• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

PS5/PS5 Pro (opsta tema)

Mr.Dzon

PCAXE Member
Učlanjen(a)
18.01.2015.
Poruka
742
Rezultat reagovanja
710
Moja konfiguracija
Otvaram novu "posvecenu temu" za diskusiju o PS5 (Pro) konzoli, hardveru i igrama vezanim za istu.
Par postojecih tema su uglavnom sa pitanjima clanova "sta da kupim" i sadrzajem koji u sustini nije toliko okrenut ka samim vestima o Sonijevoj trenutnoj generaciji konzole.

Poslednja izmena:

Mr.Dzon

PCAXE Member
Učlanjen(a)
18.01.2015.
Poruka
742
Rezultat reagovanja
710
Moja konfiguracija
U duhu teme:

Quick Spectral Super Resolution (QSSR) as a new AI image upscaling technology that brings high-end visual enhancements to the standard PlayStation 5.

What is QSSR?
• Lighter Version of PSSR: QSSR is a scaled-down, accelerated version of the PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR) tech previously exclusive to the PS5 Pro.
• Project Amethyst: Built through Sony and AMD's partnership, it uses a simplified neural network and FP16 math to work well on the base PS5 hardware.
• Visual Boost: It improves pixel-level clarity, detail, and overall image stability in games.

Već dostupno u Ghost of Yotei-u i Wolverine-u.

https://blog.playstation.com/2026/10...coming-to-ps5/

Dom1nat0R

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
03.09.2015.
Poruka
14.437
Rezultat reagovanja
9.912
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel® Core™ i7-10700K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard:
ASUS Maximus XII HERO (WI-FI)
RAM:
G.SKILL tridentZ Black-White 32GB (2x16) DDR4 @3600MHz CL17 [F4-3600C17D-32GTZKW]
VGA & cooler:
AMD Radeon™ RX 7800 XT Phantom Gaming 16GB OC
Display:
LG Ultra Gear 27GN850-B [1ms,144Hz, Nano IPS] / LG C4 OLED 55"
HDD:
Samsung 860 PRO 256GB Samsung 860 EVO 500GB 2x Samsung 860 EVO 2TB WD Red 3TB
Sound:
ASUS Xonar Essence ONE / Cambridge Audio Azur 640A V2 / MA RX2+Pioneer TSW306C / Logitech Z906 [5.1]
Case:
Thermaltake Suppressor F51 [Window]
PSU:
Cooler Master V850 [Full modular]
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
ASUS ROG Chakram / ASUS ROG Claymore [MX Brown] / Headset hyperX Cloud Alpha
Internet:
Supernova optical fiber Download 1000MB/s / Upload 500MB/s
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64bit / Google Chrome
Other:
PlayStation 4 PRO CUH-7216B / TV LG C4 OLED 55" 4K
Izgleda da ti nije bas zazivela tema :D
De sad nadje da pises o PlayStation kad su svi kivni na isti sto ukida fizicke diskove. Ljudi pljuju sony na sve strane :mir
Mada kako stvari stoje izgleda da ce da pojedu sami ono sto su pokakili.

Mr.Dzon

PCAXE Member
Učlanjen(a)
18.01.2015.
Poruka
742
Rezultat reagovanja
710
Moja konfiguracija
Verovatno ce da nastave sa proizvodnjom diskova ali u smanjenom kapacitetu, cisto da bi mogli da reduciraju second-hand trziste a i odrze visoke cene u prodajnim lancima.
Realno gaming u ovom stanju industrije je postao zesci luksuz... A Sony pritom zeli da odrzava svoje visoke cene za digitalne naslove 80-100e i onda da ne spada ispod 40-50e u PS store-u sto je sumanuto...
Mislim da si i sam svestan koje su cene igara na tvojoj wishlisti...
Uzeci u obzir na QSSR, koji ce verovatno da produzi zivotni vek PS5-ici ako implementiraju u vise starih naslova, ja se vec neko vreme lomim da prodam moj digitalni PS5 i uzmem disk verziju jer su fizicke kopije dosta povoljnije..
Cena za Pro je bila neisplativa u startu a sada su vec otisle na 1400e.

Sa druge strane gledajuci naslove koje izlaze, ocigledno je postalo da mi matori konji severno od 30 nismo vise ciljna grupa za naslove koji se stancuju...
Ima jos koji studija i (old-school) glavonja koji znaju sta rade i ne podlezu trendovima industrije, ali i to je verovatno sa rokom isteka.
No dobro ima se u backlogu dovoljno za odigrati i na desku i na konzoli tako da i nije neki zal.

L@l0

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.07.2026.
Poruka
377
Rezultat reagovanja
221
Moja konfiguracija
Ako si otvorio temu. Bas sam skoro spominjao negde u nekoj raspravi, mislim da bas za nov gta da ce da tera jedva na 30fps i to sa upscalerom i framegen-om, i neko je napisao da ps5 to nema, iako logika iza AMD hardvera nalaze suprotno, ali nisam hteo da se upustam u tu raspravu jer tamo (na tom forumu) sve dileja do dileje, dolazi da prica i raspravlja o igrama a ne znaju nista o industriji, tehnologiji i praksi oko pravljenja iste. Osim onog sto su procitali (i jos bitnije usvojili) tamo ili eventualno na drustvenim mrezama i slicno.

PC gaming odumire sa nama, za njim ce verovatno kasnije konzole jer im je ciljna grupa mnogobrojnija i laksa za namiriti tj konzumirati, pa onda hend heldovi i na kraju strimovi poput geforce now.

Mr.Dzon

PCAXE Member
Učlanjen(a)
18.01.2015.
Poruka
742
Rezultat reagovanja
710
Moja konfiguracija
Bas gledao sinoc klip u sustini ovo ce solidno da produzi zivotni vek obicnim PS5-icama.
Cilja nizu rezoluciju i radi upscale na 1440p, dobija se nesto bolji kvalitet slike od klota ali losije nego PSSR.
U sustini je PSSR-lite upscaler ali svakako ako budu zeleli da ga implementiraju neki zahtevniji naslovi ce raditi bolje/stabilnije.

I da, izgleda da je vec bake-ova u GTA6 za launch, jer kao sto kazes nema sanse da bi radilo na konzolama i izgledalo onako kako izgleda...

Kako god da okrenes drasticno ce se promeniti trziste sa sledecom generacijom konzola i ovo je poslednje za nas kakvim ga pamtimo mi stariji.
Mislim da je shift dosao pred pandemiju i izgleda da ce studiji jos vise da serviraju generiku od naslova.
Kao sto vec rekoh u drugoj temi, jos 10-12 studija mogu i znaju da naprave kvalitetne naslove bez podleganja "modernim trendovima"...
Ali to je zbog toga sto imaju veterane industrije i jos uvek su nezavisni.
Aveliko je pitanje koliko ce da opstanu - jer mi je prosto neverovatno koliko kosta razvoj igara danas.

I mogu samo ovo da okacim...

• The Witcher 3: Wild Hunt (2015): ~$81 million (combined development and promotion cost).
    • The Blood of Dawnwalker (2026): ~$40 million to $45 million (development only, excluding marketing). This is roughly half of The Witcher 3's total budget.
    • Kingdom Come: Deliverance 2 (2025/2026): ~$41 million. Also about half the cost of The Witcher 3.
    • Clair Obscur: Expedition 33 (2025): Under $10 million. This is less than one-eighth of the budget for The Witcher 3
    • The development budget for Baldur's Gate 3 was estimated to be over $100 million USD Industry estimates and reports place the budget at around $100 million, spread across a more than six-year development cycle starting around late 2016
The pure production and development budget for The Witcher 3: Wild Hunt, excluding marketing and promotional costs, was approximately 120 million Polish złoty (PLN), which translated to roughly $32 million USD at the time of its 2015 release.

Kraj vica

L@l0

PCAXE Member
Učlanjen(a)
02.07.2026.
Poruka
377
Rezultat reagovanja
221
Moja konfiguracija
sve to sto si naveo ali je verovatno najbolji pokazatelj boljenja ku*ca i devova u publishera za nas hobiste kojih je sve manje - metro 2033.
nakon originala, reduxa, remastera, sada se sprema i neki next gen (isto sve samo sa RT) i verovatno ce se prodavati kao nova igra naravno.
4 iste igre gde je jedina razlika bolja grafika....i razmak od recimo 4-5 godina.

devovi witchera sada rate to isto, mada oni bar nude ovo poslednje bar besplatno onima koji imaju prethodne iteracije.
to je izgleda hronicno postalo za istocno-evropske devove.
japanci isto stancaju rimejkove al bar ih toliko modernizuju i izmene da ispadnu prakticno nove igre.

ameri ... ni ne secam se kada sam poslednji put odigrao njihovu igru iskreno.
ili je napucavanje do besvesti ili je interaktivni film.

Mr.Dzon

PCAXE Member
Učlanjen(a)
18.01.2015.
Poruka
742
Rezultat reagovanja
710
Moja konfiguracija
Sto se tice metroa, za vlasnike obicnih i redux kopija taj "next-gen" update je besplatan...
U sustini je ok ako se osposobi za "click & play" na novijim masina, pod uslovom da ne za*eru kao sto znaju...
A i igra/bundle je toliko puta bilo na snizenju da je moglo/trebalo da se uzme za djabe skoro (fazon 5e bundle) i odigra jer su odlicni naslovi.

Veci je problem sto na PS5 znaju da naplate "upgrade" 10e za njihove naslove sa PS4 za PS5 verzije, a koji je u sustini samo par cekiranje opcija u podesavanjim...

Vrh