• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Savet oko sklapanja novog kompa

MilanGM

Newcomer
Učlanjen(a)
13.10.2010.
Poruka
4
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pozdrav ljudi. Kao što sam naslov govori treba mi mala pomoć oko toga da se odlučim šta da kupim.

Odmah da kažem da se ja u suštini jako dobro razumem u kompove (radim kao web dizajner) međutim nisam abgrejdovao svoj harver ima sigurno jedno 3-4 godine, pa sam malo izgubio korak sa hardverom.

Dakle hteo bih sledeći mesec da se častim za rođendan i da konačno drastično abgrejdujem svoj komp, u to spada:

- Novo kućište: ako neko kože da mi preporuči neko lepo izdizajnirano kućište za ne-neke-prevelike-pare al da bude praktično što se tiče sklapanja/ugrađivanja komponenata.

- Napajanje (uz kućište) me ne interesuje jer sam skoro kupio novo OCZ napajanje od 500W (kad mi je riknulo staro)

- Nova ploča: Za ovo mi najviše treba vaša pomoć! Želeo bih da kupim neku do jaja "obećavajuću" ploču koju ću moći maximalno da nadograđujem u daljoj budućnosti. Budžet može da ide i malo preko 100€. Interesuje me koja marka proizvođača je trenutno najbolja. Znam da je ranije bio Abit, ali danas ne znam... Hteo bih da ploča obavezno ima DDR3 podršku od (bar) 1600mhz magistrale i gađao bih recimo i-core od intela (nikad nisam voleo AMD)

- Procesor: Kolko sam skapirao sada je u modi i-core, međutim mislio sam da za sada uzmem core i3 pa da eventualno prodam taj procesor sledeće godine i uzmem i7. Razmišljam samo da li ću moći uopšte da prodam nekome taj i3 procesor sledeće godine? Ili šta mi vi predlažete da mi je najpametnije da radim? Budžet za ovo takođe oko 100€.
Mada sa druge strane... intel se malo izbezobrazio sa cenama, tako da nisam baš ni gadljiv na AMD, pogotovu ako mogu da ga clockujem bezbedno.

- Grafička: E u ovo se stvarno danas uopšte ne razumem. Vidim da je danas ATI prestigao nVidiu, a vidim da i intel prodaje neke ploče sa integrisanom grafikom koje rade u dosluhu sa njihovim procesorima. Ovde stvarno nisam pametan. Budžet za ovo sigurno ispod 100€, jer mi komp više treba za velike photoshop operacije a manje za igrice (ali igara će sigurno biti) ;)

- Memorija: dobro, kapiram da ovde nema neke preterane filozofije. Pretpostavljam da će DDR3 memorija bilo koje marke na 1600+mhz raditi posao. Na kraju ću samo odlučiti koliko giga ću da uzmem.

Hvala što ste pročitali sve ovo ;)

Iv4n

Moderator
Učlanjen(a)
05.01.2010.
Poruka
1.171
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i5-2500K @ 4.8GHz + EKWB Supreme HF Full Copper
Motherboard:
Asus P8P67
RAM:
16GB Exceleram EBW301A 1600MHz CL9 + Bitspower FullCover Water Block
VGA & cooler:
Asus GTX680 DCII + EKWB FullCover Water block
Display:
Dell U2713HM IPS
HDD:
Samsung 840Evo 250GB
Sound:
Asus Xonar DG & Samson C03U Microphone
Case:
Corsair Obsidian 700D + Swiftech MCR320-QP radijator
PSU:
Seasonic X-750
Mice & keyboard:
Logitech G710+ & Logitech G400
Internet:
SBB 70Mbit
OS & Browser:
Win 7 SP1 Ultimate - X64
Zavisi sta ti je finalni cilj sa tim racunarom. Ako ces da ostanes na i3 ili mozda i5, neka jeftinija ploca bi odradila posao. Ako ti je plan da uzmes i5-7xx ili i7 neki i pri tome jos i overklokujes, neka bolja ploca bi bila preporucljiva.

Ja licno preferiram Gigabyte ploce, jer su po meni najbolji u odnosu cena-kvalitet, i preporucujem GA-P55A-UD4 plocu kao solidno resenje za svakodnevni overclock. Imam tu plocu vec oko 6 meseci sa i5-750 na 4GHz i sasvim se dobro pokazala.

