Poenta svakog PWM ventilatora je da radi na što manjem broju obrtaja i da urla samo kad mora. Ako imaš dovoljno napredne bios opcije, možeš i tamo napraviti profil. Ako ne, moraš preko nekog softvera. Ako imaš Asus ploču, preporučujem prateći AI Suite softver za pravljenje PWM profila.Kupio sam ovaj kuler pre neki dan, sve extra sem ventilatora. Problem je sto zuji. Rekao bih da se radi o novijoj varijanti max 1400obrta. Test u Ai Suite II je pokazao da na vrlo niskom broju obrtaja zujanja nema i naravno pri vrlo visokom broju obrtaja (buka ga nadjaca).
Po meni ovo je prilicna mana jer se iritantno zujanje javlja u sirokom opsegu. Jedino sto mi pada napamet je da u speedfan-u podesim da do odredjene temperature radi na minimalnom broju obrtaja 10-15% a kad je predje radi na visokom broju obrtaja, sobzirom da lakse podnosim nesto bucniji ventilator nego tih koji zuji.
Zanima me da li bih mogao da izbegnem Speedfan i da direktno u bios-u ploce podesim navedni radni rezim? Ploca je Asus M5A97 R2.
Ma nema nikakve procedure zuji sam od sebe. Biće da mi je zapao loš ventilator. Procesor je solidno iznad 65W ali to ne bi bio problem da mogu fino da podesim 10-15% za nižu temperaturu. Tada nema zujanja a to je dovoljna brzina da hladi dok ga ne opteretim.Ja sam upakovao nekoliko ovih (5-6) u razna kucista i po startovanju racunara i cackanja u BIOSu nikad nisam cuo to "zujanje" iz venta. Jel ima neka posebna procedura kako se aktivira to "zujanje"?
E da, ako je CPU deklarisan na 65W ili nize, mislim da ovaj kuler moze bez problema da ga hladi pasivno (bez venta).
Pazi samo, kod AMD se ventilator montira dole ili gore. Mene recimo to nervira.Moguce da ti je zapao neki feler, desava se. Pazarim ga i ja za moj fx, nema bolje za te novce
Probao sam ali ne ide inace zvuk je visoko frekventni i cim iskljucim ventilator nestaje. Kad koristim neku matoru 12-cu nema tog zvuka, definitivno je do ventilatora.Možeš snimiti taj iritantan zvuk?
Za sad sam se snasao, stavio sam Bitfenixovu 12-cu koja mi je skupljala prasinu. Nisam na nju racunao jer ne moze da se nakaci na gumene nosace ali tad sam hteo ventilator da stavim odozdo (da visi) a onda sam odlucio da ga montiram odozgo.Ajd javi kako si sa njim zadovoljan obavezno.