• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Najbolji nov hardware za x86_64 GNU/linux

8bitDev

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
08.07.2015.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
64-BIT Intel baytrail Z3735F, Quad core, up to 1.83GHz
RAM:
2GB DDR3L
Display:
Mini HDMI female, 1.4
HDD:
32GB eMMC/Micro SD card, support up to 128GB
OS & Browser:
GNU/linux-Mageia 5/Lubuntu 15.04/Slax/Slitaz/Trisquel GNU/Linux - Run free!(RMS approved by gnu.org)
Other:
3-axis G-sensor/Built-in 7000mAh battery
Obicno ne zalazim ovde,ili ako sam prisutan,to je u minimalnoj normi.
Imam muku koju mucim,pa eto dosao i ovde da se ispovedam.

***Prica***
Kupio sam Acer E5 721 koji dolazi sa Linpus OS,i kao neko ko je video laptop na GNU/linux OS,odlucio da ga kupim.
Kada je stigao,pogledam,otvorim,i kad upalim,vidim skracenu verziju Linpus-a koja samo pokazuje detekciju hardware-a.
OK,ja kazem u sebi i odlucim da instaliram pun OS.Posle pune instalacije,rad sistema bio je ocajan,nepodnosljiv,pa je usledila reinstalacija.
Sledeci sistem koji ubacujem jeste Lubuntu(ubuntu)14.04,ocaj,grafika ni na 2D neradi kako treba(15FPS na 2D igri),klipovi imaju nenormalan teardown itd,i onda jedino sto mi je tada preostalo jeste da cekam kernel 3.19 da bude izbacen,koji ja kraju skidam u 0kviru Debian 8,i tada sistem postaje donekle upotrebljiv.Nakon toga,posle nekog vremena odlucujem se da ubacim Lubuntu15.04,jer jedino sto Ubuntu zna jeste da napravi sistem laksi od Debiana(po zahtevnosti za hardware).
Nekom bi to izgledalo kao kraj,ali nije.Memorija je zakljucana na 3.3GB RAM sa 64bit OS,a takodje VT-x neradi tako da je emulacija 64bit OS nemoguca,a takodje aplikacije koje ukljucuju bilo koji tip emulacije su nemoguce za normalan rad.
Povrh svega BIOS je zakljucan maksimalnno moguce(promena UEFI i standard boot+boot device options su jedine stvari moguce,tu je password,vreme i to je to).

Na kraju,treba napomenuti datume,a to je da je:
Laptop izasao na trziste u aprilu 2014 godine
Pred pocetak zime,izlazi jedan update za bateriju(bolje trajanje)
U januaru 2015 izlazi VT-x enable update.
U Aprilu 2015 izlazi Debian 8(mozda krajem marta,nesecam se tacno)
TAKODJE TREBA NAPOMENUTI DA JEDINI NACIN DA SE RADI UPDATE JESTE PREKO .EXE

***Pitanje***

Treba mi preporuka za x86_64 nov hardware koji perfektno radi na GNU/linux,i podrzava BIOS update preko GNU/linux-native.
Naravno,smatram da je ARM buducnost za GNU/linux,i kao takav bice mainstream svim racunarima,takodje open hardware koji postoji na mnogim raznim arhitekturama pored ARM-a,na to ja vec imam odgovor
ali kod x86_64 masine neznam sta da radim.
Pocevsi od commodore VIC slim 2-cybernet keyboard PC i U510 keyboard PC,preko intel NUC,i kineskih mini atom x86_64 racunara sa geekbying-a pa sve do linux certified hardware-a,ne nalazim nijedno resenje.
Takodje bilo jednom MSI izveo native update preko GNU/linux price negde daleko od javnosti,nista vise nisam nasao.

Pa sad,da vidim da li nesto vrede domaci forumi,IZNENADITE ME?????????????????????????????????:wtf::wtf::wtf::wtf::wtf::wtf:

cilipn

PCAXE Member
Učlanjen(a)
17.12.2014.
Poruka
458
Rezultat reagovanja
362
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Lenovo G580
CPU & cooler:
Ryzen 7 5700X
Motherboard:
AsRock Taichi X470
RAM:
KINGSTON 3200MHz 2x16 FURY Renegade
VGA & cooler:
Bistar RX6700XT & DEEPCOOL AK620
Display:
HUAWEI MateView GT 34 ZQE-CBA
HDD:
Samsung 970 EVO
Case:
Define C Meshify
PSU:
Corsair RM750x
Mice & keyboard:
Zowie FK2 & HyperX Elite
Internet:
Super PLAN 2 L 400/200
OS & Browser:
Windows 11 64bit
pogledaj možda ovde ima nešto interesantno:

http://www.linuxmint.com/store.php

ja sam recimo na mom laptopu Lenovo G580 menjao procesor, vadio hard i ubacio ssd i Linux Mint Mate je uredno prepoznavao sav hardware.
doduše i meni je bios zaključan ali me mrzelo da se smaram sa otključavanjem kad je i ovako sve radilo kako treba.

miha

Moderator
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
1.290
Rezultat reagovanja
16
Moja konfiguracija
Mice & keyboard:
cm quickfire tk (brown mx) | cm novatouch tkl & logitech mx performance
OS & Browser:
Debian
nisi pomenuo da li ti treba laptop ili desktop. u svakom slucaju ako stavis odaberes neki CPU i chipset ne bi trebalo da imas problema.

Taj Acer (po brzoj pretrazi) ima neki osakaceni AMD CPU i ko zna kakav chipset. A taj linux koji je bio tu je ne zbog linuxa, nego da bi se ustedelo.
Update koji pominjes pretpostavljam da su BIOS updates. Postoji nacin i da se iz exe fajla izvuce to sto treba, ali opet po tvom opisu ne vredi se cimati...

Hw zahtevnost direktno zavisi od toga sta si instalirao, ali default Ubuntu sa onim cudima na frontendu sigurno nije laksi od default Debiana

Dobrodosao na domace forume :)

cilipn

PCAXE Member
Učlanjen(a)
17.12.2014.
Poruka
458
Rezultat reagovanja
362
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Lenovo G580
CPU & cooler:
Ryzen 7 5700X
Motherboard:
AsRock Taichi X470
RAM:
KINGSTON 3200MHz 2x16 FURY Renegade
VGA & cooler:
Bistar RX6700XT & DEEPCOOL AK620
Display:
HUAWEI MateView GT 34 ZQE-CBA
HDD:
Samsung 970 EVO
Case:
Define C Meshify
PSU:
Corsair RM750x
Mice & keyboard:
Zowie FK2 & HyperX Elite
Internet:
Super PLAN 2 L 400/200
OS & Browser:
Windows 11 64bit
a imaš i xfce koji je najmanje zahtevno okruženje.
probao sam Mint xfce i jako fino radi.

Gulftown

PCAXE OC team
Učlanjen(a)
23.01.2011.
Poruka
6.735
Rezultat reagovanja
1.537
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
ASUS ROG G73Jh
CPU & cooler:
R5 5900X EK Water Cooling - i7 990X - R5 3600
Motherboard:
X570 Crosshair VIII Hero WiFI - Asus Rampage III Black Edition - AsRock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac
RAM:
G.Skill TridentZ 4000 2x8Gb - Corsair Dominator 6x2Gb - 2x8Gb ADATA
VGA & cooler:
6900XT Waterforce - MSI Lightning 7970 CrossFire - GT 1030
Display:
ROG STRIX XG43VQ
HDD:
Samsung 970 Evo Plus 1TB x2 - Samsung EVO 250GB -Samsung EVO 250GB - 8TB WD Purple, 2TB WD Green
Case:
Lian Li 011 Dynamic - Bench Table - Fractal Node 304
PSU:
Cooler Master V1000 - Cooler Master V1200 - CM 500W
Mice & keyboard:
MX Master 3, HyperX Alloy Elite RGB Cherry MX Blue
OS & Browser:
Windows 10
XFCE okruzenje obavezno ako treba na slabiji racunar.

miha

Moderator
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
1.290
Rezultat reagovanja
16
Moja konfiguracija
Mice & keyboard:
OS & Browser:
Debian
sve je stvar ko sta voli... xmonad isto tako lepo radi

8bitDev

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
08.07.2015.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
RAM:
2GB DDR3L
Display:
Mini HDMI female, 1.4
HDD:
OS & Browser:
GNU/linux-Mageia 5/Lubuntu 15.04/Slax/Slitaz/Trisquel GNU/Linux - Run free!(RMS approved by gnu.org)
Other:
nisi pomenuo da li ti treba laptop ili desktop. u svakom slucaju ako stavis odaberes neki CPU i chipset ne bi trebalo da imas problema.

Taj Acer (po brzoj pretrazi) ima neki osakaceni AMD CPU i ko zna kakav chipset. A taj linux koji je bio tu je ne zbog linuxa, nego da bi se ustedelo.
Update koji pominjes pretpostavljam da su BIOS updates. Postoji nacin i da se iz exe fajla izvuce to sto treba, ali opet po tvom opisu ne vredi se cimati...

Hw zahtevnost direktno zavisi od toga sta si instalirao, ali default Ubuntu sa onim cudima na frontendu sigurno nije laksi od default Debiana

Dobrodosao na domace forume :)
Pa pazi postoji windows with bing koji se besplatno daje od strane windowsa da bi smanjili uticaj GNU/linux-a,a sto se Ubuntu-a i debiana,uporedjivao sam sa istim enviroment-om,i ipak Ubuntu je malo brzi,ali debian naravno Daleko stabilniji.

pogledaj možda ovde ima nešto interesantno:

http://www.linuxmint.com/store.php

ja sam recimo na mom laptopu Lenovo G580 menjao procesor, vadio hard i ubacio ssd i Linux Mint Mate je uredno prepoznavao sav hardware.
doduše i meni je bios zaključan ali me mrzelo da se smaram sa otključavanjem kad je i ovako sve radilo kako treba.
Moze li neki tutorijal na tu temu,nista nisam nasao,neka skrivena keyboard kombinacija,ili nesto drugo???
Koristim LXDE,a sto se tice ovog linka-skupo mi je to,nije samo cena,nego i carina+PDV!!!

Poslednja izmena od urednika:

Darko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
10.05.2009.
Poruka
1.567
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i7 4770k @ 4.3Ghz + Noctua NH-D14 / Bitfenix Recon
Motherboard:
Gigabyte G1.Sniper 5
RAM:
32GB G.SKILL TridentX DDR3-2400 CL10
VGA & cooler:
Asus GTX 980 Strix
Display:
3x Dell u2414h
HDD:
SSD Samsung 840 EVO 120GB + Samsung 840 EVO 1TB
Sound:
GB SB Recon 3Di @ Logitech Z906
Case:
Fractal Design Define XL R2
PSU:
Fractal Design Newton R3 1000W
Optical drives:
Samsung BluRay Ext
Mice & keyboard:
Corsair Katar + Corsair K70 RGB
Internet:
Netgear Nighthawk R7000 / Gbit
OS & Browser:
Win 7

PRO>KOMP.<

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
26.05.2011.
Poruka
1.088
Rezultat reagovanja
9
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
AMD Ryzen 7 3700X @4.3GHz - Freezer II - 360mm - ARCTIC
Motherboard:
ASUS Crosshair VI HERO
RAM:
G.SKILL 4x8GB DDR4 @ 32GB 3200MHz
VGA & cooler:
Zotac 1080Ti AMP EXTREME X2
Display:
Asus VH238T 23" + Asus VW220D 22" + Samsung 23'' + FOX 40''
HDD:
Samsung EVO 960 500GB M.2 NVMe SSD Kingstone HyperX 120GB + SSD Samsung 250 850EVO + HDD 240GB + 1TB
Sound:
SupremeFX 8-Channel High Definition Audio CODEC S1220 - 120db
Case:
be quiet! Dark Base 700 | inverted
PSU:
EVGA SuperNOVA 750 G2 750w
Optical drives:
NOPE
Mice & keyboard:
A4TECH bloody V5M & AZIO mehanička tastaura MGK1-K
Internet:
WiFi/Lan 1Gb/s
OS & Browser:
Windows 10 i Linux Kali
Other:
Laptop: HP ProBook 430 G2[i5 5200U] Hackintosh Mojave i Asus Eee PC 1005HA
Nadam se da si sad zakljucio nesto iz toga sto ti se desilo. Ja isto volim linux ali koliko god ga voleo linux sam po sebi nije dobar OS. NP. Koristim Ubuntu na glavnom komp.u naravno pored Windowsa, jedno vreme sam bas radio na tome da se 100% prebacim na linux tj sve iz njega radim (programiranje, ps, android, web prog.) i to je izgledalo ovako 1dan napravim sve podesim 2dan popravljam sve sto se s***alo posle update 3dan radim 4dan popravljam opet sve se sjbalo od jednom. Ili se jednostavno desi u toku rada da pukne program nebitno dal bio iz linuxa ili sam np. vuko PS iz wine.

U svakom slucaju zakljucak koji ne moze da se porekne nikako jeste da je linux(konkretno ubuntu) vrlo nestabilan OS za stalno koriscenje i bar za sad daleko daleko od windowsa.

Naravno nije sve tako crno, na laptopu koristim Kali Linux za testiranje penetracije wifi-a, windowsa i sajtova. I tu dok radim nemam ama bas nikakvih problema sve ide odlicno, ali naravno ko sto rekoh nije za svakodnevni rad.

Sto se tice laptopa, moje neko pravilo koje koristim hehe, jeste da uzimam samo Asus ili Toshiba i mozda mogu da bacim pogled na HP, svi ostali proizvodjaci laptopova me ne interesuju, nikad ih nebi kupio niti gledam karakteristike istih. Konkretno asus mi je najdrazi posto njihov laptop imam, ne postoji OS koji ne moze da prihvati i koji mu do sad nisam ubacivao nikad nisam imao problema sa njim. Koristio sam na njega 5 godine Kali linux nema sta nisam radio preko njega pred kraj sam koristio ubuntu, hackintosh podrzava svaki deo hardvera na mom laptopu.
Na toshibin laptop sam ubacivao linuxe isto laganica rade...

Naravno nemojte pogresno da me shvatite sigurno nece na svakom asus ili toshibi da radi hackintos ili svi linux os-ovi. Ali su sanse ne uporedivo vece da ce raditi od ostalih marki.
Druga bitna stvar ako vec se razumes malo vise ne treba da se zaletis kao muva u staklo i vidis pise linux bum odma uzima, treba da se vidi na internetu komentari ostalih ljudi kako radi pogledati statistike pa tek onda doneti zakljucak koji je najbolji laptop.

Ne zelim nikog da uvredim ko ima drugu marku laptopa ovo je moj nacin odabira posto nisam standardan korisnik i imam neke svoje zahteve...

Sto se tice Macbook-ova, kad sam se vec sad raspisao, kao sto znamo apple se uzima cisto da bi pokazali ostalima da smo bogati i da nam svetli jabucka iza.

Istina vecina programa koje koristim mogu na mac sad nisam siguran za programatore za mikrokontrolere i Visual Studio sigurno ne. U svakom slucaju mogu da nadjem perfomanse iste kao macbook ubacim win sve mi podjednako isto radi(u mom slucaju vise programa na win) samo sam duplo manje platio i necu moci da se ku**im sa jabuckom.

PS: Da ne bude da sam laprdao za dzabe :D. Nadji laptop koji ti odgovara i pitaj google za statistiku i youtube da ti pokaze kako radi taj sistem koji ti zelis da instaliras. Ako si zadovoljan to sto si video onda je to pravi izbor za tebe.

Pozdrav!

8bitDev

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
08.07.2015.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
RAM:
2GB DDR3L
Display:
Mini HDMI female, 1.4
HDD:
OS & Browser:
Other:
Update za sve.
Resio sam na kraju da instaliram update za BIOS,i uspeo u tome ali evo kako:
Pre sam pokusavao da instaliram XP sa flesa,nisam uspevao,mislio sam da je neka greska do nacina na koji to radim(uvek sam sa XP-pravio XP iso koji sam na fles stavljao,a posto odavno ne koristim windows,jedino sam preko jedne windows 7ice jednom napravio iso na flash,i nije uspelo na laptop-u.
Posto kao sto sam reko,laptop dolazi bez ROM-a kupio sam externi.
Kada sam pokusavao da instaliram windows XP,blokirao je na kraju pocetnog set-up-a,bilo SP2 ili SP3.
Windows 7 se instalira uspesno,ali boot nikako nije uspevao bilo x86 ili x64.
Na kraju uspeo je da prihvati windows 8.1 uz cuvena 3 re-boot-a,prvi standardni,drugi na set up-u pri kraju,i treci kad sam aktivirao touchpad prilikom koriscenja sistema,istog trenuta je sam od sebe uradio re-boot.
Naravno na kraju u offline modu instaliram BIOS,koji gasi OS i ulazi u boot screen za reinstalaciju.
Na kraju VT-x uspesno radi,podesavanja u BIOS-u se resetuju,a u maticnoj ploci datum BIOS i verzija firmware-a ostaju isti,iako u realnosti radi nova verzija.
Takodje BIOS i dalje ima malo opcija ko sto je i pre imao i i dalje je veliko *****E.

Takodje ono najbitnije,jeste da blokada sistema XP i WIN 7 nije bila na UEFI,vec na legacy MODE.

Eto toliko o windows-u,ACER je po meni veliko razocarenje,i sa ovim potezom su pali previse nisko.
Nazalost neznam ko je ovde veci krivac,ACER ili AMD,mada koliko znam vendor(proizvodjac-brand)na kraju modifikuje bios po potrebi,tako da krivica ipak pada na ACER za vecinu stvari.

I naravno odmah po popravljenom Grub-u radi se format te particije!!!
Eto to je to za sve,samo je ostalo ono Windows u popravljenom Grub-u,ali neka ostane za svaki slucaj da ne zaboravim problem u buducnosti,pa da pomognem nekom drugom ako zatreba.

pozz za sve

8bitDev

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
08.07.2015.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
RAM:
2GB DDR3L
Display:
Mini HDMI female, 1.4
HDD:
OS & Browser:
Other:
Nadam se da si sad zakljucio nesto iz toga sto ti se desilo. Ja isto volim linux ali koliko god ga voleo linux sam po sebi nije dobar OS. NP. Koristim Ubuntu na glavnom komp.u naravno pored Windowsa, jedno vreme sam bas radio na tome da se 100% prebacim na linux tj sve iz njega radim (programiranje, ps, android, web prog.) i to je izgledalo ovako 1dan napravim sve podesim 2dan popravljam sve sto se s***alo posle update 3dan radim 4dan popravljam opet sve se sjbalo od jednom. Ili se jednostavno desi u toku rada da pukne program nebitno dal bio iz linuxa ili sam np. vuko PS iz wine.

U svakom slucaju zakljucak koji ne moze da se porekne nikako jeste da je linux(konkretno ubuntu) vrlo nestabilan OS za stalno koriscenje i bar za sad daleko daleko od windowsa.

Naravno nije sve tako crno, na laptopu koristim Kali Linux za testiranje penetracije wifi-a, windowsa i sajtova. I tu dok radim nemam ama bas nikakvih problema sve ide odlicno, ali naravno ko sto rekoh nije za svakodnevni rad.

Sto se tice laptopa, moje neko pravilo koje koristim hehe, jeste da uzimam samo Asus ili Toshiba i mozda mogu da bacim pogled na HP, svi ostali proizvodjaci laptopova me ne interesuju, nikad ih nebi kupio niti gledam karakteristike istih. Konkretno asus mi je najdrazi posto njihov laptop imam, ne postoji OS koji ne moze da prihvati i koji mu do sad nisam ubacivao nikad nisam imao problema sa njim. Koristio sam na njega 5 godine Kali linux nema sta nisam radio preko njega pred kraj sam koristio ubuntu, hackintosh podrzava svaki deo hardvera na mom laptopu.

Naravno nemojte pogresno da me shvatite sigurno nece na svakom asus ili toshibi da radi hackintos ili svi linux os-ovi. Ali su sanse ne uporedivo vece da ce raditi od ostalih marki.
Druga bitna stvar ako vec se razumes malo vise ne treba da se zaletis kao muva u staklo i vidis pise linux bum odma uzima, treba da se vidi na internetu komentari ostalih ljudi kako radi pogledati statistike pa tek onda doneti zakljucak koji je najbolji laptop.

Ne zelim nikog da uvredim ko ima drugu marku laptopa ovo je moj nacin odabira posto nisam standardan korisnik i imam neke svoje zahteve...

Sto se tice Macbook-ova, kad sam se vec sad raspisao, kao sto znamo apple se uzima cisto da bi pokazali ostalima da smo bogati i da nam svetli jabucka iza.

Istina vecina programa koje koristim mogu na mac sad nisam siguran za programatore za mikrokontrolere i Visual Studio sigurno ne. U svakom slucaju mogu da nadjem perfomanse iste kao macbook ubacim win sve mi podjednako isto radi(u mom slucaju vise programa na win) samo sam duplo manje platio i necu moci da se ku**im sa jabuckom.

PS: Da ne bude da sam laprdao za dzabe :D. Nadji laptop koji ti odgovara i pitaj google za statistiku i youtube da ti pokaze kako radi taj sistem koji ti zelis da instaliras. Ako si zadovoljan to sto si video onda je to pravi izbor za tebe.

Pozdrav!
Pazzi,sto se tice laptop-a,bukvalno nikakvih informacija u to vreme kada sam kupovao nije bilo,jer je laptop nov,niskobudzetni,i bukvalno nista nisam tada nasao.

Sto se tice nestabilnosti aplikacija,bukvalno sa time problema nemam.
Jednom kada naucis dependencise(library) da nediras,onda nemas nikakvih problema,i naravno nikad neskidas BETA-verzije OS-a.
I naravno,ne koristi wine,jer bukvalno nema potrebe za tim.

GNU/linux kao OS,je najnapredniji koji postoji,ali sta je glavni problem,nezna se ko ga poseduje.
Ubuntu kaze OS je njihov,onda dodje debian i kaze baza je nasa,takodje Linus dodje i kaze kernel je moj,onda na kraju dodje RMS i kaze linux nije ni potreban da GNU radi,sve sam ja napravio,i onda u tom krugu ko je sta napravio,svakom postane glupo da se prvi isprsi i da napravi dogovor sa hardware-skim proizvodjacem i da na kraju bude sve sredjeno.Svi znamo za Torvaldsa i *** you nVidia .i.

GNU/linux svuda radi besprekorno,samo na x86_64 i dalje ima problema.

8bitDev

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
08.07.2015.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
RAM:
2GB DDR3L
Display:
Mini HDMI female, 1.4
HDD:
OS & Browser:
Other:

Pozdrav!
E da ,to sa pucanjem programa mi se samo jednom na Debian-u desilo,za bluefish editor,pucanje programa nema sanse da se desi ako ga pokrenes iz terminala,umesto iz standardnog short-cut-a.

Evo koliko godina korstim GNU/linux(aj da nekazem ;D),prvi put i samo jedanput mi se desilo da mi puca program.

PRO>KOMP.<

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
26.05.2011.
Poruka
1.088
Rezultat reagovanja
9
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS Crosshair VI HERO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Samsung EVO 960 500GB M.2 NVMe SSD Kingstone HyperX 120GB + SSD Samsung 250 850EVO + HDD 240GB + 1TB
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
NOPE
Mice & keyboard:
Internet:
WiFi/Lan 1Gb/s
OS & Browser:
Windows 10 i Linux Kali
Other:
Da li koristims os kao standardni korisnik ili koristis i programe za programiranje, android prog, web prog? Programiranje mikrokontrolera ne smem ni da probam na linux...

8bitDev

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
08.07.2015.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
RAM:
2GB DDR3L
Display:
Mini HDMI female, 1.4
HDD:
OS & Browser:
Other:
Da li koristims os kao standardni korisnik ili koristis i programe za programiranje, android prog, web prog? Programiranje mikrokontrolera ne smem ni da probam na linux...
Opet,sve zavisi na cemu radis.Ako radis na otvorenim tehnologijama,tipa raspberry P(ARM)i,ili arduino,tu onda nema nikakvih problema.Kao sto sam rekao,GNU/linux samo ima problema na x86_64 platformi.Linux kao kernel je veoma modularan i portabilan.Ima ga u friziderima,dekstop,konzole(PS2) , dronovi itd,a takodje MAC(apple)je koristio linux kernel jedno vreme.

Ako koristis neke proprietary tehnologije namenjene za windows,onda normalno da tu GNU nije resenje,mada proprietary nikada nije resenje,govorim iz licnog iskustva!!!

PRO>KOMP.<

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
26.05.2011.
Poruka
1.088
Rezultat reagovanja
9
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS Crosshair VI HERO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
NOPE
Mice & keyboard:
Internet:
WiFi/Lan 1Gb/s
OS & Browser:
Windows 10 i Linux Kali
Other:
Hehe sto bezis od onoga sto te pitam, ako ne koristis linux za gore navedeno u mom postu onda ne mozes ni da tvrdis nesto o tome. To sto ga koriste u frizderima i tosterima to me ne zanima(druga tema), znam ljude isto se zale da ne mogu da rade neke naprednije stvari sto sam naveo u postu za Ubuntu.

Ja te razumem, bio sam i ja u toj fazi linux linux samo linux koristio ga 1god na komp. (na laptop sam zadovoljan sa Kali linux ali sto se tice alata i standardnog koriscenja) bum sve se raspalo kresuje. Popravim ga ono opet. Ubacim novu graficku izginem sa onim instalacijama za drajvere da bi sve radilo ok, i posle neko kaze linux bolji... Jbg i ja sam tako pricao ko ti pa sad eto kad sam se druzio vise sa linuksom promenilo mi se misljenje.

Ja ga idalje imam na komp.u ali vise nista na njega zahtevno ne radim zanci udjem i koristim ga kao standardni korisnik sve lepo radi nista mu ne fali, svaki update sve ok.
Mozda nekad bude nesto od njega, ima potencijala...

8bitDev

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
08.07.2015.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
RAM:
2GB DDR3L
Display:
Mini HDMI female, 1.4
HDD:
OS & Browser:
Other:
Hehe sto bezis od onoga sto te pitam, ako ne koristis linux za gore navedeno u mom postu onda ne mozes ni da tvrdis nesto o tome. To sto ga koriste u frizderima i tosterima to me ne zanima(druga tema), znam ljude isto se zale da ne mogu da rade neke naprednije stvari sto sam naveo u postu za Ubuntu.

Ja te razumem, bio sam i ja u toj fazi linux linux samo linux koristio ga 1god na komp. (na laptop sam zadovoljan sa Kali linux ali sto se tice alata i standardnog koriscenja) bum sve se raspalo kresuje. Popravim ga ono opet. Ubacim novu graficku izginem sa onim instalacijama za drajvere da bi sve radilo ok, i posle neko kaze linux bolji... Jbg i ja sam tako pricao ko ti pa sad eto kad sam se druzio vise sa linuksom promenilo mi se misljenje.

Ja ga idalje imam na komp.u ali vise nista na njega zahtevno ne radim zanci udjem i koristim ga kao standardni korisnik sve lepo radi nista mu ne fali, svaki update sve ok.
Mozda nekad bude nesto od njega, ima potencijala...
Evo sad cu da ti kazem sta koristim:
Libre office
Gimp
Krita
Blender(retko kad ali radi kako treba kad treba da se rendira nesto kompleksno)
Bluefish editor(html css js)
Stencyl 2D game engine
QT(Ubuntu SDK)i QML
Kazam i SSR za screencasting
Remmina za remote desktop
Nexuiz,Xonotic ,frogatto-gaming etc
Intel XDK(cordova)
LibreCad
Torrenti,video editori,neznam sta jos da navedem.
A sto se tice menjanja grafickih drajvera,da to jeste jedan problem ako neznas kako da reinstaliras,moze da se desi da pukne OS pa da ga reinstaliras,ali nije mi jasno samo kako su ti aplikacije nestabilne.

Ako koristis wine tipa da bih imao photoshop i BSplayer,ili mozda AutoCad,onda nemam sta da dodam,i normalno da takve stvari nece biti stabilne,jer to je emulator/enviroment na kraju krajeva,a ne native aplikacija.Pokusaj na windows-u obrnuto da koristis pa bas da vidim dokle ces da uspes.
I na kraju krajeva,imas VirtualBox,pa tamo sve radi kako treba ako hoces windows aplikacije na GNU/linux.linux je kernel,a GNU je sistem!!!

Darko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
10.05.2009.
Poruka
1.567
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte G1.Sniper 5
RAM:
VGA & cooler:
Asus GTX 980 Strix
Display:
3x Dell u2414h
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
Samsung BluRay Ext
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Win 7
Ovo govoris iz perspektive nekog ko nikad u zivotu nije seo i kuckao na macu i potpuno te razumem. Imao sam identicno vidjenje stvari kao ti, bukvalno. Stavise, ako bi pretrazio ovaj forum, ubedjen sam da bi nasao slicne komentare koje sam ja ostavljao.

A onda sam presao na macbook pro retina i ostao bez teksta. Ekran je 4K na 15", ima vrlo solidnu nevidiju koja ne samo da moze da se koristi za igranje vec moze i da pristojno rudari. Ima nenormalno dobro reseno hladjenje tako da se ventilatori jedino pale kad se koristi graficka ili prilikom zestokog kompajliranja; tokom office rada i gledanja filmova je hladjenje pasivno (0 dB!). Ima full drajver podrsku za linux. Ima najkvalitetniju tastaturu i touchpad koje sam ikad video i osetio na laptopu - a mnogi su mi prosli kroz sake. Veoma je lagan za svoje gabarite a baterija u office modu 10 sati. Jedini minus su mu kriminalno los izlaz za zvuk pun suma i nestandardna tastatura bez delete tastera (to se da popraviti sa key remapperom).

Ukratko, mac nije samo za qrcenje kako kazes; vec radi izvanredno. Vidjao sam laptope sa brzim CPU, vecom baterijom, mocnijom grafickom, kvalitetnijim zvukom i nekim sumanutim dizajnom, ali svi pate od neke bolesti: ili su preglasni (dell,hp,toshiba) ili se previse greju (dell, asus), ili im je ekran krs (dell, hp), ili su teski (alienware), ili se ugiba plastika (asus, lenovo, noname), ili se raspada tastatura (lenovo) ili ne valja touchpad (lenovo, hp), ili je baterija nikakva ili koriste nestandardni HW pa nedostaju drajveri ili nekakva kombinacija prethodnog :)

DR4C0Ni4N

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
20.02.2011.
Poruka
3.005
Rezultat reagovanja
772
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
i9-10900F | Noctua NH-L9i
Motherboard:
ASRock Z590M-ITX/ax
RAM:
32GB 3600MHz Patriot Viper
VGA & cooler:
Zotac GTX 1070
Display:
Dell U2722DE (27" QHD IPS)
HDD:
1TB Samsung 970 EVO Plus
Sound:
Focusrite Scarlett 2i2 | Presonus Eris 3.5 | AKG K550 | SMSL iDEA
Case:
Lian-Li A4-H2O X4
PSU:
Corsair SF750
Mice & keyboard:
MX Master 2S & HyperX Alloy Origins
Other:
ThinkPad T580 (i5-8250U, 24GB DDR4, 256GB M.2, Intel UHD 620)
Meni kod Linux-a jedino smetaju drajveri, tj. ako imas Quadro grafiku tesko da ces naci Linux koji radi sa istom. A kada konacno i nabodes verziju koja radi, neretko se desava da to traje samo do nekog narednog updejta sistema.

Probao sam bar 20ak distribucija Linuxa na laptopu i jedini koji sam uspeo da pokrenem je Lubuntu, ali i on je radio nekih mesec dana i posle jednog updejta vise nije hteo da se pokrene.

PRO>KOMP.<

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
26.05.2011.
Poruka
1.088
Rezultat reagovanja
9
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS Crosshair VI HERO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
NOPE
Mice & keyboard:
Internet:
WiFi/Lan 1Gb/s
OS & Browser:
Windows 10 i Linux Kali
Other:
@Darko, ne sumnjam u to sto kazes i slazem se sa tobom ali ipak je precenjeno po meni. Nvidia nije za rudarenje...(osim ako nije nesto novo izaslo gde je dobra i nvidia).

Gde si uzeo mac, ja se spremam vec 1 god da kupim laptop neki od 13" al nikako, uvek mi dodje nesto prece a laptop mi ostane, vucem se na Intel Atom :trust: .

@8bitDev

Sto se tice drajvera problem je u tome sto moras preko terminala da brises prethodne pa opet da vuces iz njega nove pa onda se upali ona instalacija iz terminala... Nije stvar u ne znanju vec je komplikovana sama po sebi instalacija/reinstalacija i onda ja se razmisljam zbog cega ja gubim vreme kad lepo u windows odem kliknem 2 puta i on sam instalira ja samo uzivam i gledam.

Imam tv karticu na komp. tu sam se isto zabavljao nekoliko sati da sve to pokrenem i da radi i na kraju sam uspeo radilo to lepo posle 1 mesec doso update instalirao se BUM nece vise da radi. I sad ja sedim pored komp.a gledam program za tv crnilo razmisljam se gde ode moj trud od 2-3-4 jbm li ga koliko sam radio sati dok sam poubaciva sve te fajlove i ostale gluposti da mi radi tv kartica... I onda lepo opalim sebi samarcinu i kazem aj instaliraj windows... :D

Wine koristim za PS i DW, nikad mi nije kresovalo i onda je izaso update i od tad vise nece da se upali program. Pre 2 mesec dana zadnji put kad sam ulazio u ubuntu pustim online radio na vlc on se naizmenicno np. posle 10~30min mutira tj. pomeraju se brojke ali ne cuje se pesma.(zvuk radi u ostalim programima) Pre 3-4 nedelje sam opet ulazio instaliram update-ove i normalno radi vlc.

U zadnje vreme iskljucivo ga koristim samo za flesovanje android telefona posto mi je olaksavajuca okolnost da mi ne trebaju drajveri kad sam u fleshmodu na telefonu dok na windows trebaju.

I korisitm XAMPP, ali isto sam izgubio dosta vremena na one glupe blokade foldera ne mogu da izmenim .cfg ne mogu da ubacim sajt u folder za apache, sad sam sredio premisije i sve je ok, ali opet sam izgubio vreme na to a nisam morao da sam radio na windowsu. Mada to je vise licno Ubuntov problem na Kali Linux isto imam XAMPP i sve je odlicno proslo.

Kako ide vreme sve vise i vise mi se ne svidja Ubuntu kao distribucija, onaj Unity sam odma izbrisao i koristim Classic gnome, to mi je ostalo u navici od Kalia ali u svakom slucaju mnogo brze radim na classic gnome nego na onoj gluposti od Unity... Na classic tacno znam gde mi svaki program stoji i mogu slepacki da pomeram misa i da ga upalim dok na Unity moram da koristim pretragu pogotovo mi se ne svidja sto je sa strane, ukusi su razliciti...

Sad se setih ne mogu ni D3GO da gledam posto nema plugin za linux a preko wine nece...

8bitDev

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
08.07.2015.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
RAM:
2GB DDR3L
Display:
Mini HDMI female, 1.4
HDD:
OS & Browser:
Other:
@Darko, ne sumnjam u to sto kazes i slazem se sa tobom ali ipak je precenjeno po meni. Nvidia nije za rudarenje...(osim ako nije nesto novo izaslo gde je dobra i nvidia).

Gde si uzeo mac, ja se spremam vec 1 god da kupim laptop neki od 13" al nikako, uvek mi dodje nesto prece a laptop mi ostane, vucem se na Intel Atom :trust: .

@8bitDev

Sto se tice drajvera problem je u tome sto moras preko terminala da brises prethodne pa opet da vuces iz njega nove pa onda se upali ona instalacija iz terminala... Nije stvar u ne znanju vec je komplikovana sama po sebi instalacija/reinstalacija i onda ja se razmisljam zbog cega ja gubim vreme kad lepo u windows odem kliknem 2 puta i on sam instalira ja samo uzivam i gledam.

Imam tv karticu na komp. tu sam se isto zabavljao nekoliko sati da sve to pokrenem i da radi i na kraju sam uspeo radilo to lepo posle 1 mesec doso update instalirao se BUM nece vise da radi. I sad ja sedim pored komp.a gledam program za tv crnilo razmisljam se gde ode moj trud od 2-3-4 jbm li ga koliko sam radio sati dok sam poubaciva sve te fajlove i ostale gluposti da mi radi tv kartica... I onda lepo opalim sebi samarcinu i kazem aj instaliraj windows... :D

Wine koristim za PS i DW, nikad mi nije kresovalo i onda je izaso update i od tad vise nece da se upali program. Pre 2 mesec dana zadnji put kad sam ulazio u ubuntu pustim online radio na vlc on se naizmenicno np. posle 10~30min mutira tj. pomeraju se brojke ali ne cuje se pesma.(zvuk radi u ostalim programima) Pre 3-4 nedelje sam opet ulazio instaliram update-ove i normalno radi vlc.

U zadnje vreme iskljucivo ga koristim samo za flesovanje android telefona posto mi je olaksavajuca okolnost da mi ne trebaju drajveri kad sam u fleshmodu na telefonu dok na windows trebaju.

I korisitm XAMPP, ali isto sam izgubio dosta vremena na one glupe blokade foldera ne mogu da izmenim .cfg ne mogu da ubacim sajt u folder za apache, sad sam sredio premisije i sve je ok, ali opet sam izgubio vreme na to a nisam morao da sam radio na windowsu. Mada to je vise licno Ubuntov problem na Kali Linux isto imam XAMPP i sve je odlicno proslo.

Kako ide vreme sve vise i vise mi se ne svidja Ubuntu kao distribucija, onaj Unity sam odma izbrisao i koristim Classic gnome, to mi je ostalo u navici od Kalia ali u svakom slucaju mnogo brze radim na classic gnome nego na onoj gluposti od Unity... Na classic tacno znam gde mi svaki program stoji i mogu slepacki da pomeram misa i da ga upalim dok na Unity moram da koristim pretragu pogotovo mi se ne svidja sto je sa strane, ukusi su razliciti...

Sad se setih ne mogu ni D3GO da gledam posto nema plugin za linux a preko wine nece...
Sto se tice D3GO,ubaci genymotion Android u virtualbox i problem resen.
Imas GUI bas za ubuntu bazirane o kojima pricas,gde odma promenis drajver za graficku,nema potrebe terminal da koristis.Takodje sto se toce Unity-a,ni ja ga nevolim,tu su naravno gnome2,LXDE,LXQT ,a sto se tice dozvola root/user/guest,najsladja navika kada naucis da koristis kako treba.

Neko ko je slusao RMS-ova predavanja,a i koriscenje samog GNU/linux-a mi je promenilo zivot.Na upwork-u sada imam oko 200 sati rada,takodje igrice pravim na GNU/linux,a i ostale stvari odlicno rade.I kao sto si reko ta TV karta,opet sve zavisi da li je TV karta iskljucivo windows orientisana.Takodje problema sa VLC nikada nisam imao,sta vise odlican za svaki tip stream-a!!!

A i terminal kada naucis da koristis,mnogo je laksi od GUI
sudo apt-get install
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo add-apt-repository
cd ..
cd home
cd /home
./pokretac.sh
chmod +x fajl.bin
./fajl.bin

a da nepricam o synaptic ili lubuntu software centar,gde 50 programa obelezim za 5 minuta ,a za drugih pet skinem i instaliram,a ti se ***es da ih odradis na windows-u tri dana.

Uostalom nikada windows nemoze da bude bolji od GNU/llinux,jer oni sami kad prestane proizvod da im daje pare,onda ga bacaju u kantu za smece.

Jedino sto oni imaju jeste saradnja sa proizvodjacima,i ono sto je poenta ove teme,a i razgovora jeste daj se nadje hardware koji najbolje radi na GNU/linux.
Windows jedino ima nesto sto se zove lazni izbor vrednosti,kobajagi imas sve,a ustvari nemas nista.

PRO>KOMP.<

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
26.05.2011.
Poruka
1.088
Rezultat reagovanja
9
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS Crosshair VI HERO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
NOPE
Mice & keyboard:
Internet:
WiFi/Lan 1Gb/s
OS & Browser:
Windows 10 i Linux Kali
Other:
Ahhaah ma kakvi VirtualBox-ovi i ostale cunge lunge, zavrsio sam ja sa igranjem i ispravljanjem krivih drina u linuxu.

Sad samo koristim Kali linux na drugi komp. i dual na laptop, (cuci i ubuntu na glavni komp. ali ga ne koristim toliko vise),
da laksi je terminal pogotovo kad tacno znas sta oces, uz te komande naucis i uzivanje:

sudo apt-get remove
sudo apt-get autoremove
sudo apt-get clean
sudo su (sudo bash)
ps
ifconfig

U ostalom sve zavisi od korisnika da li zeli da koristi ili ne terminal u mom slucaju posto koristim Kali 90% vremena koristim terminal tako da mi je to lakse za rad.

Sto se tice Tv kartice ja jos nisam cuo da postoji Linux orjentisana Tv kartica tako da je sasvim logicno da je windows orjentisana ko sto ti kazes.

Ako mislis da ce neki standardni korisnik da se snadje lako sa synapticom onda si grdno pogresio.
A sto se tice Software Centra nije los, ja sam ga isto ubacio na Kali Linux i sve ok radi. Ali opet gresis izgleda da si zaboravio da Windows ima app Store koji je neuporedivo optimizovaniji i bolji od Software Centra! Plus sam primetio da dosta kasni sa apdejtovima programa koje poseduje tako da je i sa te strane losiji.

Nemoj da mislis da sam ja fan windowsa pa da se sad prepucavamo, konstantno sam koristio 4 godine kali na laptop-u a vise od 6-7 godina ga koristim na raznim kompjuterima i po potrebama...

Tako da ti pricam iz licnog iskustva. Ako si ovo napisao za windows i smece da ostane na forumu pa za godinu dve kad dodjes da vidis kakve nebuloze si pisao. Dzabe da ti ja objasnjavam kako stoje stvari ako si ti zagrejan dost sad za linux a vidim da jesi po ovome sto pises, ko sto rekoh vremenom ces shvatiti neke stvari.

Necu nista da komentarisem samo pogledaj sliku:

Kad vec povlacis temu da je windows smece. U to doba kad sam bio zagrejan za linux ko to sto ti sad prolazis, dodje mi burazer pricamo tu oko kompjutera ispricam mu ja sto koristim linux sve njegove vrline... I covek mi kaze ajde i meni da instaliras kad je vec tako bolji ubacim mu ja, svaki dan me cima da dolazim da mu objasnjavam kako sta i posle nedelju dana doso je i reko mi izvini sto sam te smarao i trazio onaj sistem ako mozes da mi vratis windows molim te ne mogu vise da gledam onaj ubuntu.
Ista prica je bila i sa prijateljima koji su se interesovali za sistem.

To sto mi programeri koristimo linux to mozemo i preko windowsa u sklopu alata ali ajde moze i ovamo nesto lakse da se uradi.

I ja bi voleo da jednog dana bude Linux stabilan, koristan, lak za upotrebu... Ali do tad nemoj sebe da lazes i da verijes u cuda. Linux je na zadnjem mestu i tu ce ostati sve dok se ne dese neke vece promene...

Pozdrav!

Darko

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
10.05.2009.
Poruka
1.567
Rezultat reagovanja
2
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
Gigabyte G1.Sniper 5
RAM:
VGA & cooler:
Asus GTX 980 Strix
Display:
3x Dell u2414h
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
Samsung BluRay Ext
Mice & keyboard:
Internet:
OS & Browser:
Win 7
@Pro
Mac sam dobio na poslu, za posao.
Sto se tice linuxa, koliko vidim, patis iz istog razloga kao i ja svojevremeno... A to se resava vrlo jednostavno. Nemoj da updatujes sistem svaki cas. Podesis sistem da radi i iskljucis tupavi auto update.

Koristan savet: Ako sve radi, ne popravljaj. :)

Ps. To vazi i za windows (ko je prosle god imao r290 zna o cemu pricam!)

miha

Moderator
Učlanjen(a)
02.04.2009.
Poruka
1.290
Rezultat reagovanja
16
Moja konfiguracija
Mice & keyboard:
OS & Browser:
Debian
ako hoces dobar i utegnut hardware, u kvalitetnom kucistu, po ceni je to izadje vrlo blisko macbook pro-u... samo sto ne prave vise crni...

naravno da na linuxu sve radi. ja imam u virtualbox-u windows za stvari koje ne postoje na linuxu (eto bas zbog slike gore) a inace, ako nekoga ko nikad nije seo za komp stavis ispred linuxa i ispred windowsa, brze ce se snaci u linuxu ;)
to sto se u windowsu uce neke pogresne navike ne mesajte sa time koliko je OS user friendly

....

PRO>KOMP.<

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
26.05.2011.
Poruka
1.088
Rezultat reagovanja
9
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Motherboard:
ASUS Crosshair VI HERO
RAM:
VGA & cooler:
Display:
HDD:
Sound:
Case:
PSU:
Optical drives:
NOPE
Mice & keyboard:
Internet:
WiFi/Lan 1Gb/s
OS & Browser:
Windows 10 i Linux Kali
Other:
ako hoces dobar i utegnut hardware, u kvalitetnom kucistu, po ceni je to izadje vrlo blisko macbook pro-u... samo sto ne prave vise crni...

naravno da na linuxu sve radi. ja imam u virtualbox-u windows za stvari koje ne postoje na linuxu (eto bas zbog slike gore) a inace, ako nekoga ko nikad nije seo za komp stavis ispred linuxa i ispred windowsa, brze ce se snaci u linuxu ;)
to sto se u windowsu uce neke pogresne navike ne mesajte sa time koliko je OS user friendly

....

I ja sam mislio isto tako dok nisam stavio nekoliko njih i vido kako se ponasaju...

8bitDev

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
08.07.2015.
Poruka
22
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
RAM:
2GB DDR3L
Display:
Mini HDMI female, 1.4
HDD:
OS & Browser:
Other:
Ahhaah ma kakvi VirtualBox-ovi i ostale cunge lunge, zavrsio sam ja sa igranjem i ispravljanjem krivih drina u linuxu.

Sad samo koristim Kali linux na drugi komp. i dual na laptop, (cuci i ubuntu na glavni komp. ali ga ne koristim toliko vise),
da laksi je terminal pogotovo kad tacno znas sta oces, uz te komande naucis i uzivanje:

sudo apt-get remove
sudo apt-get autoremove
sudo apt-get clean
sudo su (sudo bash)
ps
ifconfig

U ostalom sve zavisi od korisnika da li zeli da koristi ili ne terminal u mom slucaju posto koristim Kali 90% vremena koristim terminal tako da mi je to lakse za rad.

Sto se tice Tv kartice ja jos nisam cuo da postoji Linux orjentisana Tv kartica tako da je sasvim logicno da je windows orjentisana ko sto ti kazes.

Ako mislis da ce neki standardni korisnik da se snadje lako sa synapticom onda si grdno pogresio.
A sto se tice Software Centra nije los, ja sam ga isto ubacio na Kali Linux i sve ok radi. Ali opet gresis izgleda da si zaboravio da Windows ima app Store koji je neuporedivo optimizovaniji i bolji od Software Centra! Plus sam primetio da dosta kasni sa apdejtovima programa koje poseduje tako da je i sa te strane losiji.

Nemoj da mislis da sam ja fan windowsa pa da se sad prepucavamo, konstantno sam koristio 4 godine kali na laptop-u a vise od 6-7 godina ga koristim na raznim kompjuterima i po potrebama...

Tako da ti pricam iz licnog iskustva. Ako si ovo napisao za windows i smece da ostane na forumu pa za godinu dve kad dodjes da vidis kakve nebuloze si pisao. Dzabe da ti ja objasnjavam kako stoje stvari ako si ti zagrejan dost sad za linux a vidim da jesi po ovome sto pises, ko sto rekoh vremenom ces shvatiti neke stvari.

Necu nista da komentarisem samo pogledaj sliku:

Kad vec povlacis temu da je windows smece. U to doba kad sam bio zagrejan za linux ko to sto ti sad prolazis, dodje mi burazer pricamo tu oko kompjutera ispricam mu ja sto koristim linux sve njegove vrline... I covek mi kaze ajde i meni da instaliras kad je vec tako bolji ubacim mu ja, svaki dan me cima da dolazim da mu objasnjavam kako sta i posle nedelju dana doso je i reko mi izvini sto sam te smarao i trazio onaj sistem ako mozes da mi vratis windows molim te ne mogu vise da gledam onaj ubuntu.
Ista prica je bila i sa prijateljima koji su se interesovali za sistem.

To sto mi programeri koristimo linux to mozemo i preko windowsa u sklopu alata ali ajde moze i ovamo nesto lakse da se uradi.

I ja bi voleo da jednog dana bude Linux stabilan, koristan, lak za upotrebu... Ali do tad nemoj sebe da lazes i da verijes u cuda. Linux je na zadnjem mestu i tu ce ostati sve dok se ne dese neke vece promene...

Pozdrav!
Dobro,ako ti mislis da vecina ljudi zivi super to je tvoja stvar.Kada vecina ljudi bude skakala u bunar,obavezno skoci i ti.Ja sam bio tu gde si ti sad,ali mucnes malo glavom i nadjes resenja.Ukapiras kakav hardware moras da kupis,i nema problema.Zao mi je sto se nisi snasao,sta drugo da ti kazem,a sto se tice stabilnosti mislim da su serveri dokazali svoje.
Taj chart sto tu vidis,je jedini chart na kojem je GNU na poslednjem mestu,od mnogih drugih chart-ova gde je situacija skroz suprotna.
Ovaj laptop je samo problem sa BIOS-om imao,i istog trenutka kad je izasla nova verzija kernela,podrska je odlicna , sve radi kako treba!!!

Vrh