Sto se kucista tice, izgled je stvar ukusa. Ja recimo uvek uzimam Chieftec LBX jer mi to neupadljivo a vrlo kvalitetno uradjeno, prostrano i jeftino kuciste odgovara. Mnogi kazu da im je ruzno.

Sto se graficke tice, nVidia ima one interesantne stvari tipa PhysX, CUDA, GPU Rendering i slicno, a po meni ATi ima kvalitetniju sliku i ostrija slova. Meni su sva slova izgledala malo mutno kada sam presao sa ATi na nVidia. S' druge stane, full HD video encodujem oko 4 puta brze, jer graficka umesa prste.

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.950
Rezultat reagovanja
147
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Ja bih ti opet preporucio AMD platformu jer ces za manje pare da dobijes vece performanse.. Po meni, nebitno je iz kog tabora dolzai hw sve dok ti dobijas vise performansi ... za manje para..

Znaci, CPU neki X6 ili sad X4 pa i Athlon pa kasnije odradis upgrade na X6. Kod AMD ces moci skociti sa slabijeg procesora na neki jaci a da ti ostanu ploca i memorija. Mozes probati i sa otkljucavanjem cache-a/jezgara kod Athlon II/Phenom II familije. Recimo, otkljucavanjem kesha na Athlon II X4 procesoru dobijas punokrvni Phenom II X4. Ako uzmes Phenom II X2 sansa za otkljucavanje u Phenom II X4 je malo manja od prve varijante jer ovde ti procesor mora imati ispravna oba jezgra koja su zakljucana i ceo cache mora biti ispravan, dok u prvoj varijantu, otkljucavanjem kesha na Athlon II brine te samo da li je L2 kesh u potpunosti ispravan. U oba slucaja dobijas Phenom II X4.
Ako se pak odlucis za X6 odmah dobijas 6 jezgara sa dosta procesorske moci a u rangu je sa cenom intelovih i5 procesora a jeftiniji od najjeftinijeg i7.

Maticna ploca za AMD.. hm.. kvalitetna AMD AM3 ploca ipak manje kosta od kvalitetne i5 (P55) ili i7 (X58) ploce, mada Gigabyte ima odlicne ploce i u nizem segmentu.. Gigabyte naponska jedinica na mojoj ploci (nje doduse nemas vise u prodaji ali su je nasledili neki drugi modeli) na odredjenim naponima nema uopste vdrop (ne pada napon na procesoru sa one vrednosti koja je podesena u biosu) dok na nekim naponima ima 0.02V pad napona. Sve u svemu odlicna ploca koja je kostala tad 75e. U principu, i do 100e ima odlicnih ploca.. Dok za i5 imas neke krsh ploce do 100e a za i7 ne znam i jel postoji neka oko 100e ili do 100e.
Ako bi uzimao AM3 plocu, uzimas nesto od poslednje AMD AM3 serije 870, 880, 890. Poslednje dve imaju odlicnu integrisanu grafiku, nece da tera najnovije igrice u full detaljima ali ces imati bar mogucnost da ih vidis i igras u nizim rezolucijama/sa manje detalja. Ali, u svakom slucaju bolje od bilo koje Intel integrisane grafike...

RAM: u slucaju AMD-a nemas potrebe da gledas ROM koji ide preko 1600MHz, bitnije su sto nize latencije mada kod memorije, danas, ja bih gledao sto vise za sto manje para. U principu, ne moras gledati napon koji ta memorija zahteva na deklarisanom kloku i latencijama, dok na i5 i i7 platformi, gledas memorije koje su deklarisane do 1.7V jer sve preko prizi i5/i7 procesore. za i5 gledas dual channel kitove koji su optimizovani za i5 platformu, za i7 trazis triple channel kitove optimizovane za i7.

Grafika: ako ides iznad integrisane grafike, mislim da je ATI bolje resenje za manje para ali nVidia GTX460 grafike su takodje isplativo resenje za odnos cena/performanse.. Nvidia ce ti u Photoshopu dati i hw akceleraciju kao i fiziku u igrama, ATI to nece pa i to trebas imati u vidu ako te zanima..

