• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Hipotetički Phenom II X8 u 32nm...

krang

PCAXE Member
Učlanjen(a)
14.12.2009.
Poruka
342
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD FX-8350, Corsair H100
Motherboard:
ASUS Crosshair V Formula
RAM:
16GB(4x4)Kingston Hyper X Predator 2400
VGA & cooler:
AMD Radeon Sapphire HD7970 3GB OC Dual-X
Display:
ASUS VH242H
HDD:
SSD Kingston V 128GB, Samsung SpinPoint F3 1TB
Case:
CoolerMaster HAF 922
PSU:
LC Power Monolith-X 1200W
OS & Browser:
Win8 64 Pro
Nije problem temperature nego monitoringa. 100x sam pricao o tome i ne samo ja.
Ma ne sporim ja da Intel i AMD imaju totalno drugaciji nacin termalnog monitoringa, ono sto osporavam je tvoja tvrdnja da Sandy bridge NEMA problem sa prenosom toplote sa jezgra procesora na telo hladnjaka, a ja tvrdim da ne samo da ima nego je taj problem izuzetno izrazen.
Kako objasnjavas cinjenicu da prakticno nema razlike izmedju temperature pod box coolerom ili nekim prosecnim Alpenfohn brockenom i nekom mrcinom od hladnjaka kao sto je Thermalright Venomous ili NHD14? To je nedopustivo. Ajde da sam samo ja to primetio pa najmanji problem, ali imas toliko iskustava korisnika sirom neta, pa i na ovom forumu. Zasto se procesor przi na 85c na 4.6ghz pri naponu nesto nizim od 1.4v sa Linpackom a telo Noctue hladno ili u najboljem slucaju mlako ako problem transfera-ne postoji?

Da je los transfer toplote, ploca bi bila vrela, a i procesor bi ti trotlovao.
Ne znam sta da kazem na ovo osim ideje koja mi jedino pada na pamet a to je da si na tesiranju imao-zlatni primerak procesora. Sto se tice throtlovanja, pa to upravo i jeste slucaj, vidljivo je da throtluje i izbacuje manje gflops-a pod linpackom na visim frekvencijama i naponima(shodno tome i temperaturama), to je potvrdio i reboorn i mnogi drugi, ne samo ja.

Koliko god to tebi izgledalo neverovatno, Sandy se ne greje.
Jedino ako smatras da temperatura na kojoj obican svet pristavlja kaficu nije-visoka temperatura. :wave:

Optereti Linpackom i pipni plocu sa zadnje strane iza procesora i videces da je hladna
Pokrenuo si interesantno pitanje i ovo je nesto sto cu da uradim. Osetim li miris res pecenog mesa tebe cu da krivim :d
Kraju sala, Pedji je neki dan po TRECI put riknula ploca na kojoj je vozio tog Sandyja koji se kako ti kazes, ne greje(inace njemu je takodje nabijao i po 90 stepeni i to sa NHD14 i dve mrcine od TT Frio ventilatora na zilion obrtaja pa ni to nije pomoglo). Mozda je bas to razlog, visoke temperature ploce izazvane Sandyjem? Cucemo od Pedje sta je bilo.

Mislim da nisi u pravu. Smirglanjem i tecnim metalom dobjes tek malo bolji kontakt, jer kontakt procesora i kulera nije uvek savrsen
To je samo 8 stepeni. I Phenoma osmirglaj, skinuces mu koji stepen.
Zasto onda istim postupkom na Phenomu skidas samo 2-3 stepena a na Sadyju skoro 10(sad sam proverio M_M-ove postove na temu menjanja paste i poliranja SB-a i razlika je i veca od 8 stepeni na visim klokovima)
Logicno bi bilo da na CPU-u sa vecim TDPom kao sto je Thuban razlika dobijena na taj nacin bude samo veca a nikako manja, ako SB zaista nema problem sa termalnim transferom.

Poslednja izmena:

drfedja

CPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.084
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dell n5010, Intel Core i3 370M 2.4 GHz, 4 GB DDR3 1333
CPU & cooler:
Intel Core i7 4790K @ 4.5 GHz
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
16GB Kingston HyperX Beast 2400
VGA & cooler:
Sapphire AMD Radeon R9-280X
Display:
Viewsonic VA2342 23" LED, LG 25"Ultrawide, Samsung VA2342 23"
HDD:
Samsung SSD850 Evo 250GB, Kingston 120GB V300 SSD, 2x1GB WD Caviar black
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Cooler Master G650M modular
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Keyboard/Mouse Cooler Master Storm
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Kako objasnjavas cinjenicu da prakticno nema razlike izmedju temperature pod box coolerom ili nekim prosecnim Alpenfohn brockenom i nekom mrcinom od hladnjaka kao sto je Thermalright Venomous ili NHD14?
A koliko klokujes sa box coolerom, a koliko sa D14? Da li throttluje ranije ili kasnije i da li uopste throttluje? Ocitavanje temperature je direktno iz jezgra. Da imas problem sa kontaktom, ploca bi ti se usijavala, jer se toplota ne bi prenosila na kuler, nego na socket i kuciste procesora.

