• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

    DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Online Letenje - Piloti, javite se!

Flyer

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
21.05.2010.
Poruka
71
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7 920 @4GHz & Prolimatech Megashadow
Motherboard:
Gigabyte GA-X58A-UD3R
RAM:
6GB Muskin 1600Mhz
VGA & cooler:
Gigabyte GTX460 OC
Display:
Dell U2311H
HDD:
Samsung 850 EVO 250GB + Spinpoint F3 1TB
Sound:
Integrisan
Case:
CM 690 II BASIC
PSU:
Corsair TX750W
OS & Browser:
Win 10
Pozdrav svima.
Tim SCGvACC ( o kome cete vise saznati u samom tekstu) je sastavio ovaj tekst u cilju promocije nase organizacije, kao i online letenja u Srbiji uopste.
Sva pitanja su dobrodosla!
----------------
Ubrzani razvoj kompjutera i pratećih programa, gledajući iz ugla avijacije, omogućio je mnogima ono što im je u realnom životu, iz različitih razloga, teško dostupno. Microsoft Flight Simulator, koji ima dugu tradiciju, postepeno je svoj program simulacije letenja doveo na izuzetno visok nivo. Koliko je ova oblast simulacije napredovala, ali i privukla ljubitelje avijacije iz svih delova sveta, vidi se i u činjenici da su se mnoge firme širom sveta specijalizovale za izradu dodatnih programa koji, uz bazni Microsoft Flight Simulator (ili neki drugi koji se u medjuvremenu razvio), pružaju fantastičan ugodjaj letenja sa kućnog računara prosečnih karakteristika, i omogućavaju da se u velikoj meri nauče i savladaju procedure letenja iz realnog života.

Imajući u vidu koliko je simulacija letenja napredovala u poslednje dve decenije, sticanje ovih znanja svakako nije jednostavno i zahteva posvecenost i strpljenje, ali kada se osnovne stvari savladaju, pruža zaista fantastičan ugodjaj.

Sve bržim razvojem interneta, omogućeno je ono što je bio i osnovni nedostatak simulacije letenja u prvim decenijama razvoja: VIŠE NISTE SAMI! Povezivanjem preko interneta, uz prethodnu instalaciju jednostavnih programa, postajete deo globalne mreže pilota i kontrolora koji skoro u potpunosti simuliraju realan svet avijacije – VATSIM mreže koja trenutno broji više od 300 000 članova. Njen integralni deo je i SCGvACC (www.scgvacc.net/), koji je od 2004. godine oficijalan vACC (virtual Area Control Center).

SCGvACC pruža usluge kontrole letenja u virtuelnom vazdusnom prostoru Srbije i Crne Gore, dela Bosne i Hercegovine i jednog dela međunarodnih voda Jadranskog mora, ali i edukuje virtuelne pilote i kontrolore putem svog dobro posećenog i sadržinski kvalitetnog foruma (www.scgvacc.net/forum).

Važno je napomenuti da pored VATSIM mreže postoji i IVAO mreža, koja je, dodoše, manje profesionalna, pa je moguće da zateknete kontrolore u Španiji, koji sve vreme komuniciraju na španskom jeziku i slično.

Strukturu VATSIM-a čine 10 međusobno povezanih servera, a sva komunikacija se vrši preko VoIP protokola, po realnim procedurama koje se primenjuju širom sveta.

Sve što je potrebno je Microsoft Flight Simulator (2004 ili X) i program SquawkBox.

Kako sve ovo izgleda u praksi, pokušaćemo da Vam dočaramo uz pomoć nekoliko slika i video snimka koji prikazuju rad virtualne kontrole letenja u Beogradu, a zatim i nekoliko snimaka iz pilotske perspektive.

http://www.youtube.com/watch?v=E__gsCU47z0
http://www.youtube.com/watch?v=MZ3xQ6KfXFM
http://www.youtube.com/watch?v=pzcVG...hannel&list=UL


http://i.imgur.com/TrbZn.jpg
http://i.imgur.com/y4y8b.jpg
http://i.imgur.com/1P2BC.jpg
http://i.imgur.com/KXqBC.jpg

Ukratko, ukoliko ste zaljubljenik u vazduhoplovstvo, bilo da već koristite neki od programa kompjuterske simulacije letenja ili ne, sigurno ćete biti oduševljeni organizacijom VATSIM mreže i mogućnostima koje pruža simulacija letenja i kontrole letenja, drugim rečima, preslikavanjem realnog sveta avijacije na vaš kućni računar.


Ako Vam ovo zvuči interesantno, posetite našu web prezentaciju i forum. Molimo Vas da kada se registrujete na forum, koristite prepoznatljivo korisničko ime (najbolja varijanta je puno ime i prezime) zbog mnogih spam registracija.

Više informacija o samoj VATSIM mreži možete naći na www.vatsim.net i na ovom linku http://www.scgvacc.net/docs/coc.pdf

Nadamo se da ćete nam se priključiti i postati virtuelni pilot :p:p

SCGvACC Tim
 

Kobatz

Moderator
Učlanjen(a)
03.04.2009.
Poruka
6.541
Rezultat reagovanja
633
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Nzxt
CPU & cooler:
Amd Ryzen 1600 ~ 4.1ghz 24/h
Motherboard:
Msi x450 gaming
RAM:
4 x 4gb Kingston fury 2400 ~ 3000mhz by Micron
VGA & cooler:
Gigabyte 3060ti oc 8gb
Display:
Asus vs27 27' + Denver 56' lcd -madvr+ hitachi projector
HDD:
Adata sx8000 480gb+Kingston 480gb +2x 1.5tb by zamzung
Sound:
Asus Xonar Dx
Case:
Nzxt Apollo case,slight mod
PSU:
Raidmax 530w
Optical drives:
Liteon writer
Mice & keyboard:
Logitech g3,saitek eclipse II
Internet:
sbb 50/4
OS & Browser:
Windows 11,chrome&ff
Other:
Nexus 7' 2013, Htpc i7 2600, rx580 8gb madvr 4k60fps high conf
Super je stvar,posto sam zavrsio petar drapsin(avio smer) imao sam drugara koji je jos odavno leteo za virtualne avio-kompanije i toliko je bio zaludjen time da je preko keve(radi u kontroli leta) nabavio i pravo sediste iz aviona,flightstick,maske iz aviona i svasta-nesto ;)
 

Flyer

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
21.05.2010.
Poruka
71
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7 920 @4GHz & Prolimatech Megashadow
Motherboard:
Gigabyte GA-X58A-UD3R
RAM:
6GB Muskin 1600Mhz
VGA & cooler:
Gigabyte GTX460 OC
Display:
Dell U2311H
HDD:
Samsung 850 EVO 250GB + Spinpoint F3 1TB
Sound:
Integrisan
Case:
CM 690 II BASIC
PSU:
Corsair TX750W
OS & Browser:
Win 10
:)
Jeste, stvarno je zanimljivo. Ako te zanima, skokni do foruma :)
 
Vrh