• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Ubuntu 9.10 is here!

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
What is Ubuntu?

Ubuntu is an operating system built by a worldwide team of expert developers. It contains all the applications you need: a web browser, office suite, media apps, instant messaging and much more.
Ubuntu is an open-source alternative to Windows and Office.

The Ubuntu promise

• Ubuntu will always be free of charge, along with its regular enterprise releases and security updates
  • Ubuntu comes with full commercial support from Canonical and hundreds of companies from across the world
  • Ubuntu provides the best translations and accessibility features that the free software community has to offer
  • Ubuntu core applications are all free and open source. We want you to use free and open source software, improve it and pass it on.
Ко жели да скине најновију верзију најпопуларније линукс дистрибуције, може да оде овде.

На самом сајту Ubuntu-a, постављени су линкови до torrent-а преко којих могу да се скину дистрибуције. Ја сам их овде копирао.
Као и са претходним верзијама, постоји неколико различитих дистрибуција у зависности од ваших потреба:
Ubuntu 9.10

amd64 - 64bit
i386 - 32bit
alternate - complete dvd package
desktop - standard desktop edition
server - server edition

ays

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
17.07.2009.
Poruka
1.376
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ја сам скинуо, нарезао на двд и инсталирао на тест hdd amd64 desktop верзију, новог Ubuntu 9.10. Био сам врло, врло еуфоричан да видим напредак када је gnome(мој фаворит) у питању.
КDE нисам испробао, али ћу дефинитивно у наредних пар дана...
(слике које следе су из VMware Fusion 3.0)

- Инсталација сада више подсећа на инсталацију неког Win OS. Није компликована, нити је проблем да се схвати, шта, где, како... ако први пут инсталирате Ubuntu. Поруке, информације и обавештења ће вам бити приказана испод installation bar-a.

При самом крају инсталације, покренуће се скидање додатних језика и појавиће се дугме Skip, на које треба кликнути ако вам нису потребни остали језици, поред оног које сте изабрали на самом почетку инсталационог процеса.

- GRUB 2.0 je превише закомпликован, да бих уопште започињао да пишем о томе колико је лош и непрактичан... то је, по мом мишљењу, највећи корак уназад, када је приближавања линукс дистрибуција обичним корисницима. Могуће је обрисати га и инсталирати старију верзију... али то је тек мукотрпан посао(знам...пробао...сморио се док сам завршио).

Нова login страна је врло, врло кул и заиста изгледа фенонемално... уосталом:

- Software Central уместо досадашњег Add-Remove Software је такође, бар по мени, лошији потез и једина срећна околност је ако се инсталира Ubuntu Tweak који има и даље стару варијанту инсталације апликација... и такође ради одлично на 9.10 верзији.
- Као што сам већ написао, графички... све је од мало до доста, побољшано и изгледа много лепше и све више подсећа на ОЅ Х. Што је, гледано са стране изгледа, врло, врло кул.
- Мало о апликацијама...
Firefox 3.5 је сада default browser.
Empathy IM је заменио досадашњи Pidgin као default IM.
Gimp, Open Office... све оне апликације из 9.04 верзије су наравно ту и све до последње су потпуно бесплатне.
Main Menu је такође доживео измене, додуше, минорне.
Нова Human тема која је и default. Повећи број default wallpapers у понуди...

Провео сам добар део данашњег дана ”играјући се” са истим... и после 4 сата сам одлучио да ћу да задржим 9.04 верзију. Превише су изменили, графички гледано, gnome, на боље, свакако... али се мени једноставно не допада.

Нешто, нисам још увек утврдио тачно шта, ми фали...

Моја препорука, дефинитивно треба скинути нови Ubuntu 9.10 и покренути га као Live CD и онда видети, својим очима, да ли вам се новине и промене, допадају или не. Свакако корак унапред, технички гледано... графички? Па... о укусима се не расправља. ;)

Vrh