• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Nova fabrika procesora u Srbiji ?

novi_nick

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
24.12.2012.
Poruka
7
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Шеик улаже осам милијарди долара у Србију!?

Принц Уједињених Арапских Емирата Мухамед бин Зајед ал Нахјан планира велика улагања у нашу земљу.

Улази се и у преговоре који би требало да се окончају отварањем нове фабрике полупроводника и чипова, а какве заинтересована компанија „Мубадала” већ има у Сингапуру и држави Њујорк. Најважније за реализацију овог пројекте јесте одговор српске стране може ли да се обезбеди 1.500 до 2.000 инжењера потребних за овај подухват. Пројекат је, према информацијама „Новости”, вредности око осам милијарди долара, а колико данас вреде „Мубадалине” фабрике у Азији и Америци.

Kahmar

PCAXE Member
Učlanjen(a)
18.12.2011.
Poruka
209
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
I7 5820K + Noctua D-14
Motherboard:
AsusX-99PRO/USB 3.1
RAM:
Kingston Savage 16gb 2666mhz
VGA & cooler:
powercolor amd 7970 3gb
Display:
DELL u2412m
HDD:
Samsung 850 500gb + Kingston 120gb hyper x
Sound:
sennheiser HD380pro+asus xonar u7
Case:
coolermaster HAF X
PSU:
Seasonic 850x
a gde će naći toliko inžinjera? u onoj fabrici klonova što je rusi prave jedino.

drfedja

CPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.084
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dell n5010, Intel Core i3 370M 2.4 GHz, 4 GB DDR3 1333
CPU & cooler:
Intel Core i7 4790K @ 4.5 GHz
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
16GB Kingston HyperX Beast 2400
VGA & cooler:
Sapphire AMD Radeon R9-280X
Display:
Viewsonic VA2342 23" LED, LG 25"Ultrawide, Samsung VA2342 23"
HDD:
Samsung SSD850 Evo 250GB, Kingston 120GB V300 SSD, 2x1GB WD Caviar black
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Cooler Master G650M modular
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Keyboard/Mouse Cooler Master Storm
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Prvo, da se razumemo, u IT država nije ulagala NIŠTA, ali bukvalno NIŠTA. Sad su se setili da bi eto, poslovi takvog profila imali prođu. Prvo, da bi otvorili fabriku poluprovodnika potrebno je obučeno i stručno osoblje. Da li takvih ima dovoljno ovde, čak i onih visokoobrazovanih? Sumnjam, iz prostog razloga što planovi i programi nisu bili prilagođeni realnom poslovanju, već običnom teoretisanju.
Na kraju krajeva, cela domaća "privreda" ako to uopšte postoji se svodi na pružanje sitnih usluga, od automehaničarskih radnji do frizerskih salona, onako stihijski, bez ikakvog plana ulaganja. Na kraju krajeva, 99% je ovde neka trgovina i to je to. Za takve delatnosti nije potrebno previše ulaganja, dobici su brzi, ali i sitni, tako da je sve svedeno na pilićarsku privredu. Iskreno, čisto sumnjam da ćemo videti u skorije vreme boljitak u ovoj našoj zemlji Srbiji.

Sprdnja je usmerena na smehotresne pokušaje vlade i njihove PR mašinerije da prikažu kako eto, oni ulažu u prave stvari. Ne kažem da ne bih voleo da vidim fabriku poluprovodnika u Srbiji, čak i ako bi se to desilo, pitanje koliko bi to opstalo zahvaljujući našim carinskim propisima i kojekakvim ******štinama. Sve bi se na kraju završilo kao npr. fabrika memorija u Arilju.

Na sve to rećiću samo jedno: LOL! :rotf:

Poslednja izmena od urednika:

Alk0

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
15.12.2010.
Poruka
1.203
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Prvo, da se razumemo, u IT država nije ulagala NIŠTA, ali bukvalno NIŠTA.
Ne samo da nisu ulagali nista, vec su maksimalno otezavali svima koji bi da nesto urade. Kad ja hocu da u zemlju unesem nesto od egzoticne elektronike koja se ovde ne moze nabaviti i tako obogatim domace znanje i praksu makar za mrvicu, toliko me oklempave nametima da me svako zadovoljstvo izadje duplo skuplje. A zapravo pre nameta treba da mislim da li ce posiljku ponovo da mi ukradu domaci lopovi na carini, pa u posti, pa dok dodje do mene na naplatu onda budem jos i srecan sto je stiglo pa imam priliku da platim silne pare.

I onda, sto kaze Fedja, krene prica kako ce Srbija ovo i ono...

drfedja

CPU Guru
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
3.084
Rezultat reagovanja
14
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dell n5010, Intel Core i3 370M 2.4 GHz, 4 GB DDR3 1333
CPU & cooler:
Intel Core i7 4790K @ 4.5 GHz
Motherboard:
Biostar Hi-Fi Z97WE
RAM:
16GB Kingston HyperX Beast 2400
VGA & cooler:
Sapphire AMD Radeon R9-280X
Display:
Viewsonic VA2342 23" LED, LG 25"Ultrawide, Samsung VA2342 23"
HDD:
Samsung SSD850 Evo 250GB, Kingston 120GB V300 SSD, 2x1GB WD Caviar black
Sound:
Altec Lansing 5100E
Case:
Cooler Master 690-III
PSU:
Cooler Master G650M modular
Optical drives:
N/A
Mice & keyboard:
Keyboard/Mouse Cooler Master Storm
Internet:
Cable
OS & Browser:
Windows 10 Pro 64-bit
Other:
iPhone 6S 64GB
Alk0, ja ovde pričam o izvozu. Mi jedino izvozimo obrazovane i školovane ljude u svet. Opet, hoćeš da proizvodiš nešto, omogući normalan uvoz sirovina za to. Omogući normalan platni promet. Ponašamo se kao da smo na kraju sveta. Sve što je trend u svetu, kod nas mora da kasni i to dosta da kasni. Dolazim do zaključka da je problem u zatucanom mentalitetu.

Alk0

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
15.12.2010.
Poruka
1.203
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pa sve se ja to slazem :)
Moj primer je samo kap u moru ne samo neulaganja u IT, nego i kocenja. Ako bi hteo da pokrenes proizvodnju, ima 5 litara krvi da ti iscede dok uvezes sve sto ti je potrebno da bi pravio to sto hoces.
Platni promet je posebna prica. Ako to pocnem da komentarisem rasplakacu se, tako da bolje da stanem :D

Steamroller

Moderator
Učlanjen(a)
22.01.2011.
Poruka
9.655
Rezultat reagovanja
17
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Intel Core i7 2600K @4.8 w/HT CM Nepton 280L
Motherboard:
Gigabyte Z77X-UP7
RAM:
4x4Gb Patriot @1866MHz
VGA & cooler:
ASUS 280X + Morpheus + 2x NF-F12
Display:
2x Dell U2312HM
HDD:
Samsung 840 Evo 120GB
Sound:
Integruša
Case:
HAF XB
PSU:
Seasonic SS-620GM
Mice & keyboard:
CM Storm Recon White + Genius Imperator
Internet:
Cable 20/2
OS & Browser:
Win 7 64bit
Other:
Fluffy Cat and Dog
Kao što ste mogli primetiti do sada, velik deo spam i offtopic postova je obrisan. Držimo se teme i podalje od "političkih prognoza".

:wave:

Maj

PCAXE Member
Učlanjen(a)
01.08.2013.
Poruka
154
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Najzad smo saznali lokaciju fabrike cipova.

Spremni smo za fabriku čipova

IZVOR: POLITIKA

Beograd -- Fabrika čipova, ukoliko bi se izgradila u Surčinu, imala bi odlične uslove, od geografskog položaja do infrastrukture, piše Politika. Tu je i podrška države, jer je reč o investiciji vrednoj dve do tri milijarde dolara i četiri i po hiljade radnih mesta.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=08&dd=28&nav_id=747312

Vrh