• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Preporuka ploče na B85 čipsetu

owim

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
20.09.2014.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pozdrav svima, ovo mi je prvi PCAXE post! :)

Sklapam budžet komp sa Pentium G3258 i izabrao bih jednu od ove četiri ploče slične cene sa B85 čipsetom, microATX format; vas molim da mi suzite izbor. Sve tri ploče su entry-level:

Gigabyte GA-B85M-HD3 (rev. 2)

Asus B85M-G

MSI B85M-G43
(MSI B85M-E45)

Eventualno i:
ASRock B85M-HDS

Šta je namena? Komp za svaki dan, nisam gejmer, ali mogu da probam. ;) Nisam planirao diskrenu grafiku, možda je kasnije uzmem. Browsing sa stotinu tabova, pomalo amaterske video montaže (enkoding, dekoding), Adobe PS i Illustrator, Windows/Linux, možda malo igranja. Takođe, i malo light-overklokovanja (zato uzimam B85).
- U ploču bi (kasnije) došla samo jedna kartica -- diskretna grafika i možda još WiFi kartica.
- Zadržao bih stock kuler ako baš ne moram da menjam.
- HDD i SDD, bez optike. To bi sve poglo da pokrije i napajanje od 250W.
- 8GB RAM kao jedan modul.
- Kućište će biti Chieftec FLYER FN-02B (vrlo malo, 12 litara) ili LC Power 3000b (22 litre). Oba dolaze sa preinstaliranim napajanjem.

Zašto B85? Jer je otključan množilac i sa BIOS apdejtom mogu malo da overklokujem Pentium. Ništa ozbiljno. BIOS OC. Prvi put. Ako izaberem Gigabyte ne mogu da diram napon, biće max. 1,2V. Takođe, mislim da nema puno smisla da ploča košta 2x više od procesora, i zato ne biram H87 ili tek Z-ploče.

Na YT gledao sam vrlo lep video u kojem momak radi OC Pentiuma koristeći ovu GB ploču i sa 3,2GHz podiže na 4,2GHz bez problema, 1,2V, to je i granica ploče, i sve sa stock kulerom koji to podnosi. Ne bih išao dalje od toga.

Zašto vas pitam? Ne razumem se u ploče, nikad nisam samostalno sastavljao konf. Negde mi je jasno da koju god da izaberem biće vrlo slično, ali opet možda je neko imao iskustvo sa nekom.

Da ne bude sve sa Tom's Hardware:
Been using Asus b85m-g for overclocking my 4670K. No issues what so ever, same overclocking options as Z-boards.
Ive delidded and mounted my cooler directly on the die. ive pushed 1,42V without any problems. (a couple hours stress testing).
Its great value, you dont need a Z board for a decent/good enough overclock experience!
Pitanja/nedoumice:
- Vidim samo razlike u specs koje su vrlo slične (npr. negde podrška za AMD Crossfire), neki port više-manje, ali ne vidim ono što nije napisano, a vi znate! :D
- Koliko je bitna naponska jedinica? 4+2, 6+2 je što se savetuje za OC. 4/6 za CPU i 2 za memorijski kontroler. Na primer, GA: "CPU has a four-phase power supply". Dovoljno?
- Kontrolori za ventilatore? GA ih ima samo 2? Dovoljno?
- Navedene ploče su sertifikovane za G3258 ali je pitanje da li ću dobiti model koji je od pre leta, tj. koji će odmah prepoznati G3258 ako je na starom BIOS-u. Onda moram da stavljam drugi CPU (koji nemam) da bih odradio BIOS update. Na ovakva pitanja prodavci u IT radnjama sležu ramenima, ne znaju. Pročitao sam ovde da je alternativa da ploču pošaljem u servis (besplatno?) da mi urade update BIOS-a.
- Neke ploče podržavaju flash BIOS-a sa USB-a čak i ako nema procesora, ako se ne varam ASUS se time hvali, ali ne znam da li i ova ploča. Da li je to "M-flash" kod MSI?
- Vredi li uzeti ASUS jer makar i za light-OC omogućava kontrolu napona preko 1,2V? Ili je to nepotrebno, jer je 1,2V sasvim dovoljno za ovaj CPU?
- Da li sve ploče podržavaju dual-display and triple-display function (za MSI piše da može)?

Koliki post sam napisao za prvi put! :eek: Hvala svima! :)
 
Poslednja izmena:

stefi988

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.07.2013.
Poruka
584
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
HP Pavilion G7
CPU & cooler:
Intel Core i5-2430M 2,4GHz
Motherboard:
HP HM65
RAM:
8GB Hyundai 1600MHz
VGA & cooler:
Intel HD 3000
Display:
Panasonic TV 32'' FHD
HDD:
Samsung 840EVO 120GB
Sound:
Integrisana
Optical drives:
Lacie eksterni
Mice & keyboard:
HP, Apple
Internet:
SBB
OS & Browser:
Windows 10 home x64
Jedina od navedenih koja je iole spremna za OC je GIGABYTE
GA-B85-HD3, i ujedno je najbolja od svih koje si naveo, naponska jedinica je jako bitna takodje bitno je i da ima hladnjake na naponskoj a takodje GB ima 8-mo pinski prikljucak za CPU sto je takodje bitno za OC jer moze da isporuci vise struje procesoru...
 

owim

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
20.09.2014.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Drugari, hvala na dobrodošlici!

Sjajno što mi navodite ono što ne piše u specs proizvođača, već se može naći samo u prikazima ili ko ume da prepozna sa slika (ja ne).

Za GB su u malom uporednom testu ploča rekli:
There are only two fan connectors, and the CPU has a four-phase power supply. While the BIOS has overclocking options, this board isn't made for it. (Izvor)
Kad kažeš "spremna za OC", misliš na fizičke karakteristike ploče, ne na BIOS podršku?

Inače, ovo je prvi put da na forumu za entuzijaste ne savetuju prelazak na skuplje "ozbiljne rig-ove", već na početnu H1 ploču! :)

Vrlo retko ću komp biti OC-an, jer mi u svakodnevnom radu to neće biti bitno. Možda za neki retki video enkoding, ili ako ubacim grafu i pustim igru (što inače ne radim). Zato sam mislio da ostanem na stock kuleru, ali, svakako, mogu da se apgrejdujem na bolji aftermarket kada to vreme (temperature!) budu nalagale.

Nisam razmišljao o H81 jer kada sam čitao vesto o BIOS apdejtu koji non-Z pločama daje OC mogućnost, počinjalo se od B85 čipseta. Ne znam postoji bi Gigabyte BIOS update i za H81. Pogledao sam dobar A-Š prikaz na YT kako je momak sa gornjom GA pločom uradio OC Pentiuma. Pa rešio da sledim njegov primer i ne razmišljam puno. ;) Sad pogledao Gigabyte H1 ploče, samo jedna bi došla u izbor, GA-H81M-HD3. Ima čak i DisplayPort izlaz (imam DP na Dell monitoru). Naravno, ima manje USB3/2 portova i manje SATA3/2 konetora. Cena joj je -- potpuno ista kao GA-B85-HD3.

* * *

Nezavisno od prethodnog (da ne otvaram nove teme), razmišljao sam puno i o Gigabyte GA-B85N, miniITX verziji ovde ploče koja je "bogatija" (recimo miniPCI za WiFi karticu, spremne antenice, noviji kodek za zvuk, a ima nešto manje USB i SATA portova), i da sve to spakujem u jedno od najlepših miniITX kućišta, Chieftec BT-04B-U3 (miniITX). Znam da "malo i hladno" ne ide u istoj rečenici sa "overklok", pa i tu molim savet.


Edit: Kad sam počeo da pišem odgovor, ovde je bio i miško81-ov post gde spominje H81 ploče, na šta odgovaram, ali -- posta više nema. :nuts:
 
Poslednja izmena:

Shang Tsung

Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011.
Poruka
4.813
Rezultat reagovanja
166
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Zvijer :p
CPU & cooler:
Intel i7 9700K@5GHz ft. EKWB H2O
Motherboard:
ASUS ROG Strix Z370-E Gaming
RAM:
Corsair Dominator Platinum 32GB 3000MHz
VGA & cooler:
ASUS RX 5700 XT Strix OC
Display:
LG 32GK850G (VA 165Hz) + AOC Q3279VWFD8 (IPS 75Hz)
HDD:
SSD Samsung 970 EVO 500GB + WD 4TB EFAX
Sound:
ASUS Essence STU + Rotel RA-05/JBL L16 Decade/SVS PB1000 + Sennheiser HD515
Case:
Lian Li 011 Dynamic (black)
PSU:
Seasonic SS-760XP2 Platinum
Mice & keyboard:
Razer Deathadder Chroma + ASUS Echelon mousepad + Redragon Dark Avenger RGB
Internet:
ASUS RT-N18U + Ubiquiti AP AC LR @ 250/25Mbit
OS & Browser:
Win10 64-bit
Other:
Logitech C920 Webcam, Logitech Cordless Rumblepad 2
Мој савет би био искључиво Гигабајт Б85М-Д3Х или АСРОК з97 аниверзари. Прва кошта око 7500 дин, а друга око 9000 дин.
 

owim

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
20.09.2014.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
^ Smem li da pitam zašto -D3H a ne -HD3 koji smo spominjali? Postoji i -DS3H. Hvala! :) Evo poređenja ova četiri modela koje smo do sada spomenuli.

- Da li je to zbog hlađenja?
-D3H:
All New Heat Sink Design
GIGABYTE motherboards feature new heatsink designs that offer uncompromisingly efficient cooling on key areas of the motherboard including the PWM area and chipset (PCH).
- Na sajtu stoji da postoji rev. 2, ali u SRB se prodaje rev. 1.x. Koliko je to značajno (šta su zapravo ove revizije)?

Ako može objašnjenje za početnika, šta je tu važno i zašto baš takav predlog, na šta obratiti pažnju. Pogubio sam se u moru informacija.

