• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Prestaje podrška za Win XP

Никола

Shop manager
Učlanjen(a)
05.09.2011.
Poruka
848
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Sutra, 8. aprila 2014. prestaje podrška za jedan od, ako ne i najbolji operativni sistem u istoriji računarstva!
Mikrosoft više neće izbacivati zakrpe ali će aktivacija i dalje biti moguća kao i preuzimanje zakrpa objavljenih zaključno sa 8. aprilom 2014.
Takođe Microsoft Security Essentials se više neće moći skinuti sa Mikrosoftovog sajta za XP ali ko je skinuo MSE pre 8. aprila i dalje će dobijati apdejte neko vreme (ne kažu koliko dugo).

Ko želi da napravi instalacioni disk sa svim zakrpama i apdejtima već na njemu (za slučaj da MS pogazi reč i ukloni sve apdejte za XP), ima na ovom sajtu uputstvo kako se to radi:
http://www.expertreviews.co.uk/software/1306762/how-to-slipstream-an-xp-disc-with-sp3-and-all-other-updates

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.950
Rezultat reagovanja
147
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
RiP winXP

sent using voodoo magic

joc

PCAXE Member
Učlanjen(a)
23.12.2011.
Poruka
248
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Biće svega za xp po torentima dok i njima ne doakaju.
Trebali su ga držati još koju godinicu da mu pravimo ispraćaj u vojsku.

Sam633

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
13.11.2012.
Poruka
1.286
Rezultat reagovanja
26
Moja konfiguracija
Pravio sam, sam sebi nezvanični Service pack 4 uz pomoć NSIS-a, dok sam koristio XP. Sad kad izađe poslednja zakrpa, mogao bi da to završim, kad sednem za stolicu. :)

Fallen

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
30.08.2011.
Poruka
2.884
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Stari dobri XP. :) Sad smaraju da se predje na Win 8, jedan od razloga ukidanja podrske je i ovaj.

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
A, da... Moja preporuka za korisnike XPa: isključite potpuno IE!

Gadjan

PCAXE Member
Učlanjen(a)
03.11.2009.
Poruka
172
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel E7200 + Thermaltake Silent Tower
Motherboard:
Asus P5QL-E
RAM:
2x1 GB 800 MHz GeIL + 1 GB Kingston
VGA & cooler:
Nvidia GeForce 8500 GT
Display:
Dell U2311H
HDD:
Samsung Spinpoint F3 1 TB (HD103SJ); Maxtor DiamondMax Plus 9 80 GB
Sound:
Creative Live! 5.1 (SB0100); Altec Lansing 621; AKG K77
Case:
Neo
PSU:
Neki Intex Kinez "500" W
Optical drives:
NEC 3540A; LiteOn SHD-16P1S
Internet:
Wireless 4096/512
OS & Browser:
Windows XP Pro SP3
Other:
Sky Star 2 2.6D
E to čekam! Znao sam da će neko to lepo da napravi, čak sam se nadao da će Microsoft da izbaci neki SP4 koji obuhvata sve.
Godinama već koristim pack upravo sa ryanvm sajta, samo ne originalni nego onaj od korisnika user_hidden koji se redovno apdejtovao.
Malo mi je već i dojadilo svaki put kad reinstraliram win da integrišem drajvere i update pack pa narezivanje... Sve sam čekao taj April da konačno narežem win na CD-R :) umesto uvek do sad na RW. Što se mene tiče i dalje se osećam potpuno bezbedno na XP-u bez obzira na ovo...

edit:
Nikad nisam svraćao u onaj odeljak control panela... Da li je to bolje rešenje nego ukloniti IE u add/remove win components? To sam sećam se jednom radio pa sam imao neki problem. A i nije rezultiralo onim što sam želeo, a to je rešenje odvratnog bug-a u aplikaciji MiPony koji se još uvek povlači posle toliko verzija... a to je da nekad po startovanju pokrene gomilu IE prozora. Ne znam kako se samo suzdržim svaki put da ne razbijem nešto kad se to dogodi...

Poslednja izmena:

KalibracijaMonitora

PCAXE Member
Učlanjen(a)
28.03.2014.
Poruka
473
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Other:
Spyder4Elite
Ako naprave, nek' neko ostavi info gde može da se odradi Download.

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.841
Rezultat reagovanja
2.361
Moja konfiguracija
Tema je prestanak podrške za XP, držite se toga. :wave:

Никола

Shop manager
Učlanjen(a)
05.09.2011.
Poruka
848
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pretpostavljam da više nije pametno koristiti online banking na XP-u...?

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Što da ne? Mi u firmi koristimo, ne mislim da je (bar za sada) išta promenjeno.

Никола

Shop manager
Učlanjen(a)
05.09.2011.
Poruka
848
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Što da ne? Mi u firmi koristimo, ne mislim da je (bar za sada) išta promenjeno.
Šta znam, možda su hakeri našli neku rupu u XP-u pa čekali da prođe podrška i sada mogu to da koriste nesmetano. Druga stvar je Java, bilo je sigurnosnih problema sa njom u zadnje vreme. Možda nije više sigurno koristiti je u browser-ima na XP-u.

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ma, opušteno. Na svim kompjuterima imamo Javu, samo je važno da je redovno apdejtovana.

KalibracijaMonitora

PCAXE Member
Učlanjen(a)
28.03.2014.
Poruka
473
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Other:
Spyder4Elite
Šta znam, možda su hakeri našli neku rupu u XP-u pa čekali da prođe podrška i sada mogu to da koriste nesmetano. Druga stvar je Java, bilo je sigurnosnih problema sa njom u zadnje vreme. Možda nije više sigurno koristiti je u browser-ima na XP-u.

Ne možeš nikad biti 100% siguran, a ja pre verujem da će Microsoft sam pustiti buvu da postoji neki propust, kako bi XP korisnike konačno naterali na noviji OS.

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Critical zero-day endangers all versions of Internet Explorer -- and XP isn't getting a fix

On Saturday, Microsoft announced that Internet Explorer versions 6 through 11 were at risk for so-called drive-by attacks from malicious websites. Windows XP is capable of running Internet Explorer 6, 7, and 8.

This new remote code execution vulnerability, dubbed CVE-2014-1776, has the potential to give hackers the same user rights as the current user. That means a successful attacker who infects a PC running as administrator would have a wide variety of attack open to them such as installing more malware on the system, creating new user accounts, and changing or deleting data stored on the target PC. Most Windows users run their PCs under an administrator account.
...
Luckily, Windows XP users can easily mitigate this vulnerability by simply using any Web browser but Internet Explorer. For longtime IE users on XP, turning to Google Chrome or Mozilla Firefox would be your best bet, both immediately and going forward.

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Danas ponovo izašlo nekoliko apdejta za XP (uključujući onaj "genuine" :D )

Vrh