• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Problem sa slotom za ram memoriju

MilosDenic123

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
09.10.2019.
Poruka
5
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
E ovako mucim se vec mozda nedelju dana da resim problem oko ram memorije naime imam 8gb ram-a 2x4 !
Problem je cpu or memory change, sto znaci da je doslo do nekih promena sa procesorom ili ram memorijom.
E sad procesor je potpuno ispravan tako da to otpada inace radi se o (i5-3470 quad 3.2Mhz)
Kada upalim kompijuter pojavi mi se cpu or memory change i imam 2 opcije da pritisnem f1 za normalno pokretanje winodovsa (win 10 64bit)
ili f2 da vratim sve na default podesavanja !
Kada stisnem f1 i kada se pokrene sistem pokazuje mi samo 4gb rama !
Ali sta je tu sad problem, nekad mi ne pokaze tu gresku pa ucita svih 8gb rama ali kad ugasim komp i sutra dan kad ga upalim ponovo se desi da mi ucita samo 4gb umesto 8gb iako je dan pre toga sve normalno radilo.. (normalno sam instalirao memorije kako treba )

E sad posto sa 4gb u danasnje vreme tesko sta moze da pokrene prvenstveno mislim na gejming meni je neophodno 8gb rama, mozda i vse ali da kazemo da je 8gb rama sad neka granica !

Ja sam probao da zamenim raspored ramova i onda startujem kompijuter ali sad se ne pojavljuje cpu or memory change vec odmah podigne sistem i kada udjem u specy i pogledam opet je samo 4gb rama a pise da mi je drugi slot slobodan (Inace imam 2 slota) ram memorije su mi radile dugo zajedno i nisu prvile problem mozda 6 meseci od kad su kod mene i nikakvih problema sa njima nisam imao do pre nedelju dana kada sam menjao pastu na procesoru pa sam morao da ih skinem, kontam da tog dana nesto nisam zeznuo ali sam sve normalno uradio i lagano su izasle obe iz slota itd..

U prvom slotu rade i 1 i 2 ram ! sto znaci da su memorije ispravne, takodje obe memorije sam testirao kod jednog prijatelja i kod njega su normalno radile bez ikakvih problema.
Uzeo sam i druge memorije od tog prijatelja kod mene u 2 slotu nisu radile ali jesu u prvom..
Ali interesantno je da ponekad rade i 1 i 2 u oba slota..
Dosao sam do zakljucka i jedinog razumnog resenja da je u pitanju 2 slot i da je on nekako ostecen ili da jednostavno nepravi dobar kontakt sa ramom i jednostavno nekad kad napravi kontakt ucita 8gb a da nekad nema dobar kontakt i jednostavno ne ucita ram i onda ostajem samo sa 4gb !
Dakle problem je do slota za ram memoriju kolko sam ja siguran!

E sad mene interesuje drugo misljenje da li je mozda do neceg drugog mada ja iskreno sumnjam da je ista drugo u pitanju ali voleo bih da vidim da li je neko imao slican problem i da li je uspeo da ga resi, ja se idalje borim sa ovim problemom i stvarno nemam nacin kako da ga resim, jednostavno nemam drugo logicno objasnjenje da nekad u drugom slotu ram radi a nekad nece da radi..
Da li postoji nesto sto bi mogao da uradim da popravim taj slot da li je uopste moguce popraviti slot za ram memoriju ??
Molim svakog da pomogne i da jednostavno ostavi njegovo razmisljanje na ovu temu ako je imao slicnih problema ili nije imao slicnih problema a mozda zna kako da se resi bilo sta jednostavno postajem ocajan u resavanju ovoga... Voleo bih svacije misljenje da vidim pa mozda i nadjem resenje za ovaj problem ali pre svega pitanje je da li moze da se popravi slot za ram memoriju ili da se nekako zameni !! Hvala

