• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Racunar nece da se boot-a nakon nadogradnje

MehoAhmic

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
02.09.2015.
Poruka
32
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Dobro vece svima.
Stara graficka mi je crkla, pa sam kupio novu ASUS R7 360 OC.
Instaliram je, upalim racunar, ali ne ide dalje od mjesta gdje biram za BIOS, Boot Menu i ostale stvari i pokazuje mi 5A POST ERROR (mislim da se to tako zove), niti mogu u BIOS, nitiista drugo, jedino reaguje na CTRL ALT DEL i restartuje se, i ista situacija, ali na ploci na onim malim displayu mi pokazuje 6E
Probao sam vaditi bateriju, Jumper sam prebacivao, iskljucio DVD ROM, prebacio HDD SATA utor, cega god sam se dosjetio probao sam, ali ne reaguje. Svi kablovi su kako treba ustekani, graficka je pricvscena za kuciste sarafima...
Stare drivere nisam stigao deinstalirati, ali mislim da to ne bi trebalo da pravi problem pri boot-u.
Trenutno nemam druge graficke da probam sa njom kako ce reagovati.
Ali prije svega, odnio sam racunar do majstora da utvrdi da li je graficka riknula, jer sam sumnjao prvo na nju, ubacili drugu(neka slabija) graficku i normalno se upalio racunar, mada mi je govorio da je DVD ROM otisao, pa ga koci, jer je na istom mjestu bio zakovao, ako se nevaram isto 5A je izbacio error, i kada je njega iskljucio normalno se upalio
Da li je moguce da DVD ROM blokira pa ne da da boot-uje, ali probao sam i bez njega, znaci iskljucio ga, ali opet nista.
Neko rjesenje?? Sta da radim.

ilbb

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.06.2013.
Poruka
2.251
Rezultat reagovanja
278
Moja konfiguracija
Koja ploča?

I proba te R7 360 na drugom kompu.

MehoAhmic

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
02.09.2015.
Poruka
32
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Hmm zaboravio sam ostaviti specifikacije konfiguracije od samog problema.
Ne, nismo probali ovu graficku. Nju sam danas dobio, nova iz radnje donesena.
Ali sutra sam dogovorio od druga da donesem neku malo stariju, da probam sa njom da li je sve u redu.
Intel DP55WG
i5 760 2.8 Ghz stock
Napojna nije brandirana MS TECH 750w
HDD 1TB Samsung

ilbb

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.06.2013.
Poruka
2.251
Rezultat reagovanja
278
Moja konfiguracija
Da li si nakačio 6 pinski naponski konektor(PCI-E) za grafičku?

MehoAhmic

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
02.09.2015.
Poruka
32
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Da, naravno.
Sto se tice tih stvari, vise puta sam provjerio, par puta izvadio pa vratio karticu opet.
RAM vadio pa opet vratio, napojni kabel onaj 24pin vadio pa opet vratio.
Ne znam vise sta da pokusam, jedino mi preostaje cekati, pa sutra probati na drugim racunaru.

ilbb

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.06.2013.
Poruka
2.251
Rezultat reagovanja
278
Moja konfiguracija
Ako je grafa ispravna, možda ažuriranje biosa pomogne.

MehoAhmic

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
02.09.2015.
Poruka
32
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Bas sam na jednom stranom forumu nasao da je kod nekih pomoglo update biosa, dok kod nekih je iskljucivanje CD ROM-a, tako da sutra cu provjeriti sa biosom stanje kakvo je, da li ima kakvih update.

MehoAhmic

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
02.09.2015.
Poruka
32
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Grafička je isprobana na drugom računaru, normalno radi, napojna testirana, normalnu voltazu daje, BIOS je na zadnjoj verziji, tako da nisam ništa update.
Da li postoji kakva mogućnost da nije kompatibilna sa matičnom pločom.

ilbb

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.06.2013.
Poruka
2.251
Rezultat reagovanja
278
Moja konfiguracija
Moguća je ne kompatibilnost. Krivac je Intel jer nije ažurirao bios da primi novije pcie 3.0 grafe. Sličan problem u ovoj temi rešen je baš biosom. I ovde i ovde.

Obično su Nvidie malčice kompatibilnije, ali ne znači da drugi model r7 360 neće radi - jer zavisi malo i od biosa grafe, tako grafa je ispravna probaj da je vratiš ili zameniš u prodavnici, uz obaveznu probu.

Poslednja izmena:

MehoAhmic

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
02.09.2015.
Poruka
32
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Gledao sam na Intelovoj stranici za update biosa, i ista verzija jei kod mene u biosu, mada ostali broje iza mebune, mozda je to u pitanju.
Pa ako moze mala pomoc oko te verzije, nije mi bas jasno ostali brojevi.
Ovo je moja verzija:

Pa ako mozete i vi provjeriti na Intelovoj stranici koje su verzije.
Ploca je Intel DP55WG

MehoAhmic

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
02.09.2015.
Poruka
32
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
I ja sam par puta gledao, ali opet me ostali brojevi bune, pa reko da provjerite i vi.
Ne znam sta mi vise preostaje da probam.
Racunar sam ostavio u radnji gdje sam kupio i graficku, da i oni probaju.
Kod njih u racunaru ova graficka normalno radi.
Valjda ce nesto uspjeti, vidjet cu.

Vrh