• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Novi broadwell-e ili skylake

mdfkmita

PCAXE Member
Učlanjen(a)
15.04.2012.
Poruka
122
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel i7-6850k & Corsair H110i
Motherboard:
Asus Rampage V E10
RAM:
Trident Z 16GB @3200
VGA & cooler:
Asus 1080 Strix
Display:
PG279Q, Dell 2312UH
HDD:
Seagate Baracuda 3TB, Samsung 840
Sound:
SupremeFX
Case:
Cooler Master Cosmos II
PSU:
Corsair AX850 Gold
Mice & keyboard:
G502 Spectrum, SS 7G
Internet:
ADSL
OS & Browser:
Firefox
Other:
Asus G750JW
U planu je novi pc, pa razmisljam na kojoj platformi da se zadrzim. Ono sto sam gledao je nova 69xx serija broadwell-a koja treba da izadje i high-end skylake procesori. Sta bih dobio/izgubio kad bih uzeo jedno ili drugo (sem $$ :D ), gledajuci i buducnost soketa. Sta kazu sekirasi?

_GiBo_

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
15.05.2014.
Poruka
1.843
Rezultat reagovanja
52
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
_GiBo_
CPU & cooler:
AMD Ryzen r5 1600 + CM Nepton 280l+EK Vardar F3-140ER
Motherboard:
GIGABYTE AX370-GAMING 5
RAM:
Kingston Hyper X Fury 8GB DDR4 - 2666MHz
VGA & cooler:
ASUS R9 280X TOP V2 @ 1180/1750MHz
Display:
DELL P2417H
HDD:
SSD Samsung 840 EVO 120GB + WD Blue 500GB + WD Red 1TB
Sound:
Integrisana/2.0 Genius Wooden
Case:
Fractal Design Define XL R2 Black Pearl + PSU Cover
PSU:
Thermaltake SPS 730M - 730W
Mice & keyboard:
A4 Tech R70 Bloody Wireless, Logitech Deluxe 250
Internet:
SBB Superset - 110/6 Mb/s
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64bit // Chrome 64bit
Other:
/Nexus 6P/8.1 Оrео/
Кажи ти за шта користиш комп? :sekira:

mdfkmita

PCAXE Member
Učlanjen(a)
15.04.2012.
Poruka
122
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Asus Rampage V E10
RAM:
Trident Z 16GB @3200
VGA & cooler:
Asus 1080 Strix
Display:
PG279Q, Dell 2312UH
HDD:
Sound:
SupremeFX
Case:
Cooler Master Cosmos II
PSU:
Corsair AX850 Gold
Mice & keyboard:
G502 Spectrum, SS 7G
Internet:
ADSL
OS & Browser:
Firefox
Other:
Asus G750JW
Кажи ти за шта користиш комп? :sekira:
U oba slucaja necu iskoristiti 100% potencijala procesora, vrlo verovatno i vrlo sam svestan toga. Al ajd... Igre, VS2015, IIS, PS, sql serveri, office stvari itd... E da, nisam spomenuo da ocekujem da radi 1440p na bar 120hz, mozda i 4k ako su novije karte sposobne za stabilniji framerate na toj rezoluciji.

_GiBo_

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
15.05.2014.
Poruka
1.843
Rezultat reagovanja
52
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
_GiBo_
CPU & cooler:
AMD Ryzen r5 1600 + CM Nepton 280l+EK Vardar F3-140ER
Motherboard:
GIGABYTE AX370-GAMING 5
RAM:
Kingston Hyper X Fury 8GB DDR4 - 2666MHz
VGA & cooler:
ASUS R9 280X TOP V2 @ 1180/1750MHz
Display:
DELL P2417H
HDD:
SSD Samsung 840 EVO 120GB + WD Blue 500GB + WD Red 1TB
Sound:
Integrisana/2.0 Genius Wooden
Case:
Fractal Design Define XL R2 Black Pearl + PSU Cover
PSU:
Thermaltake SPS 730M - 730W
Mice & keyboard:
A4 Tech R70 Bloody Wireless, Logitech Deluxe 250
Internet:
SBB Superset - 110/6 Mb/s
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64bit // Chrome 64bit
Other:
/Nexus 6P/8.1 Оrео/
То што тражиш можеш и са овим што сад имаш, бар што се тиче 1440р.
Само промениш графичку.
4к на 120 фрејмова не верујем да ће моћи и са овим новим графама... :)

Али ако си баш запео да узмеш :d, онда боље сачекај бродвел.

MaTRaX

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
18.04.2011.
Poruka
2.887
Rezultat reagovanja
39
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i5 2500K @4,5 GHz @Cuplex Kryos HF
Motherboard:
Asus P8p67 B3
RAM:
CMP8GX3M2A1600C9 + E30101B
VGA & cooler:
STRIX GTX1050 TI 4GB
Display:
DELL U2412M x2
HDD:
Samsung 850 EVO 250GB, 840 EVO 120GB, F3 HD502HJ
Sound:
CM Storm Sirus-C
Case:
Cooler Master 690 II Advanced
PSU:
Chieftec 750W CTG-750C
Mice & keyboard:
Mx 518 + Razer Tournament Edition
Internet:
50Mb IKOM + Netis WF2710
OS & Browser:
Windows 8.1 Pro , FF
Other:
SS QCK+, Iphone 5s Sim Free
^^ + 1

Promeni grafiju, dodaj jos RAM-a, i SSD ako vec nisi :)

pa kad izadje Broadwell-e, ako budu dobre performanse u odnosu na sadasnji I7 sto imas, uzimaj :)

:wave:

Mi-Los

Banned
Učlanjen(a)
23.02.2016.
Poruka
331
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Iskreno nista sada. Imao si dobru priliku za i7-5820K ali sada sacekaj Skylake-EX.
I uzmes ga 3 meseca posle izlaska. Broadwell-EX mislim da se ne isplati cak ni vlasnicima X99 koji samo prodaju svoj i dodaju 150evra za Broadwell-EP.
Ali zato Skylake-EX ce biti savrsena platforma. Haswell-EX je skoro savrsena, bolja nego sve sto moze da se nadje ali sa jacim Cipsetom Gen 3 sa vise PCI-E Lanes arhitektura postaje savrsena. Ja ne gresim kada su platforme u pitanju. I svi koji uzmu sto im predlozim je pitanje samo kada ce da shvate da nisu pogresili odmah ili za 5-6 meseci ili za godinu dana ili kada vide nesto drugo sto su cekali.
Svi oni koji su uzeli Haswell-EP a rekao sam im da ni ne cekaju Skylake su se probojavali a posle su videli da su postupili pametno.
Rekao sam im OK Skylake, bice vremena, ali ne sada Skylake-EX ce imati sve i jos vise.
Mislim da Haswell-EX ima single thread rezultat na 4.0GHz kao Ivy i7-3770K na 4.1 ali multi je sacuvaj boze razlika.
Ne znam, uzmi Pascal i sacekaj Skylake-EX. Cisto da bi ti jedan cipset se provukao 3.5 godine.
Haswell-EP je izasao Septembar 2014, sada je Maj skoro 2016, skoro 2 godine.
Extreme Platforma se uzima da zahvati dve arhitekture pa ako ti se jedan procesor ne svidi ti onda uzmes noviji ili neki jeftiniji Xeon, itd. Ne uzima se za zadnju generacija. A sigurno cete kopkati kada se pojavi Skylake-EX kako li radi Six Channel memory.
Mislim to ce biti 5% razlike ali kopka coveka cisto da ima to.

Evo sada vidim, ti imas Maximus V Formula...to je bila dobra serija. Neki ljudi kazu da je Maximus V Extreme najbolji maksimus, e sada ne znam.
Mozes ti to da drljas do Skylake-EX. Ja ne drzim vise procesore ispod 4 god. Pa nema svrhe kada klokovani CPU stize dve generacije unapred.

Poslednja izmena:

mdfkmita

PCAXE Member
Učlanjen(a)
15.04.2012.
Poruka
122
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Asus Rampage V E10
RAM:
Trident Z 16GB @3200
VGA & cooler:
Asus 1080 Strix
Display:
PG279Q, Dell 2312UH
HDD:
Sound:
SupremeFX
Case:
Cooler Master Cosmos II
PSU:
Corsair AX850 Gold
Mice & keyboard:
G502 Spectrum, SS 7G
Internet:
ADSL
OS & Browser:
Firefox
Other:
Asus G750JW
^^ + 1

Promeni grafiju, dodaj jos RAM-a, i SSD ako vec nisi :)

pa kad izadje Broadwell-e, ako budu dobre performanse u odnosu na sadasnji I7 sto imas, uzimaj :)

:wave:
Iskreno nista sada. Imao si dobru priliku za i7-5820K ali sada sacekaj Skylake-EX.
I uzmes ga 3 meseca posle izlaska. Broadwell-EX mislim da se ne isplati cak ni vlasnicima X99 koji samo prodaju svoj i dodaju 150evra za Broadwell-EP.
Ali zato Skylake-EX ce biti savrsena platforma. Haswell-EX je skoro savrsena, bolja nego sve sto moze da se nadje ali sa jacim Cipsetom Gen 3 sa vise PCI-E Lanes arhitektura postaje savrsena. Ja ne gresim kada su platforme u pitanju. I svi koji uzmu sto im predlozim je pitanje samo kada ce da shvate da nisu pogresili odmah ili za 5-6 meseci ili za godinu dana ili kada vide nesto drugo sto su cekali.
Svi oni koji su uzeli Haswell-EP a rekao sam im da ni ne cekaju Skylake su se probojavali a posle su videli da su postupili pametno.
Rekao sam im OK Skylake, bice vremena, ali ne sada Skylake-EX ce imati sve i jos vise.
Mislim da Haswell-EX ima single thread rezultat na 4.0GHz kao Ivy i7-3770K na 4.1 ali multi je sacuvaj boze razlika.
Ne znam, uzmi Pascal i sacekaj Skylake-EX. Cisto da bi ti jedan cipset se provukao 3.5 godine.
Haswell-EP je izasao Septembar 2014, sada je Maj skoro 2016, skoro 2 godine.
Extreme Platforma se uzima da zahvati dve arhitekture pa ako ti se jedan procesor ne svidi ti onda uzmes noviji ili neki jeftiniji Xeon, itd. Ne uzima se za zadnju generacija. A sigurno cete kopkati kada se pojavi Skylake-EX kako li radi Six Channel memory.
Mislim to ce biti 5% razlike ali kopka coveka cisto da ima to.

Evo sada vidim, ti imas Maximus V Formula...to je bila dobra serija. Neki ljudi kazu da je Maximus V Extreme najbolji maksimus, e sada ne znam.
Mozes ti to da drljas do Skylake-EX. Ja ne drzim vise procesore ispod 4 god. Pa nema svrhe kada klokovani CPU stize dve generacije unapred.
Apsolutno cu sacekati nove Pascal karte pre nego sto bilo sta uzimam. Samo imam dilemu koliko dobijam/gubim ako se odlucim za jednu ili drugu opciju posto nisam bio bas u toku sa performansama novijih haswell i skylake cipova.

Hvala na dobrom odgovoru!

Mi-Los

Banned
Učlanjen(a)
23.02.2016.
Poruka
331
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Za gaming ne dobijas nista ni sa jednim ni sa drugim. Dobijas ove suludo brze M.2 drajvove po ceni boljeg 512GB SATA III SSD ti dobijes 512GB duplo brzeg nego dva najbolja SATA SSD u RAID Modu.
Sta znaci ne dobijas nista, ako ti znaci duplo brze otpakivanje fajlova, copiranje, snimanje, itd to dobijes.
Ako ne mozes da cekas 10min on ti zavrsi za 4 i sl.
Problem je sto je to na pocetku bila dobra platforma ko ima 3-4 god stare pa hoce za jeftine pare da uzme 6 jezgra posto ko zna kakve ce cene biti Skylake-EX ploca Procesora. Sto se tice toga bilo je odlicno uzeti nesto sto se nece menjati 5 god i sto nove platforme mogu doneti sitna a nikako neka drasticna poboljsanja.
Pa prakticno od X58 tek sa X99 mi smo dobili novi generaciju memorija, duplo brzi USB protok, jos jacu memoriju i konacno prevazisli SATA III. Period izmedju je bio presipanje iz supljeg u prazno, nije PCI-E Gen 2 nego Gen 3, nije ASMedia nego Intel, itd...
Ko je imao zadnji onaj X58 sa SATA III i USB 3.0 taj je mogao da ima nesto od X79 a nije morao i da je sa X99 napravio upgrade.
To su bas veliki periodi i stvarno se isplati to raditi a ovo sa Z cipsetom je postalo bizarno vise.
Ovako cekas da to prodje iz sokiravas se za bugove, pa kada se sve sredi ti lepo uzmem Ex varijantu iste platforme.

Poslednja izmena:

PRO>KOMP.<

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
26.05.2011.
Poruka
1.088
Rezultat reagovanja
9
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 7 3700X @4.3GHz - Freezer II - 360mm - ARCTIC
Motherboard:
ASUS Crosshair VI HERO
RAM:
G.SKILL 4x8GB DDR4 @ 32GB 3200MHz
VGA & cooler:
Zotac 1080Ti AMP EXTREME X2
Display:
Asus VH238T 23" + Asus VW220D 22" + Samsung 23'' + FOX 40''
HDD:
Samsung EVO 960 500GB M.2 NVMe SSD Kingstone HyperX 120GB + SSD Samsung 250 850EVO + HDD 240GB + 1TB
Sound:
SupremeFX 8-Channel High Definition Audio CODEC S1220 - 120db
Case:
be quiet! Dark Base 700 | inverted
PSU:
EVGA SuperNOVA 750 G2 750w
Optical drives:
NOPE
Mice & keyboard:
A4TECH bloody V5M & AZIO mehanička tastaura MGK1-K
Internet:
WiFi/Lan 1Gb/s
OS & Browser:
Windows 10 i Linux Kali
Other:
Laptop: HP ProBook 430 G2[i5 5200U] Hackintosh Mojave i Asus Eee PC 1005HA
Ja se razmisljam da uzmem Broadwell-E, prosle godine rekoh ajde da sacekam da vidim sta ce biti, sad po ovom tekstu trebam opet jos 1 god da cekam. Pa onda one tamo da cekam jos jednu i na kraju ostarim i ne kupim nista :)

Sigurno cu sacekati i Zen da vidim kakav ce da ispadne ali sam najvise zagrejan za broadwell-e posto je sigurno bolji + mogu OSX da koristim na njega.

Mi-Los

Banned
Učlanjen(a)
23.02.2016.
Poruka
331
Rezultat reagovanja
1
Moja konfiguracija
Ja se razmisljam da uzmem Broadwell-E, prosle godine rekoh ajde da sacekam da vidim sta ce biti, sad po ovom tekstu trebam opet jos 1 god da cekam. Pa onda one tamo da cekam jos jednu i na kraju ostarim i ne kupim nista :)

Sigurno cu sacekati i Zen da vidim kakav ce da ispadne ali sam najvise zagrejan za broadwell-e posto je sigurno bolji + mogu OSX da koristim na njega.
Pa tu si u pravu ali razmisli da treba da platis 1000e za platformu, zar te nece kopkati cipset Gen 3 sa 20 PCI-E lanes i 6 channel DDR4? Ne znam i7-5820K je bio dar sa neba ali si trebao ranije da razmisljas.
OK mnogo ljudi nije shvatilo, nije gledalo papir, povezivalo je sa 3820 i 4820 pa nisu ni primetili da papir pokazuje sve isto kao i7-4960X pod uslovom da se koristi 1-2 grafike.

Sada se menja i socket sledece godine i cipset. Da imas memoriju, plocu, rekao bi ti ustekaj pare za CPU, sacekaj priliku zgrabi ga odmah i prodaj Haswell-EX ljudima koji hoce za jeftinije pare skoro isto.

Skylake-EX ce biti po meni savrsena platforma.
Naravno ako se ne desi neki problemcic u toku proizvodnje, odlaganje, itd.

Ljudi vec polemicu da li je Skylake bio fajl ili nije, ja kazem da nije.
Ali ne zbog performansi procesora nego zbog cipseta i M.2 portova u odnosu na Z97.
Ali isto tako mislim da se mnogo vise moze dobiti ako se saceka da Mainsteam evoluira u Extreme i da Z postane X i onda kupovati.
Sigurno ima razlog zasto prvo ide za desktop pa onda i EP... Xeoni, ...

Mislim da je ovo gospodin velicanstveni za Skylake-EX

Kakav ce to socket, biti, zamisliti Rampage 6 Extreme kolika ce biti.
Mozda ce biti po 3 memoriska sa obe strane i ogroman socket u sredini.
JoooooJ!!!! To je odgovor na Zen verovatno.

Kazu najveci napredak posle cuvenog Nehalema, donosi Skylake-EX Purley, sa tim novim AVX2 512 instrukcijama i jos ko zna cime.
Veruj mi kopkace te to kada se pojavi... Pazi tu automatski sve memorije DDR4 iako su moraju novi kitovi. Jos ako Intel ubrza Skylake-EX kao sto je ubrzao Skylake Z u odnosu na Broadwell onda ... ne znam odluci.

Poslednja izmena:
Vrh