Drugo, temperatura na samom jezgru, pri opterecenju odmah raste u zavisnosti od napona i frekvencije. Razlika izmedju obicnog box coolera i D14 je u tome sto ce D14 daleko vise toplote akomulirati i disipirati, tako da ce pri duzem opterecenju procesor biti daleko bolje ohladjen. Poliranje i smirglanje heatspreadera poboljsava kontakt, ali tu je razlika samo nekoliko stepeni. Umesto 85 bice 80 stepeni.
Ispoliraj AMD, dobices 4-5 stepeni sa kvalitetnim kulerom.

Ne znam sta da kazem na ovo osim ideje koja mi jedino pada na pamet a to je da si na tesiranju imao-zlatni primerak procesora. Sto se tice throtlovanja, pa to upravo i jeste slucaj, vidljivo je da throtluje i izbacuje manje gflops-a pod linpackom na visim frekvencijama i naponima(shodno tome i temperaturama), to je potvrdio i reboorn i mnogi drugi, ne samo ja.
Gledaj ovako... ne trotluje ako je naponska podesena da gura 150+ ampera itd.... nadam se da si to uradio kad si klokovao.
Trotluje tek kada nagura 100-nak stepeni iako je podesena naponska.

Jedino ako smatras da temperatura na kojoj obican svet pristavlja kaficu nije-visoka temperatura. :wave:
Temperatura moze biti tumacena razlcito. Ako stavis offset +20 stepeni, naravno da ce ocitavati ogromne vrednosti.
Smatram da je ocitavanje na Intelu od 75-80 stepeni jednako onome na AMD-u od 40-45 stepeni. Dakle... + 30 stepeni za Intel. ;)
Uostalom i u specifikacijama nesto tako pise. Kod AMD-a je TCase npr 71 stepen, a kod Intela je Tjunction 95 stepeni.

Pokrenuo si interesantno pitanje i ovo je nesto sto cu da uradim. Osetim li miris res pecenog mesa tebe cu da krivim :d
Kraju sala, Pedji je neki dan po TRECI put riknula ploca na kojoj je vozio tog Sandyja koji se kako ti kazes, ne greje(inace njemu je takodje nabijao i po 90 stepeni i to sa NHD14 i dve mrcine od TT Frio ventilatora na zilion obrtaja pa ni to nije pomoglo). Mozda je bas to razlog, visoke temperature ploce izazvane Sandyjem? Cucemo od Pedje sta je bilo.
Mozda je problematican konkretni primerak Sandy-ja. Ono sto sam ja imao na testu sa Hyper 212+ nije prelazilo 75 stepeni na 4.5-4.6 GHz i 1.35-1.4V

Zasto onda istim postupkom na Phenomu skidas samo 2-3 stepena a na Sadyju skoro 10(sad sam proverio M_M-ove postove na temu menjanja paste i poliranja SB-a i razlika je i veca od 8 stepeni na visim klokovima)
Logicno bi bilo da na CPU-u sa vecim TDPom kao sto je Thuban razlika dobijena na taj nacin bude samo veca a nikako manja, ako SB zaista nema problem sa termalnim transferom.
Zato sto se temp. ocitava na drugi nacin. Temp. sonda je kod Phenoma "bliza kuleru", pa je i ocitavanje inertnije.

Chabex

PCAXE Member
Učlanjen(a)
05.04.2009.
Poruka
653
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Phenom II X4 980 4GHz NB2600 - Thermalright HR2 Macho
Motherboard:
ASUS M5A97 Pro
RAM:
GSkill Ripjaws GBRL 2x4GB 1600 CL9@CL8
VGA & cooler:
Sapphire 380X Nitro
Display:
Samsung S2350/Panasonic plazma 42S30
HDD:
Samsung F3 1TB, WD Green 1TB, Seagate 250GB
Sound:
Audigy 2 / Musical Fidelity A1 / B&W DM602
Case:
CM 590
PSU:
OCZ ModXstream 600W
Optical drives:
Pioneer 215DBK
Mice & keyboard:
A4tech X-7 ,a tastatura najjeftinija za lupanje kad se iznerviram ;o))
Internet:
ADSL
OS & Browser:
win7 64
Other:
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ove hipotetičke performanse tada nisam ni pogledao, sada vidim da ovo uopšte nije loše. Znam da je ŠBBKBB ali opet interesantno je videti kako bi otprilike izlgedao jedan takav 8 core Phenom ;). A još je i malo manji nego BD koji je 315mm2, možda bi moglo još da se "ugura" nešto i da se tweakuje za malo bolje performanse i eto, već bi ga i završili i izbacili pre recimo 2-3 meseca :D(zapravo čim 32nm proizvodni proces to dozvoli), cena bi bila isto povoljna jer ne bi zahtevao skup R&D a performanse bi bile sasvim ok, ne bolje od SB ali konkurentne ;). Quad za igre, odličan OC, 8 core za render i ostalo...
Tako nešto bi moglo eventualno samo da AMD ima više timova i resursa za eksperimente razne, tako bi mogli "na miru" da ispeglaju BD i da sačekaju 32nm da sazri pa da izbace BD recimo za krajem godine. Naravno idealno bi bilo za njih da su ga već izbacili ali šta je tu je. :)

