• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

BSA: Racije u kompjuterskim radnjama

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija

Tokom prethodnih nedelja u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije sprovedeno je niz akcija uperenih protiv preduzeća koje se bave prodajom računara i istom prilikom u promet stavljaju nelegalne kopije softverskih proizvoda. Iz policijskih izvora saznajemo da su tokom racija u Beogradu i gradovima u unutrašnjosti Srbije pronađeni računari spremni za isporuku, koji su na sebi imali instaliran piratski softver, kao i instalacioni diskovi sa kojih se piratski softveri instaliraju. Protiv ovih preduzeća biće pokrenuti odgovarajući sudski postupci, a računari sa nelegalnim softverima kao i instalacioni diskovi su oduzeti.

Pored štete koja se, prodajom piratskih softvera, nanosi nosiocima autorskih prava, upotreba nelegalnog softvera predstavlja veliki rizik i za same korisnike računara, ali ima i širi značaj koji se pre svega ogleda u problemima koje izaziva za društvo u celini. Uz neplaćanje naknada za autorska prava i dažbina koje uz to idu ovakav način prometa softvera predstavlja i primer nelojalne konkurencije preduzećima koje uz računare nude legalne softverske proizvode.

Stopa softverske piraterije u Srbiji je tokom 2008. godine iznosila 74% što nas svrstava među države sa najlošijim rezultatima u regionu i može imati jako negativne posledice na proces pridruživanja Evropskoj uniji. Zato je veoma bitno da država pokaže dobru volju za rešavanje ovog problema, kako na polju suzbijanja prodaje nelegalnog softvera tako i na polju upotrebe kod poslovnih korisnika.

R_U_S

Banned
Učlanjen(a)
03.04.2009.
Poruka
117
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Athlon64 X2 3800+@3GHz-Cooler Master Hyper 212 , Aerogate 1-----Turion64 1.6GHz
Motherboard:
Biostar A78XA-A2T-AMD-Ati RD770-----Acer Aspire 9300
RAM:
2x1Gb Kingston VR@1GHz-5-4-4-12 -----2xGB DDR2 SODIMM
VGA & cooler:
Asus TOP EAH 3870 512Mb, Apache Voodoo2 12Mb, Matrox MGA200-----GeForce 7300go
Display:
Asus TOP EAH 3870 512Mb, Apache Voodoo2 12Mb, Matrox MGA200-----GeForce 7300go
HDD:
2xWD 640Gb RAID 0-----2.5" Hitachi 120Gb
Sound:
Creative Audigy 2, Altec Lansing 5100 Realtek ALC 883
Case:
Chieftec Dragon DX-01WD
PSU:
LC Power 550Wt
Optical drives:
HP DVD630i, LiteOf DVD-----TSST Corp DVD-RW
Mice & keyboard:
Logitech: RX1500, RX250, ...
Internet:
ADSL
OS & Browser:
WinXP professional

Tokom prethodnih nedelja u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije sprovedeno je niz akcija uperenih protiv preduzeća koje se bave prodajom računara i istom prilikom u promet stavljaju nelegalne kopije softverskih proizvoda. Iz policijskih izvora saznajemo da su tokom racija u Beogradu i gradovima u unutrašnjosti Srbije pronađeni računari spremni za isporuku, koji su na sebi imali instaliran piratski softver, kao i instalacioni diskovi sa kojih se piratski softveri instaliraju. Protiv ovih preduzeća biće pokrenuti odgovarajući sudski postupci, a računari sa nelegalnim softverima kao i instalacioni diskovi su oduzeti.

Pored štete koja se, prodajom piratskih softvera, nanosi nosiocima autorskih prava, upotreba nelegalnog softvera predstavlja veliki rizik i za same korisnike računara, ali ima i širi značaj koji se pre svega ogleda u problemima koje izaziva za društvo u celini. Uz neplaćanje naknada za autorska prava i dažbina koje uz to idu ovakav način prometa softvera predstavlja i primer nelojalne konkurencije preduzećima koje uz računare nude legalne softverske proizvode.

Stopa softverske piraterije u Srbiji je tokom 2008. godine iznosila 74% što nas svrstava među države sa najlošijim rezultatima u regionu i može imati jako negativne posledice na proces pridruživanja Evropskoj uniji. Zato je veoma bitno da država pokaže dobru volju za rešavanje ovog problema, kako na polju suzbijanja prodaje nelegalnog softvera tako i na polju upotrebe kod poslovnih korisnika.
E da ti nisi preneo ovu vest ne znam šta bi se desilo. Bolje neka apse tipove u zatamnjenim mečkama/BMW-ima/A8 itd i to objave, nego ovo sranje. Želim da čujem da je policija pucala na zatamnjeni terenac porsche na primer, i da su tom priliko ubijena četvorica gangsetera, a ne ovo proseravanje.

Daddy Yankee

PCAXE Member
Učlanjen(a)
07.10.2009.
Poruka
229
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel i3 2100
Motherboard:
ASUS P8Z77
RAM:
8GB Mushkin Radioactive 1600 CL7
Display:
Philips 226v
HDD:
Patriot Pyro 60GB, WD Green 2TB
Sound:
Logitech X-530
Case:
Thermaltake V4 Black
PSU:
Seasonic 430W
Optical drives:
Pioneer DVD-RW
Internet:
FTTB
OS & Browser:
Windows 7 Pro x64
ZoNi, samo jedno pitanje: Jel ti imaš sav legalan softver, baš ništa nelegalno? I sve filmove i muziku si isto tako kupio i sl.?

Moso

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
03.05.2009.
Poruka
290
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Nista novo u zemlji Tunguziji u kojoj se ne zna ni ko pije ni ko placa. Posto sam VEOMA dobro upucen u ovu materiju, ne mogu da verujem sta se sve radi. Naime, jos od osnivanja Posebnog tuzilastva za borbu protiv visokotehnoloskog kriminala na celu sa Lidijom Komlen Nikolic, doneta je uredba po kojoj kontrolu legalnosti softvera vrsi Poreska policija a ne MUP te da posedovanje i prodaja piratskog softvera od strane pravnih subjekata ne predstavlja krivicno delo vec PRIVREDNI PRESTUP. Prema tome, otkud sada MUP sprovodi ove akcije nije mi jasno ali kao sto rekoh ovo je Tunguzija. Inace, Posebno tuzilastvo za visokotehnoloski kriminal je ukinuto ali je u okviru MUP-a nastavilo da postoji odeljenje za borbu protiv visokotehnoloskog kriminala koje sada nema svoje tuzilastvo pa ce krivicne prijave da prosledjuje Okruznom Javnom Tuzilastvu u Beogradu tj. tuziocima i sudijama koji o ovoj materiji nemaju blage veze. Smucilo mi se sve ovo.

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Bolje neka apse tipove u zatamnjenim mečkama/BMW-ima/A8 itd i to objave, nego ovo sranje. Želim da čujem da je policija pucala na zatamnjeni terenac porsche na primer, i da su tom priliko ubijena četvorica gangsetera, a ne ovo proseravanje.
Najiskrenije se slažem s ovim!

@ Daddy Yankee: tvoja pitanja su nebitna, jer ja ne prodajem nelegalan materijal. Ovde je reč o firmama i njihovom korišćenju nelegalnog wareza!

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Secate se kako su prolazile politicke teme i price o gangsterima. Nastavite u duhu prvog posta, ako mozete.

cula

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
109
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i7 860 @ Prolimatech Mega Shadow
Motherboard:
GA p55 UD4
RAM:
2x2GB Geil CL7 1600
VGA & cooler:
Power Color 4890 1GB DDR5 @ Stock
Display:
LG W2252TQ-PF
HDD:
WD80 WD250 Seagate250
Sound:
onboard @ neki bluberi krs
Case:
P180 @ P182
PSU:
Corsair HX850
Optical drives:
216D
Mice & keyboard:
G5 G15
Internet:
Cable
OS & Browser:
W7 Ultimate
Other:
Megane III 1.6 16v
Najiskrenije se slažem s ovim!

