• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Zašto WMA i OGG nikad nisu u potpunosti zaživeli?

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
ako tebe MP3 128 zadovoljava nemoj ni da pomisljas da ides dalje.. Skupo je :)
Hehe, naravno da neću, već sam rekao da mi je i mp4/m4a na 32kbps sasvim OK :cool:

Btw, nikad nisam čuo za Thorens...

Poslednja izmena:
S

stalja

Guest
Tačno sam znao da će zoni da se javi sa 128kb kvalitetom, al uglavnom to može da bude i sreća kao što dadoo kaže :)

Ja lično preferiram 320kbps, al varim i manji kvalitet. Slušam muziku pre svega, a zvučnici su mi malo bolji kinezi.

Neće mi nikad biti jasni ljudi koji nemaju neke pristojne zvučnike, a ovamo skidaju flac fajlove i pune hard. Koja je tu poenta nikad mi neće biti jasno.

Ja imam gramofon al nemam ploče. Meni je familija muzički neobrazovana pa u kolekcijama se najčešće nalaze Lepa Brena - hajde da se volimo best off :D

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
AMD FX 8300 @ 3.3GHz / Thermalright Ultra-120A
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
4x4GB Kingston HyperX Genesis
VGA & cooler:
ZOTAC GTX1060 6GB / ASUS R9270X-DC2T-2GD5
Display:
BenQ 2450
HDD:
SP/Samsung 120GB SSD Raid-0, 4x Toshiba 1TB Raid-0, Toshiba 2TB
Sound:
Integrated - S/PDIF @ Yamaha RX-V 659
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Logitech UltraX & Razer Copperhead (thanks to Lukija)
Internet:
Telekom VDSL 20Mbps/4Mbps
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Xiaomi Redmi 5 Plus/HTC One M7 32GB/HTC EVO 3D + 8gb microSD/Sony Ericsson X1
Tačno sam znao da će zoni da se javi sa 128kb kvalitetom, al uglavnom to može da bude i sreća kao što dadoo kaže :)

Ja lično preferiram 320kbps, al varim i manji kvalitet. Slušam muziku pre svega, a zvučnici su mi malo bolji kinezi.

Neće mi nikad biti jasni ljudi koji nemaju neke pristojne zvučnike, a ovamo skidaju flac fajlove i pune hard. Koja je tu poenta nikad mi neće biti jasno.

Ja imam gramofon al nemam ploče. Meni je familija muzički neobrazovana pa u kolekcijama se najčešće nalaze Lepa Brena - hajde da se volimo best off :D
:rotf:

vrh :wave:

Wiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruka
564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Tu je sad pitanje gde se postavlja ta granica. Prvo, zvučna kartica. Sve ono što se kod nas po forumima preporučuje proizvođači ubrajaju u gejmerske kartice. Ono što npr. Asus ubraja u kartice za slušanje muzike su Xonar Essence STX i Xonar Essence ST. Ovo su stereo kartice, BTW.

Zatim zvučnici. Koji zvučnici odgovaraju ovoj kartici? Koliko koštaju? Ima li ih kod nas?

Tako da ogromna većina nas pravi velike kompromise i onda je samo pitanje koliki je taj kompromis.

dadoo

PCAXE Member
Učlanjen(a)
08.07.2009.
Poruka
736
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 5 1600 + Noctua NH-U12S
Motherboard:
Gigabyte Aorus GA-AX370-Gaming K5
RAM:
16GB G.Skill Ripjaws V DDR4 3000MHz
VGA & cooler:
Gigabyte GTX 750Ti
Display:
LG IPS224
HDD:
Samsung EVO 850 240GB (system) & 2x Seagate Skyhawk 10TB (storage)
Sound:
Sennheiser HD598
Case:
Fractal Design Define C + 3x Noctua NF-S12A ULN + 2x Noctua NF-A14 ULN
PSU:
Corsair HX450 + Mixer PC extenders "Noctua Edition"
Tu je sad pitanje gde se postavlja ta granica. Prvo, zvučna kartica. Sve ono što se kod nas po forumima preporučuje proizvođači ubrajaju u gejmerske kartice. Ono što npr. Asus ubraja u kartice za slušanje muzike su Xonar Essence STX i Xonar Essence ST. Ovo su stereo kartice, BTW.

