• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Problem prilikom start - mobo postuje d6

Dakula74

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.12.2021.
Poruka
3.388
Rezultat reagovanja
3.084
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
9950x3d + NZXT Kraken 280 RGB
Motherboard:
PHANTOM GAMING X870E Nova WiFi
RAM:
64 gb
VGA & cooler:
MSI X Slim Nvidia RTX 4090
Display:
Gigabyte M27Q
Case:
DeepCool's MORPHEUS (4x LIAN LI UNI Fan SL140 V2 black + 3x UNI FAN SL-INF REVERSE BLADE 120)
PSU:
FSP Hydro G PRO 1000W
Mice & keyboard:
MX Master 2S , APEX 7
Ta ploca je poznata po nedovrsenom UEFI biosu, cak i novije MSI ploce imaju taj problem gde postoji konflikt na relaciji maticna GPU.
Ljudi koji koriste nvidia kartice imaju manje probleme jer postoji update FW za DP i kompletan UEFI , ali kod AMD kartica to nije reseno.
Problem je kad se uflesuje bios od ploce bios setuje GEN postavku na auto, ti bi morao da uzmes neku kompatibilnu karticu , recimo neku nvidiu i da rucno podesis GEN 4 i alokaciju PCI lejnova na x4x4x4x4 .
Kartica ti nije neispravna, oni kad zabodu njihovu radi, jer je kompatibilna tacnije ima bolje resen UEFI kroz FW i bios kartice.
Generalno kad podesis plocu ti vise ne bi smeo da resetujes bios postavke niti da flesujes bios.

Mr.Dzon

PCAXE Member
Učlanjen(a)
18.01.2015.
Poruka
171
Rezultat reagovanja
135
Moja konfiguracija
Thx. Naglasicu i to., .
Da nadjoh i to na netu kao jedan od mogućih problema, zajedno sa činjenicom se mozda nije aktivirao ni OC profile za ram, tj da radi stock na 2666/3200 umesto 3600mhz (ali nikad nije stvaralo problem ako se resetovao). Zaboravih i to prošlog.
Rekoh da sam vec radio bios flashback preko usb-a i da je prošao, kao i clear cmos (uz prethodno vađenje stare, pauzu od 1h i zamenu nove baterije) ... Moguće da je sve na fabričkom ostalo.
Potencijalno mozda nisu testirali 6800xt na drugoj mašini i mozda radi (mada sumjam.
Jbg, da makar imam pristup biosu snašao bih se...
Već sam došao u fazu da naručim nov kabl za psu, nov dp 2.1 kabl I nov razdelni kabl za struju.

BTW zar ne bi alokacija lejnova da ide x16 (prvi pcie) x8 (drugi) x4 x4?

turkey

Newcomer
Učlanjen(a)
15.12.2022.
Poruka
1
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Stradala je meni grafička,i riknuo hdmi ulaz na tv-u gde je povezan bio.Ali tv je radio.

Mr.Dzon

PCAXE Member
Učlanjen(a)
18.01.2015.
Poruka
171
Rezultat reagovanja
135
Moja konfiguracija
@turkey

Da video sam postove, ali mislim da je ovde mozda drugačiji scenario...
Juče sam probao sa Android boxom na oba HDMI i baca signal tj monitor ima sliku sve radi ok."samo" stara a sada i nova grafa ne bacaju sliku

Ako je zaista radio desk kod njih u servisu i ako sada proradi (nakon cackanja u biosu), zatražicu da odrade DDU drajvera I apdejt chipset drajvera.

Sto reče @vladarko, ako proradi I sa novom grafom da se ne zalećem za prodajom stare - mozda je vrisnula ona (sama od sebe ili mikro napona) a mozda je samo otišla cmos baterija, vratila podešavanja BIOSa na fabrička I stvara problem u komunikaciji na relaciji chipset-pcie odnosno da pcie ne detektuju grafu - kao sto rekoh staru sam zabo I u druge slotove, ova XfX 9070xt mercury mercury oc je mrcina I nema mesta za u drugi slot da se zabode...

Nadam se da je prvi scenario, jer sam neretko na netu viđao korisnike I slične slučajeve da je ljudima sa drugom grafom posle cackanja u Biosu (PCIe4.0) + apdejt drajvera (gpu/chipset) proradilo...

Ako je nesto vrisnulo jedina opcija je da sve ide na doboš i uzmem neki lap da završi posao, ne vredi da sada i verovatno do kraja 2028. radim bilo kakav apgrejd na am5 sa nestašicom i cenama koje nas očekuju...

Vrh