• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Problem sa biosom,overclockom,fsb

bleyach

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.10.2012.
Poruka
2.023
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
Da se nadovezem na ovu temu...sada imam jedan drugi problem,kada odradim u biosu load i vrati mi na stara podesavanja ja ne mogu da povecevam mnozilac.Dakle sta se desava,na mom procesoru e6750 mnozioc ide od 6-8x,medjutim kada odradim load mnozilac je na 6 i samo na 6,cak i ako ja promenim i odradim save i udjem opet u bios opet je isto...Nasao sam jednu foru za to a to je u advanced bios imaju 3 opcije koje pocinju sa cpu,jedna je opcija koja kontrolise overclock i slicno,kada je iskljucim dignem mnozilica,povecam fsb procesor je overclockovan,ali u cemu je sada problem,kada radim 3dmark test,smanji mi ocenu ili kako se to kaze za citava 2x...ne znam zbog cega,drzao sam non stop proc na 3.2ghz i grafika na def sa 3gb rama i bio mi je score 12000 i nesto vise od toga...,edjuti, sad ne prelazi 7000...Sta da radim?koju drugu foru naci a da ne iskljucujem tu jednu opciju nego nesto drugo ???

Dexter013

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Poruka
5.692
Rezultat reagovanja
342
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dark Knight
CPU & cooler:
Ryzen 7600x 5ghz + Aorus800
Motherboard:
AM5 MSI tomahawk B650
RAM:
32gb DDR5, 2x16GB 6400MHz kingston fury
VGA & cooler:
RTX 4070ti Gianward OC
Display:
Philips 32 / 2K / 1440p / 75hz
HDD:
Crusial ssd 500 gb + 500 gb Samsung HDD + Samsung 1TB ssd 870 evo
Sound:
Case:
Coller Master MASTERCASE H500 RGB window
PSU:
Corsair CX 850w M
Optical drives:
None
Mice & keyboard:
Logitech Hyperion + Natec RX22
Internet:
Optika MTS 500/160
OS & Browser:
Win 11 x64 PRO Legalan bato...
Other:
TV LG 55 4k
Ne moze niko tako napamet da ti pomogne,
kako se tacno zovu te tri opcije i koje im vrednosti stavljas,
ili napisi korak po korak
1.udjem tu i tu
2.promenim to i to
3. umesto ovoliko stavim toliko i toliko.
itd...

ili snimi video.

Ovako, ja ne znam o cemu pricas.

bleyach

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.10.2012.
Poruka
2.023
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
ok,sacu da uslikam par puta ili cu snimiti video...postavljam sto pre...

Edit:
evo slike sa oeverclockom
http://www42.zippyshare.com/v/30566058/file.html
a evo i slike problema sa grafikom
http://www42.zippyshare.com/v/81839803/file.html

prva slika sve govori sto se tice overclocka a posle cu objasniti sta sam radi u biosu trenutno se uploaduje video na yt...druga slika : problem kada overclockujem procesor grafika pocinje da gubi sliku na sekund vise puta onda mi izadje plavi ekran i restart,to mi se non stop desava ne znam zasto...kako to da resim? samo da napomenem da sam grafiku overclockovao:shader 1800mhz,memory 1000mhz,clock 750mhz ... dali je to dovoljno da li valja ili ne da li treba vratiti na staro ??? samo da napomenem da overclock nema veze sa ovim problemom sto sam pominjao...samo ako taj problem moze da se resi...grafiku cu najverovatnije da vratim na stare performance...

Poslednja izmena od urednika:

Medolinos

Moderator
Učlanjen(a)
06.11.2010.
Poruka
5.394
Rezultat reagovanja
12
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
no name
CPU & cooler:
AMD FX 8350 / Noctua NH-U14s / NF-A15 Puss-Pull
Motherboard:
Gigabayte 990FXA-UD5 rev. 3.0
RAM:
Kingston 16gb ddr3 1866mhz HyperX Fury
VGA & cooler:
R9280X-DC2 TOP
Display:
Samsung UE32EH5000
HDD:
SSD Samsung 850 EVO 250gb, HDD Segate Baracuda 2 TB, HDD Samsung F3 1TB
Sound:
integrisan zvuk i Creative Inspire T3030 speakers
Case:
COOLER MASTER HAF XB EVO RC-902XB-KKN2
PSU:
EVGA Supernova G2 750w
Optical drives:
Lite-on
Mice & keyboard:
A4tech X-7 G800, misonja neki zalosni genius
Internet:
ADSL Telekom paket do 20 mbita
OS & Browser:
Win 10
Ovo sa grafikom ti je problem do drajvera, tako da probaj neke druge drajvere, mozes i starije ili vrati na stara podesavanja grafiku, pretero si sa oc grafike verovatno..mora tu sve postepeno da se radi i dosta da se testira, racunaj da sve namestis kako treba da radi trebace ti ceo dan, mozda i dva ;)

Inace sto se tice snimanja mnozioca za oc procesora, moguce da nece da ti zapamti i kada ti je baterija od ploce crkne(istrosi se) pa treba da je zamenis..mada onda bi opet trebala da zapamti, samo kad sledeci put upalis komp onda da zaboravi..kod restarta bi trebala da zapamti..

3dmark skor ti je losiji skor za CPU(procesora) ili ukupan skor? jer moguce da ti je losiji skor kad preteras oc i cpu-a, a i kad preteras sa oc GPU(grafike).. zato trebas da dizes po malo sve, ali prvo namestis CPU, pa kad on radi kako treba, onda cackas GPU..ne moze to tako sve od jednom.. Nego deo po deo i postepeno, pa provera stabilnosti..a za proveri stabilnosti CPU-a ti treba LINX program, dok za grafiku heaven...

Overclock, nije samo e danas mi se klokuje i odmah znas.. Moras dosta da se cimas i da znas kako i sta koliko da podizes, usput pratis temperaturu, napone..sve zivo, uz to postoji rizik da ti nesto i crkne(doduse ako radis sve kako treba mali je rizik) ali opet stare su kompnente i ne trebas preterivati, slabo profitiras, a puno mozes da izgubis.

Poslednja izmena:

bleyach

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.10.2012.
Poruka
2.023
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
Hvala ti na savetu.Grafiku cu vratiti na staro,obrisati trenutne drajvere i stariti neke stare,ako ne radi onda nove.3d mark je losiji kao ceo score.On mi radi stabilno sve do 3.2ghz na 3.6ghz vec se oseti da malo "mrda.Imam tower hyper tx3 uzeo sam od @Shang Tsun i super je,kad je proc na default drzi ga od 24-30c,kad ga kloknem na 3.2 od 33 do 40c to sam ispratio...e sad voltazu dizem ddr2 na 0.1v,fsb isto i jos nesto pri kraju dole isto na 0.1 :) s tim sto vcore stavljam na 1.45v...skinucu linx,malo cu da cackam,stavi cu drugu bateriju pa cemo videti sta i kako...hvala ti jos jednom,kad budem sve isprobao snimicu i napravicu ss pa cemo da vidimo kako i sta...grafiku sam vec rekao vraticu na staro a sa drajverima cu probati pa cemo videti i za nju...

bleyach

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.10.2012.
Poruka
2.023
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
@Medolinos

Vratio sam grafiku na staro,instalirao stari drajver.Problema vise nema.Kad overclockujem proc vise mi ne blinka i ne iskace ono u taskabru za driver.Oko toga sam resio sve.Medjutim i bateriju sam promenio ali dok ne iskljucim jednu od on 3 opcije i dalje ne pamti mnozioca.
Overclockovao sam ga na 3.2ghz,sve radi normalno,odradio sam test u linx-u.Evo dole link sa prilozenim fotografijama...
http://www66.zippyshare.com/v/64902467/file.html

Hvala za savete,to bi bilo to za sada.Sve je stabilno i nemam problema.Za dalje cemo videti..
POZDRAV :wave:

Medolinos

Moderator
Učlanjen(a)
06.11.2010.
Poruka
5.394
Rezultat reagovanja
12
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
no name
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
R9280X-DC2 TOP
Display:
Samsung UE32EH5000
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
EVGA Supernova G2 750w
Optical drives:
Lite-on
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Win 10
Nesto ti je slab skor u linX-u cinim se malo imas gflops-a(8) npr. ja sa mojim x4 phenomom imam 43-47, zavisno od overkloka, mozda je do verzije linX-a ili nisi podesio da ti koristi svumemoriju, koliko imas memorije na ddr mislim?vidim u potpisu da imas 3gb, stavi gore gde ti pise u linx-u memory stavi da koristi maksimum koliko ti dozvoli...trebalo bi da imas bar 20 gflops-a..

Edit:
Ako si zadovoljan ne diraj nista..jedino sto jos mozes da malo oc grafiku, ako ti to stvarno treba..mada na tom cpu i gpu se neces posebno naigrat u nekoj vecoj rezoluciji..

Poslednja izmena:

Dexter013

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Poruka
5.692
Rezultat reagovanja
342
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dark Knight
CPU & cooler:
Ryzen 7600x 5ghz + Aorus800
Motherboard:
AM5 MSI tomahawk B650
RAM:
32gb DDR5, 2x16GB 6400MHz kingston fury
VGA & cooler:
RTX 4070ti Gianward OC
Display:
Philips 32 / 2K / 1440p / 75hz
HDD:
Crusial ssd 500 gb + 500 gb Samsung HDD + Samsung 1TB ssd 870 evo
Sound:
Case:
Coller Master MASTERCASE H500 RGB window
PSU:
Corsair CX 850w M
Optical drives:
None
Mice & keyboard:
Logitech Hyperion + Natec RX22
Internet:
Optika MTS 500/160
OS & Browser:
Win 11 x64 PRO Legalan bato...
Other:
TV LG 55 4k
Ma nije ni bitno ako je prosao taj prvi test, radi sve ok, isti djavo.
Bitno da je covek resio svoje probleme.
Aj uzdravlje!

bleyach

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.10.2012.
Poruka
2.023
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
Nesto ti je slab skor u linX-u cinim se malo imas gflops-a(8) npr. ja sa mojim x4 phenomom imam 43-47, zavisno od overkloka, mozda je do verzije linX-a ili nisi podesio da ti koristi svumemoriju, koliko imas memorije na ddr mislim?vidim u potpisu da imas 3gb, stavi gore gde ti pise u linx-u memory stavi da koristi maksimum koliko ti dozvoli...trebalo bi da imas bar 20 gflops-a..

Edit:
Ako si zadovoljan ne diraj nista..jedino sto jos mozes da malo oc grafiku, ako ti to stvarno treba..mada na tom cpu i gpu se neces posebno naigrat u nekoj vecoj rezoluciji..
Trenutno imam samo 1gb ddr2 prodajem ostalo,pa kad budem uzeo malo vise memorije a to ce biti za koji dan okacicu ponovo rezultat testa...dobar mi je ovaj oc,radi mi stabilno samo memoriju tu da uzmem sve mi je ok.ne trebam da oc grafiku iz razloga sto igram cs,lol,pes na full rezolucije i sasvim je dovoljna jacina grafike za te moje potrebe.

Ma nije ni bitno ako je prosao taj prvi test, radi sve ok, isti djavo.
Bitno da je covek resio svoje probleme.
Aj uzdravlje!
E hvala druze.Hvala i tebi i medolinos-u na svakoj pomoci !!!
UZDRAVLJE ...

Medolinos

Moderator
Učlanjen(a)
06.11.2010.
Poruka
5.394
Rezultat reagovanja
12
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
no name
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
R9280X-DC2 TOP
Display:
Samsung UE32EH5000
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
EVGA Supernova G2 750w
Optical drives:
Lite-on
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Win 10
Ok, drago mi je da si zadovoljan, samo resi aidu full i prati temperature i napone svremena na vreme ili skini hwmonitor..:wave:

R_O_N_I_N

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.09.2009.
Poruka
989
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD B55 @3.8Ghz/2.8Ghz NB & Noctua NH-D14
Motherboard:
ASUS Crosshair IV Formula
RAM:
2X2GB Excelram Rippler + 2X8 GB Patriot,sve na 9-9-9-24-27 1T@1600Mhz
VGA & cooler:
ASUS 280x
Display:
ViewSonic VX2260WM
HDD:
Samsung EVO840 120 GB+Samsung 1.5 TB+Samsung HD321KJ 320GB+WD AAKX 500GB+WD 320GB AAKX
Sound:
Integrisana zv. & Logitech G51
Case:
CM Silencio 650
PSU:
Chieftec BPS-850C 850W
Optical drives:
Samsung SH-S223F
Mice & keyboard:
Logitech G400s,neki djubre-plastikaner od 5e(za sad :D)
Internet:
SBB
OS & Browser:
W7 x64
@Medolinos

Vratio sam grafiku na staro,instalirao stari drajver.Problema vise nema.Kad overclockujem proc vise mi ne blinka i ne iskace ono u taskabru za driver.
To ti se desavalo zato sto si preterao sa OC-om grafike,najverovatnije nema nikakve veze sa drajverima...

Kad dizes klok GPU-a i napon u nekom momentu mora da ide gore,inace ti se desavaju takve stvari ;)

Zato je bitno,kao sto su ti objasnili,raditi jedno po jedno,i dizati klok/napon u malim koracima,i naravno,posle svake promene testirati stabilnost.

Jeste smor,ali to je jedini nacin da znas tacno u cemu je problem kad dodje do problema :)

bleyach

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.10.2012.
Poruka
2.023
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
To ti se desavalo zato sto si preterao sa OC-om grafike,najverovatnije nema nikakve veze sa drajverima...

Kad dizes klok GPU-a i napon u nekom momentu mora da ide gore,inace ti se desavaju takve stvari ;)

Zato je bitno,kao sto su ti objasnili,raditi jedno po jedno,i dizati klok/napon u malim koracima,i naravno,posle svake promene testirati stabilnost.

Jeste smor,ali to je jedini nacin da znas tacno u cemu je problem kad dodje do problema :)
ne znam da li si uopste citao po redu o cemu se radi ili si samo pao sa neba da prokomentarises...procitaj ponovo zadnjih 2 strane bice ti jasno... :wave:

R_O_N_I_N

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.09.2009.
Poruka
989
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
ASUS 280x
Display:
ViewSonic VX2260WM
HDD:
Samsung EVO840 120 GB+Samsung 1.5 TB+Samsung HD321KJ 320GB+WD AAKX 500GB+WD 320GB AAKX
Sound:
Case:
CM Silencio 650
PSU:
Chieftec BPS-850C 850W
Optical drives:
Samsung SH-S223F
Mice & keyboard:
Internet:
SBB
OS & Browser:
W7 x64
Procitao sam sve,komentar se odnosio samo na ono sto sam citirao....:wave:

bleyach

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.10.2012.
Poruka
2.023
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
Ok,mozda samo nisi razumeo ... Imao sam sa tim problema i pre overclocka i to nema nikakve veze sa overclockom ... ima veze sa driverima i driverima sam resio... ipak nisi procitao(mislim to zakljucujem po tvom komentaru,ali to je nebitno) .. :)

R_O_N_I_N

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.09.2009.
Poruka
989
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
RAM:
VGA & cooler:
ASUS 280x
Display:
ViewSonic VX2260WM
HDD:
Sound:
Case:
CM Silencio 650
PSU:
Chieftec BPS-850C 850W
Optical drives:
Samsung SH-S223F
Mice & keyboard:
Internet:
SBB
OS & Browser:
W7 x64
Onda se nismo razumeli. :)
Ja sam shvatio iz teksta da ti je pucao drajver od grafike posle OC-a graficke i procesora,i da si problem pucanja drajvera resio vracanjem kartice na default klok i novim drajverom

Vratio sam grafiku na staro,instalirao stari drajver.Problema vise nema.Kad overclockujem proc vise mi ne blinka i ne iskace ono u taskabru za driver.Oko toga sam resio sve.
Mada,sad prevrteh opet celu temu i moram da priznam da mi nije bas sve najjasnije :D
Jbg,malo ti je konfuzan stil pisanja,pa su moguci nesporazumi :)

Vrh