krang
PCAXE Member
- Učlanjen(a)
- 14.12.2009.
- Poruka
- 342
- Rezultat reagovanja
- 0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD FX-8350, Corsair H100
Motherboard:
ASUS Crosshair V Formula
RAM:
16GB(4x4)Kingston Hyper X Predator 2400
VGA & cooler:
AMD Radeon Sapphire HD7970 3GB OC Dual-X
Display:
ASUS VH242H
HDD:
SSD Kingston V 128GB, Samsung SpinPoint F3 1TB
Case:
CoolerMaster HAF 922
PSU:
LC Power Monolith-X 1200W
OS & Browser:
Win8 64 Pro
Ma ne sporim ja da Intel i AMD imaju totalno drugaciji nacin termalnog monitoringa, ono sto osporavam je tvoja tvrdnja da Sandy bridge NEMA problem sa prenosom toplote sa jezgra procesora na telo hladnjaka, a ja tvrdim da ne samo da ima nego je taj problem izuzetno izrazen.Nije problem temperature nego monitoringa. 100x sam pricao o tome i ne samo ja.
Kako objasnjavas cinjenicu da prakticno nema razlike izmedju temperature pod box coolerom ili nekim prosecnim Alpenfohn brockenom i nekom mrcinom od hladnjaka kao sto je Thermalright Venomous ili NHD14? To je nedopustivo. Ajde da sam samo ja to primetio pa najmanji problem, ali imas toliko iskustava korisnika sirom neta, pa i na ovom forumu. Zasto se procesor przi na 85c na 4.6ghz pri naponu nesto nizim od 1.4v sa Linpackom a telo Noctue hladno ili u najboljem slucaju mlako ako problem transfera-ne postoji?
Ne znam sta da kazem na ovo osim ideje koja mi jedino pada na pamet a to je da si na tesiranju imao-zlatni primerak procesora. Sto se tice throtlovanja, pa to upravo i jeste slucaj, vidljivo je da throtluje i izbacuje manje gflops-a pod linpackom na visim frekvencijama i naponima(shodno tome i temperaturama), to je potvrdio i reboorn i mnogi drugi, ne samo ja.Da je los transfer toplote, ploca bi bila vrela, a i procesor bi ti trotlovao.
Jedino ako smatras da temperatura na kojoj obican svet pristavlja kaficu nije-visoka temperatura.Koliko god to tebi izgledalo neverovatno, Sandy se ne greje.
Pokrenuo si interesantno pitanje i ovo je nesto sto cu da uradim. Osetim li miris res pecenog mesa tebe cu da krivimOptereti Linpackom i pipni plocu sa zadnje strane iza procesora i videces da je hladna
Kraju sala, Pedji je neki dan po TRECI put riknula ploca na kojoj je vozio tog Sandyja koji se kako ti kazes, ne greje(inace njemu je takodje nabijao i po 90 stepeni i to sa NHD14 i dve mrcine od TT Frio ventilatora na zilion obrtaja pa ni to nije pomoglo). Mozda je bas to razlog, visoke temperature ploce izazvane Sandyjem? Cucemo od Pedje sta je bilo.
Zasto onda istim postupkom na Phenomu skidas samo 2-3 stepena a na Sadyju skoro 10(sad sam proverio M_M-ove postove na temu menjanja paste i poliranja SB-a i razlika je i veca od 8 stepeni na visim klokovima)Mislim da nisi u pravu. Smirglanjem i tecnim metalom dobjes tek malo bolji kontakt, jer kontakt procesora i kulera nije uvek savrsen
To je samo 8 stepeni. I Phenoma osmirglaj, skinuces mu koji stepen.
Logicno bi bilo da na CPU-u sa vecim TDPom kao sto je Thuban razlika dobijena na taj nacin bude samo veca a nikako manja, ako SB zaista nema problem sa termalnim transferom.
Poslednja izmena: