• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Kako zaraditi pomoću računara?

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
AMD FX 8300 @ 3.3GHz / Thermalright Ultra-120A
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
4x4GB Kingston HyperX Genesis
VGA & cooler:
ZOTAC GTX1060 6GB / ASUS R9270X-DC2T-2GD5
Display:
BenQ 2450
HDD:
SP/Samsung 120GB SSD Raid-0, 4x Toshiba 1TB Raid-0, Toshiba 2TB
Sound:
Integrated - S/PDIF @ Yamaha RX-V 659
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Logitech UltraX & Razer Copperhead (thanks to Lukija)
Internet:
Telekom VDSL 20Mbps/4Mbps
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Xiaomi Redmi 5 Plus/HTC One M7 32GB/HTC EVO 3D + 8gb microSD/Sony Ericsson X1
Vec i meni padaju na pamet neke varijante ;), ali ipak da chujemo one iskusnije, kako nam nash elektronski ljubimac moze doneti novac u kucu? :)

:wave:

BEGINER

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
1.740
Rezultat reagovanja
8
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i5 4440 @ 3.10GHz
Motherboard:
ASUSTeK COMPUTER INC. Z97-K
RAM:
16,0GB Kingston Crveni txn Proka
VGA & cooler:
1023MB NVIDIA GeForce GTX 750
Display:
Neka 24orka, ocekuje se 32
HDD:
Patriot Blast ssd 240
Sound:
pojma neam
Case:
Xigmatek Elysium
PSU:
Seasonic 850w
Optical drives:
pojma neam
Mice & keyboard:
Logi i Logi svasta
Internet:
Ikom 200Mbita
OS & Browser:
Win 7 x64
Other:
MONEY & PUSSY LOVER
Nikako osim ako nisi programer ili Dizajner :D

Moze i jos putem p2p-a odnosno bittorrenta al to je duga i zeznuta prica ;)

P.S. Ako mislis na one pay sajtove,to zaboravi to su sve teske prevare :)

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
BenQ 2450
HDD:
Sound:
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Nikako osim ako nisi programer ili Dizajner :D

Moze i jos putem p2p-a odnosno bittorrenta al to je duga i zeznuta prica ;)

P.S. Ako mislis na one pay sajtove,to zaboravi to su sve teske prevare :)
Nisam mislio na druge dve opcije :rolleyes:. Dok sam za prvu i ja znao :d al reko da pitam narod mozda mi neshto promaklo :D

BEGINER

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
1.740
Rezultat reagovanja
8
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Patriot Blast ssd 240
Sound:
pojma neam
Case:
Xigmatek Elysium
PSU:
Seasonic 850w
Optical drives:
pojma neam
Mice & keyboard:
Logi i Logi svasta
Internet:
Ikom 200Mbita
OS & Browser:
Win 7 x64
Other:
MONEY & PUSSY LOVER
Nije dobro si upucen ;)

Od druge moze takodje dosta al za to treba puno vremena i puno veza kao i opet programer,jer bez njega od te price nema nista :)

Treca je sve prevara do prevare to smem da potpisem (pokusavali smo ja i Warmaster nesto preko nekog sajta i ispade obicna prevara)

A prvo je sigurno delotvorno al h**iga, za dizajnera sam sigurno antitalenat a za ovo drugo jos gore :d

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
BenQ 2450
HDD:
Sound:
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Nije dobro si upucen ;)

Od druge moze takodje dosta al za to treba puno vremena i puno veza kao i opet programer,jer bez njega od te price nema nista :)

Treca je sve prevara do prevare to smem da potpisem (pokusavali smo ja i Warmaster nesto preko nekog sajta i ispade obicna prevara)

A prvo je sigurno delotvorno al h**iga, za dizajnera sam sigurno antitalenat a za ovo drugo jos gore :d
Tu smo negde, a shta da ti kazem kad sam ja upisao smer Dizajniranje medija u obrazovanju :rotf: a moja kreativnost = 0 :d al dobro gura se, ja sam vishe tehnichke prirode tip nego umetnichke :)

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Већ сте обојица навели програмирање и дизајн.
Имате такође web design/development, MySql Administration, PHP development, 3D rendering, video rendering... итд

Ако сте мислили на рад од куће и зараду новца... једино као freelance и то је опет врло, врло тешко, пошто се такмичите са другим људима за исте послове. Поред Индуса који масовно обарају цену програмерима... мораћете да буде баш, баш добри програмери да бисте од истог зарађивали, радећи од куће.
То сам радио последње 2-3 године, па знам како је... Ако желите да видете које све послове можете да радите од куће и на свом кућном рачунару... http://www.getafreelancer.com/

