ays
PCAXE Addicted
- Učlanjen(a)
- 17.07.2009.
- Poruka
- 1.376
- Rezultat reagovanja
- 0
Moja konfiguracija
Huh, ko god da je pokusao da uradi nesto sa nVidia drajverima, sto nije trebalo da pokusava, verovatno je dosao u situaciju da nista ne radi kako treba, odnosno, da ne radi uopste i da se ubuntu/kubuntu nece boot-ovati.
Ja sam upravo to doziveo, drajveri su bili instalirani bez problema, pokrenuo sam Terminal, kucao:
Sto mi je uvek, bar na ubuntu, brisalo xorg.conf i pravilo nov, kako bih mogao da osposobim dual monitore.
Sve je sada trebalo da radi... ali meni je nvidia panel izbacivao da ne moze da pristupi xorg.conf fajlu i da ga izmeni.
Probao sam sve i svasta, da bih na kraju odlucio da rucno unesem parametre u xorg.conf i da ga editujem kako meni odgovara i osposobim dual monitore.
Verovali ili ne, uopste nije bilo tesko... sad cu vas provesti kroz kratak postupak:
Prvo smo napravili kopiju originalnog fajla, za ne daj Boze, situacije...
Ja koristim KDE okruzenje(kubuntu), pa koristim Kate editor a vi koji ste na gnome okruzenju, stavite samo gedit.
Kad Vam se otvori fajl, videcete nesto ovako:
E sada cemo da dodamo neke linije koda i parametre nakon "InputDevice"
Stao sam ovde sa parametrima, kako bih Vam objasnio sta sam uradio... upravo sam definisao svoja 2 monitora, Identifier je "ime" monitora, namerno sam stavio za VendorName i ModelName "Unknown" vrednost, jer nije bitno. HorizSync i VertRefresh su opsezi, tj, gornja i donja granica i driver ce sam odrediti pravu vrednost za vas monitor, pa nemajte brige
Idemo dalje:
Ovo je parametar koji odredjuje sistemu koji driver se koristi za graficku kartu, ovde ce stajati pre instalacije nVidia driver-a, "nouveoau" koji su opensource driver za nvidia gpu.
E sada ide najbitniji deo, namestanje rezolucije za oba monitora, podesavanje TwinView opcije i postavljanje monitora u odnosu jedan na drugi:
Najbitniji deo su "Option" parametri:
"TwinView" "1" -> osposobljavanje opcije TwinView i boolean(true/false)
"TwinViewXineramInfoOrder" "DFP-0" -> Ovo je opcija kojim ce se redom paliti monitori... verujte mi na rec, citao sam dokumentaciju za x-server i xorg.conf i nisam nasao objasnjenje, iole logicno, zasto ovako radi a nece na drugaciji nacin... ako nadjem objasnjenje, dopisacu.
"metamodes" "CRT: nvidia-auto-select + 1680+0, -> podelio sam string do zapete, posto je ovo sekundarni monitor, zanemarite CRT oznaku, u pitanju je LCD monitor, tako ih samo x-server razlikuje(DPF,CRT,TV), dakle
nvidia-auto-select -> sam driver ce odrediti rezoluciju za monitor.
+ 1680+0 -> absolute pozicija display-a u odnosu na prvi monitor. Horizontalna i vertikalna, uvek tim redom. Mozete da stavite i sledece vrednosti: RightOf, LeftOf, Above, Below i Relative.
DFP: nvidia-auto-select +0+0" -> drugi deo se odnosi na prvi monitor, odnosno primary display. auto rezolucija i absolute pozicija 0,0
Ova linija koda je mogla da se napise i moze da se napise ovako:
ili ovako
NAPOMENA: Kada instalirate nvidia driver-e, preko fajla koji skinete sa njihovog sajta, obavezno budite root u "no gui mode", tacnije, ugasite gdm/kdm proces
Ili jednostavno koristite ugradjeni auto-installer u samom sistemu.
Ako se ko odluci da samostalno instalira FreeBSD, ovo ce biti must-do, posto morate sami da podesite xorg, za skoro sve.
Ja sam upravo to doziveo, drajveri su bili instalirani bez problema, pokrenuo sam Terminal, kucao:
Kod:
sudo nvidia-xconfig
Kod:
sudo nvidia-settings
Probao sam sve i svasta, da bih na kraju odlucio da rucno unesem parametre u xorg.conf i da ga editujem kako meni odgovara i osposobim dual monitore.
Verovali ili ne, uopste nije bilo tesko... sad cu vas provesti kroz kratak postupak:
Kod:
sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.backup
Kod:
sudo kate /etc/X11/xorg.conf
Kad Vam se otvori fajl, videcete nesto ovako:
E sada cemo da dodamo neke linije koda i parametre nakon "InputDevice"
Kod:
Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Unknown"
ModelName "Unknown"
HorizSync 28.0 - 33.0
VertRefresh 43.0 - 72.0
Option "DPMS"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Monitor1"
HorizSync 28.0 - 33.0
VertRefresh 43.0 - 72.0
Option "DPMS"
EndSection
Idemo dalje:
Kod:
Section "Device"
Identifier "Device0"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
EndSection
E sada ide najbitniji deo, namestanje rezolucije za oba monitora, podesavanje TwinView opcije i postavljanje monitora u odnosu jedan na drugi:
Kod:
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Device0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
Option "TwinView" "1"
Option "TwinViewXineramaInfoOrder" "DFP-0"
Option "metamodes" "CRT: nvidia-auto-select +1680+0, DFP: nvidia-auto-select +0+0"
SubSection "Display"
Depth 24
EndSubSection
EndSection
"TwinView" "1" -> osposobljavanje opcije TwinView i boolean(true/false)
"TwinViewXineramInfoOrder" "DFP-0" -> Ovo je opcija kojim ce se redom paliti monitori... verujte mi na rec, citao sam dokumentaciju za x-server i xorg.conf i nisam nasao objasnjenje, iole logicno, zasto ovako radi a nece na drugaciji nacin... ako nadjem objasnjenje, dopisacu.
"metamodes" "CRT: nvidia-auto-select + 1680+0, -> podelio sam string do zapete, posto je ovo sekundarni monitor, zanemarite CRT oznaku, u pitanju je LCD monitor, tako ih samo x-server razlikuje(DPF,CRT,TV), dakle
nvidia-auto-select -> sam driver ce odrediti rezoluciju za monitor.
+ 1680+0 -> absolute pozicija display-a u odnosu na prvi monitor. Horizontalna i vertikalna, uvek tim redom. Mozete da stavite i sledece vrednosti: RightOf, LeftOf, Above, Below i Relative.
DFP: nvidia-auto-select +0+0" -> drugi deo se odnosi na prvi monitor, odnosno primary display. auto rezolucija i absolute pozicija 0,0
Ova linija koda je mogla da se napise i moze da se napise ovako:
Kod:
"metamodes" "DPF: nvidia-auto-select +0+0, CRT: nvidia-auto-select RightOf DPF"
Kod:
"metamodes" "DPF: 1680x1050 +0+0, CRT: 1280x1024 +1680+0"
NAPOMENA: Kada instalirate nvidia driver-e, preko fajla koji skinete sa njihovog sajta, obavezno budite root u "no gui mode", tacnije, ugasite gdm/kdm proces
Kod:
sudo killall gdm
Ako se ko odluci da samostalno instalira FreeBSD, ovo ce biti must-do, posto morate sami da podesite xorg, za skoro sve.
Poslednja izmena: