Kobatz
Moderator
- Učlanjen(a)
- 03.04.2009.
- Poruka
- 6.541
- Rezultat reagovanja
- 633
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Nzxt
CPU & cooler:
Amd Ryzen 1600 ~ 4.1ghz 24/h
Motherboard:
Msi x450 gaming
RAM:
4 x 4gb Kingston fury 2400 ~ 3000mhz by Micron
VGA & cooler:
Gigabyte 3060ti oc 8gb
Display:
Asus vs27 27' + Denver 56' lcd -madvr+ hitachi projector
HDD:
Adata sx8000 480gb+Kingston 480gb +2x 1.5tb by zamzung
Sound:
Asus Xonar Dx
Case:
Nzxt Apollo case,slight mod
PSU:
Raidmax 530w
Optical drives:
Liteon writer
Mice & keyboard:
Logitech g3,saitek eclipse II
Internet:
sbb 50/4
OS & Browser:
Windows 11,chrome&ff
Other:
Nexus 7' 2013, Htpc i7 2600, rx580 8gb madvr 4k60fps high conf
- Admin
Slazem se sa tobom dosta toga ali ne i da ljudi kupuju 90% na kp.@kobatz
Uvek je bilo na našem tržištu 0 što se tiče memorija. One koje predlažem, sve imaju kod komšija, gde 90% ljudi i kupuje.
Ljudi dolaze na forum po savete za kupovinu mašina, i očekuju predloge od članova kako bi dobili najviše za uložen novac.
Što se ryzen calc tiče, onaj koji ne zna a hoće da proba ili nauči, sigurno neće imati uspeha sa zatezanjem slušajući predloge tipa Kingston Fury 3200c18, jer ta memorija spada u najlošiji bin. Da vredi nečemu, Kingston bi je prodavao po duplo većoj ceni kao, kao što prodaje svoje "top" modele.
Ja sam samo rekao da postoji mnogo boljih memorija od preporučenih od strane Domija za isti novac, a to da li je razlika 1% ili 0.1%, to je potpuno nebitno.
Ono što pojedini ne shvataju, jeste da ukoliko ima nešto bolje za isti novac, to treba i uzeti, nebitno koji proizvodjač je u pitanju, a pogotovu je to slučaj sa memorijama, jer postoje samo 3 velika proizvođača istih, a to su Samsung, Hynix, Micron.
Iz toga proizilazi da Kingston, kao i ostali (izuzetak Crucial-Micron in je kupio) uzimaju te iste module od drugih, i skupoceno naplaćuju bin, svoje ime i rgb.
Mene zabole patka za rgb i ime, bitam mi je samo bin, i primer sam objasnio u prošlom postu.
Tako se i vodim kada predlažem nekome nešto. Uvek pokušavam da nađem ono što je najbolje za novac, nebitno da li je razlika 0.1%, 1% ili 10%, a to pojedini ne mogu da shvate očigledno.
3200c18 i 3200c16 nikada neće biti isto, jer 3200c16 u svakom slučaju nudi više od 3200c18 za isti novac, nebitno koliko i da li se pri normalno radu primećuje.
Sam Domi je rekao da je što je latency niži, to bolja memorija, pa što onda predlaže buđu c18 kada ima c16 za iste pare??? Zato što se razume kao Marica u kriv k...
Nazalost moju, radio sam malo i u prodaji i mogu da ti kazem da je situacija bas obrnuta.
Jako malo njih kupuje na kp(citaj iskusnih) a vecina uzima u gigatronu,tehnomaniji itd.
Te memorije je tesko naci na nazem trzistu i zbog tog razloga ce ti vecina kupaca okrenuti ledja, pogotovu ako mu objasnis da tu razliku nece primetiti u realnom radu, ni na ryzenu ni na intelu.
Nisam za to da se kupuju sporije memorije nikako, pogotovu za ryzena ali da se cepidlaci za latencije ne vidim neku svrhu sem licne satisfakcije i praznijeg dzepa.
Memorije sa visokom frekvencijom i low latencijama itekako kostaju a priznaces ne daju toliku razliku da opravdaju to kod 90% korisnika