gde ima tih sijalica u ponudi?Da li je neko imao prilike da vidi XLED sijalice? Vidim da imaju u ponudi 15W, 2700K, 1400Lm za 1200 din, kao i jeftinije od 5W i 10W.
Probao sam ove pristupačne i više je 6000+Nisi probao 4000K?
Хвала за пост, врло је користан.Optimalni izbor zavisi od namene. Za kućne prostorije u kojima se duže boravi (dnevna, spavaća soba) preporučuje se 2700-3000K. Takva svetlost daje prijatnu, opuštajuću atmosferu. Moguće je da je naša potreba za takvim svetlom rezultat evolucije (zalazak sunca, vatra), odnosno da je naš mozak "programiran" tako. Neutralno bela je pogodna za radni prostor, kancelarije i sl. Hladno bele se koriste za industrijski prostor, radionice i sl.
Postoje različita mišljenja o tome. Većini ljudi ne prija hladna svetlost uveče u svojim prostorijama jer deluje veštačko iako je nominalno slična dnevnoj svetlosti. Ono što se prenebregava je činjenica da je intenzitet prave dnevne svetlosti vrlo veliki i da bi hladno bela delovala prihvatljivo u unutrašnjosti njen intenzitet takođe mora biti jak. Dokazano je da takva svetlost povećava nivo hormona stresa (kortizola) i da to može negativno uticati na metabolizam (loš san).
Slično je kod mene. U kupatilu imam dve "štedljive" sijalice, jednu plavu, jednu žutu i to mi extra odgovaraŠto se boje tiče meni odgovara nešto između pa mi odgovara kombinacija dve sijalice.
Ipak je Horoz završila u kuhinji. :-/ Svetli na oko 4000K po slobodnoj proceni, ne prija mi na duže staze. Vratio sam običnu od 60W za stonu radnu lampu i svetlost je jednostavno ... kvalitetnija.I da li je neko kupovao Verbatim LED za E27 i E14? Vidim da E27 koštaju oko 1000 din. sa 3 godine garancije što je korektno za brend, čini mi se. Juče sam kupio tursku Horoz (smd) od 8W od 3000K sa 6 meseci garancije za 520 din. i baš sam zadovoljan učinkom. Rekao bih da svetli kao obična od 75W sigurno. Deklarisana je na 25000 radnih sati.
Inače mi je ~500-600 din. neka psihološka granica cene za sijalicu ... Razmišljam da uzmem i od 10-12W ako naletim.
Može da priča ko šta hoće, obične sijalice imaju veoma kvalitetno svetlo koje druge high-tech CFL i LED još nisu dostigle. Pun spektar sa maksimumom u crvenom delu i CRI=100. Temperatura im je 2700K kao što je kolega activated1 rekao.Kakvo je po vama svetlo obicnih sijalica sa zaruljom ?
Jel zdravo za oci ? I koja mu je temperatura svetla ?
Pogledacu po zagrebu ako ima, pa ako ima uzecu i za tebe. Ja gotivim toplu svetlost, plus izgleda vrhunski ^^2000K? I mene bi zanimalo, čisto radi probe.