• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Vodeno hlađenje se ne pokreće uvijek pri paljenju PC-a

paulc

Newcomer
Učlanjen(a)
22.12.2025.
Poruka
1
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i5 12600KF
Motherboard:
Gigabayte H610M Hv2
RAM:
32 GB DDR5
VGA & cooler:
RTX 3080 10GB
Display:
AOC 34"
Case:
MS TOWER ARMOR V700
PSU:
700W
Mice & keyboard:
Cooler Master CK350
OS & Browser:
Windows 11
Pozdrav,

Imam Cooler Master vodeno hlađenje (ne znam točno model, ako bude potrebno mogu provjeriti). Već godinu dana s njim imam povremene probleme koji se najčešće odnose na prvo paljenje PC-a. Gotovo nikad neće upaliti vodeno hlađenje nego moram raditi ovakve stvari:

• Ponekad pomaže samo jedan restart
  • Ponekad ugasim potpuno pa upalim
  • Nekad ugasim potpuno iz napona pa upalim (u tim slučajevima najčešće radi)
Nisam siguran što mu točno pomaže, ali očito ima neki problem. To je bilo i prvih dana kada je PC kupljen i momak koji ga je sastavljao je premještao ventilatore (stavio ih je na vrh kućišta, a do tad su bili na prednjoj strani), ali uglavnom ni on nije znao do čega se to dešava i nudio je da kupi klasični cooler. Nakon njegovog premještanja tada se vodeno uredno palilo, ali je znalo stati u toku rada PC-a. Tada sam u BIOS-u stavio da vodeno hlađenje radi uvijek maksimalnom brzinom i da ne mijenja brzinu i to je tada riješilo te probleme. Nekih 10-20 dana sam bio miran i uredno je radilo, tako da sam odbio njegovu ponudu.

Nakon toga pojavio se opet problem s pokretanjem prilikom paljenja PC-a. Nakon diranja dosta postavki vezanih za uštedu napona i sličnih stvari, također sam ugasio Windows postavku brzog pokretanja (Fast Startup) i to mi je tad riješilo problem. Bio sam miran s vodenim nekih pola godine sigurno. Sada zadnjih 2-3 mjeseca ponovo imam iste probleme i više ne znam što da radim. Sad ne znam može li biti problem softverski ili hardverski. S obzirom da su neke postavke uspijevale riješiti problem, nekako imam osjećaj da može biti i softverski, ali više ne znam što da mijenjam. A možda je to sve bila slučajnost što je radilo, a problem je neki drugi. Uglavnom, otkad je stavljeno da uvijek radi istom brzinom (maksimalnom), nikad više nije stalo u radu, sada samo nekad ne upali. A ako upali, miran sam do sljedećeg paljenja.

Malo sam opširnije opisao problem, ali eto, to vodeno hlađenje me prati otkad sam uzeo ovaj PC pa možda je netko imao slične probleme ili zna što mogu pokušati.

Hvala unaprijed,

DR4C0Ni4N

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
20.02.2011.
Poruka
3.061
Rezultat reagovanja
890
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i9-10900F | CWB-C1
Motherboard:
ASRock Z590M-ITX/ax
RAM:
32GB Vengeance LPX
VGA & cooler:
EVGA RTX 3080 FTW3 | EK Vector FTW3
Display:
Dell U2722DE
HDD:
1TB Samsung 970 EVO Plus
Sound:
Focusrite Scarlett 2i2 | Presonus Eris 3.5 | AKG K550 | SMSL iDEA
Case:
Lian-Li DAN A3 | 2x 360mm | EK Quantum Kinetic
PSU:
Corsair SF750
Mice & keyboard:
MX Master 2S & HyperX Alloy Origins
Other:
ThinkPad T580 (i5-8250U, 24GB DDR4, 256GB M.2, Intel UHD 620)
Vrlo verovatno problem sa pumpom. Nazalost vecina AIO hladjenja je takva da je servis jako tezak, ako je jos u garanciji reklamiraj, a ako nije planiraj novo hladjenje cim pre.

Mozes da probas i da pumpu vezes na neki drugi fan header na maticnoj, cisto da proveris da nije do njega, ali mala je verovatnoca.

Riddick

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.02.2014.
Poruka
428
Rezultat reagovanja
338
Moja konfiguracija
Prvo pumpa i ventilatori nijesu isto. E sada ne znam kako je tamo odrađeno ali pravilo je da pumpa radi bez ventilatora a i ventilatori mogu da rade bez pumpe jedino u oba slučaja nema ladjenja ako se ne varam.:d:d:d Jesi li probao da recimo onaj konektor za pumpu preko adaptera prikačiš direktno na napajanje odnosno onaj konektor brateeee zaboravio sam kako se zove ali vidiš sliku. Dok recimo ventilator od pumpe ubodeš u ploču konektor za CPU da se BIOS ne bi bunio. Tako da čim upališ PC pumpa mora odmah da se pokreće ako se ne pokrene onda je pumpa kaput ili pokazuje znakove otkaza. :(:(:(To je nekih mojih 2 centa.
64228

Dakula74

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.12.2021.
Poruka
3.440
Rezultat reagovanja
3.134
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
9950x3d + NZXT Kraken 280 RGB
Motherboard:
PHANTOM GAMING X870E Nova WiFi
RAM:
64 gb
VGA & cooler:
MSI X Slim Nvidia RTX 4090
Display:
Gigabyte M27Q
Case:
DeepCool's MORPHEUS (4x LIAN LI UNI Fan SL140 V2 black + 3x UNI FAN SL-INF REVERSE BLADE 120)
PSU:
FSP Hydro G PRO 1000W
Mice & keyboard:
MX Master 2S , APEX 7
Ili je opogreasn header zaboden na ploci ili mora da se vidi sta BIOS kaze.

vladarko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.01.2018.
Poruka
16.037
Rezultat reagovanja
11.940
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Ago Ao 192 Kurier
CPU & cooler:
Intel i9-10900 & be quiet! Pure Rock 2 Black
Motherboard:
Asus Z490 Tuf Gaming Plus
RAM:
Cusu 2 x 16 GB DDR4 3600 MHz
VGA & cooler:
Palit RTX 3060 Ti Dual 8 GB
Display:
27" AOC 27G2SPU/BK
HDD:
SiliconPower A55 500 GB sata ssd + Western Digital Purple 4 TB sata hdd + Cusu 512 GB 3500q nvme
Sound:
Microlab MT280B, Sony WH-XB700
Case:
SilentiumPC Ventum VT2 TG + 2 x Bionix P120 PWM PST + 2 x Bionix P140 PWM PST
PSU:
XPG Core Reactor 650
Mice & keyboard:
Redragon Impact M908 & Cooler Master SK650 & Redragon Diti K585
Internet:
mts 400/200
OS & Browser:
Windows 10
:offtopic:
onaj konektor brateeee zaboravio sam kako se zove ali vidiš sliku
To je adapter za napajanje ventilatora koji imaju tropinski ili četvoropinski priključak, ali ne postoji mesto gde možeš da ih uključiš. Taj priključak (konektor) se zove molex (moleks). Nekada su se hard diskovi i optički uređaji (ne spomenuh "veliki" flopi) preko takvih priključaka povezivali sa napajanjem. Danas je "izgubio" tu funkciju; hard diskovi, ako ih i ima u računaru, povezuju se sata priključcima, a optički uređaji se retko koriste. Ako se negde koristi to su napajanja osvetljenja - kućišta ili ventilatora. Njihova "dobrota" je i u tome što mogu da "istrpe" zahtevne potrošače struje.

Vrh