• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Scale of the Universe

Igoritza

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
290
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Phenom 9850 BE + modded Intel stock cooler
Motherboard:
DFI LP UT 790FX-M2R
RAM:
2x2GB Kingston @1033Mhz
VGA & cooler:
Gainward 4850
Display:
LG L222WS
HDD:
Samsung 250Gb
Sound:
Bernstein audio module (uz plochu)
Case:
Blueberry Igoritza edition
PSU:
LC Power 550W
Optical drives:
Mrtvi Optiarc
Mice & keyboard:
Logitech UltraX Premium + Logitech RX1000
Internet:
SBB
OS & Browser:
Windows XP SP3
Other:
home made astal, mnogo gotivan
samo ja da napisem, za televizor :D

moguce je da gresimo, veliko veliko veliko gresimo kada je u pitanju svemir. za sada nam je jedina teorija koja objasnjava dodatnu graitaciju ta, da se u svemiru nalazi tamna materija.

sta je tamna materija - to je zapravo materija, sastavljena od drugacijeg seta elementarnih cestica, koja manje vise ni na jedan nacin osim gracitaciono ne vrsi interakciju sa setom cestica koje sacinjavaju nama poznatu materiju.

u teoriji, nje ima kriticno vise u odnosu na "nasu" i iznosi 22% od ukupne energije-materije svemira, gde je "nasa" samo 4%.

to bi teoretski znacilo da u svemiru, cak i u nekakvom nasem komsiluku, moglo da postoji nebrojeno mnogo galaksija, sastavljenih od materije koju mi ne vidimo, biti primecijemo.

prvi koji je ovu teoriju uveo je bio Ajnstajn zvanicno, a svela se na to da je necime moralo da se objasni zasto odredjena kolicina vidljive materije ne odleti u tri lepe, vec kruzi oko nekakvih centara gravitacije.

do danasnjeg dana postoji veoma puno teorija o tome kakva je zapravo forma univerzuma, i da li je veliki tako kako ga mi zamisljamo, odnosno ono sto smo izracunali na osnovu faznog pomeraja. nas trenutni validni precnik semira je 2x13.7 milijardi godina.

JAKO veliki problem u toj racunici je pozadinska radijacija. ukoliko je svemir nastao velikim praskom, onda pozadinska radijacija ne bi smela da bude homogena (ista vrednost svugde po svemiru, bar se tako smatra na osnovu merenja) a ispada da jeste. ako je svemir krenuo da se siri brzinom svetla, onda bi jedna tacka "lopte prostora" na ivici lopte, imala radijaciju kojoj bi trebalo bar duplo brza brzina od C, da bi stiglo na drugu stranu i da se "izhomogenise". u prevodu - fiktivni centar svemira bi trebao da ima najvecu radijaciju, pa sto dalje od centra lopte, sve manja i manja.

moje neko mishljenje je da postoji bog, i da je odradio sve sa nekim fizicko, uzrocno posledicnim smislom, ali je napraio tako da dok dodjes do istine, on sedi gore kao klasican trollface, i umire od smeha. na kraju krajeva, vidljivi deo svemira je oko 1.8% od pretpostavljenog 27.4 svetlosnih godina precnik- svemira. mozda je manji, mozda je paradoksalan te nema kraj.

Vrh