• Apgrejdovali smo forum na XenForo 2.1.1, ukoliko imate predloga vezanih za izgled ili funkcionalnost foruma, ili ukoliko naletite na neki problem, javite nam OVDE

DEFINISALI SMO PRAVILA FORUMA. Pročitajte ih, pojaviće se automatski kada krenete da čitate nešto!

Misljenja o konfiguraciji

Gagii

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
16.03.2014.
Poruka
23
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pozdrav radni narode. U skorije vreme sam sastavio konfiguraciju racunara koji planiram da pazarim. Pa me sad konkretno zanima vase misljenje o navedenoj konfiguraciji, tj. detaljnije misljenje nekoga sa iskustvom, kome je imperativ na toj oblasti rada.

Radi se o sledecoj konfiguraciji, i sve je to suma sumarum u okviru budzeta od max. 125000dinara.

Matična ploča:
'MB LGA1150 Z87 ASUS Z87-DELUXE, PCIe/DDR3/SATA3/GLAN/7.1
Procesor:
CPU LGA1150 Intel® Core™ i7-4770K, 3.50GHz BOX 22nm
RAM:
DIMM DDR3 2x4GB 1600MHz Kingston HyperX CL9, KHX1600C9D3X2K2/8GX
Hard:
HDD SATA3 7200 1TB Seagate Barracuda ST1000DM003, 64MB
Grafička:
GeForce GTX760 Gigabyte OC 2GB/DDR5,/DVI/HDMI/DP/256bit/GV-N760OC- 2GD
Optički:
DVD+/-RW Samsung SH-224DB/BEBE/SATA/ black, 24XDVD/16xDVD-RAM
Napajanje:
700W Chieftec GPS-700A8, Full
Kućiste:
ZALMAN MS800 PLUS, MIDI TOWER/BLACK

Shang Tsung

Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011.
Poruka
4.813
Rezultat reagovanja
166
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Zvijer :p
CPU & cooler:
Intel i7 9700K@5GHz ft. EKWB H2O
Motherboard:
ASUS ROG Strix Z370-E Gaming
RAM:
Corsair Dominator Platinum 32GB 3000MHz
VGA & cooler:
ASUS RX 5700 XT Strix OC
Display:
LG 32GK850G (VA 165Hz) + AOC Q3279VWFD8 (IPS 75Hz)
HDD:
SSD Samsung 970 EVO 500GB + WD 4TB EFAX
Sound:
ASUS Essence STU + Rotel RA-05/JBL L16 Decade/SVS PB1000 + Sennheiser HD515
Case:
Lian Li 011 Dynamic (black)
PSU:
Seasonic SS-760XP2 Platinum
Mice & keyboard:
Razer Deathadder Chroma + ASUS Echelon mousepad + Redragon Dark Avenger RGB
Internet:
ASUS RT-N18U + Ubiquiti AP AC LR @ 250/25Mbit
OS & Browser:
Win10 64-bit
Other:
Logitech C920 Webcam, Logitech Cordless Rumblepad 2
Napajanje je bljak, a dobro bi ti došao jedan SSD i kuler za CPU.

bleyach

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.10.2012.
Poruka
2.023
Rezultat reagovanja
5
Moja konfiguracija
Uzmi umesto tog napajanja cooler master b600 ili b700 za i7 neki veci cooler mozda raijintek ereboss i npr ssd hyperx 120gb...dvdrw ti netreba,to vise niko ne koristi,sve ide preko flasha..

ZOMBI

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
14.12.2013.
Poruka
2.110
Rezultat reagovanja
3
Moja konfiguracija
Sta da uzme? :rotf: Covek daje tolike pare, e pa nek onda kupi krsteno napajanje a ne ta koja si naveo, isti je to nivo ko Chieftec. Napajanje kupi neko kvalitetno i modularno.

Gagii

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
16.03.2014.
Poruka
23
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Pre svega hvala na odgovorima.