matrixsu

PCAXE Member
Učlanjen(a)
30.04.2009.
Poruka
187
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
amd phenom2 1075t x6,true
Motherboard:
gigabyte 890FXA-UD5
RAM:
Transcend 2x4gd ddr3 2000mhz
VGA & cooler:
gigabyte 6850
Display:
samsung 2243nw
HDD:
samsung SSD 128GB 830+2x2tb wd green
Case:
chieftec big tower
PSU:
Corsair HX650w
Mice & keyboard:
microsoft 4000
Internet:
adsl
OS & Browser:
win7 64bit
a stvarno bi mogli da izbace x8 phenoma u 32nm

drfedja

CPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.084
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler:
Intel Core i7 4790K @ 4.5 GHz
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
16GB Kingston HyperX Beast 2400
VGA & cooler:
Sapphire AMD Radeon R9-280X
Display:
Viewsonic VA2342 23" LED, LG 25"Ultrawide, Samsung VA2342 23"
HDD:
Samsung SSD850 Evo 250GB, Kingston 120GB V300 SSD, 2x1GB WD Caviar black
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Cooler Master G650M modular
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Keyboard/Mouse Cooler Master Storm
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
a stvarno bi mogli da izbace x8 phenoma u 32nm
A zasto bi to radili kada ce BD imati bolje i single i multithread performanse za istu povrsinu cipa i verovatno manji TDP? Druga stvar, nova mikroarhitektura je zalog za buducnost. Prva verzija se verovatno nece pokazati u punom potencijalu, ali naredne verzije bi mogle da dozive veliki uspeh.

Ove hipotetičke performanse tada nisam ni pogledao, sada vidim da ovo uopšte nije loše. Znam da je ŠBBKBB ali opet interesantno je videti kako bi otprilike izlgedao jedan takav 8 core Phenom ;). A još je i malo manji nego BD koji je 315mm2, možda bi moglo još da se "ugura" nešto i da se tweakuje za malo bolje performanse i eto, već bi ga i završili i izbacili pre recimo 2-3 meseca :D(zapravo čim 32nm proizvodni proces to dozvoli), cena bi bila isto povoljna jer ne bi zahtevao skup R&D a performanse bi bile sasvim ok, ne bolje od SB ali konkurentne ;). Quad za igre, odličan OC, 8 core za render i ostalo...
Tako nešto bi moglo eventualno samo da AMD ima više timova i resursa za eksperimente razne, tako bi mogli "na miru" da ispeglaju BD i da sačekaju 32nm da sazri pa da izbace BD recimo za krajem godine. Naravno idealno bi bilo za njih da su ga već izbacili ali šta je tu je. :)
Ove hipoteticke performanse sam simulirao da bi ljudi koji citaju ovaj forum shvatili da BD moze da radi isto ili bolje od ovoga u multithreadu i znatno bolje u single i light multithreadu. Jedino sto niko ne cita ono sto ja pisem, dzaba price...kada svi veruju u glupave screenshotove koji govore kako ce BD biti epic fail i losiji od Semprona.
Na ovo dodaj jos 2 MB L3 jer Phenom cache arhitektura podrazumeva da imas L3 cache-a barem koliko zbirnog L2. Ako imas 8x1MB L2 onda bi trebalo da imas i 8MB L3. Tu sam malu gresku napravio, ali eto, neka bude 315 mm^2 povrsina.
Sa BD-om imas 4x2MB L2 i 8 MB L3.

Poslednja izmena:

matrixsu

PCAXE Member
Učlanjen(a)
30.04.2009.
Poruka
187
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
amd phenom2 1075t x6,true
Motherboard:
gigabyte 890FXA-UD5
RAM:
Transcend 2x4gd ddr3 2000mhz
VGA & cooler:
gigabyte 6850
Display:
samsung 2243nw
HDD:
samsung SSD 128GB 830+2x2tb wd green
Case:
chieftec big tower
PSU:
Corsair HX650w
Mice & keyboard:
microsoft 4000
Internet:
adsl
OS & Browser:
win7 64bit
mogli bi npr zbog svih onih koji npr imaju am3 maticnu i koji nece moci da stave buldija na svoju plocu...mislim da bi se takav x8 solidno prodavao i doneo neki prihod

drfedja

CPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.084
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
CPU & cooler: