Pre zavrsio nego sto je poceo he he heJa mislim da je GF100 zavrsio karijeru, 475, 485 i ostale 5-ice ce biti revizija 110, slozio bih se da ce to biti revizija 104 cipa, jedino logicno resenje.
Reklamno proser..... to je chisto da se privuche paznja na sebe, a svakako su privukli vashu, i mojuPre zavrsio nego sto je poceo he he he
Ova NVidiana predvidjanja o gigaflopsima na kubik za koju godinu bih okacio macku o repu znamo sta nam je lansirano uoci najave fermija.
Imajuci to iskustvo u vidu najbolje bi im bilo da cute , nek najavljuju nove proizvode i naslednike Fermija ali o gigaflopsima bi trebali da ostanu tajanstveni lakse se izbegne blamaza !
Realno nije Jer takvih kao ti (nas) nema ni blizu jednog procenta svih kupaca... To je ono shto forumashi stalno nesvesno zaboravljaju. IT industrija je takva, da ja sve vishe stichem utisak da samo "galamdžije" prolaze... Provrtite po glavi sve velike IT kompanije i shvaticete da su najveci i najglasniji, a pokushajte da kvalitet proizvoda i cenu za trenutak stavite na stranu...Pre zavrsio nego sto je poceo he he he
Ova NVidiana predvidjanja o gigaflopsima na kubik za koju godinu bih okacio macku o repu znamo sta nam je lansirano uoci najave fermija.
Imajuci to iskustvo u vidu najbolje bi im bilo da cute , nek najavljuju nove proizvode i naslednike Fermija ali o gigaflopsima bi trebali da ostanu tajanstveni lakse se izbegne blamaza !
Grupa korisnika na koju ti mislis blage veze nema o NV ili ti AMD niti cita testove niti uporedjuje performanse niti je briga za performance/watt odnos to su korisnici koji kupuju sisteme sa palete i bas ih briga sta ce biti u njima.Realno nije Jer takvih kao ti (nas) nema ni blizu jednog procenta svih kupaca... To je ono shto forumashi stalno nesvesno zaboravljaju. IT industrija je takva, da ja sve vishe stichem utisak da samo "galamdžije" prolaze... Provrtite po glavi sve velike IT kompanije i shvaticete da su najveci i najglasniji, a pokushajte da kvalitet proizvoda i cenu za trenutak stavite na stranu...
Hvala bogu na IT forumima!
Slazem se i da je skalabilan i dobro optimizovan (mislim na hw ovde ) proizvod veoma bitan i glavni preduslov. Ja sam vishe prichao iz perspektive kada su proizvodi ujednacheni. NV vec par godina (posle G92 chipa) nije napravila proizvod koji sam spomenuo u prvoj rechenici... Da kojim sluchajem nemaju jak marketing tim, mislim da po tu kompaniju bilo bash chupavo.Grupa korisnika na koju ti mislis blage veze nema o NV ili ti AMD niti cita testove niti uporedjuje performanse niti je briga za performance/watt odnos to su korisnici koji kupuju sisteme sa palete i bas ih briga sta ce biti u njima.
Ipak i toliko neupucen "glupav" korisnik moze da oceni sta mu je skuplje a sta jeftinije. Mozda su IT-forumi sa njihovim clanovima samo 1% korisnika na svetu ipak promet grafickih karti kad je NV i Fermi u pitanju govori znatno drugaciju sliku nebih rekao da je prodaja NV-modela samo opala za taj 1%
Samo da posjetim da je NV u drugom kvartalu 2010 godine imao gubitak od 141.000.000 $ Dollara
Razlog pada je kašnjenje Fermija, a ne to što je Fermi loš, čak naprotiv, proizvod je koji je bolji od konkurentog. Jedino se za jači 480 može reći da je fail, ali ni to nije tako ako se uzme da su hteli pokazati nadmoć u pukim brojevima. A sad su sa gf104 (zasad 460) i novom cenovnom politikom u potpunosti uzvratili udarac...Samo da posjetim da je NV u drugom kvartalu 2010 godine imao gubitak od 141.000.000 $ Dollara
Ovo moram da potvrdim ,Sa druge strane u Srbiji bi eventualna kupovina Fermija u zimskom periodu bila i eventualno isplativa ako se uzmu cene za loz-ulje i gas u obzir
Iz ugla korisnika jedini derivat Fermija koji je konkurentan je 460GTX e sad druga je stvar sto NV sa tim chipom gotovo nema nikakvu zaradu jer mu je povrsina DIE'a tolika da je u proizvodnji cenovno na nivou 5870.... Jel me sad kapiras koliko je i 460gtx na kraju iako za korisnika nije direktno transparetno za samu kompaniju NV fail.Razlog pada je kašnjenje Fermija, a ne to što je Fermi loš, čak naprotiv, proizvod je koji je bolji od konkurentog. Jedino se za jači 480 može reći da je fail, ali ni to nije tako ako se uzme da su hteli pokazati nadmoć u pukim brojevima. A sad su sa gf104 (zasad 460) i novom cenovnom politikom u potpunosti uzvratili udarac...
Hehhh smesan je tvoj komentar ako DIE size i broj tranzistora za tebe nisu indikatori za proizvodne troskove onda stvarno neznam sta je ....To sto je die size kod ovih ovoliki a kod onih onoliki ne mora apsolutno nista da znaci, bar ne nama kao "poznavaocima" materije. Ni ti, ni ja, ni Pera, Miko, Djoko ne mogu da znaju koliko nV zaista ima troskova oko pravljenja chipova a koliko ima ATI. nVIDIA-a je uvek bila skuplja sa svojim proizvodima, nezavisno od toga da li su karte bile dobre ili losije od konkurencije, ali da mi nagadjamo na osnovu die size-a koliko koga sta kosta je u najmanju ruku smesno.
I dalje ne razumem zasto u svakom postu o Fermiju mora da postoji doza sarkazma prema tom proizvodu?
Ako se i jedan i drugi chip proizvode kod TMC onda je velika verovatnoca da razlika u ceni ovako slicnih chipova po proizvodnom procesu , broju tranzistora pa cak i gotovo istoj povrsini DIE'a gotovo ne postoji...Ovaj, mislim da ne razumes ono sto ja zelim da kazem, niko od nas ne moze da zna koliko ISTI die size od recimo 300mm² kosta jedne a koliko druge.
I vrapci znaju da velicina utice na cenu, normalno, ali ne mozemo da znamo koliko jedni gube a drugi dobijaju. Ostale trzisne procene i poslovanje po kvartalima su rekla kazala, to su informacije za javnost koje su polu tacne ili polu netacne.
A na pitanje mi nisi odgovorio.
Smanjivanje 'broja tranzistora'?Pa zasto se danasnje kompanije svim silama trude da smanje DIE size da ustede na broju tranzistora i smanje povrsinu chipa ? Zbog cega imamo skoro svake dve godine prelazak na manji proizvodni proces.
Citaj malo sporije onda ces razumeti.Smanjivanje 'broja tranzistora'?
Mozda sam neupucen, al' zadnjih 30 godina se uvek radilo na POVECANJU broja tranzistora u integrisanim kolima, odnosno vecoj meri integracije.
Najveca prednost 'manjeg' proizvodnog procesa je manji leakage current, sto smanjuje strujno-naponske potrebe integrisanog kola. Zato se 32nm i5 klokuje nenormalno dobro u odnosu na svog 45nm brata i zahteva za klasu nize napone.
da bi imali VECI PROFIT, a ne da bi smanjivali gubitke Ista ova prica je bila i sa gtx280, velik die, gubitci, trla baba lan...ISTA prica, identicna! Sta je na kraju bilo? Isto ce i sada biti, par revizija, par polu-proizvoda i eto nvidiji opet par milijardi profita na kraju sledece godine.Hehhh smesan je tvoj komentar ako DIE size i broj tranzistora za tebe nisu indikatori za proizvodne troskove onda stvarno neznam sta je ....
Pa zasto se danasnje kompanije svim silama trude da smanje DIE size da ustede na broju tranzistora i smanje povrsinu chipa ? Zbog cega imamo skoro svake dve godine prelazak na manji proizvodni proces.
Zbog cega AMD prelazi sa dva fizicka jezgra na Cluster arhitekturu koja zauzima samo 15% vise chip povrsine a nudi 80% performansi jednog pravog fizickog jezgra.
Bice tako sigurno. Samo zanemarujesh jednu chinjenicu bitnu za svaku kompaniju, a to je padanje/rast postotka market share-a. To na zalost ne moze u nedogled da se smanjuje, a da se ostvaruje profit...da bi imali VECI PROFIT, a ne da bi smanjivali gubitke Ista ova prica je bila i sa gtx280, velik die, gubitci, trla baba lan...ISTA prica, identicna! Sta je na kraju bilo? Isto ce i sada biti, par revizija, par polu-proizvoda i eto nvidiji opet par milijardi profita na kraju sledece godine.
Pa ne radi se taj posao sa grafickim kartama da se zaradi preko noci
Nije bash ista picha kao GT200... Pitaj FantomX-a kako mu se ugasilo napajanje od 650W chini mi se i 70A, i od chega@AnimaN
pa nece u nedogled, niti moze. Pod jedan, kao sto rekoh, seti se gt200. Ista prica ko sada. Pod 2, seti se atija koji je "propao". Sve ti je ono, nema kajgane ako ne polupas par jaja. Iako mi se fermi ni malo ne svidja kakav je sada, sasvim sa siguran da ce die size spasti ispod 300, da ce opasti skart, da ce pasti cena, da ce biti bar dve revizije i dva rebrandinga naredne godine isl. Kao i do sada. Isto tako ce i akcije da rastu. Da se bavim berzom, tj da imam novca, ja bi sada kupovao NVDA ko lud jer ce za godinu dana da vrede bar 50% vise. Kolko su para samo zaradili oni sto su kupovali AMD akcije kad se pricalo da ce AMD da prsne.
Nece niko da prsne, sve je to long term investment, ukljucujuci i R&D.
Chieftec. Da nije vozio CF 58xx na njemu bez problema ne bi bilo tako problematichno...Hm, pre bih se zapitao koje je napajanje? Vozio sam Quad SLI (2x7950GX2) na CM RP 550W SLI verzija (by Acbel) bez problema.