• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Pojasnjenje skracenica video materijala(DVD,VHS,BR...)

BEGINER

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
1.740
Rezultat reagovanja
8
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i5 4440 @ 3.10GHz
Motherboard:
ASUSTeK COMPUTER INC. Z97-K
RAM:
16,0GB Kingston Crveni txn Proka
VGA & cooler:
1023MB NVIDIA GeForce GTX 750
Display:
Neka 24orka, ocekuje se 32
HDD:
Patriot Blast ssd 240
Sound:
pojma neam
Case:
Xigmatek Elysium
PSU:
Seasonic 850w
Optical drives:
pojma neam
Mice & keyboard:
Logi i Logi svasta
Internet:
Ikom 200Mbita
OS & Browser:
Win 7 x64
Other:
MONEY & PUSSY LOVER
Većina nas zna koja skraćenica šta znači,ali svejedno rešio sam da napišem malo objašnjenje za osobe koje nisu toliko upoznate sa materijom.

Pa da počnem:

HDTV

Visokokvalitetna kopija koja je nastala od digitalnog TV signala visoke definicije (HDTV). Kvalitet slike i zvuka je odličan, a zvuk je najčešće u 5.1 sistemu.

BR

BR se nedavno pojavio,i on je dakle jedan od mladjih formata (nemojte da mislite da zato što je junior da je loš,naprotiv)to je format ponovnog kompresovanja (sa XviD/x264 kodekom) vec kompresovanog snimka sa BLURAY diska.Često se rade u većoj rezoluciji nego standardni DVD5/DVD9 materijal i naravno kvalitet slike je bolji. Ovo je zato što je direktan izvor 1080p snimak koji je mnogo boljeg kvaliteta od materijala koji se nalaze u čistom DVD5/DVD9 formatu. U toku kompresovanja dosta od tog kvaliteta može da se zadrži, iako se napravi dosta manji fajl od izvornog,kvalitet slike i zvuka je ODLIČAN

BD

Takodje jedan od novijih formata ripovanja (na kome je slika izuzetna) budući da se kompresuje XviD kodekom (ili XviD/x264) direktno sa Blu-Ray diska

CAM

Sama reč kaže :) CAM je rip napravljen digitalnom kamerom pozicioniranom da snima direktno sa platna. Zvuk i slika su losi iz razloga postojanja pozadinskih zvukova i upada svetla. Prilikom kasnije obrade snimka, ukoliko se izmontira kako treba, teško će se primetiti neka bitna razlika, izuzev ukoliko se na snimku pojavljuje titl.

TELESYNC(TS)

TELESYNC ima iste specifikacije kao i CAM izuzev što se ovde koristio poseban eksterni audio izvor. Kao što može biti audio-out na uređajima za ljude sa oštećenim sluhom. Direktan audio izvor ne obezbedjuje baš dobar kvalitet za zvuk, jer se dosta pozadinske buke može takodje izmešati. TELESYNC se takodje snima u praznom prostoru ili iz projekcione sobe sa profesionalnom kamerom, te se na taj način dobija kvalitetnija slika. Kvalitet ovakvog snimka veoma varira.

TELECINE(TC)

TELECINE mašina kopira film digitalno direktno sa filmske trake. Zvuk i slika bi trebalo da budu vrlo dobri, ali zato što TELECINE mašina mnogo košta, ovakvi snimci su izuzetno retki.

SCREENER (SCR)

Ovo je VHS kaseta poslata video klubovima i nekim drugim mestima u promotivne svrhe. SCREENER se snima na VHS kaseti i obično je u 4:3 formatu, znači full screen, dok se nekada mogu pronaći i 16:9 SCREENERi. Na SCREENERu se pojavljuje poruka sa vremena na vreme ili ide tokom celog video materijala, na dnu ekrana, o kopirajt informacijama, kao i anti-kopi broj telefona.

DVD-SCREENER(DVDscr)

Sve isto kao i za SCREENER, ali sa MASTER DVDa, 16:9 formata, bez ičega,samo film.

R5; R3

Kvalitet slike R5 izdanja je sličnog kvaliteta izdanja DVDscr, osim što nema dodatog teksta koji prolazi po ekranu ("copyright" teksta), crno-belih ekrana i belih scena. Naime, R5 i R3 su proper DVD izdanja naslova za region 5 (Afričke države koje nisu uvrštene u druge regione, države bivšeg SSSR, Rusija, Indija, Mongolija, Severna Koreja i Sejšeli), gde je slika DVD kvaliteta, dok je zvuk sinhronizovan najčešće na ruski jezik. Ova izdanja izlaze nešto pre izdanja za region 1 (USA & Co.) i 2 (Evropa).

Začkoljica kod R5 i R3 je sto je slika vrhunskog kvaliteta (kao i na DVDRipu) s tim sto je zvuk nalepljen sa TS ili TC izvora. Problemi koji ovde mogu da postoje su los zvuk sa dosta distorzije, kašnjenje istog i razne smetnje na zvuku

R5.LINE označava isto sto i R5 s tim sto je zvuk sa linijskog izlaza pa je zvuk malo kvalitetniji, ali postoji mogucnost pojave suma, pucketanja i slicnog.


DVD

O ovome nema potrebe puno pirčati, DVD je konačna verzija koja se može naći u prodavnicama ili video klubovima i ukoliko je moguće i trebalo bi da bude odličnog kvaliteta. DVD se dalje ripuje najčešće u XviD/DivX format.

VHS

Prebačeno sa VHS kasete.

TV

Takodje sama reč kaže dosta toga,TV rip su snimci koji su načinjeni sa satelitske, kablovske ili antenske televizije. Satelitski prijem ponekad može da ima smetnje i da se slika zamrzava na momente, ali to je veoma retko.

WORKPRINT [WP]

WORKPRINT jeste verzija video materijala koji još uvek nije završen. Ono što može da nedostaje jeste muzika, scene iz video materijala te kvalitet koji može biti od odličnog ka veoma lošem.

DivX Re-Enc

DivX Re-Enc je DivX materijal koji je re-enkodiran u veoma kratak DivX fajl, pa i kvalitet nije dobar.


Scene Tags (Oznake Scene)


liMITED

LIMITED film znači da je film imao limitirano prikazivanje u bioskopima, u ne više od 250 bioskopa.


STV

STV je skraćenica od "straight to video" ili ti "pravo na video".

ASPECT RATIO TAGS

Ovi se dele na WS što znači WIDESCREEN ili 16:9 i FS što mu dodje FULLSCREEN ili 4:3

REPACK

Samo ime kaže, ponovljeni RIP, ovo se najčešće dešava, ako se ispostavi da je originali rip loš,onda se radi REPACK koji će ispraviti nedostatke prethodnika

[BAD A/R] loš ASPECT RATIO,odnosno slika je previše razvučena ili skupljena.

[BAD IVTC] loš INVERSE TELECINE. Proces konvertovanja frejmova je netačan.

[INTERLACED] pokretni likovi na ekranu imaju linije koje ga presecaju.

Ovaj materijal ne krši nikakva autorska prava,budući da je ovo izguglano sa nekog sajta(ne sećam se tačno kog),i da je ovo prevedeno sa Engleskog jezika sa ovog sajta http://torrentinvite.com/forum/showpost.php?p=130561&postcount=4 (budući da ne može da se pristupi istom bez registracije prilažem sliku koja govori više od iljadu reči :D) uz dozvolu te osobe,budući da je ta osoba na tom sajtu,niko drugi do ja,BEGINER sekirica,glavom i bradom:D:sekira:
 

Prilozi

Poslednja izmena od urednika:
Vrh