@ Daddy Yankee: tvoja pitanja su nebitna, jer ja ne prodajem nelegalan materijal. Ovde je reč o firmama i njihovom korišćenju nelegalnog wareza!
Pa ni ja ne prodajem ilegalan software, vec ga delim.
A firme koje zavise od racunara, bi trebale da obezbede legalan sw, i kod njih treba da se prave racije, a ne kod nas postenih trgovaca :)

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Long live Freeware and Open Source. :D

S

stalja

Guest
Rešiti prosto i jednostavno

Windows instalirati bez seriskog i naglasiti da je to trial i pre svega besplatna upotreba, open office koji je takođe besplatan i par programa tipa aimp, gom player i sl.

darkado

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
828
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Athlon x2 7750 @ 3.1ghz [Thermaltake Ruby ORB]
Motherboard:
Gigabyte MA770-UD3 (rev 2.0)
RAM:
2GB Kingmax 1066 + 2GB Geil Ultra 800
VGA & cooler:
Saphire Radeon 5750 1GB
Display:
Samsung T220
HDD:
WD 320 AAKS + WD 500 ABYS
Sound:
Integrusha
Case:
Cooler Master Elite 332
PSU:
LC Power Metatron Prophecy 750W
Optical drives:
Pioneer 215
Mice & keyboard:
Logitech Internet multimedia keyboard + MX510
Internet:
2Mb
OS & Browser:
Win7 RTM 64-bit
aj ti objasni panduru/inspektoru shta je trial :D

S

stalja

Guest
desni klik na my computer i lepo piše trial version

On mora da zna šta znači trial inače možeš da ga lepo ispratiš iz radnje :)

Ako samo pokuša da napiše kaznu, zahtevaj da ti naglasi po kojoj osnovi piše, da bi se u žalbenom postupku (ukoliko dođe zbog napisane kazne) sprdao sa njima.

Beagle

PCAXE News Guru
Učlanjen(a)
20.01.2010.
Poruka
1.480
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AthlonII X4 620 @1.225v, Hyper 412 Slim
Motherboard:
Gigabyte M720-US3
RAM:
2x2GB Patriot Viper + 2x2GB GEIL Black Dragon CL5-5-5-15 @800 @1.8v
VGA & cooler:
Gigabyte GF9500GT 1GB (750/1850/500), CoolViva Z1
Display:
LG L204WS
HDD:
Patriot Pyro 60 GB, WD5001AALS
Sound:
Creative Audigy 1, Altec Lansing ATP3, Beyerdynamic DTX-710
Case:
Lian Li PC-S80 Black, 2xScythe SlipSream, 1x Turbine Master 800RPM
PSU:
OCZ StealthXStream 500W (Scythe S-Flex ventilator)
Optical drives:
Optiarc DVD-RW
Mice & keyboard:
Microsoft sidewinder X5, Roccat Taito, Logitech K120
Internet:
Cable
OS & Browser:
Win 7x64 SP1
Other:
Audigy front panel
A da vi trgovci predjete na Linux? To vala nista ne kosta ;)

Daddy Yankee

PCAXE Member
Učlanjen(a)
07.10.2009.
Poruka
229
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel i3 2100
Motherboard:
ASUS P8Z77
RAM:
8GB Mushkin Radioactive 1600 CL7
Display:
Philips 226v
HDD:
Patriot Pyro 60GB, WD Green 2TB
Sound:
Logitech X-530
Case:
Thermaltake V4 Black
PSU:
Seasonic 430W
Optical drives:
Pioneer DVD-RW
Internet:
FTTB
OS & Browser:
Windows 7 Pro x64
Poslednja izmena od urednika:

Oki

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
1.867
Rezultat reagovanja
4
Moja konfiguracija
Дедер појасни... како бих се и ја смејао. :d
pa nema shta da se pojasni, jednostavno ti si safe pa si safe..ostalima gori pod nogama.. ne znam shto je smeshno samo je prosto - tako ;]

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
pa nema shta da se pojasni, jednostavno ti si safe pa si safe..ostalima gori pod nogama.. ne znam shto je smeshno samo je prosto - tako ;]
Па имам и ја доста windows software-a, нпр SQL Server 2005, Visual Studio 2008 који могу да коштају поприлично... али на сву срећу сада може да се користе express верзије ових производа, сасвим бесплатно и могуће је правити комерцијалне апликације са истим. ;)

illidan

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.117
Rezultat reagovanja
3.842
Moja konfiguracija
jesi siguran da je moguce da se prave komercijalne aplikacije?

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Vrh