• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

SSD - istine i lazi [SPLIT]

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.729
Rezultat reagovanja
2.359
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
Intel i7 9th gen / LFII 360
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Gigabyte RX 5700 XT 8GB OC
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
Xonar U5, Monitor Audio, JBL 1202D
PSU:
Enermax Platimax D.F. 1200W
Mice & keyboard:
HyperX Alloy Origins Core + Razer Basilisk
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
OK, evo nesto konkretno... da Vlada nauci.

Kaze se ili SATA-III ili pak SATA 6Gb/s.
Ne SATA 6...
bez da duzim, da, na to sam i ja mislio posto je pomenuo i SATA i 3 i SATA 6...a ako oces za potpis, evo ti - prvi put cujem da neko SATA3 naziva SATA 6GB. Prvi put to ovde citam, ostali to nazivaju SATA3 kao sto USB 3.0 ne nazivaju USB 4.8GB..

:wave:

Osobi koja zna o kompijuterima i na pominjanje SATA 6 ... se smeje i kaze da ne postoji praveci se lud i ne pominjuci SATA konektor 6GB/s moze samo da ima jednu nameru a to je da se za***ava.
Ja drugo ne mogu da razumem da normalan covek koji tvrdi da zna nesto o racunarima izgovori tako nesto a ozbiljan je.
Procitaj sta si napisao u onom postu. Posto je zabranjeno ulaziti u analize ljudi, ja te necu analizirati, odnoso, ne zelim da spekulisem da li si naknadno provalio sta si zapravo napisao i sta je 6GB/s i tako dalje, samo cu reci da si me lepo "izanalizirao" u ovom postu, a to je suprotno pravilima ovog foruma ;)

Sto se mene tice, vise nemam ni najmanju nameru da ti pomognem. Raspakuj 8GB rarove 30 minuta sa SSD-om i uzivaj, nemas razloga za brigu obizrom da si, kako si i sam rekao, veoma zadovoljan kako ti sve to radi.

:wave:

Poslednja izmena:

noodi

PCAXE Member
Učlanjen(a)
27.06.2010.
Poruka
943
Rezultat reagovanja
6
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i5 4670k @ 4.3 ghz @ Noctua D15
Motherboard:
Maximus VII Ranger
RAM:
4 x 4gb @ 2133mhz CL 9
VGA & cooler:
GIGABYTE nVidia GeForce GTX 1080 Ti Gamanig OC BLACK
Display:
Asus MG279Q
HDD:
Corsair ssd 120g + samsung 850 evo 500 g
Sound:
integrale
Case:
CM MasterCase 5 pro, 4 x Noctua A14 + 2 x S12
PSU:
Antec 1000W Gold
Optical drives:
HP external
Mice & keyboard:
Logitech G810 + G502 @ QCK XXL
Internet:
cable SBB @ 100 mbit/s
OS & Browser:
Win 10 & Chrome
Ja sam mislio da su ovakva prepucavanja moguca samo kod komsija na bencu :D
Ali evo i ovde je zazivelo :D
Salim se, ali mi je sve ovo smesno dok citam, nista nemam licno protiv nikoga :)

vlada.j011

Banned
Učlanjen(a)
25.12.2010.
Poruka
629
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Phenom II X4 965BE + CORSAIR H70 (i7-2700k)
Motherboard:
Crosshair 4 Formula (eVGA Z77 FTW)
RAM:
KHX Grey 2x2GB CORSAIR Airflow 2 (CMT16GX3M4X2133C9)
VGA & cooler:
HD 5870 2GB
Display:
Samsung P2450H
HDD:
Kingston SSD V+ 64GB + WD 500AAKS, LG HXD5U25GLS External HDD
Sound:
Creative Inspire T5900 5.1
Case:
CORSAIR Obsidian 650D
PSU:
Seasonic X-750
Optical drives:
LG GH22NS50
Mice & keyboard:
Logitech G510/G700
Internet:
Telekom ADSL
OS & Browser:
Windows 7 Ultimate x64
Other:
Logitech C310 WebCam, LG 250GB External HDD
Ne ja sam znao za SATA 3 I SATA 6 konektor i nisam se setio da napisem da je to SATA 6GB.
To ste vi strucnjaci trebali da znate nasta mislim. Da posto nemam taj kontroler mozda je protok duplo manji.
Ako se vec pominjo neispravan kontoler na maticnoj.
Naravno da nisam mogao da mislim na vrstu hard diska, znam da je SATA II u pitanju.
Najgore je kada za*ebavas nekog ici dotle da sam postanes glup ili se smejati i za gluposti samo se smejati.
Ako ste se sprdali mogli ste tu da stanete jel bi meni bilo piglu posle godina i godina sa racunarima Da pitam ""Staaaa SATAAAA 6, XXEEE TO NE POSTOJI"

A da pri tome verovatno i sam imam SATA 6(kako negde mislim i da pise na plocama) Ne pise SATA Vi nigde. I jasno se zna kada se kaze da se misli na 6GB.
Kao i kada se napise SATA 3 (3kom), SATA 6(3 kom) ili SATA 3(1 kom) I SATA 6(6 kom) na specifikaciji za maticnu.

Poslednja izmena od urednika:

CAR

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.04.2009.
Poruka
1.694
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel® Core™ i7-920 @ 4.4GHz (21x210) HT-off / Noctua NH-D14
Motherboard:
Gigabyte EX58-UD5
RAM:
3x2GB Mushkin Blackline PC3-12800 CL7 1600MHz @ 1680MHz 7-9-7-24 1T
VGA & cooler:
PowerColor Radeon HD 5850 @ 950/1275MHz
Display:
Samsung SyncMaster T220
HDD:
Crucial RealSSD C300 128GB / Samsung Spinpoint F4EG 2TB
Sound:
Creative Labs Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro Series / Logitech Z-5500 Digital
Case:
Cooler Master Cosmos S
PSU:
Cooler Master Real Power M1000
Optical drives:
Samsung SH-S203B
Mice & keyboard:
Logitech MX 1100 / Logitech Wave Keyboard
Internet:
aDSL 1024/128
OS & Browser:
Windows XP Professional Edition Service Pack 2 / Windows 7 Ultimate 64-bit
Other:
PowerColor TV Wonder 650 / Corsair Flash Voyager GTR 32GB / Apacer HT203 200X 1GB
Ne ja sam znao za SATA 3 I SATA 6 konektor i nisam se setio da napisem da je to SATA 6GB.
6Gb/s... znam da je tebi sasvim svejedno i da verovatno nemas pojma o kakvim se tu GB-ima i Gb-ima radi, te da sigurno nije bitno da li su velika ili mala slova u pitanju... ali 6Gb/s.
Bar ud'ri copy/paste iz nekog iz prethodnih postova, tako je najlakse.
To ste vi strucnjaci trebali da znate nasta mislim.
Da, evo odma' cemo... citacemo ti i misli. Posto smo mi "strucnjaci".

A ja cu ubuduce SSD da nazivam DSD-om... a HDD pak DHD-om... uostalom, znate na sta mislim, pa sta ima da se trudim da pisem pravilno.
Da posto nemam taj kontroler mozda je protok duplo manji.
Protok duplo manji... ti bas pojma nemas kako sve to fukcionise, a?
I da ces imati *automatski* duplo veci protok ako nakacis taj SSD/HDD na SATA-III kontroler?
Na stranu sto niti taj SSD, a niti taj hard vala nemaju sta da traze na SATA-III kontroleru, jer nemaju podrsku za isti... ali dobro, to je sad nebitno :rolleyes:

E, jel' mogu da te zamolim nesto... aj' batali skrabanje po forumu na par dana. Mani komp, izadji napolje malo... pojuri za nekom loptom, suknjom, autobusom. Samo mani komp. I ne pisi po forumima.
Jel' moze?