Villy

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
08.08.2009.
Poruka
1.717
Rezultat reagovanja
8
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Toshiba i5 6200U, GTX930M, 16GB, 256GB SSD
CPU & cooler:
i5 6600K + EKWB Predator 240
Motherboard:
AsRock Z170 Extreme 4
RAM:
16GB@2400 DDR4 Kingston Black Fury
VGA & cooler:
Gigabyte GTX1060 OC 6G
Display:
BenQ 2420HDB + Sony 55x8507 4K, Android,
HDD:
Samsung 850 Evo 128+Green 2TB+ 2x Green 1TB
Sound:
Xonar DSX+4562OP AMP+XonarU7+Altec MX5021+Microlab SOLO 6C
Case:
MS black widow
PSU:
Thermaltake 730W modular
Optical drives:
Samsung Full black
Mice & keyboard:
Razor Mamba+Chroma
Internet:
ADSL
OS & Browser:
Win10
Other:
BMW Series 4 M package 2015, Note 5, DeskJet 4530, Oppo HA2 DAC + Kef M500, PS4 Pro
Ja radim radove iz IS sa aplikacijama... Lepo ide da čuknem u drvo :D Novi monitor, zvučnici, 955 procesor, ddr3 sve to od toga :)

MikiD

PCAXE Member
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
411
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel celeron G1820
Motherboard:
Asus H81M-K
RAM:
Patriot 2x4GB DDR3
VGA & cooler:
intel HD
Display:
ViewSonic VA2216w
HDD:
Samsung F3 500GB

BEGINER

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
1.740
Rezultat reagovanja
8
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Patriot Blast ssd 240
Sound:
pojma neam
Case:
Xigmatek Elysium
PSU:
Seasonic 850w
Optical drives:
pojma neam
Mice & keyboard:
Logi i Logi svasta
Internet:
Ikom 200Mbita
OS & Browser:
Win 7 x64
Other:
MONEY & PUSSY LOVER
Већ сте обојица навели програмирање и дизајн.
Имате такође web design/development, MySql Administration, PHP development, 3D rendering, video rendering... итд
To je sve dizajniranje odnosno programiranje samo si ga ti bas izdelio ;)

Ако сте мислили на рад од куће и зараду новца... једино као freelance и то је опет врло, врло тешко, пошто се такмичите са другим људима за исте послове. Поред Индуса који масовно обарају цену програмерима... мораћете да буде баш, баш добри програмери да бисте од истог зарађивали, радећи од куће.
То сам радио последње 2-3 године, па знам како је... Ако желите да видете које све послове можете да радите од куће и на свом кућном рачунару... http://www.getafreelancer.com/
Ovo za freelence nisam ni znao a nesto mi iskreno deluje i to malo sumnjivo...Realno gledano sve sto je tipa "lezim a mlatim pare" je po meni scam i nema vajde od toga...Pare se prave na stari i najpoznatiji nacin: Zavuci rukave,lati se motike, pokloni se i pocni :D:D:D

p.s. sad mi pade napamet nesto: Mozda jos moze da se zaradi od gajbe ispred kompa al za to bi trebala pomoc "slobodne" lepse polovine i male web kamere :P( mislim da ostatak znate :d)

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Moze malo detaljnije? :)
Погледај на овом линку: http://www.getafreelancer.com/
Ту сам ја имао налог, можда га још увек имам... гомила различитих послова за које можеш да се пријавиш и даш понуду. Ако послодавац изабере твоју понуду, ти ћеш радити тај пројекат за суму коју си понудио и оно много битније, за временски период који си навео.
Не бавим се том сфером посла... па могу само да овако, офрље да ти напишем.

To je sve dizajniranje odnosno programiranje samo si ga ti bas izdelio ;)
Генерално гледано... да. Али је програмирање поприлично широка област и има много различитих видова програмирања.

Ovo za freelence nisam ni znao a nesto mi iskreno deluje i to malo sumnjivo...Realno gledano sve sto je tipa "lezim a mlatim pare" je po meni scam i nema vajde od toga...Pare se prave na stari i najpoznatiji nacin: Zavuci rukave,lati se motike, pokloni se i pocni :D:D:D
Па ни овде ти нико не даје паре да седиш испред компа и блејиш по нету... погледај мало те пројекте који су постављени на сајту... па ћеш и сам видети да ту има и те како да се рмбачи да би се зарадило пар стотина долара. ;)

S

stalja

Guest
Za svakog ko hoce da bude freelancer prvo i osnovno nek dobro prostudira ovaj sajt

http://freelanceswitch.com/

Onda nek krene da se zeza na ovim sajtovima

www.getafreelancer.com
http://www.rentacoder.com
http://www.elance.com/ [izdvojio bih zbog negativnog iskustva al opet ja sam jedan u milion]

Evo iskustvo choveka koji radi na rentacoder-u

Ajmo ovako.
Pokušaću da objasnim sve detaljno kako ne bi bilo nedoumica.

Registracija:
Odete prvo na http://www.rentacoder.com i sa leve strane ćete videti opcije za buyer account (ukoliko ste kupac) i coder account (ukoliko ste koder (a jeste)). Dakle, kliknite na "create coder account" i onda idite dalje sa registracijom u narednim koracima (napomena: sve informacije trebaju biti tačne). Nakon što ste se uspešno registrovali, treba da podesite način na koji će vam sa sajta biti isplaćivane pare. Mi možemo samo na dva načina. Western Union ili Payoneer (o Paypalu Srbija samo može da sanja). Western Union je preskupa usluga, zato što oni po transakciji uzmu po 10-15%, a obzirom da vam i RAC (Rent A Coder) uzima isto toliko, ostaćete sa svega dve trećine novca od ugovorenog posla. Dakle, WU otpada.
Izaberite Payoneer kao opciju plaćanje i kliknite "next" i stavite tamo da nemate račun u Payoneer-u i sajt RAC-a će vas aoutomatski prebaciti na Payoneer sajt (RAC i Payoneer su potpuno odvojene firme, ali sarađuju) i onda se registrujte na Payoneer (otvorite nalog) i poručite Payoneer karticu na kućnu adresu (treba oko mesec i po dana da stigne (opet zbog naše carine)). Sve će vam mailom biti objašnjeno... i kada su poslali karticu... i kada bi trebalo da stigne... i kad vam stigne kako da ukucate pin kod... i kako da aktivirate karticu.

Zašto Payoneer?
Zato što je najmanje cimanje od svega. Ne trebaju vam nikakvi nalozi po drugim bankama. Nikakvo prebacivanje novca. Ništa.
Odradite samo posao na RAC-u, sve vam automatski bude prebačenu na karticu (uvek ćete mailom dobijati obaveštenja kad legnu pare), odete do najbližeg bankomata, podignet pare i vodite komšinicu na kafu. Simple as that.

Rent A Coder:
U pitanju je jedan od mnogih sajtova na kojima se radi Freelance. Oni uzimaju 15% od svakog odrađenog posla, ali zato nemaju nikakve druge limite. Na drugim sajtovima recimo morate plaćati članarinu, ili vam je ograničen broj bidova i tako dalje. RAC nema nikakve limite.
Kada kliknete na "browse work" videćete da je sajt uređen poput foruma. Imate podforume, podkategorije za oblasti (Web Design, Graphic Design, Sound editing, 3D Modeling, 3D animation, Photoshop...) i kad uđete u odgovarajuću kategegoriju tamo nailazite (kao na nekom forumu) na teme (to se zove bid request) gde oni koji žele uslugu (kupci) postavljaju tu temu i u njoj napišu šta žele da im se izvede (na primer naziv bid requesta: "Need simple flash animation") i tu oni mogu ostaviti i dodatne detalje (na primer limitirati kojim novce raspolažu (100$ or less... min. 100$ max. 1000$ i td).
Onda vi bidujete (postavljate svoju cenu i svoj komentar).

Bidovanje:
Kao prvo. Nikako, ali nikako ne smete ostavljati svoj mail. Mogu vas banovati sa RAC-a. Možete pokazivati svoje radove klijentu, ali on nikako ne sme videti vaš mail (niti vi njegov). RAC tako štiti samog sebe (zbog onih 15%), a štiti i vas.
Drugo, ne morate odmah postavljati bid (cenu) ako niste sigurni. Slobodno pitajte u poruci klijenta sve što vas zanima i oko svih detalja pre nego što postavite cenu. Time će i klijent videti da ste se zainteresovali za projekat i da "ne trčite pred rudu". Ja retko u prvoj poruci postavljam bid. Zapamtite. Vi ste samo jedan od ljudi koji biduju, a klijent gledajući poruke bira onog codera koji mu se čini najsigurnijim za taj posao (na osnovu cene, reputacije, portfolia i samog dopisivanja).

