drfedja
CPU Guru
- Učlanjen(a)
- 01.04.2009.
- Poruka
- 3.084
- Rezultat reagovanja
- 14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dell n5010, Intel Core i3 370M 2.4 GHz, 4 GB DDR3 1333
CPU & cooler:
Intel Core i7 4790K @ 4.5 GHz
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
16GB Kingston HyperX Beast 2400
VGA & cooler:
Sapphire AMD Radeon R9-280X
Display:
Viewsonic VA2342 23" LED, LG 25"Ultrawide, Samsung VA2342 23"
HDD:
Samsung SSD850 Evo 250GB, Kingston 120GB V300 SSD, 2x1GB WD Caviar black
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Cooler Master G650M modular
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Keyboard/Mouse Cooler Master Storm
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Odakle ti ideja da L3 trosi 30% energije ? To jednostavno nije tacno. Prvo, L3 ne radi na frekvenciji na kojoj radi CPU, ima 40-50 CPU ciklusa latenciju, a osim toga, SRAM daleko manje trosi struje nego hiperaktvni ALU i FPU. Najveci hot-spot u procesoru je FPU,a zatim ALU i dekoding sekcija.Mislim da ti formula nije dobra . L3 kes trosi nekih 30% energije, a on na ovom procesoru nije uvecan u odnosu na PII X4.
Sto se tice TDP-a Athlona II X4 sa ukljucenim L3 i iskljucenim, TDP se ne razlikuje za vise od 3W! CPU sa ukljucenim L3 kesom ima 85W TDP, a sa iskljucenim 82-83W. Isto vazi i za poredjenje Propus vs Deneb na istom taktu! Licno sam probao, pa znam.
Kao sto rekoh, kes trosi minorno, osim ako mu nisi nabio 1.6V.Umesto toga, treba izracunati TDP hipotetickog Athlona II sa sest jezgara (posto je to jezgro identicno PII, samo sto nema L3 kes) i na to dodati TDP od koji proizvodi L3 kes (koji predpostavljam da se krece u rasponu od 20-30W).
Racunica da se TDP povecava sa kvadratom napona je donekle tacna, ali s' obzirom da se ovde ne radi o zici kroz koju pustas napon, nego o logickim kolima koja pri povisenom naponu imaju veci leakage u stanju logicke nule i povecanu disipaciju u stanju logicke jedinice, ne mozemo precizno da tvrdimo na osnovu toga kolika ce biti disipacija Phenoma II X6.
Ova racunica moze da nam sluzi samo orijentaciono. Povecanje TDP-a je oko 38% za 50% vise jezgara. Ovo znaci da Phenom II X6 radi na nizem naponu i ima manji TDP po jezgru.