jovan123
PCAXE Apprentice
- Učlanjen(a)
- 18.11.2013.
- Poruka
- 30
- Rezultat reagovanja
- 0
Moja konfiguracija
ali nemam ni maticnu.
Haha XD
Dobro si me razumeo samo meni je na desktop računaru crkao hdd.Polako narode...
Ja sam recimo savršeno shvatio šta čovek pita.
Naime, nakon poslednjeg gašenja računara, po uključenju je zapatio "reset loop", odnosno čim krene učitavanje windows-a komp se reboot-uje.
Čoveka interesuje da li može nekako da izvuče podatke sa hard diska, ako poseduje potpuno funkcionalan laptop.
E sad, što se tiče samog problema, ovde se očigledno radi o tome da windows ne može da učita drajvere za čipset, konkretno za HDD kontroler. Mogući uzroci su korumpirana NTFS index-struktura (što se rešava sa chkdsk /f), drajveri skloni "pucanju" (kao recimo nVidia SATA driveri za seriju 5xx čipseta za AMD, pogotovo u AHCI môdu), loš sektor na taktički kritičnom mestu (windows registry, ili neki od .sys fajlova drajvera), i eventualno recimo resetovanje BIOS-a tako da je HDD kontroler u IDE umesto AHCI môdu, na primer usled loše baterije na ploči. A može biti i da je neki auto update windows-a pokarabasio drajvere.
Što se tiče rešenja, slažem se, Hiren's Boot CD je obavezan alat. Može recimo da se iz mini XP-a ili mini sedmice odradi check disk (chkdsk), jer to u velikom broju slučajeva direktno rešava problem. Druga opcija je repair install windows-a, gde se sa instalacionog cd-a ili usb-a pokrene instalacija sistema, koja će, uz malo sreće, prijaviti da je našla postojeću instalaciju windows-a i ponuditi repair. Malo duže i nepotrebno komplikovanije od metode iznad, ali obično uspeva kad su drajveri nepovratno oštećeni. Pre svega ovoga valja proveriti postavke BIOS-a, eventualno probati sa promenom môda SATA portova (ako je trenutno AHCI probati IDE i obratno), nekad je i ta glupost posredi...
Krajnje rešenje je priključivanje HDD-a iz laptopa u desktop računar, i opet pomoću Hiren-a i mini XP-a ili mini sedmice prebacivanje podataka sa desktop HDD-a na laptop HDD, raskačivanje laptop HDD-a, reinstalacija windowsa na desktop HDD-u, a zatim ponovno priključivanje laptop HDD-a radi vraćanja podataka na prethodne lokacije.
Prvo i pre svega chkdsk, ne traje dugo, najčistije je rešenje ako je samo corrupt NTFS, i može da uštedi tone vremena i živaca.
+1 ili dođi do sata/pata ladice, ubaci disk i onda preko USB-a spajaj na šta hoćeš. Na drugom računaru dobijaš svoj hdd kao jednu od particija, otvori i kopiraj, samo obrati pažnju da prebaciš nadležnost ukoliko imaš user password na "crknutom" disku...Stvarno svega ima danas na internetu
Uzmi lepo otovri kuciste izvadi hard disk ako je sata prikaci kod bilo koga na racunar ko ima sata port ako je IDE onda prebaci dzamper na sleave mod i ukljuci na bilo koji racnuar pojavice se hard u my computeru i kopiraj sta ti treba tesko da je bas crko totlano kad stigne do bootvanja vidovsa.
@McSteel svaka ti cast kako imas zivaca da pises
Pa sta onda **** ovaj u servisu ja sam se vec oprostio od podatakatesko da je bas crko totlano kad stigne do bootvanja vidovsa.