djalf
PCAXE Member
- Učlanjen(a)
- 08.10.2018.
- Poruka
- 243
- Rezultat reagovanja
- 142
Moja konfiguracija
Cuti, ako Luis cuje ima da nas skrsi samo tako
Reflow se radi duvaljkom, ja sam ranije radio ali se kvar vraca mada je bilo i slucajeva da radi i po dve godine (laptop). Sustina je da je taj kalaj koji jednom ispuca los, mi ga zagrevanjem vracamo u dobro stanje ali on vise nije za upotrebu.
Drugar ima reflow masinu pa sam ja simulirao rad na njoj. Sustina je da se ispod cipa zagreva isto a ne samo odozgore. Najbolji rezultat se dobija tako, ja sam stavljao 2 metalne kovanice od 5din na ringlu da se uzdigne i prenosi toplotu samo na to mesto. Termalnom sondom sam merio da tu ispod bude oko 200C a odozgore duvaljkom radio na 220C (mada na iFixit kazu da se ide i do 245C, 90 sekundi). I ono najvaznije, polako obaranje temperature da se ne desi sok od 6C/sec i tako obaranje do 100C, posle dogrevanje da polako spadne, ostavi se pola sata i to je to. Da ne zaboravim da se ne radi na suvo vec se koristi i pasta sto je najvaznije da da kalaju malo zivota, koliko toliko. Vi kad pecete u rerni zagrevate celu plocu, i to na suvo.
Da ne pominjem da u toj rerni posle spremate hranu koju jedete, pomesanu sa otrovima koji isparavaju iz maticne ploce, nemojte to da radite.
Reflow se radi duvaljkom, ja sam ranije radio ali se kvar vraca mada je bilo i slucajeva da radi i po dve godine (laptop). Sustina je da je taj kalaj koji jednom ispuca los, mi ga zagrevanjem vracamo u dobro stanje ali on vise nije za upotrebu.
Drugar ima reflow masinu pa sam ja simulirao rad na njoj. Sustina je da se ispod cipa zagreva isto a ne samo odozgore. Najbolji rezultat se dobija tako, ja sam stavljao 2 metalne kovanice od 5din na ringlu da se uzdigne i prenosi toplotu samo na to mesto. Termalnom sondom sam merio da tu ispod bude oko 200C a odozgore duvaljkom radio na 220C (mada na iFixit kazu da se ide i do 245C, 90 sekundi). I ono najvaznije, polako obaranje temperature da se ne desi sok od 6C/sec i tako obaranje do 100C, posle dogrevanje da polako spadne, ostavi se pola sata i to je to. Da ne zaboravim da se ne radi na suvo vec se koristi i pasta sto je najvaznije da da kalaju malo zivota, koliko toliko. Vi kad pecete u rerni zagrevate celu plocu, i to na suvo.
Da ne pominjem da u toj rerni posle spremate hranu koju jedete, pomesanu sa otrovima koji isparavaju iz maticne ploce, nemojte to da radite.