Način rada:
Kako vas RAC štiti?
Recimo da je vas klijent izabrao za posao od svih ostalih kodera. On onda klikne na "Accept" i vi dobijete posao. Automatski se sve pare od klijenta (čim vas on prihvati) prebacuju na Rent A Coder i kod njih stoje pare dok se posao ne završi. Pare nisu ni kod vašeg klijenta, ni kod vas. Time se smanjuje mogućnost malverzacije i klijent vam recimo ne može platiti manje nego što ste se dogovorili, pošto pare nisu kod njega. Čim pare legnu na RAC, onda vi počinjete da radite. Tada već možete dati mail klijentu i on vama, jer su pare već na RAC-u i njih zabole kako ćete vi da komunicirate (mada je uvek bolje (makar u početku) komunikaciju vršiti isključivo preko RAC-a (videćete zašto)).
U slučaju spora (recimo, vi ste odradili posao koji ste dogovorili, a klijent kenja sa previše izmena) dolazi do arbitraže i onda dolazi RAC moderator i on gleda vašu prepisku (zato je korisno svu komunikaciju obaviti na RAC-u (a ne mailom ili chatom)) i presuđuje u vašu ili u njegovu korist. Moderatori na RAC-u su fer i ako ste vi obavili svoj deo posla, nemate čega da se bojite.

U svakom slučaju, oko svega (u vezi sa RAC-om i Payoneerom) ćete dobijati mailove. Čak i kada vam klijent samo odgovori na poruku. Samo čitajte pažljivo šta piše u mailovima i lako ćete se snaći. Kad uđete u štos posle ide sve brže.
Druga opcija je rad na stock sajtovima.

Kupih neki krshteni dslr i krenesh da tuchesh fotke i prodajesh na stock sajtovima

za svaki info prelistaj sve sa ovog linka.

http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showforum=68

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Један :appl: за стаљу и пост који је написао.
Најбоље решење је да се окупи више људи, који знају сличну материју и по још нешто додатно и да раде као тим. Тако ће бити конкурентнији и моћи ће више, много више, послова да преузимају на месечном нивоу. ;)

S

stalja

Guest
Ma nema potrebe ako ce da mu to biti fazon poslic kome ce posvetiti sat dva.

Indijci btw nisu vishe u modi jer su aljkavi i nepouzdani.

Pre neki dan drugar koji radi u birou mi je doneo neki projekat zgrade radjen u acadu i to od strane ,,jeftinih" indijaca. Shef je hteo da ushtedi pa smo dobili jednu malu katastrofu u importu projekta.

Takodje to vazi i za kodiranje. Tu se svashta budzi i dobudzuje, po onda ne do ti bog da radish redizajn nekog takvog sajta. A ako tamo za***esh stvar, ode popularnost brze nego dok si rekao bidovanje.

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Јел? Нема више Индуса и њиховог отаљавања посла? Коначно!
Нисам се дуго бакћао са фриланс пословима, бар не са странцима... па сам мало испао из тока.
То је свакако одлична вест и мислим да сада може чак и пристојно да се зарађује, ако хоће да се ради. Као други/додатни посао, тј. ;)

miki

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
03.01.2010.
Poruka
64
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pre neki dan mi se drugarica javlja iz Dubaija, uradili joj pakistanci sajt, i to za 1200$
Obican sajt, predstavljanje usluzne delatnosti.
Ja pogledam sajt, nema keywords, nema nikakve SEO optimizacije, nista, samo go i nakaradan HTML. Pola teksta i ne postoji, vec je u obliku slike. Kako misle da to Google indeksira, nije mi jasno!

Inace je ni posle 4 meseca nema na Google-u, a specificna delatnost je u pitanju!
I ja joj posaljem sta da im prosledi, na engleskom, sta da izmene, a oni ni da cuju, kazu dobro je tako...

Olos nepismeni, motika (i metla) je njihov maksimalni domet!

S

stalja

Guest
Pa indijci su u 2009 godini pravili haos sve do sredine leta, sa ponudama tipa ,,sajt za 100 dolara".

I to je bilo na shtetu ljudi al onih koji uglavnom rade sitne stvari, dok ljudi koji su cepali profi timski design / developer rade kao da se nishta ne deshava, jer njihovi projekti po difoltu vrede mnoogo vishe pa samim tim i veca je odgovornost nego dati istu stvar nekom polupismenom indijcu.

Posle leta kad se smirila ta ekspanzija ,,jeftinih" krenule su da se deshavaju debilne stvari kao shto je npr. probijanje rokova, aljkav koding, dizajn sachuvaj boze i sl. Ljudi su jednostavno nauchili da ne moze ,,toliko muzike za male pare", krenuli da bataljuju te ,,neverovatne" ponude i vratili se realnosti.

Takodje za grafichare bi preporuchio

99design.com

Tu moze da se s vremena na vreme fina kinta uzme.

Poslednja izmena od urednika:
Vrh