• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

SSD - istine i lazi [SPLIT]

ivke76

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
190
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pa ne bi zato shto u tvom svakodnevnom radu za rachunarom i ne bi bilo previshe benefita. Pokushaj da montirash neki nekompresovani HD video materijal, sa zeljom da ti real time preview bude barem malo techan, dok imash klasichan HDD. I ostace na lepim zeljama :D Za neke stvari klasichan HDD jednostavno nije dovoljno dobar.
Sve ima svoje ;). Recimo na HTPC-u na kome se igram, gledam filmove, surfujem necu nikada ubaciti SSD. Jednostavno nema benefita i ne opravdava svoju cenu... Ne bih ga uzeo za HTPC da lezim na parama, bukvalno me shvatite. Dok mi sada na desktopu RAID 0 zavrshava posao, ali daleko od toga da mi je lagodan rad za istim, kada je poduza montaza u pitanju. Jednostavno vreme pristupa nije dovoljno dobro, da ne pominjem kada imash 100GB nekompresovanog materijala pa kobinujesh sekvencu koja je na prvo GB i na poslednjem ;) Ok, sve to moze da udje u RAM posle odredjenog vremena, ali to je poneta. Vreme! Vreme nikoga ne cheka..
A sa kojim ces to "media pool-om" na ssd-ovima da montiras nekompresovani HD materijal? :)

Ako montiras HD "reklame/spotove" od po 30sec do 3-5 min. jos da ti bog i pomogne sa ssd-om (da ne kazem ssd-ovima) za sve drugo ili veliki raid sa klasicnim hardovima ili "izuvanje" od velikog ssd raid-a (od po 32+ komata diskova npr.) koje ces da isplatis jedino ako James Cameron-u picis montazu :cool:

Poznajem sina coveka koji je montirao zvuk za novi film Nikite Mikhalkova i sta da ti kazem... bukvalno nosi covek punu torbu hardova ;) (nije kao da nema para da kupi ssd-ove a koliko bi mu u tom slucaju trebalo ssd diskova/dodatnih raid kontrolera samo on zna)

Da ne pominjem cinjenicu da se 99% danasnjih vlasnika ssd-ova bas "ubija od posla i hd montaze" :rolleyes: prosto nista ne mogu da rade na kompu bez ssd-ova :rolleyes:

Razumem ja ljudi entuzijazam i sve to ;) i ja sam u tim vodama ihaaaj dugo ali ovaj danasnji "tempo" prosto nije normalan + sto licno mislim da je ssd trenutno poluproizvod ;) pa da objasnim:

Ne puniti ga preko 75%!!!??? Kao kada bi imao volvo kamion 24t nosivosti i kaze ti volvo jbg bato mojne da tovaris preko 18t :d

To mi je vec dovoljno da ga trenutno zaobidjem ;)

Plus sto ce mu cena najdrasticnije pasti u odnosu na bilo koji drugi HW jerbo "rapidno stari" i kome ces za loopam godinu dana kad' izadje 8th (ili koji vec) gen da prodas godinu dana (cak mazen i pazen :)) ssd?
Zavrsices k'o ljubisa brate mili :d ili ces ga dati za tepsiju ribe

Kao sto rekoh, bice odlican proizvod kad' bar jos malo "prelezi decije bolesti" ;)

Entuzijazam se polako pretvara u "bolest" (ovo ozbiljno mislim btw iako sam i sam prilicno "bolestan" :))

Nabijaju tempo k'o Dolce & Gabbana :mad:

Ma sve je to glas razuma, ja sam kupio SSD ne bih li osetio to ubrzanje o kom' se prica, i da, osetio sam ga.
Pomodarstvo, nista vise, kome se svidja ok, kome ne, well, uvek ce biti tako...
I ja sam racunao da mogu da kupim 4TB zarad ovog malecnog od 60GB, ali sam vec imao 2TB, te sam kao prosecan Srbin kupio SSD, a nisam kupio patike. Kupio sam LCD televizor.

Stvar principa, 'oces, neces... Neko ima pare da se **** i trosi ih, neko ima pare da se **** ali ih ne trosi, ako nema previse smisla.
Apsolutno!

