• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Upgrade masine, procesor i maticna

G-Man

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
31.03.2011.
Poruka
37
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pozdrav svim forumasima, planiram da, posle par godina, malo modernizujem svoju masinu iz etapa pa imam nekoliko pitanja. Moja konfiguracija je sledeca:

Nvidia 460 gtx
Gigabyte H61m-S2PV
4 GB DDR3 Kingston
Intel G850 na 2.90 Ghz

Sistem me je super sluzio par godina, ali sam od skora poceo da ga koristim za malo intenzivnije stvari, igram CS:GO, Battlefield 3, takodje pravim muziku preko eksterne zvucne kartice.
E sad, ideja koju imam je da nadogradjujem komponente iz etapa, prvo da uzmem jos ram memorije, a tamo oko februara sam mislio da uzmem i procesor i7, a po potrebi i maticnu. Kasnije u toku sledece godine bih uzeo neku bolju grafiku, posto mislim da nemam potrebu, bar za sad, jer je CS:GO, sto najvise igram, dosta procesorski zahtevna igra. Koliko je po vama sve to mudro?

Koliko je po vama prakticno stavljati i7 na ovu maticnu koju sada imam?Pitam zbog procesorske arhitekture i socketa koji nisu bas najsrecniji koliko vidim... znam da bios moze da se update-uje da podrzava ivy, ali ono... najradije je ne bih menjao ako bas ne moram.

Jos nesto, najradije ne bih isao na AMD, iz vise razloga, recimo samo da sam zagrizeni intelovac ;)

5rovic

PCAXE Member
Učlanjen(a)
24.10.2014.
Poruka
653
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7-4790k @ 4.8GHZ & Phanteks PH-TC12DX
Motherboard:
MSI Z97 MPOWER
RAM:
2 x 4GB Corsair Vengeance 1866MHz CL9
VGA & cooler:
ASUS R9 280X TOP @ 1200MHZ
Display:
Samsung 1920x1080, 60Hz
HDD:
Western Digital Green 2TB
Sound:
Integrale
Case:
Phanteks Enthoo Pro (black windowed)
PSU:
Seasonic M12-620W 80+ Bronze
Internet:
10down, 2up
OS & Browser:
Windows 8.1 Pro 64bit & Google Chrome
Other:
Apple iPhone 5S 64gb
Mislim da bi i dobar i5 zavrsavao posao, s tim da ako uzmes i5 mogao bi i neku lepu maticnu plocu da uzmes.

2 x 4gb rama je dovoljno, 1866mhz uzmi.

Ne znam sad koliko je to pravljenje muzike procesorski zahtevno, i5 je vise nego dovoljan za sve igrice. Ako neces da overklokujes za cenu i7 imas i5 + lepu plocu

d0minat0r

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.633
Rezultat reagovanja
58
Moja konfiguracija
VGA & cooler:
Gainward 4850 512DDR3
Display:
Viewsonic 24"
HDD:
seagate 500Gt Single P
Case:
/
Optical drives:
Samsung 203D
Mice & keyboard:
A4tech oscar X 748K i microsoft ergo natural 4000
Internet:
ADSL 4Mbit
OS & Browser:
WIN7
Ja sam na takvoj slicnoj h61 ploci drzao i7 proceosr i sistem je radio kako treba nedelju dve dana. Jedini problem mozda moze da bude naponska da je optrecena vise nego sto je predvidjeno pa da se vise i greje kod mene to nije bio slucaj a ti ako budes tavljao i7 provervaj u load u kakave su temp naposnke. Temp proverevas prstima jel nema octavanja iz programa

G-Man

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
31.03.2011.
Poruka
37
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
5rovic, muziciranje je onako poprilicno procesorski zahtevno zbog smanjenja latencije (sviram gitaru preko kompa), mada se slazem da bi i i5 bio dovoljan za to najverovatnije. Mislio sam da uzmem i7 vise da se osiguram za buducnost, mada ce to verovatno zahtevati drugu plocu. Ono sto zelim je da samo malo prolongiram nabavku (tipa nekoliko meseci da koristim nov procesor na staroj).
Moja maticna ne podrzava 1866mhz na zalost, mislim da je 1333 max. Da li je realno osetna razlika?

d0minat0r, ok da znam sta mi potencijalno moze praviti probleme;) ne planiram da klokujem cpu, takodjer mi je kuciste veoma dobro rashladjeno (thermaltake armor), pa mislim da temperatura ne bi smela biti problem.

5rovic

PCAXE Member
Učlanjen(a)
24.10.2014.
Poruka
653
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7-4790k @ 4.8GHZ & Phanteks PH-TC12DX
Motherboard:
MSI Z97 MPOWER
RAM:
2 x 4GB Corsair Vengeance 1866MHz CL9
VGA & cooler:
ASUS R9 280X TOP @ 1200MHZ
Display:
Samsung 1920x1080, 60Hz
HDD:
Western Digital Green 2TB
Sound:
Integrale
Case:
Phanteks Enthoo Pro (black windowed)
PSU:
Seasonic M12-620W 80+ Bronze
Internet:
10down, 2up
OS & Browser:
Windows 8.1 Pro 64bit & Google Chrome
Other:
Apple iPhone 5S 64gb
Totalno kapiram...
i7 je bolje resenje za buducnost, a verujem da bi i hyper-threading malo pomogao kod muziciranja
razlike izmedju 1333 i 1866 nema, moja 1866 memorija je radila na 1333 dok nisam promenio, apsolutno nisam primetio razliku

Ne znam kakve su temperature na toj ploci. Planiras li da overklokujes?
Ako ne ja bih stavio i7 i bez overkloka gurao dok ne skupis za noviju plocu i jos 4gb rama.

G-Man

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
31.03.2011.
Poruka
37
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ma jok, realno mi je suvisno da klokujem (pogotovo i7), a kako citam, sa intelima to ionako nije problem. Ako to budem radio, sigurno nece biti nista ekstremno, a i uzeo bih neku malo jacu plocu.
Ono sto mene najvise buni u celoj prici je socket. Kada sam uzimao svoju sadasnju konfu, donekle sam mislio na buducnost, pa sam uzeo sa socketom 1155 (ploce sa 1156 su bile preskupe), da li je pametno uzimati tako jak procesor za ovaj socket? (2011 vidim da je najbolji, ali ploce sa njim kostaju kao sv. Petra kajgana)

ilbb

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.06.2013.
Poruka
2.251
Rezultat reagovanja
278
Moja konfiguracija
Ako ne misliš oc neki i5 i ta ploča su sasvim je dovoljni. Nećeš imati koristi od i7 u igrama i slično, četri jezgra imaju oba, bolje čuvaj pare za jaču grafu, napajanje(?), malo memorije. Na ovom linku možeš videti da je i5 čak i bolji u nekim igrama:
http://www.anandtech.com/bench/product/701?vs=523

Tako neki i5-3570 ili i5-3570K bi lepo legao, malo je teže naći LGA1155 i5 procesor ali može se.

Poslednja izmena:

stefi988

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.07.2013.
Poruka
584
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
HP Pavilion G7
CPU & cooler:
Intel Core i5-2430M 2,4GHz
Motherboard:
HP HM65
RAM:
8GB Hyundai 1600MHz
VGA & cooler:
Intel HD 3000
Display:
Panasonic TV 32'' FHD
HDD:
Samsung 840EVO 120GB
Sound:
Integrisana
Optical drives:
Lacie eksterni
Mice & keyboard:
HP, Apple
Internet:
SBB
OS & Browser:
Windows 10 home x64
Ako u februaru kupujes procesor onda svakako Broadwell ili haswell refresh ako tada budu preskupi broadwell-i...

Upgrade maticne bih ti svakako preporucio, ne moras ici na H97 ili Z97, B85 ili H81 bi bili dobar izbor, najvise zbog sata3 podrske, jer pozeleces u jednom trenutku ssd a trenutna maticna nece moci da isprati punu brzinu ssd-a...

Vrh