• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

SBB povecava brzine...

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ja kući koristim Sezam (skoro 1mbit za 1325din), a na poslu SBB (4mbit za 1300din).

Na moju ogromnu žalost, nemam mogućnosti za SBB kući :(

Wiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruka
564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Nisam ja nikada ni potpisao sa njima ugovor, nego sa nekima koje su oni posle kupili. Znaš šta, lako je poslovati tako što od stanara tražiš da plate & preplate kompletne troškove uvođenja kabla a onda im poturiš ugovor po kome je kompletna infrastruktura vlasništvo SBB-a.

Zamisli da moraš da kupiš od nekoga komp, a jedini način da ga kupiš je da potpišeš da komp nije tvoje vlasništvo nego vlasništvo firme koja ga je prodala, te da na njemu ne možeš da koristiš programe koje hoćeš, nego samo programe koje licenciraš od te firme koja ti je prodala komp? Tačno to radi SBB! I, naravno, lako je tako poslovati & biti uspešan. Verovatno bi se po tom principu kupovali i kompovi kad bi postojala samo jedna jedina firma kod koje možeš da kupiš.

I šta je posledica SBB-ovog monopola? Jedina posledica je to što ne mogu da formiraju cene slobodno, nego mora onaj iz RATLUK-a da ih odobri. E, baš bih voleo da čujem da je nekome odbio da odobri nove cene!

Evo, prodaće sad licencu za fiksnu telefoniju Telenoru za neke smešne pare... Samo me zanima hoće li Telenor otplaćivati to na rate (ne bi bilo prvi put da se tako prodaje). Ako tako bude, onda su mogli i meni da prodaju, za 6 meseci će se to otplatiti od prihoda.

Poslednja izmena od urednika:

BEGINER

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
1.740
Rezultat reagovanja
8
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i5 4440 @ 3.10GHz
Motherboard:
ASUSTeK COMPUTER INC. Z97-K
RAM:
16,0GB Kingston Crveni txn Proka
VGA & cooler:
1023MB NVIDIA GeForce GTX 750
Display:
Neka 24orka, ocekuje se 32
HDD:
Patriot Blast ssd 240
Sound:
pojma neam
Case:
Xigmatek Elysium
PSU:
Seasonic 850w
Optical drives:
pojma neam
Mice & keyboard:
Logi i Logi svasta
Internet:
Ikom 200Mbita
OS & Browser:
Win 7 x64
Other:
MONEY & PUSSY LOVER
@Wiz

SBB trenutno ima najbolju ponudu za net u našoj državi. Ja sam već dugo na IKOM-u i to je tek odvaljivanje, plaćam 2200din mesečno 2Mb/256Kb. Podrška je cirkus, sva sreća pa im net funkcioniše veoma dobro pa ne moram da pričam često sa nervoznim tetkama.
Upravo tako...Moze neko da ne voli SBB i ove i one ali objektivno gledano SBB je trenutno king sto se tice neta i tu nem dalje :)

Ikom stvarno radi fantasticno(imala ga je devojka) ali oni su tek show i za placanje i cene a ako mislis da je Lelekomova Tehnicka podrska haos,pozovi samo Ikom i spremi se da places od muke :D

Sto se mene tice,SBB ova ponuda je sasvim korektna i po onome sto sam vidjao kod drugara net im radi za sve pare tako da po mom misljenju SBB je ponavljam trenutno king net-a

Wiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruka
564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Upravo tako...Moze neko da ne voli SBB i ove i one ali objektivno gledano SBB je trenutno king sto se tice neta i tu nem dalje :)
Pa zato i jesmo tu gde smo... Padate u nesvest od sreće zato što vam najbrže trči jednonogi atletičar. Kad čovek kaže "alo, pa ima samo jednu nogu, znate li vi kako u svetu trče oni sa dve?" vi odgovorite "da, ali ovde svi ostali atletičari nemaju obe noge, ovaj sa jednom je zato car".

Boli me, bre, patka koliko košta Internet kod Ikoma i kod ostalih firmi koje drže sine-baki ćelavci... Gledam koliko je internet u Rumuniji, koliko u Bugarskoj... To su parametri u odnosu na koje treba porediti SBB, a ne Ikom i nekakav čiča glišin wireless 64 kbps za 64000 dinara.

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.950
Rezultat reagovanja
147
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Hahaha.. SBB treba bre da ide napred, najbolja je ponuda svakako.
Da li ce se neko oobavezivati ili nece, samo njegova licna je odluka.
Ista stvar je i sa mobilnim operaterima ako ne i gora.

Ne znam samo kome je menadzment dobar, Telekomu mozda?
Telekom te za ADSL ugovorno veze nizasta, na SBB-u bar dobijes 4096/256kbps i D3 i to opet jeftinije od 1024/128 sa losijim iskoriscenjem linka..

Uopste ne razumem tvoje pljuvanje po SBB-u..

M

Misko78

Guest
Nisam ja nikada ni potpisao sa njima ugovor, nego sa nekima koje su oni posle kupili. Znaš šta, lako je poslovati tako što od stanara tražiš da plate & preplate kompletne troškove uvođenja kabla a onda im poturiš ugovor po kome je kompletna infrastruktura vlasništvo SBB-a
Vidim da ih mrzis, time gubis na objetivnosti.;) U mom stanu na Lionu kada su uvodili naknada je bila 0 dinara. Kako su zajednicki prostori (hodnik, dvoriste, podrum, potkrovlje) u stambenim objektima zajedenicko vlasnistvo stanara (pod uslovom da su uknjizili objekat) ako se dogovorite na skupstini stanara imate pravo da ih isterate ako vam tako odgovra. ;)

Wiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruka
564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
SBB treba da se ugasi, jer ta firma nije nacionalna, nego internacionalna sramota!

Njima nije mrsko da se redovno pozivaju na cene kablovske pretplate "u okruženju" i da se eksplicitno pozivaju na cene kablovske TV u Rumuniji i Bugarskoj onda kad iz RATLUK-a treba da daju na odobrenje novi cenovnik. Kako se nikada ne desi da se pozovu na cene i brzine Interneta u tom istom "okruženju"?

Sećate se da je jedno vreme u Srbiji bila mantra "ispravljanje dispariteta u odnosu na okruženje"? A to je značilo, ako je nešto u Srbiji jeftinije nego u makar jednoj zemlji "u okruženju" onda to u Srbiji mora da poskupi. Ako je nešto u Srbiji skuplje, e onda nema veze, onda ne smeta "disparitet u odnosu na okruženje". SBB i dan-danas tako "ispravlja disparitete u odnosu na okruženje", barabar sa onim koji upravlja Telekomom. A sve sa blagoslovom onog iz RATLUK-a (tj. države) i njegove debelo plaćene bulumente "eksperata". Eksperti za šta, za trošenje para iz budžeta?

Poslednja izmena od urednika:

miki

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
03.01.2010.
Poruka
64
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Niko ovde nije zlatan, ali da nije bilo SBB-ovog neta, i dan danas bi nam vrh bio 768/192 net :)
O uploadu da ne govorim, ko nudi bolji a da ne kosta nesto bizarno???

Wiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruka
564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ovde postoji duopol Telekom-SBB, isto kao što će sad u fiksnoj telefoniji postojati duopol Telekom-Telenor. Ja sam ekstremno alergičan na to kad mi neko duopole potura kao konkurenciju & slobodno tržište. Sasvim je jasno da u uslovima prave konkurencije & zaista slobodnog tržišta ni SBB, ni Telekom, ne bi postojali ni 5 minuta.

Jer, da se razumemo, da je hteo, SBB je mogao potpuno da izbriše Telekom kao prodavca Internet usluga, ili da ga prisili da ponudi bar 10x više za iste pare. Ovako, oni su našli jednu finu ravnotežu. SBB je ponudio za nijansu više jer mu je za nijansu teže da dođe do klijenata nego Telekomu, i to je sve.

Poslednja izmena:
M

Misko78

Guest
Ovde postoji duopol Telekom-SBB, isto kao što će sad u fiksnoj telefoniji postojati duopol Telekom-Telenor. Ja sam ekstremno alergičan na to kad mi neko duopole potura kao konkurenciju & slobodno tržište. Sasvim je jasno da u uslovima prave konkurencije & zaista slobodnog tržišta ni SBB, ni Telekom, ne bi postojali ni 5 minuta.
Nažalost situacija je takva. Mi kao društvo nismo stekli taj nivo da razumno učestvujemo u političkom životu i time sebi olakšamo a parazitima pokažemo crveni karton.

Wiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruka
564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Problem je to što je sistem tako postavljen da je savršen za svakoga ko je na vlasti. Tako da je prilično svejedno ko dođe na vlast, svako ko je tu ponaša se ekonomski racionalno u odnosu na spostveni interes. Da li bi se ti ili ja ponašali drukčije da smo na vlasti? Pa, lako je sad reći da bismo, ali ja nisam siguran. Poznavao sam mnoge ljude koji su danas na vlasti i pre nego što su postali vlast delovali su kao sasvim normalni i čestiti ljudi. Ja sam odavno raspršio ideje tipa da je problem u ovom ili onom čoveku, ili ovoj ili onoj partiji. Problem je u sistemu.

Lako je pljuvati npr. Tijanića. Ali šta bi bilo da sutra ja dođem na čelo RTS-a? Pa ništa. Ako bih nešto hteo da promenim oni bi me izbacili. Ako neću da me izbace onda bih morao da se ponašam shodno postojećoj matrici, te bih bio isti kao Tijanić. Stvar je u tome da imamo duboko ugnježdene odnose, interese, norme... I da ja uopšte ne vidim kako to može da se promeni. A ako se ne promeni - propali smo.

Ja sam mislio nekada da bi upliv kompanija, ideja, normi... sa Zapada mogao da posluži kao generator promena. Ali, avaj, oni čim dođu ovde i sami vide svoj interes u postojećem sistemu i odnosima i samo se ugrade u taj sistem.

Evo, Internet... Da sad dođe kompanija XY sa Zapada, da li bi ponudila neke normalne cene Interneta? Pa ne bi, videli bi kako lepo zarađuju Telekom i SBB prodajući papreno i gledali bi i sami da rade to isto.

Kobatz

Moderator
Učlanjen(a)
03.04.2009.
Poruka
6.541
Rezultat reagovanja
633
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Nzxt
CPU & cooler:
Amd Ryzen 1600 ~ 4.1ghz 24/h
Motherboard:
Msi x450 gaming
RAM:
4 x 4gb Kingston fury 2400 ~ 3000mhz by Micron
VGA & cooler:
Gigabyte 3060ti oc 8gb
Display:
Asus vs27 27' + Denver 56' lcd -madvr+ hitachi projector
HDD:
Adata sx8000 480gb+Kingston 480gb +2x 1.5tb by zamzung
Sound:
Asus Xonar Dx
Case:
Nzxt Apollo case,slight mod
PSU:
Raidmax 530w
Optical drives:
Liteon writer
Mice & keyboard:
Logitech g3,saitek eclipse II
Internet:
sbb 50/4
OS & Browser:
Windows 11,chrome&ff
Other:
Nexus 7' 2013, Htpc i7 2600, rx580 8gb madvr 4k60fps high conf
Moj drugar iz kraja ima iskustvo pre jedino godinu dana.On nije koristio godinu dana net skoro(otisao u vojsku) i nista mu niko nije rekao ni dirao,samo je uplatio i nastavio ;)

BEGINER

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
1.740
Rezultat reagovanja
8
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Patriot Blast ssd 240
Sound:
pojma neam
Case:
Xigmatek Elysium
PSU:
Seasonic 850w
Optical drives:
pojma neam
Mice & keyboard:
Logi i Logi svasta
Internet:
Ikom 200Mbita
OS & Browser:
Win 7 x64
Other:
MONEY & PUSSY LOVER
Pa zato i jesmo tu gde smo... Padate u nesvest od sreće zato što vam najbrže trči jednonogi atletičar. Kad čovek kaže "alo, pa ima samo jednu nogu, znate li vi kako u svetu trče oni sa dve?" vi odgovorite "da, ali ovde svi ostali atletičari nemaju obe noge, ovaj sa jednom je zato car".

Boli me, bre, patka koliko košta Internet kod Ikoma i kod ostalih firmi koje drže sine-baki ćelavci... Gledam koliko je internet u Rumuniji, koliko u Bugarskoj... To su parametri u odnosu na koje treba porediti SBB, a ne Ikom i nekakav čiča glišin wireless 64 kbps za 64000 dinara.
Oko neceg se ne slazem a to je da trebas da poredis net iz Bugarske i SBB...Zasto??? Pa jednostavno je,nisi u Bugarskoj vec u Srbiji(nazalost nasu,ili bar moju veliku bar ja zalim sto sam ovde)

Pazi sto se tice neta veruj mi da sigurno nisi veci fanatik i veci DL manijak od mene, tako da veruj mi da bih ja bio najsrecniji kad bi mi imali net ko braca Svedjani 100/100 kuci :) al od te price nema leba :d

Sto se tice Rumuna i Bugara znam ja to odavno i slazem se sa tim al dzaba,to ti u Srbiji neces videti sigurno jos nekih dobrih 10tak godina ako ne i jace..

E sad za ovo prvo...Tu te ne razumem...Mislim evo ti primer drugi: Svi mi znamo da su Ferari,Lambo,Mclaren i ekipa najbrza kola na svetu al kostaju ko elitni stanovi i skromnije kuce( a neki Bogami i ko dobre kuce),a recimo za neke manje pare tipa 50-60k ti mozes da vozis Nisana Skyline GTR koji je slican po perofrmansama a kosta troduplo manje...E sad,nemoj mi reci da neces biti zadovoljan tim i srecan sa tim sto ti je ponudjeno i pristupacno i odbices da vozis njega,jer jbg Bugar i Rus voze maloprepomenute modele, a ti ne mozes da vozis iste, radije ces da ides peske nego da vozis Skyline GTR-a???? Mislim nemo se ljutis al nema bas logike :)

Slazem se ja da SBB i Lelekom sure sto se tice monopola i da net jos uvek nije ni priblizno kakav bi trebao da jeste...Ali brate od ponudjenog moras da izabers najbolje(osim ako nisi mazohista :P) a svidjalo se to nama ili ne to trenutno jeste SBB

:wave:

Poslednja izmena:

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.950
Rezultat reagovanja
147
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Mislim da se svima kojima su na SBBu isti svidja :P a svima koji nemaju 4096/256kbps za 1350din/mesecno, ne svidja :d

BEGINER

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
1.740
Rezultat reagovanja
8
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Patriot Blast ssd 240
Sound:
pojma neam
Case:
Xigmatek Elysium
PSU:
Seasonic 850w
Optical drives:
pojma neam
Mice & keyboard:
Logi i Logi svasta
Internet:
Ikom 200Mbita
OS & Browser:
Win 7 x64
Other:
MONEY & PUSSY LOVER

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.950
Rezultat reagovanja
147
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Isto tako, kada bi svi dobili mogucnost za SBB net, isti odmah taj dan uzeli.. :P:P

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.793
Rezultat reagovanja
2.275
Moja konfiguracija
Ima neko info kada ce i u Nisu biti omoguceno povecanje brzina?
Zadnje sto znam je "prolece"...

ZoNi

Free SW Guru
Učlanjen(a)
25.04.2009.
Poruka
3.254
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Jer, da se razumemo, da je hteo, SBB je mogao potpuno da izbriše Telekom kao prodavca Internet usluga, ili da ga prisili da ponudi bar 10x više za iste pare. Ovako, oni su našli jednu finu ravnotežu. SBB je ponudio za nijansu više jer mu je za nijansu teže da dođe do klijenata nego Telekomu, i to je sve.
KAKO je SBB mogao da ubije Telekom? Većina ljudi u Srbiji ne može da koristi usluge SBBa, dok svi mogu da koriste usluge Telekoma! Dakle, dok god SBB ne bude imao mogućnost da svima (ili velikoj većini) ljudi ponudi svoje usluge, nema nikakve šanse da pobedi Telekom, čak ni teorijski!

S druge strane, SBB nije ponudio "za nijansu više", već (trenutno) pruža uslugu koja je apsolutno i po svakom kriterijumu superiorna u odnosu na Telekom!

Poređenje kvaliteta Interneta kod SBBa i kod Telekoma je (u ovom trenutku) potpuno besmisleno (ponavljam: koristim ADSL kući, SBB na poslu; SBB je par procenata jeftiniji, a nekih 3.5 PUTA brži).

BEGINER

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
1.740
Rezultat reagovanja
8
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Patriot Blast ssd 240
Sound:
pojma neam
Case:
Xigmatek Elysium
PSU:
Seasonic 850w
Optical drives:
pojma neam
Mice & keyboard:
Logi i Logi svasta
Internet:
Ikom 200Mbita
OS & Browser:
Win 7 x64
Other:
MONEY & PUSSY LOVER
KAKO je SBB mogao da ubije Telekom? Većina ljudi u Srbiji ne može da koristi usluge SBBa, dok svi mogu da koriste usluge Telekoma! Dakle, dok god SBB ne bude imao mogućnost da svima (ili velikoj većini) ljudi ponudi svoje usluge, nema nikakve šanse da pobedi Telekom, čak ni teorijski!

S druge strane, SBB nije ponudio "za nijansu više", već (trenutno) pruža uslugu koja je apsolutno i po svakom kriterijumu superiorna u odnosu na Telekom!

Poređenje kvaliteta Interneta kod SBBa i kod Telekoma je (u ovom trenutku) potpuno besmisleno (ponavljam: koristim ADSL kući, SBB na poslu; SBB je par procenata jeftiniji, a nekih 3.5 PUTA brži).
:appl: za sve sa svim se slazem sto posto sa tobom( po prvi put :P:P)

Kobatz

Moderator
Učlanjen(a)
03.04.2009.
Poruka
6.541
Rezultat reagovanja
633
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Nzxt
CPU & cooler:
Amd Ryzen 1600 ~ 4.1ghz 24/h
Motherboard:
Msi x450 gaming
RAM:
4 x 4gb Kingston fury 2400 ~ 3000mhz by Micron
VGA & cooler:
Gigabyte 3060ti oc 8gb
Display:
Asus vs27 27' + Denver 56' lcd -madvr+ hitachi projector
HDD:
Adata sx8000 480gb+Kingston 480gb +2x 1.5tb by zamzung
Sound:
Asus Xonar Dx
Case:
Nzxt Apollo case,slight mod
PSU:
Raidmax 530w
Optical drives:
Liteon writer
Mice & keyboard:
Logitech g3,saitek eclipse II
Internet:
sbb 50/4
OS & Browser:
Windows 11,chrome&ff
Other:
Nexus 7' 2013, Htpc i7 2600, rx580 8gb madvr 4k60fps high conf
Kako "svi" mogu da koriste usluge telekoma?Dosta ljudi idalje nema uslove ni za jedan adsl ;)Stara centrala ili jednostavno nemaju da im daju paricu :(
Btw. just for the record, sbb ima vise internet korisnika nego Telekom u Srbiji ;)

MikiD

PCAXE Member
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
411
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel celeron G1820
Motherboard:
Asus H81M-K
RAM:
Patriot 2x4GB DDR3
VGA & cooler:
intel HD
Display:
ViewSonic VA2216w
HDD:
Samsung F3 500GB
Ima neko info kada ce i u Nisu biti omoguceno povecanje brzina?
Zadnje sto znam je "prolece"...
Koju brzinu imas sad i koliko placas?

Jotel je skoro povecavao brzine...

Za 1100din imam 1Mb... Mada se mozda mnogo vise isplati 1,5Mb za 1300din.

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.793
Rezultat reagovanja
2.275
Moja konfiguracija
Imam 1.5 Mb/s za 1390 din, standardno...

Wiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruka
564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Oko neceg se ne slazem a to je da trebas da poredis net iz Bugarske i SBB...Zasto??? Pa jednostavno je,nisi u Bugarskoj vec u Srbiji(nazalost nasu,ili bar moju veliku bar ja zalim sto sam ovde)
A, pa ja sam to baš od SBB-a naučio... Kad god treba da se povisi pretplata za kablovsku, oni odmaK potegnu Bugarsku, a čiča iz RATLUK-a samo ozbiljno klima glavom: daaaaa, Bugarska, znači opravdano je da se poveća cena kablovske u Srbiji.

Elem, ako mi vrh SBB-a i vrh RATLUK-a kažu da su cene u Bugarskoj najrelevantnije za cene u Srbiji, ko sam ja pa da im ne verujem? :d

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.698
Rezultat reagovanja
2.338
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
Intel i7 9th gen / LFII 360
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Gigabyte RX 5700 XT 8GB OC
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
Xonar U5, Monitor Audio, JBL 1202D
PSU:
Enermax Platimax D.F. 1200W
Mice & keyboard:
HyperX Alloy Origins Core + Razer Basilisk
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
Problem je to što je sistem tako postavljen da je savršen za svakoga ko je na vlasti. Tako da je prilično svejedno ko dođe na vlast, svako ko je tu ponaša se ekonomski racionalno u odnosu na spostveni interes. Da li bi se ti ili ja ponašali drukčije da smo na vlasti? Pa, lako je sad reći da bismo, ali ja nisam siguran. Poznavao sam mnoge ljude koji su danas na vlasti i pre nego što su postali vlast delovali su kao sasvim normalni i čestiti ljudi. Ja sam odavno raspršio ideje tipa da je problem u ovom ili onom čoveku, ili ovoj ili onoj partiji. Problem je u sistemu.

Lako je pljuvati npr. Tijanića. Ali šta bi bilo da sutra ja dođem na čelo RTS-a? Pa ništa. Ako bih nešto hteo da promenim oni bi me izbacili. Ako neću da me izbace onda bih morao da se ponašam shodno postojećoj matrici, te bih bio isti kao Tijanić. Stvar je u tome da imamo duboko ugnježdene odnose, interese, norme... I da ja uopšte ne vidim kako to može da se promeni. A ako se ne promeni - propali smo.

Ja sam mislio nekada da bi upliv kompanija, ideja, normi... sa Zapada mogao da posluži kao generator promena. Ali, avaj, oni čim dođu ovde i sami vide svoj interes u postojećem sistemu i odnosima i samo se ugrade u taj sistem.

Evo, Internet... Da sad dođe kompanija XY sa Zapada, da li bi ponudila neke normalne cene Interneta? Pa ne bi, videli bi kako lepo zarađuju Telekom i SBB prodajući papreno i gledali bi i sami da rade to isto.
Izvini, ali naspram ostatka sveta SBB ponuda spada sada u jednu od boljih od sire rasprostranjenih. Ako uzmes u obzir i broj korisnika i potencijalnih korisnika, tj. uzmes srpsko trziste kao faktor - ponuda moze biti bolja ali je i ova sasvim realna SADA (ono pre godinu dana je bila smejurija i sa time se slazem, adsl je oduvek i bio smejurija i sada je). 2mbit za 1340din - meni je ok, nisam ni isao da potpisem ugovor da bi dobio 4. Ne treba mi 4. Ima kome treba i 16, a ima i onih koji uzimaju cisto da bi imali.
Sto se mene tice, da ima paket 512/64 za 500din taj bi uzeo. :wave:

edit: ja ne znam sa cime ti uopste poredis nase cene? :) (SBB konkretno) Sa provajderima koji daju 24mbit adsl za 30 eur ali zavrcu torente i imaju fair usage policy? Ili mozda flat 12mbit u kanadi za 100cad? Nemoj mi samo reci da nas poredis sa Japanom i Svedskom? (Japanci nemaju kad da koriste internet posto rade 6 dana u nedelji po 10 sati, a svedjani ne mogu iz kuce jer je ladno jbg. )

Poslednja izmena:

Wiz

PCAXE Member
Učlanjen(a)
06.05.2009.
Poruka
564
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Ne zavrću torente ni u Bugarskoj, a pogotovu ne u Rumuniji. Pa baš na torentima možeš da vidiš koliko ima seedera iz Rumunije i koje su im brzine. Mi ćemo, sa ovakvim gledanjem na stvari (super nam SBB, ajde!) te brzine imati negde za 20-30 godina.

Vrh