A da pri tome verovatno i sam imam SATA 6(kako negde mislim i da pise na plocama) Ne pise SATA Vi nigde. I jasno se zna kada se kaze da se misli na 6GB.
Nemas SATA-III (SATA 6Gb/s) kontroler na ploci... veruj mi da nemas. Mislim, kad vec ne umes sam da pogledas na ambalazi ploce sta pise - evo, ja sam ti pogledao na zvanicnom sajtu... pa ti procitaj specifikacije:
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3295#sp
(osim ako nisi uneo pogresan naziv ploce u polje za tvoj PC... sto me, iskreno, i ne bi toliko zacudilo)

A ti mi pak nadji plocu na kojoj pise bas to SATA 6... ili pak SATA 6GB.
Znaci, ne SATA-III ili SATA 6Gb/s... vec bas SATA 6 i/ili SATA 6GB/s.

vlada.j011

Banned
Učlanjen(a)
25.12.2010.
Poruka
629
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
HD 5870 2GB
Display:
Samsung P2450H
HDD:
Sound:
Case:
CORSAIR Obsidian 650D
PSU:
Seasonic X-750
Optical drives:
LG GH22NS50
Mice & keyboard:
Logitech G510/G700
Internet:
Telekom ADSL
OS & Browser:
Windows 7 Ultimate x64
Other:
Pa nije to bas tako. Ja da mi neko kaze 1600Mhz ili 1333MHz znao bi da se radi o memoriji, a kamoli da mi kaze SATA 6. Na koji pojam moze da se odnosi SATA 6 jos recite.
Ili da kaze mislis na SATA 600 ili SATA 6GB/s da li je to normalnije reci ili reeci da nista slicno ne postoji.
Da li jas vaznije smejati se ili shvatiti da je tyo connector na maticnoj o kojoj je mozda bilo reci da je neispravan.
A nisam konstatovao da je to uzrok nego sam pitao da nije mozda do toga.

Pa ja sam i rekao da nemam i pitao da li je to mozda uzrok.

Da si tri ziv i zdrav kada sam ja pisao na drugom forumu mane moje ploce i napisao da je u ostalom i to jedna od mana kao i 1x16 PCI Express i oc 1866 samo na 3 i 4 slotu.
I ti kao nemas ti to. Ne ja sam mislio da imam pa sam zato pitao da nije mozda uzrok to sto nemam iako moguce je da to nema veze sa time ja ne znam da li ima ili ne.

Poslednja izmena:

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
SATA Revision 1.0
First-generation SATA interfaces, now known as SATA 1.5 Gbit/s, communicate at a rate of 1.5 Gbit/s

SATA Revision 2.0
Second generation SATA interfaces running at 3.0 Gbit/s

SATA Revision 3.0
6.0 GBit/s

Megabyte po sekundi -> MB/s | Gigabyte po sekundi -> GB/s
Megabit po sekundi -> Mb/s | Gigabit po sekundi ->
Malo pojasnjenje i prevod u BYTE iz BIT. 1 Byte = 8bit.
Mozes malo i da procitas ovde: http://sr.wikipedia.org/sr/Бајт

SATA rev. 3.0 ima maksimalnu brzinu prenosa podataka oko 600 MB/s. Sata rev 2.0 ima maksimalni protok od 285MB/s.

Ako imas jos neko pitanje, obrati se SATA organizaciji: http://www.sata-io.org/

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.729
Rezultat reagovanja
2.359
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
Dzizs, sad sam jos ja kriv sto sam napisao "SATA staaa?" oke, mozda je to vlada shvatio kao uvredu ali to je samo malo humora, mislim da nije zasluzilo, u svoj mojoj dobroj nameri da zapravo POMOGNEM, da primam telefonske pozive u 23h sa brdom decurlije koja se smeju u slusalicu i pricaju kojesta zar ne?

SATA 2 uredjaj nema nikakve beneficije od SATA 3 kontrolera i obrnuto. A za onu "piglu" prozivku...ne znam sta da kazem. Mislio sam da su danasnji klinci makar malo iznad toga i da imaju vise "sliha" i stila kad zele da vredjaju. Ipak su dobri fazoni tu u izobilju oko nas u ovom dobu razvijene telekomunikacije i pristupa internetu...

Poslednja izmena:

CAR

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.04.2009.
Poruka
1.694
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel® Core™ i7-920 @ 4.4GHz (21x210) HT-off / Noctua NH-D14
Motherboard:
Gigabyte EX58-UD5
RAM:
3x2GB Mushkin Blackline PC3-12800 CL7 1600MHz @ 1680MHz 7-9-7-24 1T
VGA & cooler:
PowerColor Radeon HD 5850 @ 950/1275MHz
Display:
Samsung SyncMaster T220
HDD:
Crucial RealSSD C300 128GB / Samsung Spinpoint F4EG 2TB
Sound:
Creative Labs Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro Series / Logitech Z-5500 Digital
Case:
Cooler Master Cosmos S
PSU:
Cooler Master Real Power M1000
Optical drives:
Samsung SH-S203B
Mice & keyboard:
Logitech MX 1100 / Logitech Wave Keyboard
Internet:
aDSL 1024/128
OS & Browser:
Windows XP Professional Edition Service Pack 2 / Windows 7 Ultimate 64-bit
Other:
PowerColor TV Wonder 650 / Corsair Flash Voyager GTR 32GB / Apacer HT203 200X 1GB
Pa nije to bas tako. Ja da mi neko kaze 1600Mhz ili 1333MHz znao bi da se radi o memoriji, a kamoli da mi kaze SATA 6. Na koji pojam moze da se odnosi SATA 6 jos recite.
Ili da kaze mislis na SATA 600 ili SATA 6GB/s da li je to normalnije reci ili reeci da nista slicno ne postoji.
Da li jas vaznije smejati se ili shvatiti da je tyo connector na maticnoj o kojoj je mozda bilo reci da je neispravan.
A nisam konstatovao da je to uzrok nego sam pitao da nije mozda do toga.

Pa ja sam i rekao da nemam i pitao da li je to mozda uzrok.

Da si tri ziv i zdrav kada sam ja pisao na drugom forumu mane moje ploce i napisao da je u ostalom i to jedna od mana kao i 1x16 PCI Express i oc 1866 samo na 3 i 4 slotu.
I ti kao nemas ti to. Ne ja sam mislio da imam pa sam zato pitao da nije mozda uzrok to sto nemam iako moguce je da to nema veze sa time ja ne znam da li ima ili ne.
E, ajde ne mudruj mnogo, nego se, kao prvo, opismeni... procitaj prvo to sto iscukas, imas ono "preview post", vidi najpre na sta to lici - pa onda stiskaj "submit reply".
Potom - edukuj se... citaj po netu, trazi, kopaj. Da bi mogao k'o sav normalan svet da ucestvujes u nekakvoj komunikaciji. Ne kazem (nit' trazim) da postanes nekakav expert, Boz' sacuvaj... ali nauci bar neke osnove pre nego sto ulazis u bilo kakvu pricu.
(BTW, sad naleteh na tvoje "postove" u temi vezanoj za OSX... katastrofa :eek:)

I za kraj, a vezano za ovu temu - procitaj ovo sto ti je ays ostavio... neka ti to bude kao Biblija. Da pocnemo od negde.

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Vlado, prvo bih te zamolio da konsultuješ google pre nego što postaviš postuješ nešto ili hoćeš nešto da pitaš, pogotovo da naučiš prvo razliku izmedju nekih osnovnih stvari, npr Byte i Bit.
Drugo, da ne vredjaš bilo kojeg člana. Ako tebe neko vredja, prijavi post ili dotičnu osobu moderatorskom timu. U suprotnom, biću prinudjen da te banujem sa foruma zbog vredjanja.

vlada.j011

Banned
Učlanjen(a)
25.12.2010.
Poruka
629
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
HD 5870 2GB
Display:
Samsung P2450H
HDD:
Sound:
Case:
CORSAIR Obsidian 650D
PSU:
Seasonic X-750
Optical drives:
LG GH22NS50
Mice & keyboard:
Logitech G510/G700
Internet:
Telekom ADSL
OS & Browser:
Windows 7 Ultimate x64
Other:
Pa ti si rekao sa malo humora a onda se i on uhvatio za to sa ne malo humora nego za*ebavanjem i pricom da ne znam sta pricam.
Pa da imam vise od godinu dana iskustva za kompom i da pomislio pri izgovoru SATA 6 na brzinu Hard Diska onda bi slobodno mogli reci da ne znam sta pricam.
Nisam navikao nikoga da prijavljujem nego da odgovorim kada me neko nervira i glupira se na moj racun.
Pa sta sam trebao da upotrebim koju rec, verovatno neku zbog koje bi leteo sa foruma umesto "piglu". Znam milion reci za vase ponasanje ali za svaku bi dobio ban.

Dovoljno je bilo da kada sam rekao imam SATA 3 a ne SATA 6 kazete "Mislis SATA 600 a ne SATA 300. To je bilo dovoljno reci.
To bi normalni i rekli. Tako bi ja vama rekao u drugim stvarima gde ja znam a vi nemate pojma.

