• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Problem na sa GPS-om na telefonu Samsung B7330 pro

leut

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
10.11.2010.
Poruka
5
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pozdrav svima na forumu!
Nisam pronasao niti jednu temu vezanu za samsung B7330 pa sam odlučio da postavim pitanje vezano za jedan problem koji imam s ovim telefonom.

Pre neki dan sam instalirao Garmin i sve je proteklo ok. Po paljenju aplikacije nije mogao biti pronađen gps uređaj već se palio bluetooth i tražio je eksterni gps. Imao sam pre instaliran garmin na N95 pa sam znao da se mora čekirati opcija internog uređaja. U opciji softvera postoji:1.use bluetooth GPS, 2.use GPS intermediate driver, i 3.use serial GPS sa opcijama:com1, com3, com5, com8, com9. Sve od ovih sam čekirao, ali ni jedan ne pronalazi interni uređaj već se uvek pali bluetooth. Pokušao sam da instaliram neki drugi program koji se oslanja na gps jer sam sumnjao u moje umeće instaliranja Garmina pa sam tako stavio neki freeware program pod imenom ReliRescue koji bi treblao da pronađe satelit i očita neke parametre vezano za brzinu, elevaciju itd. U tom programu je čekiran internal gps...pojavljuje se acquiring satellitess...i ostaje na tome. Satelit ne biva pronađen. Na koncu sam naišao na program GPS test koji bi tebao da ukaže da li je sa gps modulom sve u redu.
Program skenira portove... prolazi com1,com2 i zadržava se na com3 i samo ostaje scanning 10-15-20 min. Nikakvi se parametri ne očitavaju. Nakon par minuta kada idem strelicom nagore piše gps off.
Ne znam sta da zaključim. Imam utisak da nesto nije u redu sa gps modulom u mom telefonu ili se on treba aktivirati a ja ne znam kako.
Ukoliko je neko imao sličan problem ili pak ima nekakav koristan predlog molio bih ga da izađe sa nekim savetom.

Pozdrav

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.951
Rezultat reagovanja
149
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
:welcome: na :sekira:

Svakako, treba da koristis opciju 2.use GPS intermediate driver. U podesavanjima telefona treba da imas negde opciju za integrisani GPS, pa probaj tamo da menjas portove ali u samom Garminu uvek koristis opciju 2.use GPS intermediate driver

Druga stvar koja moze biti problem jeste licenca :)
Posto je licenca za Garmin mapu i sw vezana za mem.karticu na kojoj se nalaze mape proveri u podesavanjima Garmina da li je Garmin uredno aktiviran ;)
Ako imas mem.karticu koja ti je bila u N95 i ako je tamo Garmin radio uredno, probaj nju da ubacis u B7330 i samo jos kopiraj instalacioni fajl za WM i pokreni instalaciju.

leut

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
10.11.2010.
Poruka
5
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Hvala na brzom odgovoru. Da, opciju use GPS intermediate driver sam najviše i forsirao, ali ponašanje je slično kao i sa drugim opcijama tj. nakon nekog vremena pali se bluetooth i traži eksterni uređaj. Opcije telefona sam pročešljao koliko sam mogao ne bi li našao neku opciju vezanu za gps i portove, ali ništa nisam našao . Ne vidim nijednu korisnu opciju u telefonu kojom bi uticao na gps ili ona negde postoji, ali ja ne znam kako do nje.
Karticu od N95 više nemam sa sobom tako da ovo ne mogu da probam. Problem sa licencom možda postoji mada ja to ne vidim, ali ostaje problem i sa onim drugim gps aplikacijama koje također ne vide gps uređaj.

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.951
Rezultat reagovanja
149
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Koje druge aplikacije si koristio? Ako nemas licencu za Garmin, ne mozes ni ostvariti konekciju sa integrisanim GPS prijemnikom, ponasace se bas tako kako opisujes.

leut

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
10.11.2010.
Poruka
5
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Kao što sam i naveo u prvom postu, koristio sam ReliRescue, neku besplatnu aplikaciju koju sam našao baš zato što sam i sumnjao u licencu. Zatim sam koristio i GPS test, aplikaciju koja je također besplatna i trebalo bi da ispita ispravnost modula u telefonu, barem sam to našao kao podatak.
Da navedem samo da su mi obe aplikacije od pre nepoznate i da sam ih instalirao isključivo sa ciljem da vidim da li je sve ok sa modulom.
Ako je nekome poznata neka freeware aplikacija koja mi može ukazati da li je gps modul u mom telefonu funkcionalan bila bi mi svakako od koristi . Barem da znam da je sa telefonom sve u redu , a da ja ne znam da instaliram.

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.951
Rezultat reagovanja
149
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
Instaliraj Google Maps, to je free a kkad ga pokrenes, imas opciju "Koristi integrisani GPS prijemnik" pa je stikliraj i izadji negde napolje... Par mninuta bi mu trebalo da bude sasvim dovoljno da nadje satelite..
Ako si u NS-u, mozemo se cuti pa da se vidimo, imam ja kod kuce karticu sa licenciranim Garminom ;)

leut

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
10.11.2010.
Poruka
5
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Zaista hvala na ovakvoj želji da se pomogne. Upravo je to i razlog zašto sam ovde postavio pitanje jer nigde nisam video toliko spremnosti da se nekome pomogne.

Google Maps sam u telefonu već imao instaliran i nisam ga nešto koristio niti obraćao pažnju na njega. Istina on mi je radio, ali danas proveravajući vidim da je to isključivo bilo povlačeći podatke sa interneta. Od opcija GPS-a vidim samo use GPS i to sam čekirao. To bi pretpostavljam trebalo da znači da koristi interni modul. Isključio sam sav pristup internetu (i mobilnom i wireless) i dobio poruku: Network Unvailable. Ispod je samo išlo objašnenje da ovaj program zahteva data konekciju. Naravno svo vreme je opcijause GPS čekirana.
Ulaskom u opciju GPS setting video sam da je čekirana opcija Managed by Windows, nju sam promenio u Set Manually i to menjajući razne portove. Jedina razlika je ta što se pri izboru pojedinih portova pored ove poruke javljala i poruka da ne može da pronađe interni uređaj.

Na žalost nisam u Ns-u već BG-u, ali je moguće da za koji dan dođem u NS pa ako ne rešim problem i još uvek budem imao volje da ga rešavam stupim u kontakt s tobom i isprobamo sve to na tvojoj kartici kao poslednju soluciju :).

Pozdrav!

voodoons

Moderator
Učlanjen(a)
06.04.2009.
Poruka
7.951
Rezultat reagovanja
149
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
voodoons’s MacBook Pro
CPU & cooler:
Intel Core i5
Motherboard:
MacBookPro12,1
RAM:
8 GB
VGA & cooler:
Intel Iris Graphics 6100
Display:
Retina LCD 13"
HDD:
APPLE SSD SM0128G
Sound:
Apple Inc
Mice & keyboard:
Lenovo BT Laser Mouse
Internet:
SBB 70/4 Mb/s
OS & Browser:
OS X 10.11.6
Other:
Iphone 6
ok, ako budes dolazio u NS, baci mi privatnu poruku u inbox :wave:

leut

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
10.11.2010.
Poruka
5
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Posle nekoliko dana konačno sam uspeo da rešim problem sa Gps-om i to sasvim slučajno. Već sam bio spreman da ga odnesem u servis (u stvari već sam i trebao , ali su me obaveze sprecile) kada sam se sasvim slučajno zadržao na jednoj aplikaciji pod imenom apptodate. Ne znam zaista da li sam ja instalirao ovu aplikaciju nekada ili je došla sa telefonom, ali pri njenom pokretanju odmah je počela da vuče neke podatke sa interneta i to je trajalo nekoliko sekundi. Nisam ni pogledao šta je dovukla, ali sam po nekoj inerciji izašao iz nje i uključio aplikaciju gpstest i na moje veliko iznenađenje nakon samo 1-2 sekunde aplikacija je pronašla uređaj. Nisam mogao da verujem i izneo brzo telefon napolje i uključio isto već pominjanu aplikaciju relirescue i dobio potvrdu da mi GPS uređaj u telefonu radi jer je brzo pronašao satelit i počeo da mi očitava neke podatke vezane za položaj itd. Na kraju sam probao i Garmin i on je proradio :D , na moje veliko zadovoljstvo.
Ne mogu da zaključim iz kojih razloga GPS modul nije hteo da radi , ali je na neki način bio neaktivan i onim downloadovanjem se aktivirao.
U svakom slučaju sad sve radi kako treba i vrlo sam zadovoljan jer u odnosu na N95 rad sa satelitima je mnogo bolji.
Generalno sa kvalitetom ovog telefona sam vrlo zadovoljan, ali je ponuda za platformu Windows Mobile Standard kriminalno loša. Broj programa je na kašičicu, a pogotovo onih kvalitetnih. Ukoliko neko zna neku SIP aplikaciju koja bi radila na ovom telefonu (ne mislim na Fring ili Nimbuzz) bilo bi lepo da preporuči.

:wave:

Vrh