• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Transportovanje računara sa masivnim kulerima

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

CAR

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.04.2009.
Poruka
1.694
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel® Core™ i7-920 @ 4.4GHz (21x210) HT-off / Noctua NH-D14
Motherboard:
Gigabyte EX58-UD5
RAM:
3x2GB Mushkin Blackline PC3-12800 CL7 1600MHz @ 1680MHz 7-9-7-24 1T
VGA & cooler:
PowerColor Radeon HD 5850 @ 950/1275MHz
Display:
Samsung SyncMaster T220
HDD:
Crucial RealSSD C300 128GB / Samsung Spinpoint F4EG 2TB
Sound:
Creative Labs Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro Series / Logitech Z-5500 Digital
Case:
Cooler Master Cosmos S
PSU:
Cooler Master Real Power M1000
Optical drives:
Samsung SH-S203B
Mice & keyboard:
Logitech MX 1100 / Logitech Wave Keyboard
Internet:
aDSL 1024/128
OS & Browser:
Windows XP Professional Edition Service Pack 2 / Windows 7 Ultimate 64-bit
Other:
PowerColor TV Wonder 650 / Corsair Flash Voyager GTR 32GB / Apacer HT203 200X 1GB
Pa majku mu, jel' ti ono Zigonovo deluje kao Kec? :D:D:D

R_O_N_I_N

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.09.2009.
Poruka
989
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD B55 @3.8Ghz/2.8Ghz NB & Noctua NH-D14
Motherboard:
ASUS Crosshair IV Formula
RAM:
2X2GB Excelram Rippler + 2X8 GB Patriot,sve na 9-9-9-24-27 1T@1600Mhz
VGA & cooler:
ASUS 280x
Display:
ViewSonic VX2260WM
HDD:
Samsung EVO840 120 GB+Samsung 1.5 TB+Samsung HD321KJ 320GB+WD AAKX 500GB+WD 320GB AAKX
Sound:
Integrisana zv. & Logitech G51
Case:
CM Silencio 650
PSU:
Chieftec BPS-850C 850W
Optical drives:
Samsung SH-S223F
Mice & keyboard:
Logitech G400s,neki djubre-plastikaner od 5e(za sad :D)
Internet:
SBB
OS & Browser:
W7 x64
Zayeb...nisam ni razmishljao...:D

alex303

Banned
Učlanjen(a)
03.11.2010.
Poruka
419
Rezultat reagovanja
378
Moja konfiguracija
OS & Browser:
MS-DOS
Kakava paranoja pa ovo je smešno i tužno u isto vreme. Ja sam nedavno pokušao da slomim jednu staru matičnu ploču naslonivši je na zid i pritiskajući nogom i nisam uspeo dok nisam zapeo kao sivonja svom težinom. I pri tome sam dobro oljuštio zid na kome je ploča bila naslonjena. Naći ću neku staru ploču i montiraću ovo moje smeće Hyper 6+ koji je, btw smešan cooler što se težine tiče, i snimiću video. Neće mi biti žao da uništim cooler demonstrirajući ovo. Najgore što je moglo da se desi prilikom transporta kućišta je da ogrebeš ili slomiš kućište. Nije to unutra zlato i staklo pa da se tako lomi. :rolleyes:

Poslednja izmena od urednika:

Steamroller

Moderator
Učlanjen(a)
22.01.2011.
Poruka
9.655
Rezultat reagovanja
17
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7 2600K @4.8 w/HT CM Nepton 280L
Motherboard:
Gigabyte Z77X-UP7
RAM:
4x4Gb Patriot @1866MHz
VGA & cooler:
ASUS 280X + Morpheus + 2x NF-F12
Display:
2x Dell U2312HM
HDD:
Samsung 840 Evo 120GB
Sound:
Integruša
Case:
HAF XB
PSU:
Seasonic SS-620GM
Mice & keyboard:
CM Storm Recon White + Genius Imperator
Internet:
Cable 20/2
OS & Browser:
Win 7 64bit
Other:
Fluffy Cat and Dog
To što ti bacaš takav kuler samo da bi se "dokaziovao" je isto smešno i tužno u isto vreme. Možda je tebi smešan ali nekome bi bio dobar kuler. Nikad nije bilo reči o fizičkom lomljenju ploče. Možda ti nisi znao da PCB ima sedam (ili danas već više) slojeva vodova u sebi. Niko ne zna koliko stresa mogu podneti ti minijaturni bakarni vodovi a da ne pukne neki. Izvini što neki ljudi nemaju para za bacanje ispravnog kulera kao i ni za kupovinu nove ploče (moja je verovatno smešna svakako) i brinu se o svom hardweru. Onaj čika sa klipa (koji verovatno nisi pogledao) je 100% lud što tako pakuje računare...

@BEINER
jel sad bolje?

alex303

Banned
Učlanjen(a)
03.11.2010.
Poruka
419
Rezultat reagovanja
378
Moja konfiguracija
OS & Browser:
MS-DOS
Niti se dokazujem, niti ću lomiti cooler. To što je rečeno, je rečeno u naletu besa. Da bi vodovi na ploči popucali, ploča mora dobro da se savije u predelu socketa. A to je malo teško, pogotovo ako si montirao backplate koji se dobija uz Hyper 6+. Da se razumeš u materiju, kao što se ne razumeš, na tako maloj površini ne može doći do krivljenja koje će prouzrokovat kidanje vodova, već samo do pucanja i lomljenja. To da sam u pravu potvrđuju momci par postova iznad. Oni su ti kroz za***anciju i na malo lepši način rekli isto što i ja.

Steamroller

Moderator
Učlanjen(a)
22.01.2011.
Poruka
9.655
Rezultat reagovanja
17
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte Z77X-UP7
RAM:
4x4Gb Patriot @1866MHz
VGA & cooler:
Display:
2x Dell U2312HM
HDD:
Samsung 840 Evo 120GB
Sound:
Integruša
Case:
HAF XB
PSU:
Seasonic SS-620GM
Mice & keyboard:
Internet:
Cable 20/2
OS & Browser:
Win 7 64bit
Other:
Fluffy Cat and Dog
Ne poznajem materiju? A ti si neki inžinjer u farbrici matičnih ploča? Danas ću i ja da prelistam forum i da izvređam svakoga ko je postavio neko meni "glupo" pitanje. Kao na primer "da li će se USB konektor pokvariti ako se puno koritisti?" Ili ćeš ti izvređati čoveka umesto mene, pošto jelte, on se ne razume u gradivo....
I ako može, tvoje "nalete besa" ostavi van foruma. Hvala!

Oh and...

Da se razumeš u materiju, kao što se ne razumeš, na tako maloj površini ne može doći do krivljenja koje će prouzrokovat kidanje vodova, već samo do pucanja i lomljenja.
ŠTAGODSINAPISAO!
Ne može doći do krivljenja ali može da pukne i da se lomi?
Pošto ja studiram fiziku, ajde ti meni obljasniš to tvoje gradivo, kako
to dolazi do lomljenja i pucanja bez savijanja...

alex303

Banned
Učlanjen(a)
03.11.2010.
Poruka
419
Rezultat reagovanja
378
Moja konfiguracija
OS & Browser:
MS-DOS
Pa ja ne mogu da verujem da ti studiraš fiziku a pričaš ovakve gluposti. Naravno da dolazi do savijanja pre pucanja i lomljenja. Isključi emocije, uključi mozak, i ne budi bukvalista. To savijanje nije dovoljno da bi došlo do pucanja vodova. Na tako maloj površini će uvek puknuti parče ploče koje trpi naprezanje i to bez VIDLJIVOG savijanja.

Parče stakla od 10cm će se slomiti a da pri tome nećeš primetiti nikakvo savijanje (što ne znači da savijanja nema). Ali parče stakla od 10m će se vidljivo saviti pre pucnja. Napominjem. VIDLJIVO. Moram da budem specifičan jer si bukvalista. Za pucanje vodova na ploči potrebno je vidljivo savijanje. A na tako maloj površini do toga ne može da dođe, prema tome dolazi do pucanja.

Evo nacrtao sam ti:

Braon linija predstavlja matičnu ploču.
Crvenom bojom su iscrtani brezoni cooler-a.
Zelenom bojom su zaokruženi predeli na ploči koji ne samo da mogu da puknu, već mogu kompletno da se odvale sa ploče usled velike sile i naprezanja. Da bi do takve sile došlo, kućište mora da padne sa jako velike visine ili da popije snažan udar. A u takvim situacijama najamnje trebaš da brineš o vodovima na ploči jer u tom momentu su ti stradale sve ostale komponente.

Prilozi

Steamroller

Moderator
Učlanjen(a)
22.01.2011.
Poruka
9.655
Rezultat reagovanja
17
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte Z77X-UP7
RAM:
4x4Gb Patriot @1866MHz
VGA & cooler:
Display:
2x Dell U2312HM
HDD:
Samsung 840 Evo 120GB
Sound:
Integruša
Case:
HAF XB
PSU:
Seasonic SS-620GM
Mice & keyboard:
Internet:
Cable 20/2
OS & Browser:
Win 7 64bit
Other:
Fluffy Cat and Dog
Sad već pričam i gluposti. Veoma lepa izjava od tebe. Ne kapiram što si toliko detaljan u vezi vidljivog i nevidljivog savijanja. Savijanje ne može biti vidljivo ili nevidljivo. Ili ga ima ili nema. Svaki materijal ima svoje osobine, može biti krut pa ima veći faktor lomljenja ili mekši pa dolazi do deformacije pre pucanja. Na kraju dolazim do zaključka (po tvojoj teoriji) da masivni kuler nije sposoban da vidljivo iskrivi ploču i slomi ali će vodovi pucati bez savijanja ploče ako je "sila" velika. Uzmi svoj kuler rukom promrdaj ga malo, biće vidljivog savijanja ploče ali na tako maloj površini neće pucati vodovi nego ploča.
WTF?

To savijanje nije dovoljno da bi došlo do pucanja vodova. Na tako maloj površini će uvek puknuti parče ploče koje trpi naprezanje i to bez VIDLJIVOG savijanja.

Moram da budem specifičan jer si bukvalista. Za pucanje vodova na ploči potrebno je vidljivo savijanje. A na tako maloj površini do toga ne može da dođe, prema tome dolazi do pucanja.

Da matične ne mogu izdržati 1.2kg kulera bez pucanja, niko ne bi proizvodio teške kulere. Bacanje okolo računara sa masivnim kulerom nije nešto što proizvođači predviđaju da će korisnik raditi. Pa IZVINI ako sam pitao ljude na forumu kakva su njihova ISKUSTVA sa transportovanjem računara. I da ponovim, onaj čika sa klipa je sigurno sišao skroz sa uma kad već tako pakuje računare. Reci ti njemu da je lud i da nema potrebe da fixira masivne kulere usled trasportovanja.

R_O_N_I_N

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.09.2009.
Poruka
989
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD B55 @3.8Ghz/2.8Ghz NB & Noctua NH-D14
Motherboard:
ASUS Crosshair IV Formula
RAM:
2X2GB Excelram Rippler + 2X8 GB Patriot,sve na 9-9-9-24-27 1T@1600Mhz
VGA & cooler:
ASUS 280x
Display:
ViewSonic VX2260WM
HDD:
Samsung EVO840 120 GB+Samsung 1.5 TB+Samsung HD321KJ 320GB+WD AAKX 500GB+WD 320GB AAKX
Sound:
Integrisana zv. & Logitech G51
Case:
CM Silencio 650
PSU:
Chieftec BPS-850C 850W
Optical drives:
Samsung SH-S223F
Mice & keyboard:
Logitech G400s,neki djubre-plastikaner od 5e(za sad :D)
Internet:
SBB
OS & Browser:
W7 x64
Pa vec ti je neko objasnio,on to radi zato sto ih salje postom. Znaci to je vise sutiranje nego transportovanje. :)
Ja iskreno nikad nisam cuo da je kuler slomio,pokvario,ili ostetio plocu na bilo koji slican nacin,a da pritom neko nije igrao fudbal sa kucistem...
:)