Zatim zvučnici. Koji zvučnici odgovaraju ovoj kartici? Koliko koštaju? Ima li ih kod nas?

Tako da ogromna većina nas pravi velike kompromise i onda je samo pitanje koliki je taj kompromis.
Neki i ne prave.

Lossless muziku skidaju, ali je ne slusaju na racunaru. Rezu je na audio diskove i slusaju na CD playerima.. Sa druge strane, oni koji za izvor koriste racunar mahom kupuju kvalitetne i skupe DAC-ove, koji se kace na USB i zaobilaze zvucnu karticu..

:wave:

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
oni koji za izvor koriste racunar mahom kupuju kvalitetne i skupe DAC-ove, koji se kace na USB i zaobilaze zvucnu karticu
A ima i onih (valjda nisam jedini :D ) koji nemaju predstavu šta je DAC :whistle:

dadoo

PCAXE Member
Učlanjen(a)
08.07.2009.
Poruka
736
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Gigabyte GTX 750Ti
Display:
LG IPS224
HDD:
Sound:
Sennheiser HD598
Case:
PSU:

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Aaa, ok, kontam sada :)

Bre, audiofilija je definitivno puno skuplja nego što sam mislio :) A i komplikovanija - nema tu: ubaci neke pesme u folder, pokreni audio plejer i to je to ;)

Wiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruka
564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Neki i ne prave.
Ali, pogotovu za one koji prave kompromis a ne žele da prave baš mnogo veliki kompromis, komp uopšte ne mora da bude loš izbor. Kupiti npr. neku od gore navedenih Asus kartica + solidne zvučnike, to je trošak od nekih 250 evra. Na kraju dobijamo nešto što nije nikakav top hi-fi, ali jeste uređaj koji je eonima ispred bilo koje mini linije koja se može kupiti za tih 250 evra.

dadoo

PCAXE Member
Učlanjen(a)
08.07.2009.
Poruka
736
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Gigabyte GTX 750Ti
Display:
LG IPS224
HDD:
Sound:
Sennheiser HD598
Case:
PSU:
Ali, pogotovu za one koji prave kompromis a ne žele da prave baš mnogo veliki kompromis, komp uopšte ne mora da bude loš izbor. Kupiti npr. neku od gore navedenih Asus kartica + solidne zvučnike, to je trošak od nekih 250 evra. Na kraju dobijamo nešto što nije nikakav top hi-fi, ali jeste uređaj koji je eonima ispred bilo koje mini linije koja se može kupiti za tih 250 evra.
Istina, ali isto tako se za tih 250-300e se moze kupiti polovan entry level HiFi sistem (CD player, pojacalo i zvucnici) koji ce oduuuuvati Asus karticu + solidne zvucnike :)

Mislite o tome.

Wiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruka
564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Istina, ali isto tako se za tih 250-300e se moze kupiti polovan entry level HiFi sistem (CD player, pojacalo i zvucnici) koji ce oduuuuvati Asus karticu + solidne zvucnike.
Kad reče polovan... Spomenuo sam jednom da imam neku Körting mini liniju. Nije to ne znam šta, ali je avion u odnosu na ono što se sad naziva mini linijama. E, sad... Meni je odavno riknuo kasetofon na toj mini liniji (što sad već i nije neka šteta, ali nekad je bilo). Ovlašćeni servis mi je doslovce rekao da oni "ne popravljaju kasetofone, nikad nisu popravljali kasetofone, nemaju delove za kasetofone i ne umeju da popravljaju kasetofone".

Elem, ja sam taj kasetofon krpačio od nekih delova koje sam uspeo da nađem, reed kontakt (koji je detektovao okretanje trake) sam skinuo sa starog joysticka za Spectrum i fiksirao ga super lepkom. Ludilo!

Vic je u tome što sam jednom davno u "Politici" (a politiku ne čitam već više od 20 godina, što znači da je bilo baš davno) našao oglas gde lik prodaje tu istu mini liniju za, ne znam sad cenu ali kao sad da neko prodaje za 10 evra. Okrenem tel, kaže prodato. Pitam u čemu je vic, kaže riknulo mu pojačalo, niko ne može da popravi i dojadilo mu da zauzima mesto, dao oglas samo da neko nosi.

Još ne mogu da prežalim što ranije nisam video taj oglas, em bih za simboličan novac kompletirao mini liniju (čak i da kas nije radio, a čovek kaže da jeste, imao bih dovoljno delova da od dva sastavim jedan), em bih dobio tjuner i još jedan komplet relativno solidnih zvučnika od 60W (sinusna snaga).

Edit: Nađoh sliku tog Körting pojačala.

Prilozi

Poslednja izmena:

a c a

PCAXE Member
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
770
Rezultat reagovanja
24
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Propus@Deneb
Motherboard:
Foxconn
RAM:
Hyper X
VGA & cooler:
AMD
Display:
Samsung
HDD:
WD5000AAKX i WD20EZRZ
Sound:
int.
Case:
690IIa
PSU:
Seasonic
Optical drives:
Pioneer&Liteon
Mice & keyboard:
Chicony&Logitech
Internet:
SBB D3
OS & Browser:
7Ux64/XPSP3
Nisam prozvan, ali mozda mogu da odgovorim:

Audiofilija je neprekidan proces, retko koji zagrizeni audiofil moze da se skrasi sa bilo kojim sistemom, jer uvek postoji bolje, i stalno je u potrazi za svetim gralom, savrsenim zvukom. Digitalizacija zvuka je donela jedan lep pomak a to je kompletiranje kolekcija za male ili nikakve pare, naravno piratizovanje je glavni krivac, jer cak ni legalno ne mozete da kupite flac/log/cue eventulano samo flac bez ikakve dokumentacije, a log je dokaz porekla zvuka a cue je mogucnost da se uradi n identicnih kopija originalu. Oni kojima je dovoljan 128 kbps mp3 u zivotu ne bi dali vise od par desetina evra za ozvucenje i ti ljudi nema sta da traze u ovoj temi, ZoNi, bez uvrede. Za mp3 kolekcije vam je ma koliko bio sirok spektar slusanja dovoljan 1 hdd od 320-500 GB, gledam svoju mp3 kolekciju od 240 GB koja je u konstatnom opadanju kako menjam koji mp3 album flac verzijom, koja je vec 3 puta veca. Gledam broj mojih mp3 pesama u ovih 240 GB, to je 55 000, nikad ih ne mogu sve saslusati onako kako zasluzuju, ako zasluzuju da budu u kolkeciji. Ali, da sam ih kupovao u obliku originala, koliko bih para dao za ovo? Neka bude nekih 5 000 albuma u proseku (10 pesama po albumu) i neka budu i polovni diskovi i ploce, ne mora novo, pa bez 2-3 evra po komadu ne bih mogao da prodjem, minimum. A to je 10-15 000 evra ustede koja moze da se usmeri na Hi-End opremu. Naravno, sistem mora da bude zatvoren, i tu se slazem sa konstatacijom. Jer analogija je kao da imam nov auto a sipam najjeftinije ulje i kupujem polovne gume i sipam benzin iz plasticnih flasa sa ulice (vreme dilera). Jednostavno ne ide :)
Jos nesto, kod nekih ljudi sam primetio da je skupljanje muzike u digitalnom obliku uticalo na promenu odnosa prema kvalitetnom slusanju, nekima jednostavno sine sijalica kako to sve treba da fercera ;)

