Upravo tako...Moze neko da ne voli SBB i ove i one ali objektivno gledano SBB je trenutno king sto se tice neta i tu nem dalje@Wiz
SBB trenutno ima najbolju ponudu za net u našoj državi. Ja sam već dugo na IKOM-u i to je tek odvaljivanje, plaćam 2200din mesečno 2Mb/256Kb. Podrška je cirkus, sva sreća pa im net funkcioniše veoma dobro pa ne moram da pričam često sa nervoznim tetkama.
Pa zato i jesmo tu gde smo... Padate u nesvest od sreće zato što vam najbrže trči jednonogi atletičar. Kad čovek kaže "alo, pa ima samo jednu nogu, znate li vi kako u svetu trče oni sa dve?" vi odgovorite "da, ali ovde svi ostali atletičari nemaju obe noge, ovaj sa jednom je zato car".Upravo tako...Moze neko da ne voli SBB i ove i one ali objektivno gledano SBB je trenutno king sto se tice neta i tu nem dalje
Vidim da ih mrzis, time gubis na objetivnosti. U mom stanu na Lionu kada su uvodili naknada je bila 0 dinara. Kako su zajednicki prostori (hodnik, dvoriste, podrum, potkrovlje) u stambenim objektima zajedenicko vlasnistvo stanara (pod uslovom da su uknjizili objekat) ako se dogovorite na skupstini stanara imate pravo da ih isterate ako vam tako odgovra.Nisam ja nikada ni potpisao sa njima ugovor, nego sa nekima koje su oni posle kupili. Znaš šta, lako je poslovati tako što od stanara tražiš da plate & preplate kompletne troškove uvođenja kabla a onda im poturiš ugovor po kome je kompletna infrastruktura vlasništvo SBB-a
Nažalost situacija je takva. Mi kao društvo nismo stekli taj nivo da razumno učestvujemo u političkom životu i time sebi olakšamo a parazitima pokažemo crveni karton.Ovde postoji duopol Telekom-SBB, isto kao što će sad u fiksnoj telefoniji postojati duopol Telekom-Telenor. Ja sam ekstremno alergičan na to kad mi neko duopole potura kao konkurenciju & slobodno tržište. Sasvim je jasno da u uslovima prave konkurencije & zaista slobodnog tržišta ni SBB, ni Telekom, ne bi postojali ni 5 minuta.
Oko neceg se ne slazem a to je da trebas da poredis net iz Bugarske i SBB...Zasto??? Pa jednostavno je,nisi u Bugarskoj vec u Srbiji(nazalost nasu,ili bar moju veliku bar ja zalim sto sam ovde)Pa zato i jesmo tu gde smo... Padate u nesvest od sreće zato što vam najbrže trči jednonogi atletičar. Kad čovek kaže "alo, pa ima samo jednu nogu, znate li vi kako u svetu trče oni sa dve?" vi odgovorite "da, ali ovde svi ostali atletičari nemaju obe noge, ovaj sa jednom je zato car".
Boli me, bre, patka koliko košta Internet kod Ikoma i kod ostalih firmi koje drže sine-baki ćelavci... Gledam koliko je internet u Rumuniji, koliko u Bugarskoj... To su parametri u odnosu na koje treba porediti SBB, a ne Ikom i nekakav čiča glišin wireless 64 kbps za 64000 dinara.
Ja nemam pa mi se opet svidjaMislim da se svima kojima su na SBBu isti svidja a svima koji nemaju 4096/256kbps za 1350din/mesecno, ne svidja
KAKO je SBB mogao da ubije Telekom? Većina ljudi u Srbiji ne može da koristi usluge SBBa, dok svi mogu da koriste usluge Telekoma! Dakle, dok god SBB ne bude imao mogućnost da svima (ili velikoj većini) ljudi ponudi svoje usluge, nema nikakve šanse da pobedi Telekom, čak ni teorijski!Jer, da se razumemo, da je hteo, SBB je mogao potpuno da izbriše Telekom kao prodavca Internet usluga, ili da ga prisili da ponudi bar 10x više za iste pare. Ovako, oni su našli jednu finu ravnotežu. SBB je ponudio za nijansu više jer mu je za nijansu teže da dođe do klijenata nego Telekomu, i to je sve.
za sve sa svim se slazem sto posto sa tobom( po prvi put )KAKO je SBB mogao da ubije Telekom? Većina ljudi u Srbiji ne može da koristi usluge SBBa, dok svi mogu da koriste usluge Telekoma! Dakle, dok god SBB ne bude imao mogućnost da svima (ili velikoj većini) ljudi ponudi svoje usluge, nema nikakve šanse da pobedi Telekom, čak ni teorijski!
S druge strane, SBB nije ponudio "za nijansu više", već (trenutno) pruža uslugu koja je apsolutno i po svakom kriterijumu superiorna u odnosu na Telekom!
Poređenje kvaliteta Interneta kod SBBa i kod Telekoma je (u ovom trenutku) potpuno besmisleno (ponavljam: koristim ADSL kući, SBB na poslu; SBB je par procenata jeftiniji, a nekih 3.5 PUTA brži).
Koju brzinu imas sad i koliko placas?Ima neko info kada ce i u Nisu biti omoguceno povecanje brzina?
Zadnje sto znam je "prolece"...
A, pa ja sam to baš od SBB-a naučio... Kad god treba da se povisi pretplata za kablovsku, oni odmaK potegnu Bugarsku, a čiča iz RATLUK-a samo ozbiljno klima glavom: daaaaa, Bugarska, znači opravdano je da se poveća cena kablovske u Srbiji.Oko neceg se ne slazem a to je da trebas da poredis net iz Bugarske i SBB...Zasto??? Pa jednostavno je,nisi u Bugarskoj vec u Srbiji(nazalost nasu,ili bar moju veliku bar ja zalim sto sam ovde)
Izvini, ali naspram ostatka sveta SBB ponuda spada sada u jednu od boljih od sire rasprostranjenih. Ako uzmes u obzir i broj korisnika i potencijalnih korisnika, tj. uzmes srpsko trziste kao faktor - ponuda moze biti bolja ali je i ova sasvim realna SADA (ono pre godinu dana je bila smejurija i sa time se slazem, adsl je oduvek i bio smejurija i sada je). 2mbit za 1340din - meni je ok, nisam ni isao da potpisem ugovor da bi dobio 4. Ne treba mi 4. Ima kome treba i 16, a ima i onih koji uzimaju cisto da bi imali.Problem je to što je sistem tako postavljen da je savršen za svakoga ko je na vlasti. Tako da je prilično svejedno ko dođe na vlast, svako ko je tu ponaša se ekonomski racionalno u odnosu na spostveni interes. Da li bi se ti ili ja ponašali drukčije da smo na vlasti? Pa, lako je sad reći da bismo, ali ja nisam siguran. Poznavao sam mnoge ljude koji su danas na vlasti i pre nego što su postali vlast delovali su kao sasvim normalni i čestiti ljudi. Ja sam odavno raspršio ideje tipa da je problem u ovom ili onom čoveku, ili ovoj ili onoj partiji. Problem je u sistemu.
Lako je pljuvati npr. Tijanića. Ali šta bi bilo da sutra ja dođem na čelo RTS-a? Pa ništa. Ako bih nešto hteo da promenim oni bi me izbacili. Ako neću da me izbace onda bih morao da se ponašam shodno postojećoj matrici, te bih bio isti kao Tijanić. Stvar je u tome da imamo duboko ugnježdene odnose, interese, norme... I da ja uopšte ne vidim kako to može da se promeni. A ako se ne promeni - propali smo.
Ja sam mislio nekada da bi upliv kompanija, ideja, normi... sa Zapada mogao da posluži kao generator promena. Ali, avaj, oni čim dođu ovde i sami vide svoj interes u postojećem sistemu i odnosima i samo se ugrade u taj sistem.
Evo, Internet... Da sad dođe kompanija XY sa Zapada, da li bi ponudila neke normalne cene Interneta? Pa ne bi, videli bi kako lepo zarađuju Telekom i SBB prodajući papreno i gledali bi i sami da rade to isto.