupio kod madjara, dok je kod nas garancija bila 5 godina i toga sam se odrekao. Vise sam verovao u OLED tehnologiju nego u Srpsku garanciju :d

Dakula74

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.12.2021.
Poruka
2.471
Rezultat reagovanja
2.257
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
5900X + NZXT Kraken 280 RGB
Motherboard:
MSI B550 tomahawk
RAM:
64 gb
VGA & cooler:
MSI X Slim Nvidia RTX 4090
Display:
Gigabyte M27Q
Case:
DeepCool's MORPHEUS (4x LIAN LI UNI Fan SL140 V2 black + 3x UNI FAN SL-INF REVERSE BLADE 120)
PSU:
FSP Hydro G PRO 1000W
Mice & keyboard:
MX Master 2S , APEX 7
Jel bi mogao ti da mi zazidas prozor, planiram jedan oled na tu stranu?

PCburazer

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
12.10.2016.
Poruka
1.272
Rezultat reagovanja
471
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen Pro R7 2700
Motherboard:
Asus TUF GAMING B450M-PLUS II
RAM:
16 GB Kingston HyperX Fury
VGA & cooler:
XFX RX580 8gb
Display:
Dell u2412m
HDD:
SSD Kingston 240gb x2 , WD Green 1TB, WD Purple 2TB
Sound:
Technics SH-EH600
Case:
Zeus Y03B
PSU:
Be quiet 530w 80PLUS BRONZE
OS & Browser:
Win10, Opera
Čudno karakterisanje OLED-a od strane korisnika. Ja bih ipak rekao da je viši level od bilo kog LED panela.
Činjenica je da to ne pravi neku razliku kada je gledanje tv programa u pitanju.
Takođe je činjenica da ćemo odgledati isti film koji god bio panel.
Ali gore je navedeno da te i BMW i Passat dovezu od tačke A do tačke B što je tačno, ali to mogu Dačia, pa Yugo...
Dakle to nikako nije isto, a taj level iznad se debelo plaća šta god kupovali.
Sad, naravno da nekim ljudima to nije važno i nema potrebe da plaćaju.

Vrh