• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

XFX RX580 GTS -VRM Efficiency preko 100%

Popa97

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
04.11.2019.
Poruka
5
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pozdrav svima, skoro sam primetio da mi je vrm efficiency u gpu-z preko 100% po nekad.. Tj. Dok igram neku zahtevniju igricu ili uključim benchmark skoči I do 115% Nikad to do sada nisam video da ide preko 100, da li ima razloga za brigu? Postoji li još neki software gde mogu da proverim vrm efficiency I kako je moguce da ide preko 100 posto?

Da napomenem da je grafika stara oko mesec dana I undervoltovana na 1080mv sa 1150mv. I do skoro je efficiency bio do 99-100% max, temperature su 65max u igricama a na benchmarku do 75c.

Sve normalno radi, jednom se desilo dok sam tražio odgovarajucu voltažu da je postao šaren ceo ekran tokom testiranja u igrici na max podesavanjima ali posle reseta I kad sam nasao odgovarajucu voltazu sve radi kako treba
IMG_20191103_110136.jpg

Salamchuga

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
04.09.2019.
Poruka
47
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
Uspeo si samo za 70 da spustis voltazu? Zavisi od primerka, ali ja sam citao da si ljudi spustali od 100-150. I ja treba da uzimam rx 580, znam da se dosta greju na defaultu. Za koliko ti je stepenu undervolt sputio temperaturu u igrama?

Popa97

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
04.11.2019.
Poruka
5
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Uspeo sam stabilno da spustim na 990mv / 1340mhz ali zbog malo vece brzine sam ostavio ovako.. a temperatura je pala drastično, u mom slučaju -70mv = 10°c manje a na 990mv/1340mhz nije prešla 60° ali sam primetio da u gpu-z ipak core voltage nije fiksno koliko sam stavio vec ide do 1,2v iako sam stavio bio 990mv - power limit 0

Popa97

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
04.11.2019.
Poruka
5
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ima li neko ideju zašto je efficiency preko 100% I postoji li još neki softver gde mogu da očitam vrm efficiency pa da uporedim..?
Takođe me interesuje jel postoji neki osnos mv/mhz za ove kartice koji je dokazano naj stabilniji?

DmasteRNo1

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
19.12.2010.
Poruka
2.184
Rezultat reagovanja
590
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Back in Black
CPU & cooler:
AMD Ryzen 5 5600 & Thermalright Peerless Assassin 120
Motherboard:
ASUS TUF Gaming B550-Plus
RAM:
Corsair Vengeance RGB Pro SL 2×8GB DDR4 3600
VGA & cooler:
Gigabyte Aorus RX 6800XT Master Type C 16G
Display:
BenQ Mobiuz EX2710R
HDD:
Kingston KC3000 1TB, ADATA SX8200 Pro 2TB + Be quiet! MC1 Pro
Sound:
Terratec AUREON XFIRE8.0 HD, Microlab FC570BT, White Shark Butterfly White
Case:
Jonsbo U5 (Black)/5×DeepCool FK120 + DeepCool SC790
PSU:
Corsair RM750x (2021)
Optical drives:
Transcend TS8XDVDS-K
Mice & keyboard:
Razer DeathAdder V2 Pro & Royal Kludge RK-H81 (Sky Cyan Switch)
Internet:
Kablovski 120/15
OS & Browser:
Windows 11 & Opera
Other:
Microsoft Xbox X/S Wireless Controller - Robot White, HP LaserJet Pro M130A, Xiaomi 13T Black
A do koliko stepeni ide taj RX 580, kada treba da mu se smanjuje radni napon ispod nominalnog? Moj Safir je fabrički podešen da cilja 75 stepeni i ako su u Safiru odredili da je to bezbedna temperatura, čemu smanjivanje napona i čačkanje mečki? Kod mene je preko 3 godine i ne fali mu ništa.
Jedino ako je XFX odradio loše hlađenje, ali onda je to model RX 580 koji nije vredan razmatranja.

Salamchuga

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
04.09.2019.
Poruka
47
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
A do koliko stepeni ide taj RX 580, kada treba da mu se smanjuje radni napon ispod nominalnog? Moj Safir je fabrički podešen da cilja 75 stepeni i ako su u Safiru odredili da je to bezbedna temperatura, čemu smanjivanje napona i čačkanje mečki? Kod mene je preko 3 godine i ne fali mu ništa.
Jedino ako je XFX odradio loše hlađenje, ali onda je to model RX 580 koji nije vredan razmatranja.
Sam si odgovorio na pitanje, po onome sto sam citao xfx ima slabije hladjenje i zato se rx580 vise greje, a tako je i sa rx570 od jeftinijih izvedbi. Zbog toga mora da se spusta napon da bi se smanjila temperatura i da ne bi trotlovale. Ovo nije naravno samo slucaj sa xfx, vec i sa drugim jeftinijim verzijama, tipa msi armor, asus dual, verovatno i asrock. Ako oces kvalitet i stabilnost, treba da platis vise, u domacim prodavnicama i za pos 10ak hiljada. Zato je nitro mozda i najbolja izvedba, ali zato i kosta vise. Ne kazem da su ovi ostali prozivodjaci krs, ali eto, moraju da se prave neki kompromisi. A smanjivanje voltaze definitivno znacajno smanjuje temperature pri opterecenju, u zavisnosti koliko moze stabilno da se spusti.

Popa97

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
04.11.2019.
Poruka
5
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
XFX je isto podešen na 75 fabrički i nikad ne prelazi toliko.. Barem ova GTS verzija sa većim hlađenjem dok obična verzija xfx krene da se downclokuje na 70c ova drži fabricki 1366mhz sve do 75 I temperatura ne ide dalje.. a voltažu sam joj smanjio jer pc u koji ide nema ni jednu komponentu topliju od 55c a I ništa joj ne fali da je malo hladnija. Pitanje je I dalje jeli normalno da je efficiency preko 100% I gde jos to mogu da proverim?

Popa97

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
04.11.2019.
Poruka
5
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Safir jesu dobre kartice ali evo drugar koji drži igraonicu je uzeo 4 nitro + kartice I morao posle nedelju dana da ih otvara I menja paste jer su radile na 95+°c sve 4 a u radnji su mu rekli da je to za njih normalna temperatura I izgubio je garanciju... 95° normalna temperatura za şta? Šporet?

fotoronin

PCAXE Member
Učlanjen(a)
18.11.2018.
Poruka
914
Rezultat reagovanja
265
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
TODA PC :)
CPU & cooler:
Ryzen 2600X/Cooler Master 212 Evo Led Turbo
Motherboard:
Gigabyte Aorus Ultra Gaming X 470
RAM:
Corsair vengeance RGB 3200 2x8 Gb
VGA & cooler:
Evga GTX 1060 SC 3 gb
Display:
Iiyama Prolite XUB2796QSU
HDD:
Samsung 970 EVO 1Tb NVME +Samsung SSD 860 Evo 250Gb, WDC Black 1Tb, Toshiba 3 Tb
Sound:
Integrated(realtec)
Case:
Antec NX 410 White
PSU:
Raidmax RX-635 AP
Optical drives:
none
Mice & keyboard:
A4Teche V7M Bloody
Internet:
SBB
OS & Browser:
Win 10-nazalost :( , Opera, Edge
Other:
svasta nesto/svestrana osoba
Hm...meni npr nekad CPUID HW monitor, doduse za Nvidiu, pokaze na MAX power nekad preko 100 %...ali tipa oko 102 %, ne 115..el to razlog za brigu..?

Djolekg

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.08.2016.
Poruka
9.711
Rezultat reagovanja
5.896
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel i7 3770K(4.4ghz),-BeQuiet pure rock slim
Motherboard:
AsRock p67 pro
RAM:
hyperx fury 12 GB DDR3 1600 mhz cl10
VGA & cooler:
Sapphire Nitro + RX 580 4gb
Display:
Asus vg248qe 144hz
HDD:
hdd(wd blue 500gb),ssd(adata su650 240gb)
Sound:
Logitech G230
Case:
cooler master elite
PSU:
Corsair RM1000x
Mice & keyboard:
HyperX pulsefire fps pro,Cooler master Masterkeys Pro M,Podloga - Zowie G-SR
Internet:
sbb 150/10
OS & Browser:
windows 10 pro 64bit
Other:
xaomi redmi note 8 pro
Safir jesu dobre kartice ali evo drugar koji drži igraonicu je uzeo 4 nitro + kartice I morao posle nedelju dana da ih otvara I menja paste jer su radile na 95+°c sve 4 a u radnji su mu rekli da je to za njih normalna temperatura I izgubio je garanciju... 95° normalna temperatura za şta? Šporet?
Nešto ne mogu da poverujem da ce nitro sa losom pastom raditi 95+c.I sa zamenom paste je spustio na regularnih 65-70c?

Vrh