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.729
Rezultat reagovanja
2.359
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
nemoj da me teras da ti vadim citate, ispasces mnogo smesan, a to zaista ne zelim, ali zaista. SATA 6 NE POSTOJI, tvoj SATA 2 disk ne moze raditi bolje na SATA 3 kontroleru. Skreces sa teme. Nemas SATA 3, imas SATA 2. kakav sad SATA 600 i SATA 300? Ne znam kako drugacije da ti kazem ali stvarno lupas. Prezentuj stvari na nacin koji ti je poznat, mani se ulazenja u strucne izraze i termine koje ne poznajes. Niko nece manje misliti o tebi ako kazes da nesto ne znas. Zasto insistiras na tome? NEMA SATA 300 i SATA 600 covece. Dat ti je i link ka "znanju" (koji za 2-3 min studiranja moze shvatiti) i ti opet pise ovakve nebuloze :S

edit: sustina je ova: ti si izneo iskustvo u kome kazes kako je bez SSD-a raspakivanje velikih fajlova trajalo po 5-6 sati, celu noc, i sta ti ja znam dok pri tome nisi mogao normalno ni racunar da koristis u nekim momentima. Instaliranjem SSD-a si resio proeblem.
E sad, problem je u tome sto to nije normalno ponasanje sistema i sto vecini ovde to raspakivanje radi verovatno brze nego tebi sa SSD-om jer kod tebe nesto nije u redu. Da tvoj post ne bi dovodio u zabludu ljude koji su ovde dosli i neiskusni su, on je prokomentarisan tako kako jeste, a to je da sa tvojim sistemom nesto nije u redu. Niko ovde ne zeli da se ostavljaju dezinformacije ovog kalibra, a taj kalibar je 30-40 min sa SSD 4-7h sa HDD. To je bullshit covece, nesto ti ne valja i to je to. Kazem ti, 8GB se kod mene raspakuje za 2-3 min, verovatno i manje, sa SSD isto toliko traje zato sto to zavisi od procesora,a ne od brzine storage uredjaja. Kapiras li me?

Poslednja izmena:

vlada.j011

Banned
Učlanjen(a)
25.12.2010.
Poruka
629
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
HD 5870 2GB
Display:
Samsung P2450H
HDD:
Sound:
Case:
CORSAIR Obsidian 650D
PSU:
Seasonic X-750
Optical drives:
LG GH22NS50
Mice & keyboard:
Logitech G510/G700
Internet:
Telekom ADSL
OS & Browser:
Windows 7 Ultimate x64
Other:
E pa stvarno mislim ja znam ono sta procitam na specifikaciji za plocu negde.
Sta znaci kada napisu sledece:
Kontroleri
Podržano : SATA300, SATA600,
SATA300 : 1 kom.
SATA600 : 6 kom.

Sta to znaci oces mi objasniti ako moja nema taj kontroler SATA600 i na mojoj na kojoj pise SATA300 : 6 kom.
Sta to znaci e na to sam mislio. Nijedan Termin SATA 300 i SATA 600 ne postoji.
Sat to znaci???
Ja sam glup jel kucam brzo pa me zabole sta ispadne a neki od vas su pametni sto preturaju po speciofikaciji za moju plocu ispod posta gde sam ja napisao da to ona ne podrzava da bi mi ponovili da ne podrzava.
Ja sam rekao da je celu noc trajalo raspakivanje Skullptura RIPa a ne RAR ne znam sta je za vas pojam cele noci ali posle 4 sata nije bilo gotovo. 4-5 Sati sam raspakivao neki Rar zbog toga sto sam radio i druge stvari pa je to jos usporilio inace bi radio mozda 3h sata eto. A Winrar da mi ne bi 2h oduzimao racunar ja sam radio nocu.
Assassins Creed Skullputura od 2.5GB je trajao 30 minuta ali je neke radio po nekoliko sati.

Poslednja izmena:

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.729
Rezultat reagovanja
2.359
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
E pa stvarno mislim ja znam ono sta procitam na specifikaciji za plocu negde.
Sta znaci kada napisu sledece:
Kontroleri
Podržano : SATA300, SATA600,
SATA300 : 1 kom.
SATA600 : 6 kom.

