Mene ne interesuje; izadje da me sat vremena igranja Krize3 kosta par desetina dinara kad pogledas u racun za struju; bolesno je to!!Gigabyte pisa po sirotinji....Mene interesuje cena i poredjenje sa R9 295X2
Apple proizvodi bi bili surovo precenjeni jedino kada bi se gledala SAMO proizvodna cena a to odavno nije glavni faktor u određivanju prodajne cene. Kada se u priču ubaci i ekstremno razvijeni imidž brenda koji je posledica ogromnih ulaganja (što opet ulazi u cenu) ispada da su Apple proizvodi vrlo potcenjeni. Neki ljudi bi dali bubreg za iPhone a on ipak košta mnogo manje od toga. Ubeđen sam da bi Apple mogao da poveća marže za 50% i da im prodaja ne bi opala više od 5%.Ne pricam ja o hiper produkciji i radu na traci isl vs obican korisnik. Nego o cenama tih komponenti zasebno i kada bi sam sklapao racunar u odnosu na cenu gotovog proizvoda koji ima te iste komponente i koji je provereno tisi, manjih dimenzija i ima po default bolje servise, a za koji vlada animozitet da je precenjen, a ustvari realno nije.
Nemam pojma nisam ga nikada posedovao niti sam imao želju, po meni su MP3 playeri postali besmisleni kada su se pojavili telefoni koji reprodukuju MP3, dakle dosta pre pojave pametnih telefona. Ono što mogu da kažem je da sam jednom kupio iPod shuffle kao poklon i da je čak i on sa sobom nosio dozu premium osećaja što svakako ulazi u cenu i jasno mi je da su ljudi spremni da plate za to.Jel postoji bolji muzički plejer od iPod-a za iste pare? Ja o tome pričam, a to isto proizvodi Apple, jel preskup iPod u odnosu na to što pruža?
To je diskutabilno a nisam trenutno upoznat sa Apple cenama, znam kada sam ranije gledao da su im cene komponenti bile i duplo veće nego da istu kupiš sam u prodavnici. Dizajn Mac Pro-a je brutalno dobar (i dizajn mora da se plati naravno) a tako nešto je moguće samo sa predefinisanim uskim spektrom komponenti zato i ne možemo da kupimo samo kućište od koga bi napravili nešto jednako dobro kao Mac Pro.To što kod nas ljudi kupuju računare za male pare i sami sklapaju je jedna stvar, a nešto skorz drugo bi bilo kada bi bili u mogućnosti ili želji da kupe nešto dosta skuplje, brzo dođeš do računice da ti se ne ispati da praviš svoj Mac PRO nego da kupiš jedan gotov, jer je cena korektna, nije precenjen, fora je samo u tome što Apple ne pravi uređaje niže klase.
Za mobilne telefone prihvatam ovaj argument, ali za racunare ne. Apsolutno ne. Nema premium osecaj nista sa razlogom zasto mac, vec: tisina. Upalis macbook pro sa prebudzenom nvidiom - ne cuje se. Ventovi ne rade dok se komp ne nadje na velikim mukama (samo vrlo zahtevni naslovi). Zatim, retina display - 4K display na 15". Zatim izuzetno izdrzljiva i udobna tastatura (ok,ovo moze i na PCu da se nadje), zatim apsolutno stabilni drajveri tj nema da omane i da pada BSOD kad se zabaguje drajver, ili da trza i krcka slika kao sto to AMD ume da zakuva. Zatim 100% podrzani drajveri za native linux. Zatim sam dizajn, velicina, tezina i materijal! Punjac je, bre, mozda 150g sa sve kablom. Znate li kakve se cigle isporucuju uz lapove tih performansi??U svakom slučaju činjenica je da Apple ne ide na odnos cene i performansi već na premium osećaj
Vidi attachment trolu :pU imekovima su amd karte, Darko nvidia fanboju