Steamroller

Moderator
Učlanjen(a)
22.01.2011.
Poruka
9.655
Rezultat reagovanja
17
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte Z77X-UP7
RAM:
4x4Gb Patriot @1866MHz
VGA & cooler:
Display:
2x Dell U2312HM
HDD:
Samsung 840 Evo 120GB
Sound:
Integruša
Case:
HAF XB
PSU:
Seasonic SS-620GM
Mice & keyboard:
Internet:
Cable 20/2
OS & Browser:
Win 7 64bit
Other:
Fluffy Cat and Dog
zomg...
Nisam ni ja čuo, zato sam pitao vas. Neki proizvođači kulera pišu upozorenja u uputstvu zbog težine. Zalman ne daje nikakvu garanciju ako se matična ošteti zbog težine kulera. Preporučena težina HSa po nekim proizvođačima je do 450g. Nije kao da izmišljam gluposti, puno ljudi širom sveta pita isto pitanje "Da li postiji rizik?". Idite na google i možete naći brdo pitanja na ovu temu... Pa ja se stvarno izvinjavam što sam ovde postavio slično pitanje.

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.950
Rezultat reagovanja
147
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Ma dobro, opusti se i ti a opustite se i ostali..
Zasto neko ne bi zastitio svoje komponente prilikom transporta ako misli da se mogu ostetiti? Pa uostalom, to su njegove komponente na kraju, ne? Covek je pitao, dobio odgovore, odradio onako kako je njemu bilo tad po volji i kraj.
Mogu se komponente ostetiti tokom transporta, to je cinjenica. Moze tezak kuler iskriviti i pokidati vodove na ploci i to je cinjenica. Da li ce se to desiti, ne znamo, nsiu sve ploce iste, nisu svi isti kuleri isti, niti nacini montaze istih. Ja sam iskrivio jednu plocu samo od tezine kulera, Biostar P965 je bila u pitanju.. Ko zeli da probava, nek probava, ko ne zeli nek ne probava.

I stavite vise tacku na tu pricu. Pogotovu ulazenja u psiholoski profil drugih clanova. Uostalom, to je protivno pravilima foruma.

:wave:
:sekira:

alex303

Banned
Učlanjen(a)
03.11.2010.
Poruka
419
Rezultat reagovanja
378
Moja konfiguracija
OS & Browser:
MS-DOS
No comment.

Nisam ni ja čuo, zato sam pitao vas. Neki proizvođači kulera pišu upozorenja u uputstvu zbog težine. Zalman ne daje nikakvu garanciju ako se matična ošteti zbog težine kulera. Preporučena težina HSa po nekim proizvođačima je do 450g. Nije kao da izmišljam gluposti, puno ljudi širom sveta pita isto pitanje "Da li postiji rizik?". Idite na google i možete naći brdo pitanja na ovu temu... Pa ja se stvarno izvinjavam što sam ovde postavio slično pitanje.
Na kutijama od cigara piše da duvan ubija. U uputstvu svake matične ploče piše da overklokovanje može da ubije procesor. U uputstvu za M16 pušku piše, uperiti prema neprijatelju. Proizvođač jednostavno mora da se ogradi. Na tebi je da li ćeš postupiti mimo tih upozorenja. Ova paranoja oko transportovanja je ista kao i ona da će procesor da crkne ako radi na 60C.
Samo si trebao kućište pažljivo spakovati u auto i malo pažljivije voziti i to je to. Ne treba preterivati. A ti se zapitaj zašto su ti okačili one youtube snimke par postova iznad. Izvini ako sam te na neki način uvredio, nije mi bio dan.

Pozdrav. :wave:

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.407
Rezultat reagovanja
121
Moja konfiguracija
CPU & cooler: