• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Zapalio se HDMI kabl(port)

jagodic95

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
27.01.2016.
Poruka
15
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core 2 Extreme Q6850 3.0GHz & Cooler Master TX3 Evo
Motherboard:
ASUS P5K64 WS
RAM:
8GB DDR3 Kinghston HyperX 1333MHz
VGA & cooler:
Asus AMD R9 270 OC 2GB GDDR5
Display:
Asus VX229H & Samsung 3D TV UE32EH6030
HDD:
Western Digital 1TB Black edition
Sound:
Philips 5.1 home theater
Case:
Antec P190
PSU:
Neo-Link 1200 Watt
Mice & keyboard:
Cooler Master Devastator
Internet:
SBB 60/5 Mbps
OS & Browser:
Windows 10 64-bit & Mozilla Firefox
Pozdrav svima :) :wave:

Situacija je sledeca, imam SBB-ov D3 uredjaj i na TV-u su mi preko HDMI-a povezani D3 i komp.

TV imam oko 3 godine i D3 isto toliko otprilike.
Pre jedno 6 meseci mi se desilo da preko HDMI-a na TV-u ne dobijam zvuk uopste, ni sa kompa ni sa D3-a, slika radi, ali zvuk nece, nakon silnog restartovanja i pokusaja da povratim zvuk nisam uspeo, bili su ljudi iz SBB-a, nisu znali sta je i otisli i tako odustao od toga i gledao TV preko obicne kablovske, da bi posle jedno mesec dana zvuk proradio :thumb: i od tad radi bez problema. Imao sam i problem da mi D3 prikazuje ponekad neku rozu/ljubicastu sliku i nakon restartovanja se unormali i to je prestalo bez razloga da tako kazem :D
I eto, 6 meseci sam bio miran, nisam razmisljao o D3-u, sve je radilo, da bi mi u zadnje 2 nedelje kad gledam film preko USB-a kad se zavrsi i kad prebacim nazad na D3 nema slike i onda opet moram da restartujem D3 da se unormali.
I to sam prihvatio kao, ko zna sta mu je, neka ga. :D

Da bi pre neki dan desilo se ono zbog cega ste vi ovde, ako je neko tu uopste :rotf:
Legnem ja da spavam, namestim TV da se ugasi za sat vremena i okrenem se da zahrcem, kad nije proslo 2 minuta, smrdi soba kao da nesto gori, haos. Ja se odsekao, dizem se iz kreveta, pogledam u TV, pise No signal za D3, ja se "ponadao" on gori. Ustanem do njega, nema nista, pogledam iza TV-a, a kod HDMI-a na ulazu se dimi i cvrci :D Iscupam TV i D3 iz zida, pocupam sve kablove iz TV-a i krenem da izvadim koaksijalni kabl za antenu koja ide iz D3-a u TV i kad sam izvlacio kabl varnicilo je. Ja iznerviran, ne znam sta da radim, jer sam par dana pre toga razmisljao kakav bih TV morao da uzmem i koliko para treba kad bi mi ovaj crkao. Poludim i uzmem da upalim TV da vidim da li radi.
Upalim ga bez icega povezanom na njemu, radi, povezem samo antenu od kablovske, radi, povezem D3 na HDMI koji nije goreo, radi, povezem ga na D3 koji je goreo, radi. Zanimljivo je to da je goreo kabl koji je povezan sa kompom, a ne sa D3-em, iako je komp bio ugasen.

I tako, sad ne znam sta da mislim i sta da radim. Bili su mi ovi iz SBB-a, kazu da ne znaju sto se to desilo, spominjali su nesto da graficka hoce da vrati na HDMI 110v, ali je komp bio ugasen pa kao nije to, rekli su da ce zameniti D3 i to je sve.

S' obzirom da sve radi, ne znam da li da koristim TV normalno, da povezujem komp i taj novi D3 ili ne, da ga ne koristim uopste dok ga neki majstor ne pogleda ili da ga koristim, ali da ne kacim nista na HDMI portove.
Plasim se da se opet nesto ne zapali, jer ja da sam zaspao ne bih osetio da to smrdi, ko zna sta bi sve izgorelo..
Sta vi mislite? Sta je problem i sta da radim? :)

P.S. Izvinjavam se zbog ovako dugackog posta, evo jedno :cheers: na moj racun :D

greatgonzo

PCAXE Member
Učlanjen(a)
30.10.2009.
Poruka
558
Rezultat reagovanja
82
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ryzen 2600X + Megahalems x2 Coolink Swif2 120P
Motherboard:
Asus PRIME A320M-K
RAM:
Patriot Viper Steel 4000 MHz
VGA & cooler:
Asus ROG STRIX-RX470-O4G-GAMING
Display:
Samsung LS27C750PS
HDD:
Samsung SSD 860 EVO 250Gb + Intel SSD 2500pro 512 + 1,5 Tb Samsung HD154UI +2Tb Seagate BarraCuda
Sound:
Teratec AureonXFIRE 8.0 HD
Case:
Master Case 5
PSU:
Corsair RM750i
Optical drives:
LG GH22NS30
Mice & keyboard:
Logitech M-RAK89D + Y-RK49
Internet:
SBB 10240/1024
OS & Browser:
Windows 7 x64 sp1 FF&Crome
Other:
xubuntu
U koaksijalnom kablu uvek ima napona, takođe kompjuter je isključen ali dok u potpunosti ne izvadiš iz struje uvek ima kontakt sa masom. Problem su uglavnom i uvek labavi kontakti gde zbog smanjenja kontaktne površine i otpora dođe do grejanja. Mislim da je kvalitet kablova presudan.

jagodic95

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
27.01.2016.
Poruka
15
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS P5K64 WS
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Philips 5.1 home theater
Case:
Antec P190
PSU:
Neo-Link 1200 Watt
Mice & keyboard:
Cooler Master Devastator
Internet:
SBB 60/5 Mbps
OS & Browser:
A gde je krompir?

Poslato sa tastature koja pravi greske!
Kontao sam da vise volite pivo :D

U koaksijalnom kablu uvek ima napona, takođe kompjuter je isključen ali dok u potpunosti ne izvadiš iz struje uvek ima kontakt sa masom. Problem su uglavnom i uvek labavi kontakti gde zbog smanjenja kontaktne površine i otpora dođe do grejanja. Mislim da je kvalitet kablova presudan.
Znaci trebalo bi da je samo kabl otisao? Samo da njega zamenim i to je to? :)

miha

Moderator
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
1.290
Rezultat reagovanja
16
Moja konfiguracija
Mice & keyboard:
cm quickfire tk (brown mx) | cm novatouch tkl & logitech mx performance
OS & Browser:
Debian
Ja sam imao taj slučaj sa kablovskom i tv tunerom.
Kada sam prijavio operateru došli su u roku od odmah i popravili nesto kod njih...
Kompjuter je naravno bio uzemljen a ko zna sta se desilo sa kablom koji je dolazio od njih... pa eto.. malo se topili kablovi...

Pretpostavljam da se nešto slično kod tebe dogodilo... ali je čudno što ovi noviji televizori imaju uzemljenja... tako da ne bi trebalo da ide do kompjutera...

typed on soft keyboard

Edgeman

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
272
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i5 6600 non-k@4620MHz cooled with LC Power Cosmo Cool 120
Motherboard:
ASUS Maximus VIII Hero / non-K OC BIOS 0001
RAM:
2x8GB DDR4 Kinston HyperX Fury Black CL15@2666Mhz
VGA & cooler:
Sapphire R9 270X Dual-X
Display:
Dell U2312HM
HDD:
Samsung 830 SSD, Samsung F3 1TB, WD 2 TB Green
Sound:
ROG SupremeFX 2015 onboard
Case:
Cooler Master 690 II Adv.+ 5,25" 4x USB3.0 front panel
PSU:
Chieftec CFT-750-14CS
Optical drives:
LG GH24NSC0
Mice & keyboard:
Logitech K330
Internet:
SBB 50/3Mbps
OS & Browser:
Win 10 Pro x64
Other:
QNAP TS-251, 1GB RAM, 2x4TB WD Red, LC-35USB3 without hdd now
Zatvorlio se strujno kolo zbog različitih masa. Masa sa kablovske izgleda da nije čista. Onda je sruja kroz masu kroz d3 preko hdmi jurila ka TV ili kompu koji ima uzemljenje.
E sad kako ništa nije od uređaja izgorelo nego kablovi. Pa prosto mase se uvek rade debelo u uređajima dok je taj kabal bio najtanja veza pa se grejao i zapalio.

Proveri sa unimerom napon između širma kablovske i uzemljenja u utičnici. Možeš i sa vrućim krajem. Unimer podesi na Voltmetar. Vidi jel ima nekog AC ili DC napona i koliki je.

Nekad samo čupanje utičnice pomaže jer ni produžni kablovi ne prekidaju uzemljenje.
Da se razmemo nije uzemljenje krivo nego je krivo ono što ima na masi ono što ne treba da ima a onda taj napon(potencijal) teži da se isprazni ako se zatvori kolo prema zemlji i čim se to desi javi se struja koja zagreva veze, provodnike isl. i tamo gde je najtanje počne da gori kao osigurač u tvom slučaju HDMI kabal lošeg kvaliteta. Nekad su kablovi/veze dovoljno debele da konstatno trpe tu struju a da ne dođe do spaljivanja Ovo naravno ne valja nikako.

Nekad su ovi iz SBB stavljali one galvaske splittere/ separatore mase koji odvajaju galvaski masu, ali sad to ne stavljaju.

tratec tris-212e
ili
tratec tris-210e

Ne znam tačno koja je razlika.

jagodic95

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
27.01.2016.
Poruka
15
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS P5K64 WS
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Philips 5.1 home theater
Case:
Antec P190
PSU:
Neo-Link 1200 Watt
Mice & keyboard:
Cooler Master Devastator
Internet:
SBB 60/5 Mbps
OS & Browser:
Ukoliko sam dobro izmerio ima oko 1V na naizmenicnom i 0.4V na jednosmernom :wtf::ludnica:

EDIT: Sad sam provalio da kad prebacim na tv-u na obicne kanale i onda vratim na HDMI (D3), pise da nema signala i onda ugasim pa upalim D3 i radi dalje normalno. To je sa ovim novim D3-em sto su mi doneli pre neki dan

Poslednja izmena:
Vrh