Todor19
PCAXE Apprentice
- Učlanjen(a)
- 17.05.2020.
- Poruka
- 14
- Rezultat reagovanja
- 4
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
PC
CPU & cooler:
Ryzen 5 PRO 3400g/Stock cooler
Motherboard:
MSI B450 Tomahawk MAX
RAM:
G.Skill RGB 2x8gb 3200mhz cl16
VGA & cooler:
Vega 11
Display:
Dell P2319H
HDD:
SSD Crucial MX500, 500Gb
Case:
Cooler Master MB520
PSU:
Cooler Master NVE White 700W
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Redragon
Internet:
60MB/s
OS & Browser:
Win 10/Chrome
Pa da počnemo. Razmišljam da sklopim svoj prvi lični računar, da se ne izrazim "sa mojim parama". Zbog toga sam se odlučio na budget build sa Ryzen 5 3400g. Za moje potrebe čini mi se sasvim solidan procesor. Za školu, neki light gaming, surf po netu, itd. E sad, postavlja se pitanje u vezi matične ploče i rama, jer sam ostale stvari manje više već odabrao i znam šta ću uzeti. Što se tiče matične, uglavnom mi se svako istraživanje završi na B450, i nekako mi je oko zapalo za GIGABYTE B450 GAMING X iz Gigatrona. Komp ne planiram da menjam niti upgradujem u narednih 5 godina sigurno(osim neke RX580/590 za par meseci), tako da mislim da nema potrebe da uzimam X570, a i ne uklapa mi se u budget. A najviše muke imam oko rama. Drug je sklopio pre oko godinu dana konfiguraciju sa R5 2400g i kaže mi da nema full performanse i da mu neke igrice krešuju zbog toga što ram i procesor nisu full kompaktibilni. Ne bih želeo da naletim na isti takav problem pa sam se odlučio da pitam ovde stručnije ljude od mene. Naleteo sam na G.SKILL 16GB Trident Z RGB 3000 F4-3000C16D-16GTZR(2x8gb) po ceni od 100 evra. Ali problem je što nisam našao taj model na listi kompatibilnih ramova sa matičnom. Da ne dužim više, treba mi savet oko izbora ram memorije za gore navedenu matičnu(ili ako baš ne može sa ovom, otvoren sam za predloge za neku drugu) i da bude 100% kompaktibilna sa Ryzen 5 3400g. Bitno mi je da bude kapaciteta 16GB i brzine 3000MHz i naravno da je u dual channelu. Hvala unapred za odgovore, i nadam se da nije problem ako nešto slično ovome već ima na forumu, napisao sam nov post jer sam u žurbi i nemam vremena za neko pretraživanje po forumu. Pozdrav!