• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Sugestije, saveti, konfiguracija 200.000 rsd (3d vizuelizacija)

eaSe!one

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
07.12.2013.
Poruka
11
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pozdrav,
Kao student arhitekture, shvativši da sam se opredelio za struku u kojoj ne možeš stati uspravno iza svog projekta, uloženog rada i truda, i sa ponosom ga predstaviti široj javnosti, odlučio sam da se spustim na zemlju i pogledam realnu situaciju. Želim da igram na sigurnu kartu. Da ako se situacija ne promeni u zemlji i svetu po pitanju ove struke, uvek mogu da se bavim nečim što volim i da stanem ponosno iza svakog mog projekta. To naravno zahteva dupliranje ambicija ili isključivanje jednog dela. Šta će biti, niko ne zna.

Da ne dužim priču, dole nadevenu konfiguraciju sam sastavio svojim skromnim istraživanjem na temu iste. Namena računara je prvenstveno orijentisana ka 3d modelovanju i renderingu. Uključujući i video produkciju/postprodukciju za koju sam svestan da je najviše zahtevna. Pored toga, web i grafički dizajn, programski jezici, fotografija i dobar deo CAD softvera. Kasnije umrežiti sa par štampača, plotera i nadajmo se 3d printera u bliskoj budućnosti. Elem, to što sam nabrajao nije ni blizu zahtevno kao što je video produkcija, tako da prilikom sugestija želim da se osvrnete na čiste performanse.

Poprilično sam probirljiv, i svaka sugestija je dobro došla. Dao bih vam par smernica, kako bi mi pomogli pri odabiru istih. Računar bi se nalazio u radnom okruženju, i želeo bih svako odsustvo 'gejmerskog' stila komponenti. Pokušavam da pobegnem od toga, ali ukoliko su performanse/cena argumentovani pokušaću da zanemarim estetiku.

Ovim kriterijumima se vodim prilikom odabira komponenti (tim redom):
  • intel, nvidia
  • performanse
  • estetika (sveden izgled, odsustvo nepotrebnog šarenila)
  • tih rad (koliko god bude izvodljivo)
  • cene
Ne bih sebi smeo da dozvolim da se igram modovanja sa komponentama tog cenovnog ranga, bar ne dok ne prođe grancija i vreme. Stoga je neophodna estetika. Biće možda neki sitni sleeving i slično manje tvikovanje. Par primeraka komponenti su mi poprilično prilasle za srce, i ne bih želo da ih menjam ukoliko to situacija dopusti. A verujem da ako nisam u pravu i da ako vi imate dobre argumente za to što je loše, da će te me ispraviti, jer ne sumnjam u vašu stručnost.

Konfiguracija:
CPU: Intel Core i7-4930K LGA2011 54.650
Intel i ništa drugo. Svestan sam da postoje četvorojezgraši 15k jeftinijih, nešto manjih performansi, ali ako me ubedite u to biću vam zahvalan jer ovako procesor značajno jede budžet.

Mobo: Gigabyte GA-X79-UP4 20.620
Nisam poprilično siguran pri odabiru matične. Koliko ja shvatam gotovo sve ploče su iste, neke su bolje samo zbog određenih broja slotova i mogućnosti. Ova matična podržava ako se ne varam 64GB rama, što mi daje opciju za kasnije proširivanje. Ukoliko grešim molim vas ispravite me, ali ne želim da dajem 10-20k više za dodatne kablove i dodatne PCI slotove, bluetooth, wireless i slične gluposti. Bitno je samo da podržava fino sve ostalo, i da ne ograničava ostale komponente. Takođe ne sumnjam u gigabyte da je napravio nešto loše po pitanju matičnih.

GPU: Asus GTX760 26.025
Poprilično sam siguran da je GTX760 najbolje u odnosu cena/performanse. Koliko god tražio estetika grafičkih je mnogo loša (tj. nije po mom ukusu), bar u ovom cenovnom rangu, a ne planiram da dajem više para za grafiku sa obzirom da sam gore naveo čime se bavim. Mnogo mi se sviđaju evga proizvodi, ali su cene mnogo velike, tako da sam odlučio da ih elegantno preskočim, ostavljajući mi veliku rupu u srcu. Ukoliko imate bolje sugestije, dobro su došle. Ali ne bih prelazio 30k za grafiku.

RAM: x2 16 GB DDR3 1600Mhz HyperX Black Kingston 29.810
16GB ili 32GB za početak, moduli od po 8GB, sa obzirom da je matična od 8 slotova, zbog mogućeg kasnijeg proširenja na 64GB. Izbor je stavljen kao random jeftin proizvod, nisam istraživao uopšte.

HDD: 3 TB Western Digital Green 12.045
Hdd bi služio za skladištenje podataka jedino. WD po mom shvatanju daleko prednjači u odnosu na konkurenciju, stoga je ovo moj izbor. Green valjda što je kao tih i slično. Druge solucije dolaze u obzir.

SDD: 250 GB Samsung S840 EVO 16.395
Sdd bi mi koristio za sistem i raznorazne programe. Mnogo hvale samsung po pitanju cene/performanse. Slobodno me ispravite ako grešim.

CPU Kuler: Corsair Cooling Hydro H110 15.776
Svestan sam toga da su tiši air od vodenog hlađenja zbog pumpe. Ali pošto nisam imao priliku da se bakćem sa vodenim hlađenjem, ovo bi bila jedinstvena prilika. Razmatrao sam i konkurenciju, ali estetski corsair je nedostižan po meni, stoga ovaj izbor.

Case Kuler: Noctua proizvodi 5.000/10.000
Dosta nahvaljeni, i koliko je god teško poverovati, meni se zapravo sviđa pečat njihovih boja. Koncept mog ludila je da sve bude crno, sa izraženim noctua kulerima, jer bi to bilo jedino u boji u kućištu.

PSU: 650W Seasonic SS-650G 14.499
Ovde me slobodno ispravljajte, jer je toliko izbora a ja i dalje nisam siguran ni za jedan. Seasonic, možda zato što oni proizvode 99% napajanja pa da pokušam da im ukažem poverenje ovaj put. Voleo bih kad bi bilo što tiše i da bude po mogućstvu modularno.

Case: Fractal Design Define R4 Black Pearl Window 9.999
Ovo je jedino bez kompromisa. Lepše i bolje kućište nisam video još. Čak i gomila modovanih kućišta ne može da mu 'prismrdi'. Rado bih kupio 10 takvih za ubuduće bildove.

Ukupno: 199.819 + 5000/10000 (noctua kuleri)
Sasvim slučajno je izašlo 200k, ali voleo bih kad bi se vaše sugestije vrtele oko ovog cenovnog ranga, a ako je moguće za slične performanse i manje.

I još jedno pitanje, koliko je pametno kupovati različite komponente po različitim prodavnicama, pošto je dostupnost komponenti raštrkan. Nema gotovo ni jedna prodavnica koja ima sve u ponudi od gore nabrojanog. Mogu da dozvolim da mi možda jedna komponenta kao što je h110 kuler i možda kućište iz druge prodavnice, ali dalje od toga ne bih išao. Treba mi vaše iskustvo po pitanju toga, i koju mi prodavnicu preporučujete. Ja sam iz Novog Sada / Šapca. Emmi, čujem dosta hvale, ali određene stvari nemaju. Monitor.rs iz gore navedenih linkova je uzeta kao referenca za cene, jer vidim imaju veliku ponudu, ali nisam imao prilike da poslujem sa njima. Tako da prepuručite mi i poslovnicu u kojoj da se snabdevam većinom komponenti. I kako bi radila garancija u takvim slučajevima. Da li ja sam moram da rastavim komponentu i da im donesem ili da im odnesem ceo računar, pa ko zna u kakvom ga stanju vrate, ili kako već. Bio bih vam zahvalan ako bi podelili neka iskusta i po tom pitanju.

Usput, ako slučajno znate, da mi preporučite neki kvalitetan IPS panel, po mogućstvu frameless dizajna jer bi radio u duploj, ili možda troduploj konfiguraciji, u zavisnosti kako se kreću cene. Ja sam tražio nešto, i video neke jeftine modele od po 16-18k, koliko bi se to isplatilo uzimati?

Unapred zahvalan,
eaSe!one
 

micri

Betmen
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.522
Rezultat reagovanja
169
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Rupa bez dna
CPU & cooler:
INTEL Core i5-13600KF/NZXT X73
Motherboard:
Asus Z690G-Gaming Wifi
RAM:
G.SKILL 32GB Trident Z5 RGB DDR5 6000MHz CL40
VGA & cooler:
AsRock RX6900XT OC Formula
Display:
BenQ EX2780Q/Hisense 65u8gq
HDD:
Seagate Firecuda 520 1tb/Seagate Firecuda 520 1tb/WD 3TB RED/WD 2TB Black
Sound:
Samsung Q800c/Sennheiser GSP670/JBL Flip 5
Case:
LIAN LI PC-O11D Mini TG black
PSU:
CORSAIR SF Series SF750 Platinum 750W
Mice & keyboard:
Corsair K95 Platinum/Razer Naga 2014/Glorious Model D Wireless
Internet:
Optika 400/80
OS & Browser:
W10
Other:
Apple iPhone 13 Pro Max 128GB/iPhone XS Max 64gb/Logitech F710/Sony Playstation 5 Disc
Masina je super ali ako ti nije bitna garancija, imas za 580e 4960x u oglasima. Sto se tice hladjenja, ja ne bih davao 15k dinara, zna se sta je pravo vodeno,a to nije :) Kupio bih NH-D14 i tih 10k dinara sto sam ustedeo dao na napajanje, posto ce ti mozda u nekoj daljoj buducnosti trebati jaci GPU ili mozda jos jedan.

Sto se tice monitora, preporucujem Dell-ove ips modele. Ja imam u2312hm vec skoro dve godine, uzeo ga zbog PS-a i prezadovoljan sam, sledeci korak je 27" u2712hm ako ne predjem na imac.

Ne vidim zasto ne bi bilo pametno da kupujes posebno komponente tj po razlicitim firmama, imao bi najnormalniju garanciju, za svaku komponentu posebno.
 

Steamroller

Moderator
Učlanjen(a)
22.01.2011.
Poruka
9.655
Rezultat reagovanja
17
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7 2600K @4.8 w/HT CM Nepton 280L
Motherboard:
Gigabyte Z77X-UP7
RAM:
4x4Gb Patriot @1866MHz
VGA & cooler:
ASUS 280X + Morpheus + 2x NF-F12
Display:
2x Dell U2312HM
HDD:
Samsung 840 Evo 120GB
Sound:
Integruša
Case:
HAF XB
PSU:
Seasonic SS-620GM
Mice & keyboard:
CM Storm Recon White + Genius Imperator
Internet:
Cable 20/2
OS & Browser:
Win 7 64bit
Other:
Fluffy Cat and Dog
Ja ću da krenem od mog dela, kuleri i kućište. :)

Prvi problem se stvara sa odabirom Corsair H110, koji je dual 140mm radijator, (280x140mm).... a taj sistem hlađenja Define R4 verovatno ne može da primi.

Dakle, ili veće kućište ili manji hladnjak.

I podržavam Noctua ventilatore. Iako su malo skuplji, uz svaki ventilatori dobijaš potrebne kablove, možeš povezati sve iz prve i lepo srediti kablove.
 

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.683
Rezultat reagovanja
2.106
Moja konfiguracija
Pored onoga što su napisale kolege dodao bih još nešto. CPU nemoj da menjaš. Pošto se već daje toliko logično bi bilo uzeti neko Platinum napajanje, Seasonic, Super Flower ili Enermax. Bolje je da kupiš WD RED hard koji bi trebalo da bude pouzdaniji od Greena. Što se tiče monitora, danas je najisplativije uzeti neki AH-IPS tipa Dell P2414H.
 

Shang Tsung

Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011.
Poruka
4.813
Rezultat reagovanja
166
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Zvijer :p
CPU & cooler:
Intel i7 9700K@5GHz ft. EKWB H2O
Motherboard:
ASUS ROG Strix Z370-E Gaming
RAM:
Corsair Dominator Platinum 32GB 3000MHz
VGA & cooler:
ASUS RX 5700 XT Strix OC
Display:
LG 32GK850G (VA 165Hz) + AOC Q3279VWFD8 (IPS 75Hz)
HDD:
SSD Samsung 970 EVO 500GB + WD 4TB EFAX
Sound:
ASUS Essence STU + Rotel RA-05/JBL L16 Decade/SVS PB1000 + Sennheiser HD515
Case:
Lian Li 011 Dynamic (black)
PSU:
Seasonic SS-760XP2 Platinum
Mice & keyboard:
Razer Deathadder Chroma + ASUS Echelon mousepad + Redragon Dark Avenger RGB
Internet:
ASUS RT-N18U + Ubiquiti AP AC LR @ 250/25Mbit
OS & Browser:
Win10 64-bit
Other:
Logitech C920 Webcam, Logitech Cordless Rumblepad 2
Zato imas Corsair Obsidian 750D trenutno u Srbiji. On prima svasta. :)
 

Steamroller

Moderator
Učlanjen(a)
22.01.2011.
Poruka
9.655
Rezultat reagovanja
17
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7 2600K @4.8 w/HT CM Nepton 280L
Motherboard:
Gigabyte Z77X-UP7
RAM:
4x4Gb Patriot @1866MHz
VGA & cooler:
ASUS 280X + Morpheus + 2x NF-F12
Display:
2x Dell U2312HM
HDD:
Samsung 840 Evo 120GB
Sound:
Integruša
Case:
HAF XB
PSU:
Seasonic SS-620GM
Mice & keyboard:
CM Storm Recon White + Genius Imperator
Internet:
Cable 20/2
OS & Browser:
Win 7 64bit
Other:
Fluffy Cat and Dog
To sam i ja hteo da predložim, da pogleda Corsair kućišta. Ali ako mu se baš sviđa taj R4, uvek može da odabere Define XL R2.
 

eaSe!one

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
07.12.2013.
Poruka
11
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Zahvaljujem se svima na blagovremenim sugestijama.

@micri
Nažalost, nemam poverenja ni u proizvode direktno kupljene iz prodavnice, a kamo li u polovne. Kad već dajem toliki novac, voleo bi da se osiguram na neki način, bar garancijom.
Razmatrao sam opciju sa NH-D14, ako odustanem od vodenog hlađenja. Tako da su mi noctuini proizvodi heatsinkova dobro došli.
Ne bih se jedino složio samo sa sugestijom oko napajanja, jer gledajući moje potrebe, i s'obzirom da ogromna većina softvera ne podržava SLI konfiguraciju, neće biti nadogradnje u vidu grafičkih komponenti. Takođe sumnjam da bi zamenjivao grafičku za neku jaču.
Hvala na preporuci monitora, razmotriću situaciju još malo.

@steamroller
Zahvaljujem se, steamroller, prevideo sam jako bitnu stvar u vezi kompatibilnosti radijatora i kućišta. Ne znam šta mi je bilo, izgleda da sam se zabrojao.
Ne bih voleo da menjam kućište zarad nešto većeg radijatora. Pogotovo ne da izdvojim duplo više novca za veću kompatibilnost corsair 750D kućišta. Gledam sad FD Define XL R2, i vidim da ne proizvode sa 'prozorom', a ne bih ga sekao. Nije skup, ali nekako ruši onaj utisak blage tendencije ka kockastom obliku kakvu ima FD Define R4. U svakom slučaju hvala na preporukama, ali kao što rekoh teško me je zadovoljiti, tako da biće manji radijator (corsair h100i) ili heatsink od noctue NH-D14, ili možda nešto treće?

@Misko81
Hvala na savetima Misko. Istraživaću još malo na temu HDD, korisna informacija. Takođe bih trebao pogledati različite tipove IPS panela, pošto vidim tek sad vidim da ima neke razlike.

@Shang Tsung
Hvala Shang, ali trenutno kako stvari stoje, vidim da je dosta kompatibilno kućište, a i ne izgleda toliko loše, prvenstveno mi se sviđa što ima top filter koji je lepo sređen, dok ga FD Define R4 nema uopšte. Ali takođe verujem da se ne isplati izdvajati duplo veći novac za njega u odnosu na moj prvobitan izbor, s'obzirom da neće biti velikih promena u konfiguraciji, niti vodenog hlađenja, ni metarskih radijatora. Nažalost, cena je ta koja odlučuje, tako da ostajem pri svom izboru.

--------------------------------------------------------

Par pitanja još...

-Može li neka sugestija po pitanju matične ploče, samo da mi potvrdite ako sam u pravu, a ako ne da me ispravite ako je to moguće?

-Koje je bolje vodeno hlađenje od corsair proizvoda, vidim da se kod nas vrti CM Seidon i Iceberg, ali čujem da su mnogo glasne pumpe, a slične su performanse. Ne bih ništa preko grane uzimao. Ili je možda bolja solucija da odložim to za kasnije i da sad uzmem neki kvalitetan heatsink?

-Kao što rekoh, gledao sam IPS panele malo sa strane, i slučajno mi je ovaj zapao za oko LG 23EA63V-P http://goo.gl/bdytmj
Svestan sam o 'prevari' frameless dizajna ovog modela, ali bez obzira na to, monitor je estetski savršen izuzev postolja (kao i velika većina monitora), plus ima VISA Mount, dok pojedini dell modeli, ako se ne varam nemaju tu opciju.
 

Steamroller

Moderator
Učlanjen(a)
22.01.2011.
Poruka
9.655
Rezultat reagovanja
17
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7 2600K @4.8 w/HT CM Nepton 280L
Motherboard:
Gigabyte Z77X-UP7
RAM:
4x4Gb Patriot @1866MHz
VGA & cooler:
ASUS 280X + Morpheus + 2x NF-F12
Display:
2x Dell U2312HM
HDD:
Samsung 840 Evo 120GB
Sound:
Integruša
Case:
HAF XB
PSU:
Seasonic SS-620GM
Mice & keyboard:
CM Storm Recon White + Genius Imperator
Internet:
Cable 20/2
OS & Browser:
Win 7 64bit
Other:
Fluffy Cat and Dog
Seidon 240M završava posao to je sigurno. Eisberg bih ti preporučuo samo ako ćeš ići na custom vodeno hlađenje, inače je bacanje para.
Što se vazdušnjaka tiče, NH-D14 je manje više prevaziđen, novi i manji NH-U12S skoro pa ime iste performanse. Šteta što nema kod nas
NH-U14S, on bi za tebe bio pun pogodak (mada mislim da Noctua radi na tome ugura i taj kuler kod nas). Od extremnih vazdušnih kulera ti ostaje samo
Phanteks, ali to ću da proverim da li može da staje u R4.
 

Shang Tsung

Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011.
Poruka
4.813
Rezultat reagovanja
166
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Zvijer :p
CPU & cooler:
Intel i7 9700K@5GHz ft. EKWB H2O
Motherboard:
ASUS ROG Strix Z370-E Gaming
RAM:
Corsair Dominator Platinum 32GB 3000MHz
VGA & cooler:
ASUS RX 5700 XT Strix OC
Display:
LG 32GK850G (VA 165Hz) + AOC Q3279VWFD8 (IPS 75Hz)
HDD:
SSD Samsung 970 EVO 500GB + WD 4TB EFAX
Sound:
ASUS Essence STU + Rotel RA-05/JBL L16 Decade/SVS PB1000 + Sennheiser HD515
Case:
Lian Li 011 Dynamic (black)
PSU:
Seasonic SS-760XP2 Platinum
Mice & keyboard:
Razer Deathadder Chroma + ASUS Echelon mousepad + Redragon Dark Avenger RGB
Internet:
ASUS RT-N18U + Ubiquiti AP AC LR @ 250/25Mbit
OS & Browser:
Win10 64-bit
Other:
Logitech C920 Webcam, Logitech Cordless Rumblepad 2
U R4 staje sve.
A cors 750D se ne kupuje samo zato sto prima sve. ;)
Kuciste je prava umetnost.
 

MaTRaX

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
18.04.2011.
Poruka
2.887
Rezultat reagovanja
39
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i5 2500K @4,5 GHz @Cuplex Kryos HF
Motherboard:
Asus P8p67 B3
RAM:
CMP8GX3M2A1600C9 + E30101B
VGA & cooler:
STRIX GTX1050 TI 4GB
Display:
DELL U2412M x2
HDD:
Samsung 850 EVO 250GB, 840 EVO 120GB, F3 HD502HJ
Sound:
CM Storm Sirus-C
Case:
Cooler Master 690 II Advanced
PSU:
Chieftec 750W CTG-750C
Mice & keyboard:
Mx 518 + Razer Tournament Edition
Internet:
50Mb IKOM + Netis WF2710
OS & Browser:
Windows 8.1 Pro , FF
Other:
SS QCK+, Iphone 5s Sim Free
ma dovoljan je i 600T :)

po meni je bolje da sad uzmes 16 gb 2x8gb... a da pojacas grafu na gtx 770 :)
a noctua ventove drugom prilikom :)
:wave:
 
Poslednja izmena:

eaSe!one

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
07.12.2013.
Poruka
11
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
@Steamroller
Hvala druže puno, spasao si me bede (corsair pumpi). Mogu slobodno reći da si me naterao da istražujem dublje malo, i da se odlučim za CM Seidon 240M. Nemam ništa protiv NH-U12S, izgleda poprilično dobro. Ako bih se odlučio za heatsink umesto vodenog, to bi bio izbor. Neka se to još malo slegne u mojoj glavi, da mu dam malo vremena. Jedini razlog zašto sam odabrao Seidon, je taj što želim malo da se bakćem vodenim hlađenjem, dok se naravno plašim da odem na full custom vodeno hlađenje (niti imam novca za to). Takođe malo su bolje performanse od Noctuinog heatsinka. Ali ako budu bili previše bučni stock ventovi na radijatoru, ne gine kupovina noctuinih ventova.
A izgled pumpe biće elegantno prekriven nekim tipom crnog kartončića, kružnog oblika. Ne bih zaista da kvarim izgled ostalih komponenti, tako da će biti neki 'ghetto' mod, sa samolepljivom trakom i parčem finijeg kartončića. A ona plava LED lampica će biti nekako ugašena, ili prigušena, videćemo već.
Hvala još jednom na svim preporukama.

@Shang Tsung
Kapirao sam i ja da staje sve sem 240mm > radijatora...
Složio bih se sa tim, da su pojedina kućišta zaista za svaku pohvalu. Kad to kažem mislim i na dotično 750D kućište. U ovom trenutku, kako situacija stoji, moje potrebe savršeno zadovoljava R4. Pre svega, mislim da sam zaljubljen malo, tako da sam možda subjektivan po tom pitanju.

@MaTRaX
Kućište ne bih komentarisao više...
Vidim da dobre reči dolaze sa tvoje strane, ali nekako gledam primarnije stvari za ovo čime se bavim. Ja sam mojim 'istraživanjem' shvatio da je grafika tek posle procesora i rama zastupljena, i da nvidiini CUDA cores lepo rade u softversom okruženju. Grafika bi samo pripomagala u celom procesu. Tako sam ja shvatio, naravno ako je softver optimizovan za korišćenje CUDA jezgara.
Prilikom odabira moje grafike, nekako sam izostavio 770, ne znam zašto. Nekako sam se vrteo oko 760 i 670. Ali sad vidim da je 770 bolja od obe, i koliko gledam u emmiju se kreću cene od 30k do 45k.
Kapiram da možda i vredi dodati još 5k za 770.

Šta mislite o MSI modelima, pošto su oni za čitavih 10k jeftiniji od Gigabytovih i Asusovih 770. Da li ih uopše i vredi uzimati?
Sve mi je to čudno, može li neko da mi objasni razliku ovih od 40k(plave boje na slici) i ovih od 30k (crvene boje na slici)?
Link stranice sa grafičkim: http://goo.gl/yjpAVv
 

Prilozi

FantomX

GPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.849
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
iMac 24"
Other:
¿ʞɔnɟ əɥʇ ʇɐɥʍ
Uzmi MSI Lighting za 33.999 - novi lager sa nizom cenom.


Nema greske sa TF hladjenjem.
 

DuleeS

PCAXE Member
Učlanjen(a)
11.10.2013.
Poruka
177
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Nema neke posebne razlike, nego kod nas nisu spustene cene svih GTX modela kao u inostranstvu... Inace kao sto je FantomX rekao, MSI Lightning i miran si ;).
 

Steamroller

Moderator
Učlanjen(a)
22.01.2011.
Poruka
9.655
Rezultat reagovanja
17
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7 2600K @4.8 w/HT CM Nepton 280L
Motherboard:
Gigabyte Z77X-UP7
RAM:
4x4Gb Patriot @1866MHz
VGA & cooler:
ASUS 280X + Morpheus + 2x NF-F12
Display:
2x Dell U2312HM
HDD:
Samsung 840 Evo 120GB
Sound:
Integruša
Case:
HAF XB
PSU:
Seasonic SS-620GM
Mice & keyboard:
CM Storm Recon White + Genius Imperator
Internet:
Cable 20/2
OS & Browser:
Win 7 64bit
Other:
Fluffy Cat and Dog
Svi Seidon kuleri imaju veoma dobre ventilatore sa velikim rasponom brzina. Mogu raditi veoma tiho (600 obrtaja) ili veoma glasno i veoma efikasno (2200 obrtaja). Sve zavisi od toga koliko će ti procesor biti opterećen. Ako jednog dana budeš imao para, možeš zameniti za Noctua ventilatore čisto radi estetike.
 

eaSe!one

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
07.12.2013.
Poruka
11
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pozdrav,
izvinjavam se što ponovo otvaram staru temu. Odlučio sam da sačekam sa pazarenjem, zbog izvesnog ddr4 čuda, i nemogućnosti da iskoristim sav potencijal takve konfiguracije u tom trenutku.
I dalje se radi o kupovini konfiguracije namenjene za 3d vizuelizaciju i video rendering, sličnog cenovnog ranga.

Dvoumim se između x99 i z97, zbog 'future-proof' sistema. Kao što znate x99 podržava novi ddr4 i preko 32GB rama, i ako se ne varam optimizovaniji je radnu stanicu. Dok sa druge strane z97 ima maksimalno 4 slota za RAM memoriju, i ograničen je na 32GB, podržava ddr3.

Moje pitanje je koliko je pametno u ovom trenutku (možda još dva meseca max), uzimati sistem koji je ograničen u budućnosti poput z97. Imam nameru da me ova konfiguracija posluži u narednih 5 godina, svakodnevnog rada na njemu. Da li treba da se ograničim na 32GB ddr3, ili da ostavim mogućnost za 128GB (zvuči smešno danas) tako što ću se opredeliti za x99 sistem koji podržava ddr4?

a)z97
CPU - i7-4790k
MoBo - LGA1150 Z97 ASUS Z97-AR
RAM - 32GB

b)x99
CPU - i7-5820k
MoBo - LGA2011-v3 X99 MSI X99S SLI PLUS
RAM - 16GB (sa mogućnošću za proširivanje u budućnosti na 128, kada padne cena ddr4)

Ostale komponente su iste u obe konfiguracije, tako da je isto sve.

Razlika između ove dve opcije, danas, je u desetak hiljada dinara, što nije problem. Samo želim da vas pitam za mišljenje, pošto smatram da je besmisleno kupovati danas sistem koji radi na ddr3, jer će zastariti kao ddr2. Pričam iz iskustva, jer sam ja prethodni sistem kupio po izlasku ddr3, a zasnovan je na ddr2. Tako da sam još pre par godina bio ograničen sa apgrejdovanjem. Pričam o narednom periodu od 5 godina, za koji smatram da će i potreba za 128 GB rama biti dostignuta, a možda i prevaziđena.

Ili možda neka treća opcija koju sam prevideo? Možda da kupim danas sistem od nekih 100.000, pa da za 2-3 godine kupim nešto kompetentije, što mi se čini duplim izdatkom u odnosu na period kojim ću se služiti tim računarima, da se ne lažemo isti posao se može uraditi i na takvom računaru, samo je ogromna razlika u brzini, i manje će glava boleti od čekanja.
 

bleyach

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.10.2012.
Poruka
2.023
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
Ja da sam na tvom mestu ne bih razmisljao,ako je razlika samo stotinjak evra zasto onda ne bi uzeo nesto sto ce postati standard za 2-3 godine ??

Video sam na pocetku teme stavio si za hladjenje corsair h 110 i fd r4 kuciste,bolje je uzmi nzxt kraken x61 i recimo neki stryker ili tako nesto,isto tako i za napajanje,uzmi neko napajanje koje ima 1kw gold sertifikat,treba ce ti to.
 

eaSe!one

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
07.12.2013.
Poruka
11
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
@bleyach
Hvala na komentaru, delimo isto mišljenje, samo sam hteo da potvrdim to.
Što se tiče kućišta, manje više sam se obavezao za Fractal Design Define R4 (eventualno R5), jer je po mom mišljenju savršeno u estetskom smislu. A što se tiče funkcionalnosti, čujem da je solidno, i meni je to dovljno.
A za cpu kuler sam poslušao savet Steamroller-a, i opredelio sam se za Noctua NH-U12S, a batalio ta vodena hlađenja zbog buke, cene i pouzdanosti. Mislim da će rešavati posao dobro, a koliko vidim NH-U14S, ima nešto slabije performanse od NH-U12S a skuplji je.
Za napajanje mi zaista treba dobar savet, ali ne planiram da dajem više od 15.000 za to. Ja sam razmišljao o 750W Seasonic SS-750AM2, ima 80+ bronze sertifikat, a plus je svakako što je modularno, i ima crne kablove... Kalkulisao sam potrebnu snagu napajanja, i retko je prelazilo 500W, ali ako u budućnosti skupim svih 128GB rama, i nekoliko HDD, videću potrebu za 1KW napajanjem.
Ako mislite da ima nešto bolje u odnosu cene i performasi, biću vam zahvalan.

Da i grafika je sama za sebe, i sve će zavisiti od konačne cene računara. Pošto mi je ona tercijarna, nemam neku veliku potrebu da izdvajam previše para. Niti imam nameru da igram igrice. Više mi znači da mogu da pokrenem 2-3 monitora bez ikakvih problema, i da ima što više CUDA jezgara, ako je to moguće, po pitanju cene.

GTX 760 ili GTX 970, zavisi koliko para ostane. Svestan sam da je skoro dupla razlika u jačini, ali mi nije presudno da danas kupim najjaču. Tako da više naginjem ka GTX 760, ili ako nađem GTX770 slične cene.
 

bleyach

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.10.2012.
Poruka
2.023
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
Ok,kako hoces,Tvoje pare tvoj komp,ali define r4 je po meni onako,ne bas dobro kuciste,u cenovnom rangu od 70 do 110e imas stvarno da biras kucista,razmisli.Sto se tice coolera za cpu ima steam NH U 14S i odlican je nije slabiji od U 12S.

Uzmi 1kw,imas cooler master,thermaltake da biras,nece te boleti glava od viska,a taj cpu i grafika ce povuci dosta.
 

eaSe!one

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
07.12.2013.
Poruka
11
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Hvala bleyach na sugestijama, imao sam ih u vidu.

Evo skoro konačne liste komponenti, ako vidite nešto nelogično, ili da nije na mestu, slobodno mi recite.