* * *

Šta misliš o GA-B85N (miniITX) za svrhu koju sam spominjao? Ova ploča ima "1 x 4-pin ATX 12V power connector", što je očigledno loše, jer je Stefi kao dobro stranu -HD3 ploče istakao upravo 8-pinkske CPU konektore. Znači li da ova miniITX nije uopšte ni za mali OC o kojem sam gore pisao u temi?
 
Poslednja izmena:

peja81

Moderator
Učlanjen(a)
08.05.2009.
Poruka
9.670
Rezultat reagovanja
2.062
Moja konfiguracija
Da, da, bio je post, greškom je otišao.:)

Potrošnja ne može da se drastično poveća ako se ne diže napon, tako da naponska nije toliko bitna u tom slučaju. Ako kasnije planiraš neki i5 tu, onda svakako obrati pažnju.
 

owim

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
20.09.2014.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
naponska nije toliko bitna u tom slučaju.
Naponska je ovo što piše u specs: "1 x 8-pin ATX 12V power connector"? Zato mi je Stefi nju preporučio? Da li bi ona bila dovoljna i za i5? Nema Haswell i5 neku mnogo veću potrošnju (84W).

Ne znam šta planiram: za početak ovaj Pentium G3258 od 54W TDP (70W TDP pri OC), možda kasnije grafička. Možda još kasnije i5. Moguće da to bude sasvim novi računar, jer ploča neće podržavati Broadwell (ne piše).

Kao što si video u gornjem postu, prilično mi se sviđa format malih, kompaktnih kućišta (u skladu sa mojim potrebama, opštim padom potrošnje ali i estetikom). Iako će moje OC potrebe biti retke i bez promene napona (3,2 -> 4,2GHz), ipak će postojati. Ide li to uz miniITX format? Ili da zaboravim na to i kućište sa Spoiler slike i -- držim se microATX formata u kućištu veće zapremine, kako ne bi bilo pregrevanja, a bez dodavanja bučnih ventilatora sa strane? To je nekako prva stvar koju bi trebalo eliminisati, a onda ide i izbor ploče.

Baš me zanima Shang Tsung-ov odgovor! ;)
 
Poslednja izmena:

stefi988

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.07.2013.
Poruka
584
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
HP Pavilion G7
CPU & cooler:
Intel Core i5-2430M 2,4GHz
Motherboard:
HP HM65
RAM:
8GB Hyundai 1600MHz
VGA & cooler:
Intel HD 3000
Display:
Panasonic TV 32'' FHD
HDD:
Samsung 840EVO 120GB
Sound:
Integrisana
Optical drives:
Lacie eksterni
Mice & keyboard:
HP, Apple
Internet:
SBB
OS & Browser:
Windows 10 home x64
Ja sam naveo GA-B85-HD3 kao najbolju od onih koje si ti naveo a ne uopste... Sada sam gledao i Shang Tsung je definitivno u pravu B85M-DRH jeste bolja...

Bilo bi najbolje ako mozes da nam kazes koliki ti je budzet za konfiguraciju, ili maticna do koliko novca...
 

Shang Tsung

Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011.
Poruka
4.813
Rezultat reagovanja
166
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Zvijer :p
CPU & cooler:
Intel i7 9700K@5GHz ft. EKWB H2O
Motherboard:
ASUS ROG Strix Z370-E Gaming
RAM:
Corsair Dominator Platinum 32GB 3000MHz
VGA & cooler:
ASUS RX 5700 XT Strix OC
Display:
LG 32GK850G (VA 165Hz) + AOC Q3279VWFD8 (IPS 75Hz)
HDD:
SSD Samsung 970 EVO 500GB + WD 4TB EFAX
Sound:
ASUS Essence STU + Rotel RA-05/JBL L16 Decade/SVS PB1000 + Sennheiser HD515
Case:
Lian Li 011 Dynamic (black)
PSU:
Seasonic SS-760XP2 Platinum
Mice & keyboard:
Razer Deathadder Chroma + ASUS Echelon mousepad + Redragon Dark Avenger RGB
Internet:
ASUS RT-N18U + Ubiquiti AP AC LR @ 250/25Mbit
OS & Browser:
Win10 64-bit
Other:
Logitech C920 Webcam, Logitech Cordless Rumblepad 2
^ Smem li da pitam zašto -D3H a ne -HD3 koji smo spominjali? Postoji i -DS3H. Hvala! :) Evo poređenja ova četiri modela koje smo do sada spomenuli.

- Da li je to zbog hlađenja?

- Na sajtu stoji da postoji rev. 2, ali u SRB se prodaje rev. 1.x. Koliko je to značajno (šta su zapravo ove revizije)?

Ako može objašnjenje za početnika, šta je tu važno i zašto baš takav predlog, na šta obratiti pažnju. Pogubio sam se u moru informacija.