I da napisem jos jednom, ovo sve napisano je moj trenutni stav/misljenje o doticnom parcetu HW-a i nista vise... nikakav "hate"/zavist (sta god negativno) prema vlasnicima istog :wave:

Poslednja izmena:

Anti Patriota

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
28.12.2010.
Poruka
21
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD x3 450 & Noctua D14 fanless
Motherboard:
ASUS M4a88gtd-v evo/usb3
RAM:
2x4gb ripjaws 1600mhz
VGA & cooler:
IGP
Display:
1680x1050
HDD:
OCZ vertex2 120gb
Case:
open air - hand made
PSU:
Seasonic X 400 Fanless
Internet:
sbb
OS & Browser:
2008-r2
Uz to je trebalo da bude i nesto omanjih dimenzija, da ne tegli k'o magarac... a i da ga ne bi za***avali carinici ;)
SSD i RAM - carinski raj, dok ne nauce sta je i kolko kosta. drugar nam doneo 2 vertexa i 4 modulcine po 4gb ... laganica. Za sad gledaju klasicne krshine/na kilo sto prosecni srbenda gastos vucara - iphone, laptop, digitalce ...

a ti ce potrosis taj disk na 10.000 benchmarka meni se cini :sekira:

ne bih bas rekao da je nesto djubre samo zato sto daje 10-20% drugacije rezultate u nekom tamo benchmarku. opet je to do 50x brze od hdd u nekim stvarima koje meni znace.

i zasto niko ne kuka na cenu procesora nego vam bas SSD bode oci? radije cu dati 200 eur za SSD (170eur u usa) nego 200-300eur za cpu. ako SSD bude vredeo kao tepsija ribe - koliko ce tepsija vredeti neki truli intelov cpu kom se socketi menjaju na svako godisnje doba? ili truli amd cpu kada bulldozer poore sve ...

Takodje svaka sledeca SSD generacija znaci manju izdrzljivost. Kupujte dok valja.

CAR

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.04.2009.
Poruka
1.694
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel® Core™ i7-920 @ 4.4GHz (21x210) HT-off / Noctua NH-D14
Motherboard:
Gigabyte EX58-UD5
RAM:
3x2GB Mushkin Blackline PC3-12800 CL7 1600MHz @ 1680MHz 7-9-7-24 1T
VGA & cooler:
PowerColor Radeon HD 5850 @ 950/1275MHz
Display:
Samsung SyncMaster T220
HDD:
Crucial RealSSD C300 128GB / Samsung Spinpoint F4EG 2TB
Sound:
Creative Labs Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro Series / Logitech Z-5500 Digital
Case:
Cooler Master Cosmos S
PSU:
Cooler Master Real Power M1000
Optical drives:
Samsung SH-S203B
Mice & keyboard:
Logitech MX 1100 / Logitech Wave Keyboard
Internet:
aDSL 1024/128
OS & Browser:
Windows XP Professional Edition Service Pack 2 / Windows 7 Ultimate 64-bit
Other:
PowerColor TV Wonder 650 / Corsair Flash Voyager GTR 32GB / Apacer HT203 200X 1GB
E sad, tu su dva problema
1. 10.000 upisa/brisanja deluje mnogo, ali u zavisnosti od primene i ne mora biti.
2. "you can read/write 4KB at a time, but you can only erase 512KB at a time" <- ovo je kljucno. Tu se gubi prostor malo po malo. Svaki OS stalno nesto drlja po HDD-u...(formatom se valjda povrati prostor kad pobrise sve blokove i oslobodi stranice)

http://www.anandtech.com/show/2738/6

:wave:
1. Mnogo je... tacnije, dovoljno je, uveren sam ;)
Za svakodnevnu normalnu upotrebu (stagod to znacilo :rotf:), sasvim dovoljno da ga ne "potrosis" za dve-tri godine ;)
(mislim, ne znam ni ja egzaktne cifre, pa da ti lupim "rok trajanja"... ali ovako nesto siguran sam, sto je sasvim dovoljan period da se pojavi nesto nov, brze i izdrzljivije :P, a ti prodas stari i kupis novi ;))

2. I za ovo - u najgorem slucaju secure erase ce vratiti stvari na svoje mesto ;)
A do tad - TRIM iz Windows-a 7, interni garbage collection koje imaju diskovi (da li i vecina - to vec ne znam)... ima ko da brine o nji'ovom zdravlju ;)

I iskreno - iako su SSD-ovi prisutni vec odredjeno vreme (u manjoj meri u nas, naravno), nesto se ne naslusah prica o kardinalnom i nepovratnom gubitku brzine, kao i "smanjivanju" kapaciteta sa npr. 60GB na 20 :P

2 ivke:
SSD je, kao sto rekoh, prisutan vec duze vreme na trzistu (sto nasem, sto globalnom)... pa se nesto ne nagledah tog "drasticnog padanja cena" o kojem pricas ;)
Skupo to i dalje, majku mu, i to prilicno skupo... iako se pojavljuju novi modeli. I ne vidim neki bitan trend pojeftinjenja u nekoj skorijoj buducnosti. Mozda tek do kraja godine or so... ali, em do tada ima dobrih 11-ak meseci - jer je ova tek zapocela ;)... em sto cemo i to videti. Otom-potom ;)

2 Anti Patriota:
Pa, ne djubre u smislu "jao, katastrofa performanse, nedopustivo"... vec vise u smislu "hmmm, malo nam prodaju muda za bubrege... sta cemo sa 285/275 specifikacijom, gde je?"
Ili, jos gore - "kako je moguce da onaj sa 265/140 bude brzi - i to toliko brzi - od ovog sa 285/275?!?"... nadam se da me kapiras sta hocu da kazem ;)
A nije neka razlika u ceni izmedju ta dva... na trzistu gde ih ima oba u ponudi, naravno.

Jeste to i dalje mnooogo brze od harda, no doubt about it... ali, sto rece Fantomcina - izhajpovano previse. Ja rekoh moj stav - vala bi se pokajao da mi je stigao prvobitno naruceni Vertex 2.

A za ostalo si u pravu... i za cene (CPU im valjda ne smeta, jer ne moze vremenom da se "potrosi" i uspori :D), a narocito za "sverc-komerc" raj :d
Pih, pa sa ~75 grama tezine... :cool:

Anti Patriota

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
28.12.2010.
Poruka
21
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS M4a88gtd-v evo/usb3
RAM:
2x4gb ripjaws 1600mhz
VGA & cooler:
IGP
Display:
1680x1050
HDD:
OCZ vertex2 120gb
Case:
open air - hand made
PSU:
Seasonic X 400 Fanless
Internet:
sbb
OS & Browser:
2008-r2
specifikacije jesu 2xx/2xx ali naucih da to ne gledam previse, ni kod tehnike, ni kod auta ... nisam ni ocekivao da dobijem realno toliko, imam internet srecom, pa sam jos i znao sta da ocekujem. Bitno je - HDD sam eliminisao, konacno i zauvek.

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.950
Rezultat reagovanja
149
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Nastavite u duhu teme, cika voodoo otvorio besplatno temu :P:P:P

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.730
Rezultat reagovanja
2.361
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
Intel i7 9th gen / LFII 360
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Gigabyte RX 5700 XT 8GB OC
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
Xonar U5, Monitor Audio, JBL 1202D
PSU:
Enermax Platimax D.F. 1200W
Mice & keyboard:
HyperX Alloy Origins Core + Razer Basilisk
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
@CAR:

na engadget-u procitah da ce nove generacije biti brze, ali da ce jos krace trajati jer navodno sadasnji vek trajanja je i vise nego dovoljan. Ne znam sta im to znaci tacno. Valjda ce prestati pre nego sto se trajanje svede na boks pljuga...

CAR

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.04.2009.
Poruka
1.694
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte EX58-UD5
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Samsung SyncMaster T220
HDD:
Sound:
Creative Labs Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro Series / Logitech Z-5500 Digital
Case:
Cooler Master Cosmos S
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-S203B
Mice & keyboard:
Internet:
aDSL 1024/128
OS & Browser:
Other:
PowerColor TV Wonder 650 / Corsair Flash Voyager GTR 32GB / Apacer HT203 200X 1GB
specifikacije jesu 2xx/2xx ali naucih da to ne gledam previse, ni kod tehnike, ni kod auta ... nisam ni ocekivao da dobijem realno toliko, imam internet srecom, pa sam jos i znao sta da ocekujem. Bitno je - HDD sam eliminisao, konacno i zauvek.
Izvini, ali ja ovakav stav ne shvatam. Ne shvatam nikako.
Mislim, OK, jeste brzi od harda, prilicno... ali takav je slucaj sa prakticno svakim SSD-om, pa i onim iz prvih generacija - sto si onda pucao pare na Vertex 2, a ne neki jeftiniji&sporiji?
Za te pare si mozda mogao da pazaris i nekog "sporaca" koji ce pak biti duplo veceg kapaciteta... i dalje ce biti brzi od harda, nema sumnje.

On the other hand, sto se tice specifikacija... ni to mi nije jasno. Specifikacije su tu da se postuju... valjda. Ako neko napise neke brzine, valjda bi uredjaj trebalo i da ih postigne. Uostalom, upravo su te performanse ono sto ga izdvaja od konkurencije.
Kazem, deklaracija za moj C300 je 265/140 (na SATA-II kontroleru)... i on te specifikacije savrseno ispunjava, u megabajt. Pa cak radi i nesto bolje.
Realno, ako neko napise 265/140 - ja ocekujem 265/140. Ili pak 285/275 - ocekujem bas toliko. Ili nesto minorno manje, eventualno.

A ako vec nije takav slucaj - ne bih se libio da reklamiram (ako mogu) i trazim pare nazad. Ona najprostija - uredjaj ne ispunjava svoju specifikaciju. Bolje i to, nego da me proizvodjac vuce za nos govoreci mi kako treba da testiram SSD iskljucivo u ATTO Disk Benchmark-u, ili pak CDM-u - ali iskljucivo 0 Fill test.

2 gx-x:
Eto, ovi te opovrgnuse u potpunosti - "rok trajanja" im je i u danasnje vreme i vise nego dovoljan :P
Procitao sam to, naravno, dosta se ljudi osvrnulo na taj detalj... ne znam sta da mislim. Zaista bih voleo kada bismo saznali neke konkretne cifre "trajnosti"... ne samo ciklusi i upisi, vec bas brojke. Neki prosek, odokativno... cisto da znamo o cemu pricamo.

2 voodoo:
Thanks ;)

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.730
Rezultat reagovanja
2.361
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
@CAR:

to za "vise nego dovoljno" je izjavio neki od proizvodjaca ;) Znamo i ti i ja, a i svi da bi oni najvise voleli da uzimaju 200$ za disk koji traje 2 dana i onda opet das 200$ za novi. Zato sam i govorio da mi je ceo koncept repulsivan i da im ja ne bih drzao hvalospeve. Uostalom, ima novih tehnlogija na pomolu, SSD baziran na nandovima ne verujem da ce previse dugo ziveti. Par godina mozda ili duze ako im cena drasticno opadne.

PS. Sto se specifikacija tice i konstatacije da su tu sa razlogom, seti se Apple 62.5GB SSD-a koje je u stvari 60GB koji je u stvari 55.6 GB :d

CAR

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.04.2009.
Poruka
1.694
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte EX58-UD5
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Samsung SyncMaster T220
HDD:
Sound:
Case:
Cooler Master Cosmos S
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-S203B
Mice & keyboard:
Internet:
aDSL 1024/128
OS & Browser:
Other:
@CAR:

to za "vise nego dovoljno" je izjavio neki od proizvodjaca ;) Znamo i ti i ja, a i svi da bi oni najvise voleli da uzimaju 200$ za disk koji traje 2 dana i onda opet das 200$ za novi. Zato sam i govorio da mi je ceo koncept repulsivan i da im ja ne bih drzao hvalospeve. Uostalom, ima novih tehnlogija na pomolu, SSD baziran na nandovima ne verujem da ce previse dugo ziveti. Par godina mozda ili duze ako im cena drasticno opadne.
Slazem se, nema sta ;)

Ipak, zaista se nisam naslusao prica (tacnije, bicu egzaktan - ja licno ne znam ni za jedan slucaj) da je nekome SSD crkao tako sto se "istrosio"... mislim, da, da crkne SSD per se - to da, crkne mu kontroler, ili pak konektor, ili tako nesto. Ali od istrosenosti - ne cuh jos.

Ako (opet :)) imas neki takav link - davaj :)
PS. Sto se specifikacija tice i konstatacije da su tu sa razlogom, seti se Apple 62.5GB SSD-a koje je u stvari 60GB koji je u stvari 55.6 GB :d
Ne znam za to :d

On the other hand, mogu da ti ponudim neki noviji (a mozda i bolji ;)) primer: ADATA SSD od 128GB... sa SandForce kontrolerom, naravno :P
128GB pise na kutiji... u stvari je 120GB zbog provisioning-a ;)... u stvari je cirka 111GB u Win-u kada se formatira! :D

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.730
Rezultat reagovanja
2.361
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
pa majku mu, rano je jos da pocnu da crkavaju, kolko je proslo od kad su se malo vise omasovili? Jedna godina? Fantom je vec dva promenuo :D Nisam ni ja mislio da ce se neki istrositi za godinu dana, al sumnjam da ces ga voziti 10 godina kolko recimo ovaj moj WD 80GB PATA ima :D (i nema ni jedan bad sector!), nek radi i dve godine kako treba bice cool.

as for the earlier:

Apple Developer note for the MBA states that the SSD is 64GB formatted to 60GB which will translate to 55G, hope that's clear.
http://discussions.info.apple.com/message.jspa?messageID=6646282
http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=426587

Poslednja izmena:

Anti Patriota

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
28.12.2010.
Poruka
21
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS M4a88gtd-v evo/usb3
RAM:
2x4gb ripjaws 1600mhz
VGA & cooler:
IGP
Display:
1680x1050
HDD:
OCZ vertex2 120gb
Case:
open air - hand made
PSU:
Seasonic X 400 Fanless
Internet:
sbb
OS & Browser:
2008-r2
@car,
pa uzeo sam jer je jeftiniji od tog tvog za 45 usd i jer se dobro kotira kao model i kao brend i ima sasvim solidne rezultate testova na netu. moci cu i ako odlucim polovnog da ga lepo prodam. nije tacno da ima sporaca od 120gb, pogotovo ne duplo jeftinijih. do 10% jeftinijih i to je kraj.

pa sad se setih, ovaj moj ima rezultate kao sto je specifikacija odstupanje je vrlo malo http://www.pcaxe.com/forum/showpost.php?p=121916&postcount=170

Poslednja izmena:

CAR

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.04.2009.
Poruka
1.694
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte EX58-UD5
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Samsung SyncMaster T220
HDD:
Sound:
Case:
Cooler Master Cosmos S
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-S203B
Mice & keyboard:
Internet:
aDSL 1024/128
OS & Browser:
Other:
pa majku mu, rano je jos da pocnu da crkavaju, kolko je proslo od kad su se malo vise omasovili? Jedna godina? Fantom je vec dva promenuo :D Nisam ni ja mislio da ce se neki istrositi za godinu dana, al sumnjam da ces ga voziti 10 godina kolko recimo ovaj moj WD 80GB PATA ima :D (i nema ni jedan bad sector!), nek radi i dve godine kako treba bice cool.
Ma idi bre, pa sta palamudis toliko onda... nek bude i te dve, sasvim dovoljno :)
Ne znam za tebe, ali ja kada sam kupovao sigurno nisam nameravao da ga drzim 10 godina u kucistu kao ti taj nesrecni WD :P

Kao sto rekoh - neka bude godinu dana kod mene, dosta... dotad ce vec izaci nesto dosta brze, sa duplo vecim kapacitetom. Starog prodam, pazarim novog.
Ma nek' bude i dve (u slucaju da nema napretka :d)... opet odlicno. Sigurno nece crci dotad.

A ne znam kad su se omasovili, mada to nije ni bitno - ja sam pricao o tome da nisu crkavali "od starosti" :rotf: jos od vremena kada su se prvi komaTi pojavili po belom svetu.
Verujem ti ja za ovo, nisi morao linkove da mi vadis :)... samo nisam cuo za taj slucaj konkretno - a "u zamenu" sam ponudio konkretniji i sveziji slucaj :P

2 Anti Patriota:
OK, to sto ti kazes stoji - i jeftiniji od mog (na newegg-u 30$ razlike, BTW... za brzi SSD i 8GB kapaciteta pride), i dobro se kotira generalno. I OK, malo sam preterao se odnosm cena/kapacitet/brzina, ali nadam se da si me skapirao sta sam hteo da kazem. Da ne trazim(o) sad sta se od SSD-ova moglo kupiti za cenu Vertex-a 2 od 60GB.

A sto se brzine i specifikacija tice - malo sutra.
Ja tebe da pitam - a sto si se ti odlucio da poteras *bas te* testove? Sto bas 0 Fill i 1 Fill?
Mislim, CDM kada se pokrene po prvi put, namesteno je sasvim drugacije - stoji na Default (Random) testu. Uz 5 loop-ova i 1000MB test fajlom.
Nikakvo mudrovanje nije potrebno, samo se klikne na ono "All" i to je sve.

Sto si ti pa cackao tamo po opcijama i promenio to na 0 Fill i 1 Fill? Da bi postigao specifikaciju, eto zasto. A to nema veze sa zivotom.
Vec ti je Apple rekao jednom ispod tog posta, okaci lepo default test iz CDM-a... a moze i AS SSD, tamo pa nema nikakvog stelovanja. Pa onda reci da si dobio rezultate koji su kako specifikacija kaze.

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.730
Rezultat reagovanja
2.361
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
"ja sam pricao o tome da nisu crkavali "od starosti" jos od vremena kada su se prvi komaTi pojavili po belom svetu."

mmm...gresis...i te kako jesu, ali necu sad da vadim jos linkova i da ti kvarim grlo sa knedlama ;)

u sustini, intel SSD rulez, sve ostalo je losije. Intel je kolko, 50% skuplji? Ja bih rekao sa razlogom mada meni to i nije bitno.

Ne znam kolko vas prati Alfaunits-ove postove po netu, covek je procenio da su njegovih 10 raptora brzi od SSD-a, buka mu nije bitna (server) i raptorii bolje rade (raid naravno). Ako je ON to reako onda je to valjda zakon :P

Poslednja izmena:

CAR

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.04.2009.
Poruka
1.694
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte EX58-UD5
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Samsung SyncMaster T220
HDD:
Sound:
Case:
Cooler Master Cosmos S
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-S203B
Mice & keyboard:
Internet:
aDSL 1024/128
OS & Browser:
Other:
Ma kvari slobodno... em idem sad da spavam :d, em nije da ce to da me potrese preterano :D

Uostalom, uvek moze da se potegne i ona prica o napretku :P, pa da se kaze kako su uznapredovali kontroleri/SSD-ovi/stagod od tog vremena, te da mi nadjes neke crknute (od starosti :d) od ovih nekih aktuelnijih generacija ;)
(mislim, ne moras sad bas onaj prvi PRVI SSD koji se pojavio na trzistu ever :d:d:d)

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.730
Rezultat reagovanja
2.361
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
Ma kvari slobodno... em idem sad da spavam :d, em nije da ce to da me potrese preterano :D

Uostalom, uvek moze da se potegne i ona prica o napretku :P, pa da se kaze kako su uznapredovali kontroleri/SSD-ovi/stagod od tog vremena, te da mi nadjes neke crknute (od starosti :d) od ovih nekih aktuelnijih generacija ;)
(mislim, ne moras sad bas onaj prvi PRVI SSD koji se pojavio na trzistu ever :d:d:d)

necu nista od toga, dajem ti ovo: http://www.pcaxe.com/forum/showpost.php?p=123149&postcount=1216

(jos da imas neke krstene sluske makar pa da uzivas al jbg, imas SSD :d )

CAR

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.04.2009.
Poruka
1.694
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte EX58-UD5
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Samsung SyncMaster T220
HDD:
Sound:
Case:
Cooler Master Cosmos S
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-S203B
Mice & keyboard:
Internet:
aDSL 1024/128
OS & Browser:
Other:
Ne'am ti ja to, imam Z-5500 :P

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.730
Rezultat reagovanja
2.361
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
Ne'am ti ja to, imam Z-5500 :P

mislio sam da imas nesto za reprodukciju muzike i pored tog sistema za reprodukovanje galame i distorzije :d

znas ono,
tampony - always
kola - BMW
muzika - JBL
plastika - Logitech

XD

CAR

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.04.2009.
Poruka
1.694
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte EX58-UD5
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Samsung SyncMaster T220
HDD:
Sound:
Case:
Cooler Master Cosmos S
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-S203B
Mice & keyboard:
Internet:
aDSL 1024/128
OS & Browser:
Other:
Nazalost - ne... none of the above :D
Narocito ne BMW :P

Mada, dzaba mi i nesto pristojno za slusanje muzike, kad mi je, kukavnom, izvor tek neki santavi X-Fi :d

P.S. Dosta vise sa off-om, jednu smo temu vec tako urnisali... ustrojice nas voodoo :P
Sad cekamo Anti Patriotu da odgovori i tako vrati temu na pravi kolosek :rotf:

BEGINER

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
1.740
Rezultat reagovanja
8
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i5 4440 @ 3.10GHz
Motherboard:
ASUSTeK COMPUTER INC. Z97-K
RAM:
16,0GB Kingston Crveni txn Proka
VGA & cooler:
1023MB NVIDIA GeForce GTX 750
Display:
Neka 24orka, ocekuje se 32
HDD:
Patriot Blast ssd 240
Sound:
pojma neam
Case:
Xigmatek Elysium
PSU:
Seasonic 850w
Optical drives:
pojma neam
Mice & keyboard:
Logi i Logi svasta
Internet:
Ikom 200Mbita
OS & Browser:
Win 7 x64
Other:
MONEY & PUSSY LOVER
Aloooooooo spameri , dosta vise :sekira:

Nemoj da saljem na klupu :d(tj da banujem na tri dana da oladite te spamerske glave :P:P)

Ozbiljno ljudi,aj pisite malo o temi tj o ssd-u(moze malo i spama nismo mi bas super strogi al vi ga preteraste :rotf: , i u tom silnom spamu napisite i bar nesto korisno, bar ti si CAR-e majstor toga :P:d)

Poslednja izmena:

CAR

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.04.2009.
Poruka
1.694
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte EX58-UD5
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Samsung SyncMaster T220
HDD:
Sound:
Case:
Cooler Master Cosmos S
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-S203B
Mice & keyboard:
Internet:
aDSL 1024/128
OS & Browser:
Other:
Eto ga... "cistunci" u akciji :d

Bre, pa nakon 4 (i slovima - CETIRI) strane gde se pise samo i iskljucivo o ovoj temi, sa brdom korisnih informacija... dodju 4 (i opet, slovima - CETIRI) posta koja su offtopic.
I onda odma' prdenje kako se spamuje, "pisite o temi", "pisite nesto korisno"... hoces korisno?
Ignorisi poslednja cetiri posta, citaj prve 4 strane. Knock your self out... korisnih informacija koliko volis :cool:

Anti Patriota

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
28.12.2010.
Poruka
21
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS M4a88gtd-v evo/usb3
RAM:
2x4gb ripjaws 1600mhz
VGA & cooler:
IGP
Display:
1680x1050
HDD:
OCZ vertex2 120gb
Case:
open air - hand made
PSU:
Seasonic X 400 Fanless
Internet:
sbb
OS & Browser:
2008-r2
bio sam ogranicen na newegg iz odredjenih razloga. Kad sam uzimao cene su bile, a i sada su tu negde:

209 - najjeftiniji
229 - vertex-2 - sa sve reklamom "voted best of the best ..." :)
274 - crucial

sa testovima sam zavrsio poterao sam tako jer sam video da neko drugi tako tera ... nemam pojma. nebitni su mi sada testovi.

neSSa

Modding Guru
Učlanjen(a)
15.08.2010.
Poruka
4.071
Rezultat reagovanja
2.586
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i7 5820k + EKWB
Motherboard:
MSI X99 Mpower
RAM:
16gb HyperX Predator 2666Mhz
VGA & cooler:
SLI - Asus GTX 770 dc2 + EKWB
Display:
Dell 27" IPS
HDD:
Transcend SSD 370s 256Gb RAID0
Case:
"MasterX5" project
PSU:
Cooler Master V1000
Optical drives:
ASUS external
Mice & keyboard:
A4Tech - mouse and keyboard
Internet:
Cable
Other:
PROJEKTI: https://www.facebook.com/sspcmodding

CAR

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.04.2009.
Poruka
1.694
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte EX58-UD5
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Samsung SyncMaster T220
HDD:
Sound:
Case:
Cooler Master Cosmos S
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-S203B
Mice & keyboard:
Internet:
aDSL 1024/128
OS & Browser:
Other:
bio sam ogranicen na newegg iz odredjenih razloga. Kad sam uzimao cene su bile, a i sada su tu negde:

209 - najjeftiniji
229 - vertex-2 - sa sve reklamom "voted best of the best ..." :)
274 - crucial
Sta fali neweeg-u, vaze za jedne od najboljih (ako ne i najbolje tamo)... i ja sam moj SSD uzimao preko njih :)
Kraj septembra, kada je porudzbina napravljena... 240$ okruglo Vertex 2 od 120GB, 269$ C300 od 128GB. Vidim da je sada Vertex 2 tih 229$... dok je C300 na 264$.

BTW, "Best of the Best"... by Maximum PC magazine :d
sa testovima sam zavrsio poterao sam tako jer sam video da neko drugi tako tera ... nemam pojma. nebitni su mi sada testovi.
OK, that's your choice. Moja poenta je samo bila - to nema veze sa zivotom.
Dobro, preterujem i ja... ali taj scenario, kako su oni zamislili (da se dobijaju one deklarisane brzine) je malo teze ostvariv. Merodavnije za svakodnevno koriscenje jesu brzine koje izbacuje AS SSD ili pak CDM, sa svojim default testom.
Prvo na sta sam naleteo u onom thread-u o brzinama, gde je Apple poterao svog Vertex-a 2 sa default (Random) testom:

Gde je tu (za Seq) 285/275 deklaracija, ja nikako ne vidim...

P.S. Cela moja halabuka oko svega ovoga nije iz razloga da bi se ja sad svadjao (Boz' sacuvaj) sa tobom, ili pak bilo kim drugim... vec jednostavno da su opasno zamutili vodu sa tim SandForce kontrolerom.
To je jedan razloga... dok je drugi taj - sto je trebalo da ja sad u kucistu imam upravo Vertex 2. Od 120GB.
Greskom burazera - stigao mi je C300.

Nisam znao za sve ove price sto ih sada znam, bila je malo stani-pani situacija, nesto se brzo moralo porucivati, vracao se kuci buraz... ja nedovoljno informisan (a bez dovoljno vremena za podrobnije informisanje)... cak sam i napravio temu sa pitanjem koji SSD da uzmem - C300 ili Vertex 2.
Moja logika je bila - zasnovana na deklaraciji... 355/140 vs. 285/275. Samo sam to gledao, laicki. Mom oku je, naravno, vise odgovaralo onih 355MB/s za read na Crucial-u... ali, isto tako, vise mi je cucalo onih 275MB/s za write na OCZ-u ;)
Te, u tom kontextu, nekako mi je Vertex 2 bio vise izbalansiran... ne zaostaje toliko u citanju za C300 koliko ovaj zaostaje u pisanju. Ili sam bar tako mislio...

Ipak, tu sam napravio dve (grube) greske u startu: najpre sam gledao tu 355MB/s deklaraciju, koja pak vazi samo na SATA-III plocama... dok je moja SATA-II, i tu mi je limitiran propusni opseg samim kontrolerom. To da mi je doslo u glavu kako valja u tom trenutku (drugim recima - 265/140 vs. 285/275... laicki), ni u ludilu ne bih ni razmisljao o C300... vec sam imao neku svoju logiku "OK, uskoro cu promeniti plocu, gledam UD7, a ona ima SATA-III kontroler onboard".
Druga greska - SandForce SSD-ovi one brzine ostvaruju kada su podaci kompresabilni... sto, kako vec rekoh, nije uvek slucaj. Default test iz CDM-a, kao i AS SSD nam upravo to i pokazuju.

Tu bih se zeznuo vise nego onim sto nemam plocu sa SATA-III kontrolerom.

vlada.j011

Banned
Učlanjen(a)
25.12.2010.
Poruka
629
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Phenom II X4 965BE + CORSAIR H70 (i7-2700k)
Motherboard:
Crosshair 4 Formula (eVGA Z77 FTW)
RAM:
KHX Grey 2x2GB CORSAIR Airflow 2 (CMT16GX3M4X2133C9)
VGA & cooler:
HD 5870 2GB
Display:
Samsung P2450H
HDD:
Kingston SSD V+ 64GB + WD 500AAKS, LG HXD5U25GLS External HDD
Sound:
Creative Inspire T5900 5.1
Case:
CORSAIR Obsidian 650D
PSU:
Seasonic X-750
Optical drives:
LG GH22NS50
Mice & keyboard:
Logitech G510/G700
Internet:
Telekom ADSL
OS & Browser:
Windows 7 Ultimate x64
Other:
Logitech C310 WebCam, LG 250GB External HDD
Pa sta da radimo sada kada ne ispunjavaju ono sto pise. Bolje ja da ne kacim moje rezultate kako su mali. Jedino je taj prvi Seq dosta veci nego kod vas (veoma blizu specifikacija 220-230 i 160-170, ostali su mizerno mali brojevi.
Bar je tako bilo dok sam imao taj Crystal Mark.
Ali drugacije ne moze. Kome se ne svidja nece kupiti i cekace celu noc da komp extractuje Skullpturin rip dok meni uradi za 10-15 min dok radim nesto drugo.
Sto se mene tice preporodio se sistem od kada ga imam i ne podesavam nista vise pa nek traje koliko traje. Ako potraje 2-3 godine isplatio se. Kada pogledam rezultate od po 1000 poena u AS SSD Benchmarku za neke besne
RAID0 od po 512GB place mi se ali to je za ljude koji zive preko kao nama obican dobar hard da kupujemo. Po primanjima dobro je sto i ovo imamo. Oni ne bi imali skuplji komp od 300e da imaju nasa primanja i da im je zivotni standard kao kod nas. Mada i to je glupiranje svako moze u svojoj firmi koja je nakacila ko zna sta preko da odradi test. Kome to treba za kucu. Ionako ni sa ovim vise ne vidim skoro instalaciju obicnih porograma nego samo pise Completed cim se pojavi ono za merenje koliko je zavrsilo instalacije.

Poslednja izmena:

CAR

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.04.2009.
Poruka
1.694
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte EX58-UD5
RAM:
VGA & cooler:
Display:
Samsung SyncMaster T220
HDD:
Sound:
Case:
Cooler Master Cosmos S
PSU:
Optical drives:
Samsung SH-S203B
Mice & keyboard:
Internet:
aDSL 1024/128
OS & Browser:
Other:
Pa sta da radimo sada kada ne ispunjavaju ono sto pise.
I don't know... reklamacija? I want my money back?
Povratis pare... pa kupis *neki drugi*?
Bolje ja da ne kacim moje rezultate kako su mali. Jedino je taj prvi Seq dosta veci nego kod vas (veoma blizu specifikacija 220-230 i 160-170, ostali su mizerno mali brojevi.
Okaci, samo tamo u temi za to... ja bih voleo da vidim te brojke.

Ne znam koji ti je to kontroler, koji SSD tacno... a nesto me mrzi da guglam i trazim, iskreno. Ali brojke bih voleo da vidim.

Vrh