• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Proglašen pobednik Intelovog međunarodnog sajma nauke i inženjerstva

PCAXE_news

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
28.07.2009.
Poruka
5.782
Rezultat reagovanja
395
Moja konfiguracija


Ejmi Čao iz Ričardsona pobeđuje zahvaljujući najnovijem napretku ostvarenom u oblasti lečenja raka

SAN HOZE, Kalifornija, 14. maj, 2010 - Kompanija Intel i Društvo za nauku i javnost proglasili su danas pobednike Intelovog međunarodnog sajma nauke i inženjerstva, najvećeg naučnog takmičenja namenjenog predfakultetskom nivou.

Petnaestogodišnja Ejmi Čao, iz Ričardsona, Teksas, osvojila je prvo mesto za rad na razvoju fotosenzitivnog uređaja namenjenog fotodinamičkoj terapiji (PDT), novoj terapiji u lečenju raka koja koristi energiju svetlosti kako bi aktivirala supstancu koja ubija ćelije raka. Ejmi je uručeno 75.000 dolara i nagrada Gordon E. Mur, koja se dodeljuje po prvi put u čast jednog od Intelovih osnivača i penzionisanog izvršnog direktora.

Ostali nagarđeni su osamnaestogodišnji Kevin Elis iz Vankuvera, i Jale Fan iz Bivertona, Oregon, kojima je Intel Fondacija uručila po 50.000 dolara. Kevin je razvio metodu koja automatski ubrzava kompjuterske programe analizirajući ih u toku rada, tako da zadaci bivaju raspoređeni na brojne mikroprocesore. Projekat na kome je radio Jale prikazuje prednosti koje donosi kvantno računarstvo u izvođenju komplikovanih izračunavanja.

Opširnije...
 
Vrh