Unreal engine@Dom1nat0R ne bih ja odmah jurio sa komponentama, jer imaju posebni algoritmi u 3Ds Max koji zderu GPU i oni koji zderu CPU
Sta koristis, Scanline, ART, Arnold, Quicksilver ili koji engine?
I tako on obrisa poruku...Sta ti sad ovo znaci?
Ma ne to nego za 3Ds maxUnreal engine
Modelujem u maxu,zatim renderujem pomocu v-rayMa ne to nego za 3Ds max
Ne,krecem od nuleJel imas neki stari hardware? Neki ssd koji mozes da iskoristis, kuciste, bilo sta sto bi znacilo ustede novca?
Par desetina evra ne igra neku ulogu,hvala punoBitnija ti je grafika za V-Ray i CPU tu nema veliku ulogu, tako da ce morati da se menja predlog koji je @Dom1nat0R dao. Vecina ovog hardvera je bila u prethodnom postu, ali ima par ispravki :
MOBO : MSI B450 Tomahawk
Procesor : Ryzen 1700 + Wraith Spire
RAM : G.SKILL Ripjaws V 2x8GB 3200Mhz
GPU : KupujemProdajem | Gigabyte GTX 1070 WINDFORCE OC 8GB
PSU : Seasonic S12 II 620W
SSD: Kingston UV 500 240 GB
HDD: Toshiba P300 1TB
Kuciste: MS Industrial Cyclops V
Malo je blize 800eur, ali je daleko isplativije za tebe
Nije bas par desetina, s***'o sam se kad sam racun'o nekih 80eur. Mora nesto da se menja, aj editujem poruku.Par desetina evra ne igra neku ulogu,hvala puno
Ma opustenoNije bas par desetina, s***'o sam se kad sam racun'o nekih 80eur. Mora nesto da se menja, aj editujem poruku.
Totalno pogrešan savet, kao i elementarno nepoznavanje Vray-a.Bitnija ti je grafika za V-Ray i CPU tu nema veliku ulogu, tako da ce morati da se menja predlog koji je @Dom1nat0R dao. Vecina ovog hardvera je bila u prethodnom postu, ali ima par ispravki :
Procesor : Ryzen 1500X + Wraith Spire
RAM : G.SKILL Ripjaws V 2x8GB 3200Mhz
GPU : KupujemProdajem | Gigabyte GTX 1070 WINDFORCE OC 8GB
SSD: [DOKUPITI KASNIJE]
Malo je blize 800eur, ali je daleko isplativije za tebe
Iskusni otvori ti Autodeskov sajt pa mi procitaj sta pise. Ja cekam... Ne znam da li si cuo za nesto zvano CUDA jezgra i sta brze renderuje CPU ili GPU, isto vazi i za hibridno renderovanje...Totalno pogrešan savet, kao i elementarno nepoznavanje Vray-a.
Vray je primarno i izvorno CPU render program, u kasnijem razvoju je dobio i GPU podršku (Vray RT). GPU podrška i dalje nije 1-na-1 sa CPU režimom renderovanja, tj. i dalje ima efekata koji nisu podržani na GPU. Za produkcijske rendere se skoro isključivo koristi CPU render.
Na temu, za dati budžet nema nekih mudrijih HW rešenja. Ryzen je dobar kao platforma i otvoren put za apgrejd (bar na Ryzen 2, za Ryzen 3 će biti jasnije na leto kad se pojavi).
Za GPU, dovoljna ti je i GTX1050Ti. Grafa će ti primarno goniti Viewport Max-a i to je sve. Ako pak želiš da koristiš VrayRT onda moraš razmišljati u pravcu multi GPU rešenja a to je izvan budžeta, te da ne tupim...
Kad se uvežbaš a budžet dozvoli, možeš kupiti jaču grafiku ili grafike i pridodati ih kao sekundarne (samo za VrayRT) i zadržati 1050Ti kao primarnu (za monitor, tj. viewport).
Uštedu na grafici možeš prebaciti na SSD, tj. danas bez SSD u radnoj stanici ne bih ni počeo sastavljanje iste.
Brt, za'ebo sam se mislio sam na RT a ne obican na pocetkuOtvaram Vray koji proizvodi ChaosGroup i nema veze sa Autodesk-om. Vray je plug in za MAX... Vray RT radi na CUDA jezgrima, a naveo sam ranije koliko je upotrebljiv VRay RT za produkcijske rendere. O CUDA jezgrima znam i više nego dovoljno za posao kojim se bavim.
Unac, mislim da si super osveženje na forumu. Tu mislim na par tutorijala koje si postavio, Axe wallpaper-e i sl. Ali na temu 3d nemaš dovoljno znanja (još uvek) i već si delio neadekvatne savete u sličnim temama.
Na temu, rekao sam šta sam imao. Djommmla, ako imaš još nekih konkretnih pitanja piši.
Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Odoše pare iz ograničenog budžeta na pogrešnu stranu, šta god neko mislio...Brt, za'ebo sam se mislio sam na RT a ne obican na pocetku
U brzini sam napisao Autodesk, mesto ChaosGroup, valjda si izvalio sta mislim. Vray je koliko znam 3rd Party plugin. Sry za zabunu opet
Mene sada interesuje da li je moguce sklopiti nesto za 700-800 evra a da radi dobroVideo NEXT (tj. 4.0) odavno video ali je i dalje primarno CPU render a sekundarni GPU. Samo je promenjen naziv za RT i nastavljen njegov razvoj, platforma je ista. 8750H je referentan za CPU renderovanje koliko i GT430 za CUDA renderovanje, za CPU renderovanje moraš analizirati drugačiji segment procesora. Koga zanima više neka pogleda bazu vRay benchark-a, izvuče cene novih i polovnih komponenti, DDR3(R) i DDR4 itd...
Za GPU renderovanje je vrlo preporučljivo imati odvojenu grafiku za rad OS-a (povezani monitori, goni viewport) i posebne grafe za CUDA renderovanje. A zašto ovako, zato da možeš upaliti Vray RT i live nameštati svetla, materijale, kadrove i sl. bez usporenja u MAX-u tj. viewport-u. Kad završiš sa ovim podešavanjem pustiš finalni render i odeš na kafu.
Zbog ovoga što sam naveo a vezano za ovu temu, bacanje je para uzeti bilo šta jače od 1050Ti, čak i 1060 a nego li 1070 koju god.
Odoše pare iz ograničenog budžeta na pogrešnu stranu, šta god neko mislio...
Hvala,jedino razmisljam da nekako skrpim jos para pa na to stavim noviji procesorAjde malo da dodam par stvari da ne uje*es nesto jer nismo naveli precizno sve komponente :
Procesor : Ryzen 1700 + Wraith Spire
RAM : G.SKILL Trident Z RGB 2x8GB 3000Mhz
GPU : GTX 1060 3GB
SSD: EVO 860 250GB
Sve te ukupno izadje 780 eur