Sta to znaci oces mi objasniti ako moja nema taj kontroler SATA600 i na mojoj na kojoj pise SATA300 : 6 kom.
Sta to znaci e na to sam mislio. Nijedan Termin SATA 300 i SATA 600 ne postoji.
Sat to znaci???
Ja sam glup jel kucam brzo pa me zabole sta ispadne a neki od vas su pametni sto preturaju po speciofikaciji za moju plocu ispod posta gde sam ja napisao da to ona ne podrzava da bi mi ponovili da ne podrzava.
ne znaci nista. Imas sata, sata 2 i sata 3 kompatibilne uredjeje. to je sve. Na tarabi pise *****, jedan probo pa se izgrebao. Pise ti na uredjaju koji si kupio (SSD ili HDD) koje je sata uredjaj u pitanju i 100% sam siguran da ne pise SATA 300, 600 ili bilo sta slicno).

Sta gigabajt spamuje po plocama - stvarno ne znam, ali ok su im ploce.

edit: napisi mi koju si igru raspakivao 3-4h, skinucu je (sa originalnog DVD-a ;) ) i snimiti mobilnim telefonom video koliko se dugo raspakuje. Mozda ti to da uvid u to da ti "covek koji valjda zna sta radi" nije bas dobro uradio ponesto....garantujem da nece trajati duze od 4 minuta!!!!!!!!!! sa sporim SG 1tb diskom

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Vlado, ne znam gde ti čitaš te termine, pošto isti ne postoje.
Evo ti link do specifikacija tvoje ploče na sajtu proizvodjača: http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3295#sp
U slučaju da ne možeš da nadješ, evo da ti kopiram:
6 x SATA 3Gb/s connectors (SATA2_0, SATA2_1, SATA2_2, SATA2_3, SATA2_4, SATA2_5) supporting up to 6 SATA 3Gb/s devices

SATA 3Gb/s su SATA rev 2.0 konektori i ima ih 6 na tvojoj ploči.
A ovo u zagradi je upravo to.
SATA2(verzija SATA konektora)
_0 je njegov položaj na ploči.

SATA 300,600 kako ih ti nazivaš NE POSTOJE kao oznake.
Niti postoji SATA 6.

Postoje ATA, SATA, SATA2 i SATA3
SATA je 1.5Gb/s
SATA2 je 3Gb/s
SATA3 je 6Gb/s

Pobrkao si oznake.

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.729
Rezultat reagovanja
2.359
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
"supporting up to 6 SATA 3Gb/s devices "

pa to t i je to, sata 6, jbg kad moram da budem i ja malo beozbrzan sad :/

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.950
Rezultat reagovanja
147
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Sta je dovelo do ovolike price i zabune?
Ja mislim ITsvet

Ovo je isecak sa njihovog sajta i kako oni daju specifikaciju IDE i SATA kontrolera.
E pa, tu su oni pogresili debelo jer se specifikacije SATA uredjaja ne oznacavaju tako, dok su za ATA pogodili.
ATA se obelezavao tako, ali SATA se ne obelezava tako vec kako je i AYS i drugi rekli, SATA (1.5Gb/s) SATA2 (3Gb/s) i SATA3 (6Gb/s).
Gigabyte je lepo oznacio te specifikacije na svom sajtu

A tako isto i pise u manualu ploce.
Razni specijalizovani sajtovi za sve i svasta znaju da pogrese u oznacavanju necega, ali obicno su informacije sa sajta proizvodjaca pravilno napisane i ne dovode u zabludu.

Meni neko kad bi rekao samo "SATA 6", ja bih mislio da govori o sestom SATA konektoru na ploci iliti ono sto je GA oznacio kao SATA2_5, a ako bi mi neko rekao "Ja imam SATA 6 kontroler na ploci i imam SATA 6 HDD ili SDD" rekao bih mu da nema jer to ne postoji..

Niko od nikoga ovde ne trazi da bude strucnjak da bi diskutovao o necemu, samo ipak neke informacije ako se ispostave kao netacne, mogu se i prihvatiti kao netacne i saznati sta je tacno i kao tacne ih kasnije koristiti. Necemo ni mi ovde niti bilo gde poceti da koristi umesto postojecih oznaka za SATA3 standard oznaku SATA6.

