• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Problem sa C particijom

TazGee

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
15.06.2020.
Poruka
8
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Dobro veče!

Neko vreme sam na starom sistemu (Windows 10) imao problema sa količinom slobodnog prostora (SSD je od 120GB, što je premalo) koji je moj windows u bukvalnom značenju reči JEO. Nakon svega toga, odlučih ja da oborim sistem i instaliram novu desetku sa novim update-ovima, misleći da ću tako rešiti problem. Rešavanje ovog malog problema je nasuprot izazvalo lavinu mnogo većih problema koji su sledili nakon instalacije novog sistema. Nisam menjao podešavanja prilikom instalacije sistema, kao i prošli put u rufusu mi je bio podešen MBR mod, sve isto kao i pre...
Nakon uspešne instalacije sistema, ponadao sam se da ću u roku od 2h uspeti da rešim sve što imam od softvera/naloga i tome sličnog, međutim već u prvim minutima primetio sam da nešto ne valja. Nakon instaliranja drivera i restartovanja računara, odlučio sam da ubacim stvari iz starog Documents foldera u novi (Save Game za igrice i to), međutim pri prvom ulasku u neku od tih igrica moj progres se nije čuvao i nije se učitavao iz Documents foldera. Pokušao sam da instaliram SAMP i desilo mi se nešto što prvi put vidim u žitovu... Instalacija nije radila nikako ako bi se pokrenula bilo gde sa lokalnog diska C, dok ako bih je prebacio na HDD (D particiju) i pokrenuo odatle, ista uspešno odradila svoj posao. Kada sam skinuo all in one c++ redistributalbes paket, prva polovina istih mi je rekla da njihov path ne postoji kada sam instalirao sa C, dok je prilikom instalacije sa D sve normalno radilo.
Ukratko, našao sam se u problemu sa kojim se još nikada nisam suočio. Neke od igrica koje sam pokretao kao administrator su nekada uspeli da zapišu ili učitaju nešto sa C, dok neke i nisu. Minecraft na primer je igrica koja kao pirat mora biti na C. Kada je instalirana, ona prijavljuje grešku kako njen path ne postoji.
Nakon svega ovoga mislio sam da je problem do samog sistema, te sam ga opet oborio i testirao sve. Sve je ostalo isto, instalacije sa C nisu radile, igrice nisu čuvale... Probao sam GTP (UEFI) instalaciju Windowsa 10 i ni to nije pomoglo... Pokušao sam da instaliram drugu verziju Windowsa 10, nije pomoglo... Na kraju sam čak skroz obrisao ceo SSD i stavio ga kao nedefinisan prostor, te sam odcepio 100GB od HDD i pokušao tu da instaliram, da vidim da li će se nešto promeniti i da li će sistem raditi, međutim to je bio još jedan neuspeh... Računar je uzet u septembru 2020. i do pre par dana, kada se ovo pojavilo, super je radio. Spec: Ryzen 5 2600, RX 570, 16GB Dual, A320, 120GB Kingston SSD, 1TB WD Blue HDD. Svi programi za proveru HDD i SSD prijavljuju kako su 100% healthy i kako nemaju probleme.
Nadam se da će se javiti neko ko je bar blizu rešenja, ja sada odoh da spavam, i nadam se da ću sutra možda naići na nešto korisno! HVALA SVIMA!
 

vladarko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.01.2018.
Poruka
13.747
Rezultat reagovanja
9.116
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Ago Ao 192 Kurier
CPU & cooler:
Intel i5-9600KF & Be quiet! Pure Rock 2 Black
Motherboard:
MSI Z390-A PRO
RAM:
Kingston 2 x 8 GB DDR4 3600 MHz
VGA & cooler:
Palit nVidia 3060 Ti 8 GB
Display:
27" AOC 27G2SPU/BK
HDD:
Crucial P1 1 TB
Sound:
Microlab MT280B, Sony WH-XB700
Case:
SilentiumPC Ventum VT2 TG + 3 x Bionix P120 PWM PST + 2 x Bionix P140 PWM PST
PSU:
Seasonic Core GM650
Mice & keyboard:
Redragon Imapct M908 & Cooler Master SK650
Internet:
mts 250/80
OS & Browser:
Windows 10 v22H2
Za ssd je poželjno da sata kontroler bude podešen kao ahci.

Meni se nešto slično skoro desilo; često menjam diskove, pa mi se desilo da, nakon kloniranja jednog hard diska na ssd, više ništa nije htelo da radi, iako sam istu (dobro, sličnu) radnju radio više puta na istom računaru. Pomoglo je jedino to što sam obrisao sve particije, pa ispočetka.

(00:23) EDIT: verovatno će ti odmah reći da je problem kingston ssd. Pre toga, ja bih proverio sata kablove, za podatke i napajanje. Ako možeš, zameni kabl, zameni konektor napajanja (koristi drugi), ubodi kabl na matičnu ploču u drugi konektor.

Ostaje i ona crnja varijanta, a to je da je neispravan disk kontroler na matičnoj ploči. Nekada se to primeti, jer je visoka temperatura čipseta. Što se tiče problema, i te kako ih primećuješ!

Kod nerazumljivih ponašanja hoće da pomogne clear cmos, pa ako znaš kako se to radi i nisi to uradio - uradi.
 

TazGee

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
15.06.2020.
Poruka
8
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Za sada sam iskopcao sve iz SSD i instalirao windows na HDD i sve radi. Sutra cu probati HDD da povezem u slot na ploci od SSD, ako ne bude radilo menjam plocu, ako bude radilo menjam SSD... Svakako sam planirao da uzmem novu plocu ili M.2 250gb pa sta god da je dobro mi dodje s obzirom da je pod garancijom.
 
Vrh