a c a

PCAXE Member
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
770
Rezultat reagovanja
24
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Propus@Deneb
Motherboard:
Foxconn
RAM:
Hyper X
VGA & cooler:
AMD
Display:
Samsung
HDD:
WD5000AAKX i WD20EZRZ
Sound:
int.
Case:
690IIa
PSU:
Seasonic
Optical drives:
Pioneer&Liteon
Mice & keyboard:
Chicony&Logitech
Internet:
SBB D3
OS & Browser:
7Ux64/XPSP3
:)
Tebe sam pomenuo jer si jedini rekao da si zadovoljan sa mp3 128 kbps. Jedno pitanjce, da li si cuo nekad neko ozvucenje od par hiljada evra uzivo? (Ne zovem te kod sebe, i sam imam skromnu opremu, ali bitno je da nije konacna.) Mene je jedno takvo "slusanje" kupilo za ceo zivot, i znam da kad dodje vreme trosenja velikih para na HiFi da ce to biti slatke muke.

dadoo

PCAXE Member
Učlanjen(a)
08.07.2009.
Poruka
736
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Gigabyte GTX 750Ti
Display:
LG IPS224
HDD:
Sound:
Sennheiser HD598
Case:
PSU:
ZoNi, pusti ti to sto ja i aca lupetamo... :D

Nabi sebi slushke od 1000din na glavu, pusti Winamp i uzivaj! I siguran sam da to radis sa vise uzivanja i od mene i od ace!!
Jos jednom - prokleta je ovo rabota!

:rolleyes:

PS. Prezires skupe stvari? :)

darkado

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
828
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Athlon x2 7750 @ 3.1ghz [Thermaltake Ruby ORB]
Motherboard:
Gigabyte MA770-UD3 (rev 2.0)
RAM:
2GB Kingmax 1066 + 2GB Geil Ultra 800
VGA & cooler:
Saphire Radeon 5750 1GB
Display:
Samsung T220
HDD:
WD 320 AAKS + WD 500 ABYS
Sound:
Integrusha
Case:
Cooler Master Elite 332
PSU:
LC Power Metatron Prophecy 750W
Optical drives:
Pioneer 215
Mice & keyboard:
Logitech Internet multimedia keyboard + MX510
Internet:
2Mb
OS & Browser:
Win7 RTM 64-bit
au dadoo, koja je ono bolest

Hector Ruiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
09.05.2009.
Poruka
883
Rezultat reagovanja
18
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel i5 4670K@ Megahalem
Motherboard:
ASUS Maximus VI Hero
RAM:
Corsair Vengeance® — 16GB Quad Channel DDR3 Memory Kit
VGA & cooler:
Intel HD4600
Display:
Samsung P2470H
HDD:
Crucial MX100 256GB + WD 1001 FALS
Sound:
microlab Solo6C
Case:
Corsair 800D
PSU:
Seasonic X-850 SS-850KM
Mice & keyboard:
Razer DeathAdder Left-Hand Edition & OCZ ILLUMIATI
Internet:
Kablovska
OS & Browser:
Windows 8.1 64bit
Prokleti Grk :balavim: .

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Heh, jbg, ne kontam ja te perverzne perverzije :D

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Novi format - MusicDNA

Razvojni tim ultrapopularnog MP3 muzičkog formata je ponovo u akciji. Sa željom da zamene i unaprede sada već vremešni MP3, predstavili su novi format koji su nazvali MusicDNA.

Podsetimo, MP3 format zapisa muzike je promenio naličje muzičke industrije 90-tih godina, uvodeći novi standard audio kompresije koji je bio kao idealan za spore internet konekcije i ograničeni prostor na diskovima.

Naslednik MP3 formata je stvoren tako da zagorča život piratskoj industriji, koja je itekako profitirala sa MP3 formatom. Tvorci novog formata smatraju da će MusicDNA dati novi podsticaj muzičkoj industriji, jer nudi mnogo više za uloženi novac.

Osim muzike, svaki MusicDNA fajl uključuje i dodatni sadržaj koji se može menjati s vremena na vreme. To se pre svega odnosi na tekstove pesama, blog poruke, video kao i razne umetničke crteže i ilustracije.

Novi MusicDNA format potpuno je kompatibilan sa bilo kojim postojećim MP3 plejerom.

B92

---

Iskreno sumnjam da će ovaj format zaživeti...

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
AMD FX 8300 @ 3.3GHz / Thermalright Ultra-120A
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
4x4GB Kingston HyperX Genesis
VGA & cooler:
ZOTAC GTX1060 6GB / ASUS R9270X-DC2T-2GD5
Display:
BenQ 2450
HDD:
SP/Samsung 120GB SSD Raid-0, 4x Toshiba 1TB Raid-0, Toshiba 2TB
Sound:
Integrated - S/PDIF @ Yamaha RX-V 659
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Logitech UltraX & Razer Copperhead (thanks to Lukija)
Internet:
Telekom VDSL 20Mbps/4Mbps
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Xiaomi Redmi 5 Plus/HTC One M7 32GB/HTC EVO 3D + 8gb microSD/Sony Ericsson X1
The format is backwards-compatible with existing MP3 players, and offers the same sound quality. MusicDNA files can contain metadata, such as lyrics, artwork, blog posts and user-created content, which can be updated continually via the internet. MusicDNA is intended to be a competitor to Apple's iTunes LP, which also offers user-added content.

MusicDNA was created by Norwegian developer Dagfinn Bach. German developer Karlheinz Brandenburg, credited with the invention of the .mp3 file, is one of the investors in this project.

As of January 2010 no major record labels have adopted the new format, although a number of independent labels have shown an interest. MusicDNA files are likely to be more expensive than current music downloads.
Hahaha, da svi ce da porhle na ovaj format sigurno :d

Wiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruka
564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Forsiranje novog formata kome je, kako izgleda, glavna svrha borba protiv piraterije nema nikakvog izgleda na uspeh.

Na stranu to što je cela ta priča o pirateriji na ivici besmislice. Prvo se uradi procena koliko je godišnje skinuto piratskih albuma (a te procene su obično naduvane), onda se taj broj pomnoži sa cenom albuma i kaže se "muzička industrija je izgubila toliko i toliko milijardi dolara". U stvari, neko ko skine 10.000 albuma (od kojih većinu, najverovatnije, nikad neće ni preslušati), sasvim izvesno ne bi otišao u radnju i kupio 10.000 CD-ova.

Jedno veliko istraživanje u Japanu je pokazalo da su, po pravilu, najveći skidači piratskog materijala ujedno i najveći kupci originala. Reč je o audiofilima koji hoće da unapred vide da li ih nešto zanima i, ako im se sviđa, kupe original. Bez ovog previewa verovatno ne bi ni kupili. Tu piraterija direktno povećava prodaju i zaradu muzičke industrije, umesto da je smanjuje, kao što oni pričaju.

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Jedno veliko istraživanje u Japanu je pokazalo da su, po pravilu, najveći skidači piratskog materijala ujedno i najveći kupci originala. Reč je o audiofilima koji hoće da unapred vide da li ih nešto zanima i, ako im se sviđa, kupe original. Bez ovog previewa verovatno ne bi ni kupili. Tu piraterija direktno povećava prodaju i zaradu muzičke industrije, umesto da je smanjuje, kao što oni pričaju.
To možda važi u Japanu, jer su oni skroz naopaki ljudi :D Ne verujem da to važi u većem delu sveta... Ali, ne verujem ni u te ogromne gubitke muzičke industrije ;)

dadoo

PCAXE Member
Učlanjen(a)
08.07.2009.
Poruka
736
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Gigabyte GTX 750Ti
Display:
LG IPS224
HDD:
Sound:
Sennheiser HD598
Case:
PSU:
Taj sam! Naopak :D

Vrh