• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Pomoc oko kupovine TV-a

Mr.Dzon

PCAXE Member
Učlanjen(a)
18.01.2015.
Poruka
517
Rezultat reagovanja
524
Moja konfiguracija
Posto vec 2 meseca gledam i premisaljam se oko kupovine novog TV-a, a i vec sam ulazio u razgovor sa par clana u drugim temama, evo i ovde zvanicno da otvorim temu za pomoc.
Ako neko ima iskustva sa OLED-om ili je presao sa mini-LED na OLED ili bio u slicnoj dilemi kao ja neka baci utiske.

Budzet je 1k, isao bih na 65" dijagonalu posto trenuno imam 55" a i nemam mesta za veci od 65" (that's what she said)
Preferenca je mini-LED, pre svega jer dobijam vecu dijagonalu, manja sansa za burn-in... Ali jos uvek sam u dilemi i nisam nacisto prelomio...
TV bi se gledao u mahom zatamnjenoj prostoriji uvece za fimove/serije (4k externo i streaming), PS5 i nesto manje za gledanje preko dana (eventualno vikendom ako naleti neka utakmica)
Jos nisam odlucio za poziciju, ali bi prozori bili sa leve strane ka TV-u, odnosno mozda cak i iza mene (direktno ka TV-u)
Takodje OS za TV mi ne igra ulogu, pomirio sam se sa cinjenicom da cu morati da dodam android box (xiaomi gen 3 tv box ili amazon fire cube 4k+sideload) za reprodukciju video materijala, mada je Google OS svakako plus kod TCL-a.

Ono sto sam sveo na "uzi izbor" su i sto cu uzeti u narednih mesec-mesec i po :
TCL C7k 65" (c7 najjeftinij izbor u prici 750-800e, c8k bi isao i preko budzeta)
Hisense 65u8q (knap upada za 1060e) - po kvalitetu je negde izmedju c7 i c8k, cak vrlo upitno da li vredi doplate od 200e u odnosu na c7k

Eventualno mogu i da ubacim 2 OLED modela koja su mi zapala za oko.:
LG 55" C5 (slicna cena kao i Hisense gore)
Philips 55" 810/820 koji je i nesto jeftiniji od LG-a (nisam video uzivo, trebao bi da je isti panel kao LG gore)

Ono sto mi je zapalo za oko je da u nekim momentima u osvetljenoj prostoriji (izlozeni modeli u MM), deluje da LG C5 (55" varijanta) kao da ima tamniju odnosno sliku sa manje "pop-up boja" u odnosu na TCL C7/C8 tj vs Hisense U8q.
Cini mi se da TCL bas fura (kao Samsung) taj fazon sa izrazenim bojama dok je Hisense nesto konzervativniji... Cak sta vise i u8q ne deluje toliko impresivno koliko sam se nadao da hoce/bi trebalo kao njihov premium model.
Kapiram da je mozda i do "cinema" tjuninga a i do panela - nize nita na OLEDu odnosno, dok mini-LED mogu da guraju i do 2x vise u SDR pa cak i HDR rezimu (mada ne vidim potrebu za sve preko 1-1.5k odnosno "true HDR")

Ono sto je svakako impresivno jesu crne, odnosno kontrast kod OLEDa i sama fluidnost slike - standardna prica za crne kao i za halo efekte koji su nepostojeci dok kod C7/C8 i u8q serije ipak postoji malo (ali daleko manje nego recimo 3g starije u7hq/q 55" hisense koji imam doma)
Takodje cini mi se da Hisense najbolje reprodukuje odnosno skalira 720p sadrzaj dok su TCL i LG na drugom odnosno trecem mestu.
Sto se gaminga tice, cini mi se da OLED ima fluidniju sliku tj bolji response time (nije bilo guzve u radnji pa smo na kratko nakacili izlozeni PS5 i Grand Turismo, odnosno EA Fifu)

Svakako bih uzeo (doplatio) za 3g dodatno osiguranja (mozda iskoci sada nesto na akciji tokom SP kroz ponude gratis i jer ce cistiti zalihe za nove modele na jesen/leto) ali svakako sumnjam da cu imati problema sa bilo kojim TV-om u tih nekih 5g rada...
Inace preporuka prodavca u radnji (mladji lik) je bila "ma uzmi jeftiniju mini-LED varijantu (C7k ili u7q/u8q), u sustini 90% iskustva je tu, kvalitet svakako nije kao pre... Veca dijagonala ce ti vise znaciti nego OLED sa svojim kontrastom. Taman kada ti taj crkne, a svakako hoce za 6-7 godina da se pojavi neki defekt, uzmi neki od novijih RGB modela koji sada izlaze jer ce biti povoljniji... Ako hoces apsolutni kvalitet i budzet nije problem idi na Braviu 9."
Inace Samsung mi nije preporucio, rece da su ugasili ovu povoljniju S90d/f OLED seriju, jer u sustini im nije nesto isla prodaja... Pa ako nesto rikne tesko da bih dobio novi zamenski...

Sorry na poduzem poduzem postu unapred.

Poslednja izmena:

Uruk

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
16.12.2010.
Poruka
2.193
Rezultat reagovanja
1.796
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
mc5
CPU & cooler:
R5 7600X / ag620
Motherboard:
B650 LiveMixer
RAM:
2x16 6000cl30 Bestia
VGA & cooler:
RX 9070 hellhound
Display:
C4 48"
HDD:
2 TB nvme Kingston + 2 TB HDD Toshiba
Case:
Lancool 216
PSU:
Corsair Rm750x
Ako ti je baš do HDR gejminga na Windowsu i u HGIG-u mislim da je G4 bolji izbor nego C5. Ima bolje tehnologije za osvetljenje, a to je baš ono što fali bar na ovom C4 za precizan HDR gejming bez DTM -a, tj bez veštačkog osvetljenja koje nekad zna previše da blješti i promeni pravi prikaz. Ako je mračna prostorija to i nije neki problem, ali uz neku svetlost HGIG na C4 meni izgleda dosta tamnije bez obzira na brightnes podešavanja.

Vrh