* * *

Šta misliš o GA-B85N (miniITX) za svrhu koju sam spominjao? Ova ploča ima "1 x 4-pin ATX 12V power connector", što je očigledno loše, jer je Stefi kao dobro stranu -HD3 ploče istakao upravo 8-pinkske CPU konektore. Znači li da ova miniITX nije uopšte ni za mali OC o kojem sam gore pisao u temi?
Pazi ovako, na specifikacije i ne obraćaj previše paznju. Sve ploče u okviru iste serije imaju manjie-više iste specifikacije. Gledaj layout ploče.
D3H verzija deluje malo kvalitetnije odrađena (postoji mogućnost i da je sama VRM sekcija kvalitetnija), plus što ima hladnjaka na naponskoj (dosta bitna stvar). 1x8pin konektor je must-have opcija, ali onda gledaj da i napajanje takođe ima taj konektor za CPU.
Ne znam šta će ti "N" ploča, jer to je micro-itx format koji ide u najmanja kućišta. Takve ploče su solidno skuplje za funkcije koje nude, a pritom je retko koja za oc a da ne košta 150e.
Preporuka je svakako za ASRock Aniversary model, ali je on malo skuplji.

Savet: pre nego što se zapucaš pešice da pogledaš ploče, nazovi telefonom dotične prodavnice (koje si odabrao da posetiš) i proveri da li imaju na stanju iste.
 

owim

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
20.09.2014.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Momci, hvala vam na savetima za izbor ploče! ;) Na žalost, još uvek nisam "osposobljen" da čitam layout ploče, pa se uzdam u vaše preporuke. Ovo sve što si napisao o hladnjacima i napajanju zaključio si gledajući slike ploča? :eek:

Onda neka bude -D3H. Može li -DS3H? Ima veoma slične specs (npr. nema S/PDIF Out, videti link poređenja u poruci gore), samo je malo manja ploča i neznatno jeftnija? Kako ti izgleda layout -DS3H?

* * *

Znam šta je N ploča, video si moj prethodni post, prilično mi se sviđa format malih, kompaktnih kućišta (u skladu sa mojim potrebama, opštim padom potrošnje komponenti ali i estetikom). Znam da su nešto skuplje, ali mogu fino da se "spakuju" na manji prostor, a kako moji zahtevi nisu veliki -- zašto da ne? Konkretno, da li bi GA-B85N miniITX ploča mogla lepo da izdrži OC koji planiram (3,2 -> 4,2GHz)? Dakle, light-OC bez promene napona. U specs joj piše "1 x 4-pin ATX 12V power connector".

U ovom trenu ne bih uzimao ASRock Aniversary model koji predlažeš. Od navedenih, ali opet gledajući moje potrebe, šta misliš da bi bio best buy?

@Stefi: Budžet je oko 7k din. Ne bih ploču da platim 2x više od procesora, a pravim budžet komp. Istina, "otvorio" bih se ako bih mogao sve da spakujem u miniITX kučište (sa Spoiler slike) ili vrlo malo microATX (mogu da stavim sliku) a da ne izgubim na opcijama koje želim. :cool:

Posle vašeg odgovora odlučujem se šta da poručim! :)

Ne brini, neću da se zaputim u prodavnicu, znam da retko šta na lageru; treba 3 radna dana da stigne, a u radnji ništa ne može da se pogleda uživo jer ništa i nemaju, te moram ovako da gledam net slike, forume i pitam vas, znalce. ;)
 

Shang Tsung

Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011.
Poruka
4.813
Rezultat reagovanja
166
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Zvijer :p
CPU & cooler:
Intel i7 9700K@5GHz ft. EKWB H2O
Motherboard:
ASUS ROG Strix Z370-E Gaming
RAM:
Corsair Dominator Platinum 32GB 3000MHz
VGA & cooler:
ASUS RX 5700 XT Strix OC
Display:
LG 32GK850G (VA 165Hz) + AOC Q3279VWFD8 (IPS 75Hz)
HDD:
SSD Samsung 970 EVO 500GB + WD 4TB EFAX
Sound:
ASUS Essence STU + Rotel RA-05/JBL L16 Decade/SVS PB1000 + Sennheiser HD515
Case:
Lian Li 011 Dynamic (black)
PSU:
Seasonic SS-760XP2 Platinum
Mice & keyboard:
Razer Deathadder Chroma + ASUS Echelon mousepad + Redragon Dark Avenger RGB
Internet:
ASUS RT-N18U + Ubiquiti AP AC LR @ 250/25Mbit
OS & Browser:
Win10 64-bit
Other:
Logitech C920 Webcam, Logitech Cordless Rumblepad 2
DS3H bih izbegao posto nema hladnjak na naponskoj, a nije neka razlika u ceni. U principu, mozes ti i sam da napravis hladnjak ali nije vredno cimanja.
 

stefi988

PCAXE Member
Učlanjen(a)
22.07.2013.
Poruka
584
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
HP Pavilion G7
CPU & cooler:
Intel Core i5-2430M 2,4GHz
Motherboard:
HP HM65
RAM:
8GB Hyundai 1600MHz
VGA & cooler:
Intel HD 3000
Display:
Panasonic TV 32'' FHD
HDD:
Samsung 840EVO 120GB
Sound:
Integrisana
Optical drives:
Lacie eksterni
Mice & keyboard:
HP, Apple
Internet:
SBB
OS & Browser:
Windows 10 home x64

owim

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
20.09.2014.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Hvala momci, onda neka izbor bude GA-B85M-D3H. Niste mi ništa rekli za "N" (miniITX) varijantu i da na njoj radim laki OC Pentiuma u miniITX kućištu. Zbog čega mislite da je to loša opcija? Tada bih sve mogao da spakujem u ovo (svega 11 litara):



ili ovo (12 litara):



Ako uzmem GA-B85M-D3H mislim da mi je ovo najbolji izbor (24 litre):

 

owim

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
20.09.2014.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
- 1x8pin konektor je must-have opcija
- Ne znam šta će ti "N" ploča, retko koja je za oc a da ne košta 150e.
"N" miniITX ploča (koja mi se sviđa) ima očigledno 1x4-pinski konektor ("1 x 4-pin ATX 12V power connector) što ne zadovoljava uslove koje si zadao. Još jednom, ne idem u opasni OC, samo malo i bez podizanja napona preko 1,2V (GA B85 ploče to ne dozvoljavaju, za razliku od Asus, recimo). Moj OC bio bi sa 3,2 na 4,2 GHz kroz promenu tri stavke u BIOS-u, od kojih je jedna max TDP na 70W. To je to.

Inače, kako koristim komp (nije gaming rig!), retko kada bih uopšte odlazio u te OC vrednosti, tj. 99% vremena radio bih na regularnom taktu kao da ništa nije dirano. Prvi put imam otključan CPU, pa da probam. ;)

Zaista ne znam koliko je i to opterećenje za N ploču. Ona to može kroz apdejtovani BIOS, a kako bi izdržala -- ne znam.

Ako izaberem microATX GA-B85M-D3H onda eliminišem dva veoma lepa i mala kućišta (miniITX only, sa gornjih slika) i tražim druga manja koja bi mogla da prime -D3H. Prvo koje mi se čini ok je LC Power 3000b čije sam slike dao: dvostruko veća zapremina (!), ali i dobar video review na PCAXE YT kanalu.

Iako ovo nije tema o kućištima i napajanjima, želeo sam da imaš(te) "big picture".

Kad budeš imao vremena, molim te, napiši mi neki redak pa da sutra poručim motherboard i, u skladu s time, pojurim kućište. :cool: Hvala!
 

owim

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
20.09.2014.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
1x8pin konektor je must-have opcija, ali onda gledaj da i napajanje takođe ima taj konektor za CPU.
Sad radim taj deo. Kućište Čiftek FN-02B. Ima "specijalno" napajanje Čiftek SFX-350BS-L, rotirano za 90 stepeni. (Hm, koliko je dobro imati napajanje samo za taj model ako isto -- crkne?)

Connectors -- Native cable:

20+4PIN:
===300mm===[20+4PIN]
SATA:
===300mm===[SATA]===100mm===[SATA]
Molex/Floppy:
===300mm===[Molex]===100mm===[Molex]===100mm===[Floppy]
4PIN 12V:
===300mm===[4PIN 12V]
4PIN 12V:
===300mm===[4PIN 12V]
To znači da nema 8-pinski konektor? :(

Ok, gledam sleće kućište, PC Power 3000B sa napajanjem LC420H, piše:
4 pin mainboard 12V 1x 35 cm
Znači, ni to ne odgovara?

Šta sad? Zamena napajanja? Druga, time veća kućišta? Nema smisla da imam "must-have" 8-pin na matičnoj, a da napajanje nema taj konektor, zar ne? :eek:

(Izvinjavam se na tri vezana posta, hteo bih da razrešim ovaj "gordijev čvor".)


Edit: Treba li nešto ovako da piše, recimo, COOLERMASTER Elite Power 600W RS600-ACAB-M4:
MB 20+4 Pin x 1
CPU12V 4+4 Pin x 1
PCI-e 6+2 Pin x 2
SATA x 6
4Pin Peripheral x 3
4Pin Floppy x 1
To je 8-pinski koji si želeo? Ali, avaj, toga u mojim pobrojanim kućištima nema. :(
 
Poslednja izmena:

ThePocetnik

Moderator
Učlanjen(a)
30.03.2009.
Poruka
5.087
Rezultat reagovanja
25
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
HP Pavilion - 14-ce0008nm
CPU & cooler:
Intel Core i7 5820K feat NiC L32
Motherboard:
ASRock X99 WS
RAM:
4x8GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury
VGA & cooler:
Sapphire Pulse 580 4GB
Display:
Dell 2312HM i AOC G2460PF
HDD:
Seagate 3TB, WD Red 3TB, Samsung F3 1TB, Samsung 850 EVO 500GB, HP EX900 512GB, Intel M.2 SSD 6000p
Sound:
Asus Xonar U7 feat Logitech X-530 / Corsair Vengeance 1500 / Superlux HMC631
Case:
Corsair Carbide 500R
PSU:
EVGA SuperNova G3 750W
Optical drives:
LiteOn iHAS124 / ASUS SBW-06D2X-U
Mice & keyboard:
RedDragon Kala i A4Tech V7 Bloody
Internet:
SBB
OS & Browser:
Windows 10 Pro x64
Other:
PS3 Ultra slim 500GB / Shuttle XS35V4
Iako na ploci imas 8pin za napajanje CPU-a, mozes povezati na njega i 4pin konektor i to ce raditi (samo pazi kako ubacujes 4pin konektor u 8pin).

Pogledaj ovaj test: http://www.pcaxe.com/hardver/konfiguracije/pin-smart-box-n3258/strana-6 i cak i sa 4pin konektorom CPU je sa boxom otisao na 4GHz, bez dizanja napona. Naravno, ako kasnije zelis da zamenis CPU za neki i5 K model onda je bolje vec sada razmisljati o napajanju sa 8pin CPU konektorom.
 

Shang Tsung

Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011.
Poruka
4.813
Rezultat reagovanja
166
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Zvijer :p
CPU & cooler:
Intel i7 9700K@5GHz ft. EKWB H2O
Motherboard:
ASUS ROG Strix Z370-E Gaming
RAM:
Corsair Dominator Platinum 32GB 3000MHz
VGA & cooler:
ASUS RX 5700 XT Strix OC
Display:
LG 32GK850G (VA 165Hz) + AOC Q3279VWFD8 (IPS 75Hz)
HDD:
SSD Samsung 970 EVO 500GB + WD 4TB EFAX
Sound:
ASUS Essence STU + Rotel RA-05/JBL L16 Decade/SVS PB1000 + Sennheiser HD515
Case:
Lian Li 011 Dynamic (black)
PSU:
Seasonic SS-760XP2 Platinum
Mice & keyboard:
Razer Deathadder Chroma + ASUS Echelon mousepad + Redragon Dark Avenger RGB
Internet:
ASUS RT-N18U + Ubiquiti AP AC LR @ 250/25Mbit
OS & Browser:
Win10 64-bit
Other:
Logitech C920 Webcam, Logitech Cordless Rumblepad 2
Pa ako ti je ITX prioritet, onda nek bude sa 4-pina. Neće biti problema kada je taj pentium procesor u pitanju. Najjeftinija ITX ploča koja ima 8pin CPU konektor košta oko 140e (a da sam video da ima u prodaji kod nas) - Gigabyte Z97N-Gaming 5.
 

owim

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
20.09.2014.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Iako je rečeno da je 8-pinski konektor "must have", mislim da se ne vidi cela slika. Da klokujem neku zverinu iz 2011-e koja puno troši ili AMD 8-core da razumem, ali za G3258 koji je mali potrošač i to bez dizanja napona? ATX specifikacija za 4-pinski konektor za CPU je do 8A po vodu, u njemu su dva 12V voda, što daje 16A tj. dodatnih 192W kroz 4-pinac. Meni cela konfiguracija neće toliko trošiti, a ne da mi treba toliko samo za CPU.

Nikada nisam sastavljao komp, svi termini koji se ovde pojavljuju potpuno su mi nepoznati i provodim dosta vremena informišući se.

@Početnik, hvala za tekst, odličan prikaz! Ni autor teksta kao ni ja sada nisam provalio koje kućište je u pitanju. U svakom slučaju je neko malo ATX kućište. Voleo bih da znam koje! Gledajući link koji si mi dao, naravno da je sa 4-pinskim konektorom CPU otišao na 4GHz (ja planirao 4,2GHz jer je to max sa 1,2V). Daleko je i5, kad i ako to dođe meni u ruke, razmišljaću šta i kako. ;)

Bilo mi cool da mi neko odgovori zašto ne mogu GA-B85N miniITX ploču da koristim za ovaj blagi OC? To što nema hladnjak? Ne moram da je koristim, naravno, no za moje potrebe šta je to što mi ona ne pruža, bar da naučim da gledam layout:



Dalje, savetovana mi je ploča ASRock Z97 Anniversary koja je ATX formata, dok ja želim da napravim što manji računar, stoga gledam miniITX ploče (nije apsolutni uslov!) i kućišta ali pristajem i na microATX format - što manje veličine.

Usput, kada sam pisao gornji post za Čiftek FN-02B napisao sam da njegovo napajanje nema 8-pinski, a zapravo ima: 4+4. Samo u tom trenu nisam znao da je to-to. ;) Onda sam isčitao.

Dosta za sada, ostalo je dosta neodgovorenih pitanja koja se provlače kroz moje postove. :cool:


Edit:
Pa ako ti je ITX prioritet, onda nek bude sa 4-pina. Neće biti problema kada je taj pentium procesor u pitanju. Najjeftinija ITX ploča koja ima 8pin CPU konektor košta oko 140e (a da sam video da ima u prodaji kod nas) - Gigabyte Z97N-Gaming 5.
Ako je ok sa 4 pina, što gledamo skupi model od 8 pina? :) Koji problem mogu da imam sa miniITX pločom koju sam gore naveo i čija se slika vidi? Košta me isto. Šta ona ne može a GA-B85M-D3H može, a da je bitno za moje potrebe? Veliko hvala! :)
 
Poslednja izmena:

Shang Tsung

Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011.
Poruka
4.813
Rezultat reagovanja
166
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Zvijer :p
CPU & cooler:
Intel i7 9700K@5GHz ft. EKWB H2O
Motherboard:
ASUS ROG Strix Z370-E Gaming
RAM:
Corsair Dominator Platinum 32GB 3000MHz
VGA & cooler:
ASUS RX 5700 XT Strix OC
Display:
LG 32GK850G (VA 165Hz) + AOC Q3279VWFD8 (IPS 75Hz)
HDD:
SSD Samsung 970 EVO 500GB + WD 4TB EFAX
Sound:
ASUS Essence STU + Rotel RA-05/JBL L16 Decade/SVS PB1000 + Sennheiser HD515
Case:
Lian Li 011 Dynamic (black)
PSU:
Seasonic SS-760XP2 Platinum
Mice & keyboard:
Razer Deathadder Chroma + ASUS Echelon mousepad + Redragon Dark Avenger RGB
Internet:
ASUS RT-N18U + Ubiquiti AP AC LR @ 250/25Mbit
OS & Browser:
Win10 64-bit
Other:
Logitech C920 Webcam, Logitech Cordless Rumblepad 2
Sa 8-pina CPU priključkom ćeš imati manje opterećenje na kablovima i konektoru, a samim tim će i zagrevanje biti manje. Sad, tvoj procesor ne troši puno pa verovatno neće biti nikakvih problema, ali to ne može niko sa sigurnošću da ti kaže osim ako i sam ne poseduje takvu platformu.
Ti u svakom slučaju imaš 3god garanciju, tako da ti je moj savet da ne lupaš previše glavu oko svega toga. Kvalitetan računar košta, a kada je u pitanju "small form factor" košta itekako.
Aniversary ploča je dobra pošto pre svega dobiješ Z97 čipset i sve njegove prednosti za relativno "male" pare. Plus, specijalno je namenjena tom Aniversary pentium procesoru. Kasnije bi vrlo lako mogao i i7 da ubaciš u nju ako se ukaže potreba. No, ako već želiš mali računar, onda svakako ITX nešto.

Ovde imaš detaljan video kako se sklapa jedan mali računar.
https://www.youtube.com/watch?v=xYWNzsUlUns&list=UUQuYk8JnW1tploMzdse9c6w
 

owim

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
20.09.2014.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
^ Hvala na objašnjenju Shang! :)

Da si na (neverovatnom) mom mestu, šta bi izabrao:
a) B85N + Chieftec BT-04B-U3 (mITX)
b) B85M (već neki mATX) + LC Power 3000b (ATX)?

Ili možda neku treću opciju?

Usput, ASRock Anniversary može da stane u u LC Power 3000B. Sad vidim da ova ploča podržava samo HDMI izlaz, ništa od VGA, DVI, DisplayPort. Bah! :eek:

(Ne zaboravi, pravim budžer računar, a ne $mašinu$.)
 
Poslednja izmena:

Shang Tsung

Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011.
Poruka
4.813
Rezultat reagovanja
166
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Zvijer :p
CPU & cooler:
Intel i7 9700K@5GHz ft. EKWB H2O
Motherboard:
ASUS ROG Strix Z370-E Gaming
RAM:
Corsair Dominator Platinum 32GB 3000MHz
VGA & cooler:
ASUS RX 5700 XT Strix OC
Display:
LG 32GK850G (VA 165Hz) + AOC Q3279VWFD8 (IPS 75Hz)
HDD:
SSD Samsung 970 EVO 500GB + WD 4TB EFAX
Sound:
ASUS Essence STU + Rotel RA-05/JBL L16 Decade/SVS PB1000 + Sennheiser HD515
Case:
Lian Li 011 Dynamic (black)
PSU:
Seasonic SS-760XP2 Platinum
Mice & keyboard:
Razer Deathadder Chroma + ASUS Echelon mousepad + Redragon Dark Avenger RGB
Internet:
ASUS RT-N18U + Ubiquiti AP AC LR @ 250/25Mbit
OS & Browser:
Win10 64-bit
Other:
Logitech C920 Webcam, Logitech Cordless Rumblepad 2
Pa moraš odlučiti šta tebi treba u smislu formata kućišta, pa onda sve prema tome.
Da se ja pitam, uzeo bih full Tower i potrpao 1500e komponenti u njega :P
I a) i b) opcije su korektne i nećeš pogrešiti koju god da realizuješ. Više od toga ti ne mogu pomoći.
 

animaN

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
28.03.2009.
Poruka
9.407
Rezultat reagovanja
121
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Ci7 3930K@ Coolink CoratorDS
Motherboard:
ASUS P9X79 Deluxe
RAM:
4x4GB Mushkin 1600 MHz cl9, 1.5V
VGA & cooler:
Sapphire HD6950 FleX Edition
Display:
3x Belinea 102035W
HDD:
Corsair ForceGT 120GB SSD,WD AAKS 640 GB, WD MyBook 500GB
Sound:
Realtek ALC889 - Logitech Z2300
Case:
Cooler Master bench table
PSU:
Cooler Master Silent Pro 850W
Optical drives:
USB LiteOn
Mice & keyboard:
Logitech G15 - Logitech MX518
Internet:
SBB 10/1 Mbit
OS & Browser:
Windows 7 x64 SP1
Other:
Volim AXE
@owim

Slažem se sa Shangom, i iskreno mislim da su obe opcije dobre, ti samo treba sada da razmislis na temu prostora i na temu dalje nadogradnje. Ja lično bih išao na Mini-ITX priču, iz jednostavnog razloga što je sada u takav format moguće spakovati moćan računar.
 

owim

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
20.09.2014.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
^ Hvala na odgovoru. U prethodnim postovima izneo sam mogućnosti dalje nadogradnje (jako mala šansa za grafom GeForce GTX750Ti ili sličnom, ali lepo da ta opcija postoji). Što se prostora tiče, mislim da si ti daleko bolje u to upućen, jer si lično u rukama imao razna LC Power a i druga kućišta a ja -- nijedno! :)

Dakle, tvoj izbor je miniITX, iako je Shangov prvobitni bio da se s time malo može uraditi? Ako je miniITX, koja ploča? Našao sam Gigabyte GA-B85N, dostupan kod nas. Možda predlažeš nešto drugo (i zašto)?

Da li je bitno da na ploči imam hladnjak(e) -- na samoj ploči i na naponskoj? Mislim da navedena Gigabyte to nema, dao sam layout u temi ali ne znam da ga tumačim. Ok da imam samo 4-pina za CPU? I oko toga je bila priča.

Konačno, s obzirom da si u rukama imao tolika kućišta, pa i ona malena sa pico-PSU, koje mi savetuješ? :)

Znam da je pomalo nezahvalan izbor jer predlažem i model koga još nema u SRB -- navedeni Čiftek. Usput, kako ti se čini? Možeš da predložiš i neko drugo. ;) Slobodno, navedi svoje opcije i predloge, možda sam propustio nešto bitno, a ti kao znalac to odmah vidiš.

Veliko hvala! :wave:
 
Poslednja izmena:

owim

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
20.09.2014.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
@Shang, hvala! Ostani, molim te, ovde još na tren:

Da preforumlišem pitanje -- šta je layout razilka koja se ne vidi iz specs (N ploča je miniITX):
GA-B85N vs. GA-B85M-HD3 (sem očigledne koja se vidi iz specs, više SATA i USB konektora kod druge)?
GA-B85N vs. GA-B85M-D3H

Da li neka od ovih kartica omogućava Dual Screen mode? Asus B85M-G (entry level kartica) u specs ima: "Supports up to 3 displays simultaneously".
 
Poslednja izmena:

Shang Tsung

Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011.
Poruka
4.813
Rezultat reagovanja
166
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Zvijer :p
CPU & cooler:
Intel i7 9700K@5GHz ft. EKWB H2O
Motherboard:
ASUS ROG Strix Z370-E Gaming
RAM:
Corsair Dominator Platinum 32GB 3000MHz
VGA & cooler:
ASUS RX 5700 XT Strix OC
Display:
LG 32GK850G (VA 165Hz) + AOC Q3279VWFD8 (IPS 75Hz)
HDD:
SSD Samsung 970 EVO 500GB + WD 4TB EFAX
Sound:
ASUS Essence STU + Rotel RA-05/JBL L16 Decade/SVS PB1000 + Sennheiser HD515
Case:
Lian Li 011 Dynamic (black)
PSU:
Seasonic SS-760XP2 Platinum
Mice & keyboard:
Razer Deathadder Chroma + ASUS Echelon mousepad + Redragon Dark Avenger RGB
Internet:
ASUS RT-N18U + Ubiquiti AP AC LR @ 250/25Mbit
OS & Browser:
Win10 64-bit
Other:
Logitech C920 Webcam, Logitech Cordless Rumblepad 2
B85N, 1x4pin, 4+1 faze naponska, bez hladnjaka, 2xDIMM, 1xPCI-E 16x
B85M-HD3, 1x8pin, 4+1 faze naponska, bez hladnjaka, 2xDIMM, 1xPCI-e 16x, 2xPCI-e 1x, 1xPCI
B85M-D3H, 1x8pin, 4+1 faza, ima hladnjak, 4xDIMM, 1xPCI-e 16x, 1xPCI-e 4x, 2xPCI

B85N ima nešto bolji audio čip od druge dve ploče. Verovatno nebitna stavka.

Za dual screen ne znam tačno. Trebalo bi da sve ploče omogućavaju.
 
Vrh