Sad sto se napajanja tice, spomenuo sam otkljucani i7 i to napajanje, zbog cega se to napajanje i obasipa drvljem i kamenjem :D Opravdano i razumem ja to.
Samo radi se o tome da ja njega u pocetku ne planiram uopste da overclock-ujem, s toga i ostajem na fabrickom kuleru.

SSD ne uzimam sada iz prostog razloga sto sam se uklapao u budzet, i opredelio se da 'zakinem' na tome i ulozim vise u plocu. Uglavnom sto se njega tice, o tom potom, neka prodje jos koja godina bice tu jos dosta 'bum'-ova na trzistu. Kad uzmemo u obzir da se vrtoglavo razvijaju a i cena ce biti pristupacnija.

Imao sam eventualno nedoumicu da uzmem 4770 ali da onda uzmem 750W Chieftec APS-750CB, full. Mada bi u toj varijanti izgubio mogucnost overclock-a koji pruza K verzija. Sta vi mislite po pitanju toga?

darko31

PCAXE Member
Učlanjen(a)
14.10.2013.
Poruka
466
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
CPU & cooler:
Athlon II [email protected] Raijintek Themis Evo
Motherboard:
ASRock FM2A75M-DGS
RAM:
Mushkin Blackline DDR3 4GB 1600MHz CL8
VGA & cooler:
Powercolor 6850 1GB GDDR5
HDD:
OCZ Vertex 2 60GB; Hitachi 500GB
Case:
Thermaltake Commander MS-II
PSU:
Raidmax RX-500AF
Mice & keyboard:
Elecom GM-10 & Genius KB-G235
Hoće li PC služiti samo za igranje?

ilbb

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.06.2013.
Poruka
2.251
Rezultat reagovanja
278
Moja konfiguracija
Ako ne planiraš OK šta će ti ploča sa tom cenom? Jeftinija ploča i SSD je tu.
Ako ne želiš OC 500W-600w ti dovoljno. Chieftec nije više što je bio.

Gagii

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
16.03.2014.
Poruka
23
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
@darko31, ne

@ilbb, Bitno mi je da uzmem kvalitetnu plocu, samim tim sto sam s ovom, da kazem 'otisao par godina unapred', buduci da je jedna od najjacih sada. Takodje donosi ogroman broj mogucnosti, posto se radi o deluxe verziji.
Elem, planiram ja oc, samo ne u skorije vreme.
Bilo kako bilo, ima vremena za SSD. To mi je najmanji problem.

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
AMD FX 8300 @ 3.3GHz / Thermalright Ultra-120A
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
4x4GB Kingston HyperX Genesis
VGA & cooler:
ZOTAC GTX1060 6GB / ASUS R9270X-DC2T-2GD5
Display:
BenQ 2450
HDD:
SP/Samsung 120GB SSD Raid-0, 4x Toshiba 1TB Raid-0, Toshiba 2TB
Sound:
Integrated - S/PDIF @ Yamaha RX-V 659
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Logitech UltraX & Razer Copperhead (thanks to Lukija)
Internet:
Telekom VDSL 20Mbps/4Mbps
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Xiaomi Redmi 5 Plus/HTC One M7 32GB/HTC EVO 3D + 8gb microSD/Sony Ericsson X1
Ako se ne varam GPS serija su najjeftinija Chief napajanja, al opet mislim da nije toliko loše. Ja sam uz moje Chief kućište dobio tad 400W GPS, šta je sve taj Chief pregurao dok nisam uzeo ovaj TT, uf. I to napajanje i dan danas radi kod drugara, a prošlo je sad već sedam godina. Na defaultu verujem da bi radilo sa tim napajanjem bez problema, e sad ako OC bude ušao u kombinaciju onda bi trebalo razmotriti neko malo ozbilnije napajanje, neki CFT od Chiefa ili neki CS/CX/TX Cors ;)

Jednostavno ne može za 8k din da se pazari novo 700W napajanje i da bude perfektno. U toj cenovnoj klasi su još LC Power Pro-line LC7600 i Cooler Master B Series.

Ako možeš nategni budget malo pa uzmi Chieftec CTG-650C koji ipak izgleda ozbiljnije unutra i modularan je ;)

:wave:

Poslednja izmena:

Gagii

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
16.03.2014.
Poruka
23
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
@activated1, Moj co'ek po pitanju napajanja :D Forsiram Chieftec zato sto zaista imam poverenja u njih iz prostog razloga sto 'dolazim iz iste price' koju si spomenuo. Evo vec 7 godina kako koristim sadasnji racunar, Chieftec-ovo napajanje, nekih 400W, i jedini problem je bila prasina. Buduci da ga nisam cistio, pa se nagomilala na ventilatoru i malo ga gusila. Otvorio, ocistio i eno ga roka kao zmaj.

Sta konkretno mislis o ovome sto spomenuh?

Imao sam eventualno nedoumicu da uzmem 4770 ali da onda uzmem 750W Chieftec APS-750CB, full. Mada bi u toj varijanti izgubio mogucnost overclock-a koji pruza K verzija. Sta vi mislite po pitanju toga?

ilbb

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
07.06.2013.
Poruka
2.251
Rezultat reagovanja
278
Moja konfiguracija
Ako ćeš već misliš o par god unapred i budućem OC-u, onda bi ti dobro došla malo brža memorija, razlika u ceni je minimalna, je ta plača podržava gomilu XMP-a (Intel® Extreme Memory Profile)
Npr http://www.itsvet.com/proizvod/kingston-8gb-(2x4gb)-2400mhz-ddr3-khx24c11t2k2-8x/comp_comp_ram/71/1968, kako vidim nalazi se u QVL, trebala bi da radi bez problema sa XMP-om, treba tu ploču iskoristiti maksimalno.

Imaš tu testove nekih odličnih overklokabilnih ploča koje su dosta jeftinije:
http://www.pcaxe.com/hardver/maticne-ploce/

Poslednja izmena:

activated1

Moderator
Učlanjen(a)
01.04.2009.
Poruka
4.583
Rezultat reagovanja
10
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
a1-PC
CPU & cooler:
AMD FX 8300 @ 3.3GHz / Thermalright Ultra-120A
Motherboard:
ASUS M5A99X EVO
RAM:
4x4GB Kingston HyperX Genesis
VGA & cooler:
ZOTAC GTX1060 6GB / ASUS R9270X-DC2T-2GD5
Display:
BenQ 2450
HDD:
SP/Samsung 120GB SSD Raid-0, 4x Toshiba 1TB Raid-0, Toshiba 2TB
Sound:
Integrated - S/PDIF @ Yamaha RX-V 659
Case:
Corsair Obsidian 750D
PSU:
Corsair RM1000i
Optical drives:
/
Mice & keyboard:
Logitech UltraX & Razer Copperhead (thanks to Lukija)
Internet:
Telekom VDSL 20Mbps/4Mbps
OS & Browser:
Windows 10 x64
Other:
Xiaomi Redmi 5 Plus/HTC One M7 32GB/HTC EVO 3D + 8gb microSD/Sony Ericsson X1
Ja ne bi žrtvovao K, jer mislim da je lakše prodati napajanje i uzeti bolje nego prodati zaključan i7 i uzeti otključan. APS bi trebao da je malo ozbiljniji, ali na komponente koje ti planiraš ja bi uzeo CFT, ovaj CGT što sam spomenuo u postu gore ne znam kakav je, sa slika ostavlja svakako bolji utisak od GPS-a ;)

A da uzmeš npr. Raidmax RX-600AF za 6k din koje bi za default trebalo da bude sasvim dovoljno i onda kad odlučiš da bi da OC-uješ lepo uzmeš Corsair CX750 ili Thermaltake SP-730PCWEU ili Super Flower SF-650P14HE :)

Gagii

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
16.03.2014.
Poruka
23
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
@activated1, Mislim da cu se i opredeliti za tu soluciju. Samo ostao bih pri ovom Chieftec-u, sto kazu da mi pri ovoj 'default' situaciji bez oc-a gura sve bez da se pojavi bilo kakav problem. Smatram da je ono dovoljno kvalitetno za to??
Sto se trenutno tice toga da nije modularno, taj mi problem resava ovaj fenomelani zalman+, zavucicu kablove u prostor za to predvijen.

I onda za koju godinu kad mi bude bilo potrebno da uradim oc i podignem ga na visi nivo, prodacu ovo i uzeti neko solidnije napajanje, za tu negde oko 150e.

Inace razlog zasto i uzimam ovu plocu i solidnije komponente je zato sto to uzimam sad i hocu da budem miran narednih 'ojha' godina, bez dodatnih ulaganja. S tim sto je jedina stvar koja ostaje 'otvorena', je to napajanje i to je sve.

@ilbb, Da, ja sam na prvi pogled odabrao tu memoriju i zavrsio sa tim. Mada kad uzmemo u obzir da ploca moze da izvuce i do 3000MHz mozda ta varijanta ne bi bila losa. Uska je razlika u ceni kako vidim, mada je to opet u oc rezimu, a meni je kljucan radni vek svega toga.

Poslednja izmena:

Dexter013

PCAXE Addicted
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Poruka
5.692
Rezultat reagovanja
342
Moja konfiguracija
PC / Laptop Name:
Dark Knight
CPU & cooler:
Ryzen 7600x 5ghz + Aorus800
Motherboard:
AM5 MSI tomahawk B650
RAM:
32gb DDR5, 2x16GB 6400MHz kingston fury
VGA & cooler:
RTX 4070ti Gianward OC
Display:
Philips 32 / 2K / 1440p / 75hz
HDD:
Crusial ssd 500 gb + 500 gb Samsung HDD + Samsung 1TB ssd 870 evo
Sound:
Case:
Coller Master MASTERCASE H500 RGB window
PSU:
Corsair CX 850w M
Optical drives:
None
Mice & keyboard:
Logitech Hyperion + Natec RX22
Internet:
Optika MTS 500/160
OS & Browser:
Win 11 x64 PRO Legalan bato...
Other:
TV LG 55 4k
Nista ne fali tom chifteku
Uzmi i5 sa K oznakom, a jacu grafiku ako ti je komp za igre
ssd uzmi kasnije, to je najmanji problem
ako ne uzmes dobar kuler i ako ne silujes OC bacas pare na takvu plocu

Gagii

PCAXE Apprentice
Učlanjen(a)
16.03.2014.
Poruka
23
Rezultat reagovanja
0
Moja konfiguracija
Nego, sto se konkretno ovog hard diska tice, postoji dosta hvale na njegov racun, tj. stoji da je solidan disk. Ali se takodje spominje taj zvuk 'kliktanja', kako sam ispratio usled 'parkiranja' glave diska. Zna li neko nesto po pitanju toga?

Kako vidim neki imaju taj problem, a opet neki ne. Cak se govori o tome da to i ne spada pod 'probleme' vec je to propratna stvar. Ako je neko imao iskustva s tim zvukom, koji je intenzitet zvuka, ne bi mi smetalo da tu i tamo 'klikne', ali ne bas i da mi para usi konstantno...

Takodje vidim da su neki resili taj 'problem', iskljucivanjem takozvanog 'Advanced Power Management', ali ne zelim da gasim funkciju koja je tu da bi doprinela boljem radu samog diska.

Kako sam video, Barracuda obuhvata sve potrebe, od skladistenja fajlova tipa muzike i filmova do instalacije sistema.
Da li bi joj adekvatna zamena bio mozda ovaj model HDD SATA3 7200 1TB Seagate SV35 ST1000VX000, 64MB ili 'pak HDD SATA3 7200 1TB Seagate ST1000VM002, 64MB ?
Ne bih li izbegao mogucnost da mi neki od zvukova ispira mozak.

Poslednja izmena:
Vrh