CPU: LGA2011-v3 Intel® Core™ i7-5820K, 3.30GHz - 51.000
MB: LGA2011-v3 X99 MSI X99S SLI PLUS - 26.600
CPU Kuler: Noctua NH-U14S - 9.100
RAM: DDR4 8GB 2400MHz Crucial Ballistix Sport - 18.000 x2
GPU: GTX760 MSI GAMING OC 2GB DDR5 - 25.700
HDD: SATA3 WD Green 2TB - 10.600
SSD: SATA3 250GB Samsung 840 EVO 540/520MB/s - 16.000
PSU: 730W Thermaltake Smart SE SPS-730M - 8.900
Kućište: Fractal Design Define R4 Black Pearl - 12.200

196.100 RSD

Hvala vam još jednom.
 

eaSe!one

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
07.12.2013.
Poruka
11
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Konfiguracija je kupljenja, hvala na toplim preporukama., pa da ne bih otvarao novu temu, interesuje me da li ste upoznati sa tim gde ima da se kupi DVI-D to VGA adapter u Srbiji (ne DVI to VGA). Što se mene tiče prihvatam i ponude za taj polovni adapter...
 

DR4C0Ni4N

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
20.02.2011.
Poruka
3.005
Rezultat reagovanja
772
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i9-10900F | Cryorig C7
Motherboard:
ASRock Z590M-ITX/ax
RAM:
16GB 3200MHz Vengeance LPX
VGA & cooler:
Zotac GTX 1070
Display:
Dell U2722DE (27" QHD IPS)
HDD:
1TB Samsung 970 EVO Plus
Sound:
Focusrite Scarlett 2i2 | Presonus Eris 3.5 | AKG K550 | SMSL iDEA
Case:
Lian-Li A4-H2O X4
PSU:
Corsair SF750
Mice & keyboard:
MX Master 2S & Thor 300 TKL
Other:
ThinkPad T580 (i5-8250U, 24GB DDR4, 256GB M.2, Intel UHD 620)

Dexter013

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Poruka
5.685
Rezultat reagovanja
332
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dark Knight
CPU & cooler:
Ryzen 7600x 5ghz + Aorus800
Motherboard:
AM5 MSI tomahawk B650
RAM:
32gb DDR5, 2x16GB 6400MHz kingston fury
VGA & cooler:
RTX 4070ti Gianward OC
Display:
Philips 32 / 2K / 1440p / 75hz
HDD:
Crusial ssd 500 gb + 500 gb Samsung HDD + Samsung 1TB ssd 870 evo
Sound:
default
Case:
Coller Master MASTERCASE H500 RGB window
PSU:
Corsair CX 850w M
Optical drives:
None
Mice & keyboard:
Logitech Hyperion + Natec RX22
Internet:
Optika MTS 500/160
OS & Browser:
Win 11 x64 PRO Legalan bato...
Other:
TV LG 55 4k
Dobio si dosta sugestija.

Ako vec palniras da das 40 000 na matoru gtx 770 dodaj jos par hiljada i uzmi zver gtx 970 http://goo.gl/VsxDhM
sto se tice napajanja neces oznojiti ni ovo: http://goo.gl/lvCKFZ
 

eaSe!one

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
07.12.2013.
Poruka
11
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
@DR4C0Ni4N
Hvala, poručeno.

@Dexter013
Kupljena je konfiguracija već, ali zahvaljujem na sugestijama. Nije toliko matora, ali ova 9xx serija je stigla kod nas skoro na tržište, pa sam se opredelio za nešto slabiju od tvoje preporučene gtx 960, jer mi nije neophodna čak ni tolika jačina.

Evo spisak čisto da vidite. Pojedine komponente nisu uzete sa namerom, već zbog nedostatka komponenti na tržištu u trenutku moje kupovine.

i7 5820k
x99 msi sli plus
2xddr4 crucial 2133mhz ram (umesto jednog modula od 8gb)
phanteks ph-tc14pe (umesto Noctua u14s)
gtx 960 gigabyte g1 (umesto gtx 960 msi)
thermaltake 730se smart
silicon power s60 240gb (umesto samsuga evo 850 250gb)
wd green 2TB
fractal design define r4

Dosta sam žrtvovao, ali nije ni ovo ništa lošije. Hitno mi je bio neophodan, a gledao sam poslednja dva meseca i kalkulisao i nikako nisam mogao da uklopim sve što hocu, jer nigde u srbiji nisam mogao da nađem prodavnicu koja ima svu opremu.

Hvala vam svima puno na sugestijama.
Pozdrav.
 

bleyach

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.10.2012.
Poruka
2.023
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
Sve je ok osim kucista.Ali ok svako ima svoj ukus.
 
Vrh