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.729
Rezultat reagovanja
2.359
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
izvini vudu, ali tu nigde ne pise sata 6 niti sata 6gb/s niti sata 6gbit/s niti bilo sta slicno osim da ima 6 sata portova...Ok, pise ono sata300, ali 600 ni od korova nema.

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.950
Rezultat reagovanja
147
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
ne znam, samo sam primetio kod njih te famozne SATA300 i SATA600 oznake

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
ITsvet je poznat po svojim 'tacnim' podacima...

Oki

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
1.867
Rezultat reagovanja
4
Moja konfiguracija
Ja ne mogu da verujem shta je izazvalo ovu pometnju. itsvet sajt???

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Da, IT svet sajt.

Oki

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
1.867
Rezultat reagovanja
4
Moja konfiguracija
Pa nishta.. onda ako je potrebno od korisnika do korisnika i od foruma do foruma rucno pisati svakome - ne uzimati itsvet sajt za ozbiljno. premnogo dezinformacija stoji na tom sajtu, sto od cenovnika pa do samog opisa komponenti.

Ljudi koje interesuje IT u Srbiji, mogli bi da iskoriste taj sajt iskljucivo kao neku vrstu baze podataka prodavnica u Srbiji i nista vise. Sada cak nema smisla ni citati specifikacije odredjenih artikala, jer su netacne. Kakav crni SATA600 ????

vlada.j011

Banned
Učlanjen(a)
25.12.2010.
Poruka
629
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
HD 5870 2GB
Display:
Samsung P2450H
HDD:
Sound:
Case:
CORSAIR Obsidian 650D
PSU:
Seasonic X-750
Optical drives:
LG GH22NS50
Mice & keyboard:
Logitech G510/G700
Internet:
Telekom ADSL
OS & Browser:
Windows 7 Ultimate x64
Other:
Pa nije samo na jednoj ploci za svaku je tako a oni su mi najlaksi za gledanje.
Prvo je za Crosshair IV a drugo za moju plocu. Ja kada sam rekao SATA 6 mislio sam na 6Gb/s.
A da li je moguce da je neko zato sto sam napisao 6GB/s zakljucioo da ja mislim da je to 6GB brzina ili velicina. Da li je to uopste mopguce da je neko to mislio.
Da sam napisao brzinu protoka podataka kao velicinu neke flash memorije.

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.950
Rezultat reagovanja
147
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
nije stvar u tome sta je ko mislio nego sta je ko napisao. SATA 6 ne postoji i odatle je sve krenulo ;)
Sve ima svoje oznake, standardi oznacavanja postoje i sl...

vlada.j011

Banned
Učlanjen(a)
25.12.2010.
Poruka
629
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
HD 5870 2GB
Display:
Samsung P2450H
HDD:
Sound:
Case:
CORSAIR Obsidian 650D
PSU:
Seasonic X-750
Optical drives:
LG GH22NS50
Mice & keyboard:
Logitech G510/G700
Internet:
Telekom ADSL
OS & Browser:
Windows 7 Ultimate x64
Other:
Znam da ne postoji samo SATA 6 ali nisam bio potpuno siguran da li je SATA 6Gb/s ili SATA 600 i onda sam rekao tako misleci da ce da skapiraju da rec o kontrolerima razlicite brzine a nisam ni razmisljao da zavisi to i od brzine hard diska i koje je moj brzine i SSD i WD.
Sto se ITY sveta tice znam da pogrese za neke stvari. Recimo Asus Crosshair IV koliko se secam napisali su brzina memorije 1066 i 1333. Da neko ko zna 2-3 stvari pogleda to i da razmislja o nekoj drugoj stvari ako ne pita u radnji moze da pogresi ako ne pogleda na sajtu Asus. Ja na pocetku kad asma je video pomislio sam da li je moguce da su toliko ogranicili brzinu za tako skupu plocu. Posle vidim da je 2000MHz na sajtu. Na mojoj pise da ima 2x16 PCI a nema ima 1x16 i 1x8 sto ce neko jos lakse da se grdno iz*ebe ako pomisli na Crossfire sa nekim jeftinim kartama(posto ce onaj sa boljim grafikama za Crossfire i bolju plocu uzeti).

Vrh