Sad, posto posteno okrenuh pricu protiv Intela, nisam AMD fanboj (odmah da se ogradim), uvek sam dosad tezio Intel platformi ali sam uvek gledao cena/performanse kad sam birao platforme. Intel sam vozio u MMX i PII eri, posle je bio AMD Barton platforma, 939 i od tad Core2Duo sve do Q9550. Posle sam presao na AMD X4 i ostalo mi 150e u dzepu a pad performasi nisam osetio. Sledece na sta idem je X6 a opet mi ostaje ceo ostatak platforme.. Ako se desi neko cudo i Intel malo spusti cene, eto mene na Intelu opet :)

Kuciste: posle prelaska na Full Tower, ja se ne vracam na Midi ali ako bih morao, gledao bih CM 690 II Advanced, CM Haf 922, Atec 902 ili koji je vec model aktuelan.. Ali tu su svi oko 100e.

Napajanje: kazes, imas OCZ 500W ali ako uzmes i7, x58, 6GB/12GB RAM-a, GTX460/465/470/480 grafiku, bojim se da ce ti masina raditi na izmaku snage pa bih sa tog aspekta i u tom izboru komponenti gledao neko 650/700 i vise W, naravno brandname napajanje..

edit: sad vidim da sam ti skoro knjigu ispisao, nadam se da te nece mrzeti da citas
btw. :welcome: na :sekira:
:wave:

Grodos

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.07.2010.
Poruka
3.198
Rezultat reagovanja
436
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
SoulReaper
CPU & cooler:
Ryzen 5900X + Arctic Freezer 50
Motherboard:
ASUS TUF X570
RAM:
128GB Kingston Beast
VGA & cooler:
RTX 3080 Ti
Display:
LG 32GP850
HDD:
XPG SX8200 Pro 2TB
Case:
MS Titan 2 PRO
PSU:
Corsair HX1200
Mice & keyboard:
Cougar 700K & Logitech G502SE
OS & Browser:
Win 10 64bit
Moram da kažem da mnogo tražiš za predviđeni keš, pa čak i navedena napojna je ograničavajući faktor... Ako ti je neki veći budžet problem onda je možda bolje da razmisliš o AMD-u...
U svakom slučaju za Intel:
Ploča: Gigabyte ga-p55a-ud3 cena oko 115evra
Proc: Intel i3-540 cena oko 100evra
Memorija: Ja lično gotivim Mushkin 2x2GB DDR3 (moj primerak stabilno radi na 1600MHz CL8) cena oko 100evra
Grafička: Gigabyte gtx 460 1GB OC cena oko 195evra (što se tiče grafičke, najbolje da sačekaš amd 6xxx seriju da idiš šta oni nude i relativno balansiranje cena u oba tabora)
Kućište, to je već subjektivno - ja imam SilverStone SST-PS05 i veoma sam zadovoljan, ali ako ne možeš da se odlučiš, kupi CM HAF 922, koje, mislim, opravdava cenu od 100evra
Napomena Sa ovom pločom, odnosno lga 1156 automatski gubiš mogućnost stavljanaj procesora i7-9xx jer su oni namenjeni za lga 1366, kao i ubacivanje procesora sa sandy bridge jezgrima (kako intel reče, biće potpuno novo ležište)!

Za AMD:
Osim procesora i ploče, ostalo sve isto.
Ploča:GA-890GPA-UD3H cena oko 115evra
Procesor: AMD Phenom2 x4 955BE (mislim da bi bilo grehota uzeti bilo šta manje kada pogledamo cenu od oko 125evra!)
Napomena: Na ovu ploču možeš da staviš i x6 procesora kao kasniji upgrade, ali zaboravi na Bulldozer jer su i oni najavili da će novi procesori zahtevati novo ležište!

Ako se možeš kešom uklopiti, razmisli o jačoj napojnoj i gledaj da kupiš ati 5750/5770 max koji nisu veliki potrošači.

E sada, mislim da bi ovu temu trebalo prebaciti u sekciju "konfiguracije" ili slično, ako nešto takvo postoji.:wave:

EDIT: Preteče me voodoons

Poslednja izmena:

MilanGM

Newcomer
Učlanjen(a)
13.10.2010.
Poruka
4
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Uuuu, hvala vam momci na ovako opširnim odgovorima! Baš tako nešto mi je i trebalo! (itekako sam sve pročitao :balavim:)

Pa čitajući sve ovo, i razmišljajući dosta, ja mislim da će ipak pasti neki AMD procesor. Interesantno mi je samo to što AMD i ATI nisu izvukli ama baš apsolutno nikakvu korist od njihove međusobne saradnje, da kažeš da Ati grafika radi bolje sa AMD procesorima... Znači ostaje mi samo da razmislim dal će možda to biti i neka nVidia, ali mislim da mi je sada trenutno nekako ATI favorit.

Ne bih ja iskeširao sigurno da bude ukupno više od 400€ a i to mi je plafon. Jer boli me uvo, prodaću ko polovno recimo grafiku sledeće godine i zeti nešto novo.

Nego... danas smo baš u ofisu poterali Dawn of war 2 na jednom laptopu od 1400€ sa i7 procesorom (mašina za rendering) i kada smo stavili u winodwed mode, na onom win7 widgetu smo videli da on svo vreme koristi samo jedno jezgro dok tera igru. Dobro za rendering je taj procesor ipak zakon jer koristi sva jezgra u isto vreme, al sad ne znam dal su na tu stranu optimizovani i photoshop i flash?
U svakom slučaju, zaključio sam da mi broj jezgara trenutno nije toliko bitan.

A oni SSD hard diskovi? Dal je došlo vreme za njih, ili treba još čekati da se malo unapredi ta texnologija? (i da padnu cene, naravno)

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.950
Rezultat reagovanja
147
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Mnoge danasnje igre i te kako znaju da uposle sva jezgra.. Starije su bile optimizovane bar za dva..

Za SSD se ne mora cekati toliko razvoj tehnologije, razvijeni su dosta, imaju velik transfer, manji je broj reklamacija.... ali treba malo i da padnu cene da bi to bilo to:D
U svakom slucaju, proizvode WOW efekat kad se ubace u masinu :P

MilanGM

Newcomer
Učlanjen(a)
13.10.2010.
Poruka
4
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
A jel ima neke veze što neke grafičke podržavaju pci express 2.1? da li je razlika primetna? Koji proizvođač ATI grafika je sada dobar? Jel i dalje sapphire među boljima?

Grodos

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
31.07.2010.
Poruka
3.198
Rezultat reagovanja
436
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
SoulReaper
CPU & cooler:
Ryzen 5900X + Arctic Freezer 50
Motherboard:
ASUS TUF X570
RAM:
128GB Kingston Beast
VGA & cooler:
RTX 3080 Ti
Display:
LG 32GP850
HDD:
XPG SX8200 Pro 2TB
Case:
MS Titan 2 PRO
PSU:
Corsair HX1200
Mice & keyboard:
Cougar 700K & Logitech G502SE
OS & Browser:
Win 10 64bit
A jel ima neke veze što neke grafičke podržavaju pci express 2.1? da li je razlika primetna? Koji proizvođač ATI grafika je sada dobar? Jel i dalje sapphire među boljima?
Apsolutno nikakve veze što se tiče performansi! Od proizvođača, moj glas još uvek ide za Sapphire, naročito ako je u pitanju Vapor-X, mada, svi proizvođači su tu sada negde - i na kupovinu više utiče dostupnost, cena i garancija nego same performanse (iz razloga što svi proizvođači pružaju veoma slične u klasi)...

MilanGM

Newcomer
Učlanjen(a)
13.10.2010.
Poruka
4
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Evo čisto da javim dokle sam stigao i šta sam zaključio i odlučio.

Hteo sam da sastavim komp sad za moj rođendan 15-og. mađutim mislim da ću ipak odložiti malo ovu kupovinu jer sam čuo da obično oko nove godine padnu cene harvera. Dal će tako biti o ove godine, ne znam. Osim toga izašla je nova ATI 6xxx serija i kapiram da će do nove godine makar ATI grafika biti malo jeftinija.

Što se tiče procesora, ipak sam se definitivno odlučio za intela. Gledajući sve žive benčmarke na tomsHardware.com intel procesor za iste pare kao i AMD uvek ima bolje performanse. Pritom sam čuo da su oni default AMD kuleri što idu uz procesor uglavnom bučni i da ne bi bilo loše da se kupi nov odma. Šta sam onda uštedeo?

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.950
Rezultat reagovanja
147
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler: