• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

HDD prestao da radi, povratak podataka?

DoktorBobo

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
29.05.2019.
Poruka
21
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
Pozdrav svima,
Hteo bih da vas pitam da li mogu da povratim podatke iz hdd-a na nacin na koji cu vam ispricati cim vam ukratko ispricam sta se desilo. Dakle, racunar nece da pokrene sistem ondosno pise da treba da se reboot-uje. Usao sam u bios i video da ne prepoznaje hdd, a takodje hdd se ni ne cuje da radi. Tako da pretpostavljam da ne radi vise. E sad, da li je izvodljivo i pametno da se disk iz samog hdd-a prebaci u ispravan hdd i time koristi kao nov samo sto vec ima podataka na njemu? I da li, ako se to uradi, moram da uzmem nov hdd od istog proizvodjaca, kapaciteta i tome slicno (znam da treba uzeti 3.5", samo me interesuje da li se razlikuje nesto u samoj mehanizaciji jer mi je hdd star)? Na hdd-u pise i samsung i seagate barracuda od 1 tb tako da ne znam koja je fora tu, hdd je star sigurno oko minimum 6 godina. Hvala svima unapred.

RedEye Foxxxxx

PCAXE Member
Učlanjen(a)
11.09.2019.
Poruka
200
Rezultat reagovanja
62
Moja konfiguracija
kako mislis da se disk iz hdd prebaci u drugi?
Mislis na fizicko otvaranje hdd-a?

DoktorBobo

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
29.05.2019.
Poruka
21
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
Da to mislim, ne znam kako se tacno zove taj deo na srpskom pa ga zovem disk jer tako izgleda, a na engleskom se zove platter.

RedEye Foxxxxx

PCAXE Member
Učlanjen(a)
11.09.2019.
Poruka
200
Rezultat reagovanja
62
Moja konfiguracija
hard diskovi su hermeticki zatvoreni, otvoris li ga velika je vjerovatnoca da se mozes pozdraviti sa podacima

1.jpg

kao sto i vidis na slici kolika je udaljenost izmedju upisne glave i 'diska'

vjerujem da je jedini nacin da odneses kod nekog ko se bavi povratkom podataka

u svakom slucaju srecno sa podacima :)

DoktorBobo

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
29.05.2019.
Poruka
21
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
Bas sam se sokirao za cene za povratak podataka, ali iskreno nisam znao za ovo. Hvala ti na pomoci :D

PCburazer

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
12.10.2016.
Poruka
1.262
Rezultat reagovanja
464
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen Pro R7 2700
Motherboard:
Asus TUF GAMING B450M-PLUS II
RAM:
16 GB Kingston HyperX Fury
VGA & cooler:
XFX RX580 8gb
Display:
Dell u2412m
HDD:
SSD Kingston 240gb x2 , WD Green 1TB, WD Purple 2TB
Sound:
Technics SH-EH600
Case:
Zeus Y03B
PSU:
Be quiet 530w 80PLUS BRONZE
OS & Browser:
Win10, Opera
Najpre proveri sata kabl, kao i kabl od napajanja.

DR4C0Ni4N

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
20.02.2011.
Poruka
3.005
Rezultat reagovanja
772
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i9-10900F | Cryorig C7
Motherboard:
ASRock Z590M-ITX/ax
RAM:
16GB 3200MHz Vengeance LPX
VGA & cooler:
Zotac GTX 1070
Display:
Dell U2722DE (27" QHD IPS)
HDD:
1TB Samsung 970 EVO Plus
Sound:
Focusrite Scarlett 2i2 | Presonus Eris 3.5 | AKG K550 | SMSL iDEA
Case:
Lian-Li A4-H2O X4
PSU:
Corsair SF750
Mice & keyboard:
MX Master 2S & Thor 300 TKL
Other:
ThinkPad T580 (i5-8250U, 24GB DDR4, 256GB M.2, Intel UHD 620)
E sad, da li je izvodljivo i pametno da se disk iz samog hdd-a prebaci u ispravan hdd i time koristi kao nov samo sto vec ima podataka na njemu?
Izvodljivo, ali to mogu da urade samo profesionalci koji se time bave, nikako ne moze da se zavrsi u kucnoj varijanti ili kod nekog lokalnog servisera koji misli da zna sta radi. Ne samo sto nov hard disk mora da bude apsolutno isti da bi uspelo, nego jos mora i serija elektronike na njemu da se poklopi, a cesto mora i firmware elektronike da se modifikuje da bi uopste radilo. Dakle, nimalo naivan posao, zato je i papreno skup.

Ako su ti podaci veoma bitni, najbolje plati profesionalce da to izvuku (npr. helpdisc.rs), jeste skupo ali jbg. Ako ti podaci nisu toliko bitni da opravdaju cenu popravke i povracaja, onda se oprosti od njih pa za drugi put pamet u glavu i pravi bekap na bar jos jedan disk za bitne stvari.

DoktorBobo

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
29.05.2019.
Poruka
21
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
Izvodljivo, ali to mogu da urade samo profesionalci koji se time bave, nikako ne moze da se zavrsi u kucnoj varijanti ili kod nekog lokalnog servisera koji misli da zna sta radi. Ne samo sto nov hard disk mora da bude apsolutno isti da bi uspelo, nego jos mora i serija elektronike na njemu da se poklopi, a cesto mora i firmware elektronike da se modifikuje da bi uopste radilo. Dakle, nimalo naivan posao, zato je i papreno skup.

Ako su ti podaci veoma bitni, najbolje plati profesionalce da to izvuku (npr. helpdisc.rs), jeste skupo ali jbg. Ako ti podaci nisu toliko bitni da opravdaju cenu popravke i povracaja, onda se oprosti od njih pa za drugi put pamet u glavu i pravi bekap na bar jos jedan disk za bitne stvari.
Razumem, hvala ti na pomoci :) Sledeci put definitivno pamet u glavu.

Vrh