• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

What's the best 120mm case fan? [Test!]

c-p-r

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
23.04.2009.
Poruka
1.976
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija

Test

Score Guide

Ja sam realno iznenadjen pojedinim rezultatima, pre svega Xilenca i to Red Winga, ko zna kakvu su onda oni verziju dobili ili kakve mi to verzije istih dobijamo, a i Sharkoon ispade mnogo dobar.

dadoo

PCAXE Member
Učlanjen(a)
08.07.2009.
Poruka
736
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 5 1600 + Noctua NH-U12S
Motherboard:
Gigabyte Aorus GA-AX370-Gaming K5
RAM:
16GB G.Skill Ripjaws V DDR4 3000MHz
VGA & cooler:
Gigabyte GTX 750Ti
Display:
LG IPS224
HDD:
Samsung EVO 850 240GB (system) & 2x Seagate Skyhawk 10TB (storage)
Sound:
Sennheiser HD598
Case:
Fractal Design Define C + 3x Noctua NF-S12A ULN + 2x Noctua NF-A14 ULN
PSU:
Corsair HX450 + Mixer PC extenders "Noctua Edition"
uf, uf, uf ... ovo ce malo uzburkati javnost :) ako je ovo istina izgleda da je vreme da Noctua ide u penziju...

Upravo uporedjujem Sharkoon 1000, koji je po ovom testu odneo najbolju preporuku za case fan i Noctua NF-S12B FLX koji Noctua preporucuje za kuciste i po podacima sa oficijalnih sajtova (znam da su nabudzeni) Noctua vodi u airflow-u sa 100,6 m³/h naprema 62,5 m³/h ... Buka koju proizvode je identicna... Da li je moguce da je Sharkoon u stvarnosti ovoliko bolji!?

Poslednja izmena od urednika:

Proday

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.828
Rezultat reagovanja
114
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Toshiba A500 1GH
CPU & cooler:
i5 430M
Motherboard:
Intel HM55
RAM:
2x4GB DDR3
VGA & cooler:
G-Force 330M
Display:
Samsung 32"
HDD:
SSD Crucial M4 512gb
Sound:
Integrated
Case:
Belo 16 inca
PSU:
Neko 220V
Optical drives:
Blue ray RW
Mice & keyboard:
Razer DeathAdder i MS4000
Internet:
Telekom Adsl 10/1
OS & Browser:
Windows 8 Ent x64
Other:
HTC Desire S
Mnogo ozbiljan sajt i test cini se...posebno mi se svidja ovaj deo gde se noktua na low speed cuje duplo glasnije nego na max speed...mislim vazi!!!!

rex1825

PCAXE Member
Učlanjen(a)
23.08.2009.
Poruka
114
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Phenom II 955 BE under CM TX2
Motherboard:
DFI LanParty DK 790FXB-M2RS
RAM:
2x1GB DDRII 800MHz
VGA & cooler:
ATI 4870 512MB stock dual slot
Display:
Asus MK241H + Samsung SM730BF
HDD:
2x WD320 RAID0 + WD750
Sound:
SB Live 5.1 Digital
Case:
ThermalTake Element S & NZXT Tempest
PSU:
Corsair TX750
Optical drives:
LG DVD-ROM, NEC DVD-RW
Mice & keyboard:
Logitech MX518 + G15
Internet:
ADSL
OS & Browser:
WinXP SP3, Win7 64bit, Ubuntu 9.04 64bit, MacOS 10.5.2
Other:
Quad Boot OS
...ja mislim da je Noctua ipak jedna od vodecih sto se tice airflow-a i buke koju stvara... Nesto meni smrdi kod tog testa...

Jel ima gde kod nas da se nadju ti Noctua NF-S12B FLX, a nasao sam NF-P12 po 1k6 didzi...

Pozz...

illidan

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.117
Rezultat reagovanja
3.842
Moja konfiguracija
...ja mislim da nije.

SuperStarr

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
1.342
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD DA-C2 @ 3,66Ghz (1.4V) under Alpenföhn Broken
Motherboard:
DFI LANParty JR 790GX-M2RS @ 1,8Ghz
RAM:
4x 2Gb "Crne Dragane" @ 866Mhz CL5 1.95V
VGA & cooler:
PCS 6770 1Gb feat. Scythe Musashi + PAPST 12cm @ 5V
Display:
ASUS VW222U
HDD:
1x Maxtor, 3x WD, 1x Hitachi
Sound:
SB0460 feat. Creative Fatal1ty Gaming Headset
Case:
kinez čisto da zašrafim ploču da se ne krivi...
PSU:
ZM850-HP
Optical drives:
LiteOn always & forever :P
Mice & keyboard:
GA GM-M6800 & Microsoft Multimedia 1.0A
Internet:
Telekom ADSL 1Mbps
OS & Browser:
xDark W7 x64 SP1 /// Google Chrome
Other:
2x Doggy Dog ?
ja sam uveren da nije. :)

bungynik

PCAXE Member
Učlanjen(a)
27.08.2009.
Poruka
132
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core2Duo E8400 + Xigmatek HDT-D1284 poliran + Gelid GC-2 pasta
Motherboard:
Asus P5Q-E
RAM:
4Gb Kingston HyperX KHX8500D2T1K2/4G 1066Mhz Extended hetasinks
VGA & cooler:
Asus EN9800GX2 TOP
Display:
Asus VH242H 24" WIDE, 1920x1080 (16:9), Full HD 1080P
HDD:
4xWD750Gb RE2 + 2xWD500Gb RE3 + WD500Gb Black
Sound:
Creative AudigyII Platinum eX
Case:
Lian Li PC-71 Full Tower (Enermax front Multipanel)
PSU:
Chieftec APS-750C
Optical drives:
Optiarc AD-7200A
Mice & keyboard:
Gigabyte GM-M8000 Laser Gaming Mouse, MS Sidewinder X6 keyboard
Mnogo ozbiljan sajt i test cini se...posebno mi se svidja ovaj deo gde se noktua na low speed cuje duplo glasnije nego na max speed...mislim vazi!!!!
Gde si ti to video u testu??? Pretpostavljam da si mislio na deo gde je rec o odnosu buke i protoka vazduha. Ali to nije direktno vezano za buku, vec ti pokazuje koliko vazduha potera neki fan po jedinici buke.

A i neznam zasto toliko dizete noctuu u nebesa. Ona ima solidne ventilatore, ali nikada nisu bili vrh ni po kom osnovu. Sad kad gledam detalje Sharcoon ventilatora, mogu vam reci da je aerodinamicki i inzinjerski generacijama ispred bilo koje noctue. Slican aerodinamicki dizajn se koristi kod modernih mlaznih motora na putnickim avionima radi smanjenja buke, sto je prioritet broj 1 u avio industriji. Ovakav dizajn omogucava bolju iskoriscenost, tj. nema vrtlozenja i "rasipanja" vazduha, a i drasticno se umanjuje efekat takozvanog povratnog vazduha. To je efekat kad se usled vrtlozenja i neravnomerno rasporedjenog pritiska protoka i vazduha deo vazduha vraca nazad. Veoma cesto proizvodjaci mere koliko je vazduha povukao ventilator, a ne koliko je izduvao. Idealno bi bilo da je to isto... ali nije. Ocigledno je da su ljudi iz sharcoona angazovali nekog dobrog inzinjera aerodinamike, koji im je odradio odlican posao!! Ultra moderan dizajn sa stanovista aerodinamike!

Oki

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
1.867
Rezultat reagovanja
4
Moja konfiguracija
Pa vrlo mogucje jer su malte ne jedini brand na trzistu koga "bije dobar glas". Vecina ako ne i 95% testiranih fan-ova nema da se kupi kod nas u zemlji.
Mislim kao i u svemu, edukacija je jako bitna stvar. Da me neko ne shvati pogreshno bicju konkretan - ne znaju ljudi za bolje.

Onaj ko zna njemu 2 : )))))))))))

bungynik

PCAXE Member
Učlanjen(a)
27.08.2009.
Poruka
132
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Asus P5Q-E
RAM:
VGA & cooler:
Asus EN9800GX2 TOP
Display:
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Chieftec APS-750C
Optical drives:
Optiarc AD-7200A
Mice & keyboard:

Da se skupe svi uvoznici i oni na crno kod nas, nemaju ni trecinu od ovoga sto ima jedan shop!!

Diabolique

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
2.705
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
E5200
Motherboard:
P5Q
RAM:
2x2GB
VGA & cooler:
5770
Display:
DIY Projektor
HDD:
10001FALS, 10EACS, 10EADS
Sound:
Audigy@Z5500
Case:
Generic
PSU:
CM 450 RP
Optical drives:
Pioneer 215D
Mice & keyboard:
MS Natural 4000, MX1100R
Internet:
IKOM 2Mb
OS & Browser:
Win XP
Sad kad gledam detalje Sharcoon ventilatora, mogu vam reci da je aerodinamicki i inzinjerski generacijama ispred bilo koje noctue. Slican aerodinamicki dizajn se koristi kod modernih mlaznih motora na putnickim avionima radi smanjenja buke, sto je prioritet broj 1 u avio industriji. Ovakav dizajn omogucava bolju iskoriscenost, tj. nema vrtlozenja i "rasipanja" vazduha, a i drasticno se umanjuje efekat takozvanog povratnog vazduha. To je efekat kad se usled vrtlozenja i neravnomerno rasporedjenog pritiska protoka i vazduha deo vazduha vraca nazad. Veoma cesto proizvodjaci mere koliko je vazduha povukao ventilator, a ne koliko je izduvao. Idealno bi bilo da je to isto... ali nije. Ocigledno je da su ljudi iz sharcoona angazovali nekog dobrog inzinjera aerodinamike, koji im je odradio odlican posao!! Ultra moderan dizajn sa stanovista aerodinamike!
Ovaj šablon se koristi za izradu golf loptica, zbog postizanja što veće daljine.
Koliko je dobar šablon govori i činjenica da se u golfu koristi već više od jednog veka.

bungynik

PCAXE Member
Učlanjen(a)
27.08.2009.
Poruka
132
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Asus P5Q-E
RAM:
VGA & cooler:
Asus EN9800GX2 TOP
Display:
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Chieftec APS-750C
Optical drives:
Optiarc AD-7200A
Mice & keyboard:
Na dijagramu za sharcoon se moze videti da ima prilicno efikasne loppatice. Sa povecanjem brzine 5 puta, protok vazduha se uvecava nesto preko osam puta.

Verovatno postoje i efikasnija bolja resenja samo je pitanje kada ce neko videti interes da investira u njihovu primenu na necem tako sitnom i beznacajnom kao sto je trziste ventilatora za kompjutere.

Ovaj šablon se koristi za izradu golf loptica, zbog postizanja što veće daljine.
Koliko je dobar šablon govori i činjenica da se u golfu koristi već više od jednog veka.
Izmedju ostalog i to (ali to nije primenjeno kod mlaznik motora zbog homogenosti i cvrstine lopatica turbine i mnogo vecih brzina rotacije), ali ja govorim o dizajnu i zakrivljenju napadne i izlazne ivice lopatice. Vrh lopatice postize najvecu brzinu. Vidis da je kod njih uvecan dijametar sredisnjeg dela, ali je i blago zaobljen. Lopatica blize korenu ima najmanju brzinu, te time i najmanje ucestvuje u generisanju vazdusnog strujanja. Lopatice su zakrivljene i oblikovane (posebno vrh), ne samo da zahvate vazduh sa jedne strane i da ga proslede na drugu, vec i da ga distribuiraju sto ravnomernije po uzduznom preseku. Ne mogu da sa fotografija zakljucim kakav je poprecni presek (profil) lopatice, ali pretpostavljam da su i o tome vodili racuna, da bi izbegli veliku razliku u pritisku opstrujavanja gornje i donje strane lopatice i time smanjili buku i opterecenje na osovinu.

Flight

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
21.04.2009.
Poruka
1.016
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
X3 425@X4 B25@4000Mhz - Neki Thermalright
Case:
Chieftec Prostreet Rev. 3.0
Gledali smo bas sa drugarom pre 2-3 meseca ove Sharkuncice na jednom sajtu, znaci odusevljeni smo bili, ima ih u crno-beloj boji, zutoj itd, a ono sto je najbitnije deluju najozbiljnije i najkvalitetnije od vecine ventilatora.

Kakvih ventilatora ima, Noctua u zemljama sa normalnom pokrivenoscu proizvodjaca je 9-ta rupa na svirali...

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ako je verovati ovima što rade modifikacije kućišta i/ili koriste tečno hladjenje po zapadu, najviše se koriste Enermax-ovi ventilatori, pogotovo ovaj. Negde sam gledao review istog i zaista je "bučan" koliko i Noctua-in NPF12 ali gura više vazduha i duplo je jeftiniji.
Ne znam sada kao vent za kućište ali za radijatore(tečno hladjenje) najčešće ga ljudi koriste i najviše preporučuju.

Flight

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
21.04.2009.
Poruka
1.016
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
X3 425@X4 B25@4000Mhz - Neki Thermalright
Case:
Chieftec Prostreet Rev. 3.0
Ako je verovati ovima što rade modifikacije kućišta i/ili koriste tečno hladjenje po zapadu, najviše se koriste Enermax-ovi ventilatori, pogotovo ovaj. Negde sam gledao review istog i zaista je "bučan" koliko i Noctua-in NPF12 ali gura više vazduha i duplo je jeftiniji.
Ne znam sada kao vent za kućište ali za radijatore(tečno hladjenje) najčešće ga ljudi koriste i najviše preporučuju.
Kad njih moze da 'ladi sigurno nije los ni za hladnjake za procesor ili kucista.

SuperStarr

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
1.342
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD DA-C2 @ 3,66Ghz (1.4V) under Alpenföhn Broken
Motherboard:
DFI LANParty JR 790GX-M2RS @ 1,8Ghz
RAM:
4x 2Gb "Crne Dragane" @ 866Mhz CL5 1.95V
VGA & cooler:
PCS 6770 1Gb feat. Scythe Musashi + PAPST 12cm @ 5V
Display:
ASUS VW222U
HDD:
1x Maxtor, 3x WD, 1x Hitachi
Sound:
SB0460 feat. Creative Fatal1ty Gaming Headset
Case:
kinez čisto da zašrafim ploču da se ne krivi...
PSU:
ZM850-HP
Optical drives:
LiteOn always & forever :P
Mice & keyboard:
GA GM-M6800 & Microsoft Multimedia 1.0A
Internet:
Telekom ADSL 1Mbps
OS & Browser:
xDark W7 x64 SP1 /// Google Chrome
Other:
2x Doggy Dog ?
Trenutno imam 3 ove Delte (+ nekoliko PAPST-a) ali opet trenutno nemam na čemu (TRUE) da ih malo istestiram... :(

Vrh