vladarko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.01.2018.
Poruka
14.608
Rezultat reagovanja
10.158
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Ago Ao 192 Kurier
CPU & cooler:
Intel i9-10900 & Be quiet! Pure Rock 2 Black
Motherboard:
Asus Z490 Tuf Gaming Plus
RAM:
Patriot Viper 2 x 8 GB DDR4 3200 MHz
VGA & cooler:
Sapphire RX 570 8 GB
Display:
27" AOC 27G2SPU/BK
HDD:
Adata Legend 710 250GB nvme + Western Digital Blue1 TB sata III
Sound:
Microlab MT280B, Sony WH-XB700
Case:
SilentiumPC Ventum VT2 TG + 2 x Bionix P120 PWM PST + 2 x Bionix P140 PWM PST
PSU:
XPG Core Reactor 650
Mice & keyboard:
Redragon Impact M908 & Cooler Master SK650 & Redragon Diti K585
Internet:
mts 400/200
OS & Browser:
Windows 10
:welcome:

1. Uradi clear_cmos prema uputstvu za matičnu ploču.
2. Izvadi procesor, pa ga vrati
3. Očisti anti-statik četkicom ležište memorije.

Ako ništa od ovoga ne uspe:

1. Kupi modul od 8 GB
2. Ako radi kako treba prodaj svoje module od 4 GB.

icsadam

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
06.08.2019.
Poruka
61
Rezultat reagovanja
21
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dell Inspirion 3542
CPU & cooler:
Intel i7-4510U
RAM:
8GB
VGA & cooler:
GT 840M
HDD:
Kingston 240GB
Sound:
Harman Kardon
Mice & keyboard:
Logitech
OS & Browser:
Firefox
Ja sam imao sličan problem,ja sam rešio uz pomoć kompresora (kvalitetno duvanje) i kontakt spreja.. :D

MilosDenic123

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
09.10.2019.
Poruka
5
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
:welcome:

1. Uradi clear_cmos prema uputstvu za matičnu ploču.
2. Izvadi procesor, pa ga vrati
3. Očisti anti-statik četkicom ležište memorije.

Ako ništa od ovoga ne uspe:

1. Kupi modul od 8 GB
2. Ako radi kako treba prodaj svoje module od 4 GB.
Da to bi mogolo biti resenje da kupim modul od 8gb i prodam stare, ali ipak mi 1 slot ostaje prazan i probacu da ga nekako osposobim ako je moguce, ako ne svakako tvoj savet da kupim 1 modul od 8gb a ostale da prodam je jedno sto mi ostaje..

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.758
Rezultat reagovanja
2.391
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
Intel i7 9th gen / LFII 360
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Gigabyte RX 5700 XT 8GB OC
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
Xonar U5, Monitor Audio, JBL 1202D
PSU:
Enermax Platimax D.F. 1200W
Mice & keyboard:
HyperX Alloy Origins Core + Razer Basilisk
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
ili kontakt sprej i ciscenje ili je jedan modul izdahnuo. Nista cudno.

MilosDenic123

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
09.10.2019.
Poruka
5
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
ili kontakt sprej i ciscenje ili je jedan modul izdahnuo. Nista cudno.
Probao sam sa kontakt sprejom ali nije pomoglo, oba modula rade u prvom slotu tako da su ispravni i kao sto sam vec reko proverio sam ih i kod drugara i kod njega su radili najnormalnije. Znaci da je do slota jer nema sta drugo da bude slot je crko i to je to, nema vise tu pomoci.. Ostaje mi ili da menjam plocu ili da kupim 1 modul od 8gb i ubacim a ovih 2x4 da prodam..

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.758
Rezultat reagovanja
2.391
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
Koji kontakt sprej imas? Mastan ili suvi? Jesi cistio slotove? Nekad treba vise puta. (slot ili radi ili ne radi kad je crko, dakle vracamo se na kontakt sprej (tzv. suvi) i ciscenje). I kolko krugova mem testa si protrcao sa memorijom? jel bar 15 sati? Memorija moze da ima gresku negde i da tu gresku vidis kad bas adresara taj deo necim vitalnim. Imao sam ja patriot 2x8gb module koji su radili tako dve nedelje, svakih par dana nesto zezne, pa onda par puta dnevno, pa nedelju dana radi...Posle 24h mem testa ispalo je da jedan modul ipak nije ispravan. Nekad Aida 64 brze nadje te greske, tipa 1-2h stability test al memtest je sigurniji.

Poslednja izmena:

MilosDenic123

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
09.10.2019.
Poruka
5
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Koji kontakt sprej imas? Mastan ili suvi? Jesi cistio slotove? Nekad treba vise puta. (slot ili radi ili ne radi kad je crko, dakle vracamo se na kontakt sprej (tzv. suvi) i ciscenje). I kolko krugova mem testa si protrcao sa memorijom? jel bar 15 sati? Memorija moze da ima gresku negde i da tu gresku vidis kad bas adresara taj deo necim vitalnim. Imao sam ja patriot 2x8gb module koji su radili tako dve nedelje, svakih par dana nesto zezne, pa onda par puta dnevno, pa nedelju dana radi...Posle 24h mem testa ispalo je da jedan modul ipak nije ispravan. Nekad Aida 64 brze nadje te greske, tipa 1-2h stability test al memtest je sigurniji.
Koristio sam cinimi se mastan kontakt sprej bar je tako meni izgledalo, ne znam tacno posto je moj drug stavljao a ja nisam znao kakve sve vrste kontakt spreja postoje.
Koristio sam samo windows 10 alatku za testiranje memorije i pise da memorija nema greske, mogu ja skinut memtest i onda je opet testirati za svaki slucaj..
6 dana sam na samo 4gb rama i razlika u performansama je ogromna i jako iritira.. Pitao sam nekog coveka koji radi sa kompijuterima i on mi je rekao da pogledam u biosu da nije mozda iskljucen dual channel, jer meni trenutno radi samo 4gb singl channel iako su obe memoriju u kompu, e sad mozda ti znas da li moze problem biti do toga da je iskljucen dual channel ?? ocigledno nesto sitno zeza a ja ne mogu da otkrijem evo vec 6 kako da ga resim ako uopste moze da se popravi.. A da u ovih skoro nedelju dana od kad mi se memorija promenila od 8 na 4gb ni jedanput se nije vratila na 8gb, pre kad izvadim memoriju i vratim onda o5 bude 8gb sad nista vec nedelju dana tako.. i da ocistio sam slot par puta, taj slot za koji ja mislim da je crko

Prilozi

Poslednja izmena:

vladarko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.01.2018.
Poruka
14.608
Rezultat reagovanja
10.158
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Ago Ao 192 Kurier
CPU & cooler:
Intel i9-10900 & Be quiet! Pure Rock 2 Black
Motherboard:
Asus Z490 Tuf Gaming Plus
RAM:
Patriot Viper 2 x 8 GB DDR4 3200 MHz
VGA & cooler:
Sapphire RX 570 8 GB
Display:
27" AOC 27G2SPU/BK
HDD:
Adata Legend 710 250GB nvme + Western Digital Blue1 TB sata III
Sound:
Microlab MT280B, Sony WH-XB700
Case:
SilentiumPC Ventum VT2 TG + 2 x Bionix P120 PWM PST + 2 x Bionix P140 PWM PST
PSU:
XPG Core Reactor 650
Mice & keyboard:
Redragon Impact M908 & Cooler Master SK650 & Redragon Diti K585
Internet:
mts 400/200
OS & Browser:
Windows 10
Probaj sa memtest.

(21:29) EDIT: imaš pravo, @gx-x, nisam se vraćao na početak teme, mislio sam da ima problem sa modulima, zaboravio sam da je problem možda do slota.

@MilosDenic123 : ne reče da li si uopšte probao da resetuješ bios?

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока

Poslednja izmena:

gx-x

Display Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
7.758
Rezultat reagovanja
2.391
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Chernobyl
CPU & cooler:
RAM:
16gb
VGA & cooler:
Display:
AOC 27G2U/BK (LF1F)
HDD:
SSD
Sound:
PSU:
Mice & keyboard:
Internet:
SBB kabl
OS & Browser:
Winjdows 10 Pro, FF
pa sad nema sta da proba, jedan modul mu ne radi.

Vrh